Českotřebovský deník 138/2020 (11/5) 
Zimní stadion zahajuje letní provoz  

Od dnešního dne, pondělí 11. 5. 2020 Eko Bi spouští letní provoz Zimního stadionu. Musí však dodržet nařízení vlády ČR, proto nebude možné využití zázemí stadionu, a to sprch a šaten. Převlékání bude možné v prostoru stadionu (hlediště), nebo bude zprovozněna  jediná šatna a to veřejnosti, kde jsou k dispozici i toalety. Vzhledem k těmto skutečnostem se nemění ceník a zůstává ceník z předchozí sezony.
 
Ekobi již začal  s přípravou nového ročníku CHL 

Přihlášku a další dokumenty jako podklady pro sezonu 2020 / 21 - 14. ročník CHL "O pohár starostky města Česká Třebová" byly zveřejněny. Všechny řády vycházejí z předchozí sezony. Vedení CHL bude vycházet z pravidel a systému hry z předchozí sezony. Přihlášky a podněty k nadcházející sezoně  adresujte na vedoucího Zimního stadionu Davida Píšu, případně na jednatele Eko Bi Zdeňka Řeháka.  Už v současné době také vzniká možnost zamluvení volných termínů ledů, pravděpodobné zahájení provozu Eko Bi připravuje již na 10. 8. 2020.
 
Lidická z náměstí k mostu uzavřena. Podle mnohých zcela zbytečně. 

Podle nedávno na tomto webu zveřejněného stanoviska zhotovitele  nebude  realizátor stavby mostu a komunikace zbytečně uzavírat možnost průjezdu vozidel z po Lidické dolů k mostu, uzavírky měly být vynuceny nutnými pracemi a dokonce předem ohlášeny.  Místo toho je dopravní značka zákaz vjezdu na náměstí umístěna trvale, i když je ulice průjezdná, nic se zde neděje , například při nedávném třídenním prodlouženém víkendu. Nic složitého by nebylo aspoň na víkend značku odstranit, zvlášť pokud to bylo slíbeno. Nicméně se tak nestalo, vše je údajně složitější, ale moc tomu nevěřím.  Vnímám to tak, že každý se snaží svou práci zjednodušit a tak to prostě najednou "nejde". Zdůvodnění má být zveřejněno na webu města.  Nepožaduji zdůvodnění, požaduji to, aby byl splněn veřejný písemný slib zhotovitele daný  občanům. Slib, že tento úsek nebude uzavírán zbytečně. 
Lidickou  dolů k mostu projelo přes prodloužený víkend spousta motoristů zákazem a vůbec se jim nedivím.  Když jsme vezl děti, tak jsem si jim netroufl  ukazovat, jak se porušují předpisy a pěkně jsem to objel přes sídliště Křib. Na úzké komunikaci vedené dolů do Bezděkova jsme se s dalšími vozy museli vyhýbat přes chodníky a a trávník... To je vše v pořádku, ale opuštěnou prázdnou a průjezdnou Lidickou ulicí se jet prostě nesmí, neboť to tak je zřejmě v podmínkách stavebního povolení. Tak proč (písemně) zhotovitelé slibovali, že to tak nebude? (mm)
 
Kulturní centrum již našel některé termíny pro zrušené akce

září17.
 
Čt 19:00Kulturní centrum Česká Třebová · Česká Třebová
říj.7.
St 19:00Kulturní centrum Česká Třebová · Česká Třebová
Od 20. května opět promítá kino Svět Česká Třebová       
Karel Svoboda - šťastná léta (ČR) 2D
Filmový dokument o českém hudebním géniovi - Karlu Svobodovi natočil jeho syn Petr Klein Svoboda. Dokument sleduje život slavného skladatele očima jeho syna. Známého autora oblíbených písní poznáme blíže než kdy před tím. Uvidíme oficiální archivy, ale i ty, které zůstávaly dodnes veřejnosti skryté. Součástí dokumentu jsou i unikátní záběry z domácího videa, kde uvidíme, že pracovní život a ten soukromý byly pro skladatele zcela prolnuté. Mezi pozvanými hosty uvidíme Karla Gotta, Helenu Vondráčkovou, Theodora Pištěka a další hvězdy české i světové kultury. Mládeži přístupno od 12 let, dokument, 90 min.
datum: 20. 05. začátek v 19.00 hodin vstupné: 100,- Kč
 
Frčíme (USA) 2D
Snímek Frčíme nás zavede do světa fantazie, ve kterém se představí dva elfští teenageři, kteří se vydají na pozoruhodnou výpravu, aby zjistili, zda ve světě zůstalo aspoň kousek toho magického. Režie: D. Scanlon  Mládeži přístupný, rodinný, animovaný, český dabing, 112 min.
datum: 23. 05. začátek v 17.00 hodin vstupné: 100,- Kč
 
Chlap na střídačku (ČR) 2D
Již patnáct let št'astně vdaná Zuzana jednoho dne zjistí, že má její manžel Jiří delší dobu poměr s jinou ženou. Zuzana neváhá a rozhodne se svou sokyni Lenku navštívit a učinit jí tak trochu netradiční návrh. Její plán je přímo skandální. Navrhne jí totiž, že si rozdělí péči o Jirku a udělají z něj tak chlapa na střídačku. Lenka nakonec souhlasí a obě ženy představí tento nový způsob života Jirkovi. Tedy spíše ho postaví před hotovou věc. Co se všem zdá zpočátku jako perfektní plán, tedy jeden týden se svou ženou, ten druhý zase s milenkou, se nakonec může ukázat jako noční můra pro všechny. Hrají: J. Langmajer, I. Chýlková, I. Janžuroová... Režie: P. Zahrádka  Mládeži přístupno od 12 let, komedie, 109 min.
datum: 25. 05. začátek v 19.00 hodin vstupné: 110,- Kč
 
Bloodshot (USA) 2D
Ve snímku podle komiksového bestselleru ztvárňuje Vin Diesel vojáka Raye Garrisona, který byl zabit v boji a znovu oživen korporací RST jako superhrdina Bloodshot. Nanotechnologie v jeho žilách z něj činní nezastavitelného bojovníka obdařeného nadlidskou silou a schopností okamžitě se uzdravovat. Korporace RST však neovládá pouze Bloodshotovo tělo, ale i jeho mysl a vzpomínky. Ray neví, co je skutečné a co je lež, a tak se rozhodne to zjistit. Režie: D. S. F. Wilson  Mládeži přístupno od 12 let, akční, drama, fantasy, titulky, 110 min.
datum: 27. 05. začátek v 19.00 hodin vstupné: 100,- Kč
 
Tlapková patrola: Vždy ve střehu (Kanada) 2D
V Adventure Bay se schyluje k velkolepému automobilovému závodu, Marshall, Rubble, Chase, Rocky, Zuma a Skye dokonce pomáhaly postavit okruh. Společně pak tlapky vytvořily servisní technický tým pro svého oblíbeného šampióna a těší se, že mu pomohou k vítězství. Jejich závodnický hrdina se ovšem nešťastnou náhodou zraní, nemůže řídit a s prosbou, aby jel závod místo něj, se obrátí na svého největšího obdivovatele a fanouška – na Marshalla!! Marshall tak musí překonat nedostatek sebevědomí a soutěživosti a zkusit si splnit sen stát se nejrychlejší tlapkou a závodníkem. Závodnický film pak doplní i dvě nejnovější epizody, ve kterých si tlapky zkusí poradit s utrženým obrovským balónem a taky je čeká jedno pavoučí dobrodružství. Úkolů je více než dost, takže tlapky vzhůru do akce! Mládeži přístupno, animovaný, český dabing, 70 min.
datum: 30. 05. začátek v 17.00 hodin vstupné: 100,- Kč
Filmové hvězdy natáčejí v Pardubickém kraji

Od začátku letošního roku podpořil Pardubický kraj tvorbu a natáčení audiovizuálních děl celkovou částkou 1,4 milionu korun a v loňském roce částkou 1,5 milionu korun.
„Sledujeme tím několik cílů,“ říká radní René Živný. „Jednak chceme propagovat zajímavá místa v našem kraji, která se objeví v projektech filmové turistiky. Dále tím podporujeme obslužné činností místní infrastruktury a také pomáháme zachovávat dokumenty mizejícího času a lidí v našem kraji.“
Mezi vybrané projekty letošního roku patří připravovaný celovečerní film SLOVO - rodinné drama odehrávající se na pozadí dějin Československa ve zlomovém roce 1968. Jde o příběh manželů, kteří se snaží nezpronevěřit základní osobní a společenské morálce v takto vyhraněné době. Filmařům se zalíbily pro natáčení prostory nemocnic v Litomyšli a Svitavách, natáčet by se mělo i v Chrudimi. Ve filmu zazáří Martha Issová, Ondřej Sokol nebo Taťjana Medvecká. Pardubický kraj přispěl na natáčení částkou 700 tisíc korun společnosti LOVE.FRAME s.r.o.
Hvězdné obsazení nabídne rovněž druhý podpořený snímek Slúžka slovenské produkce, který se bude natáčet na zámku ve Slatiňanech. Ve filmu si zahrají hvězdy jako Aňa Geislerová, Václav Neužil nebo Eva Kerekes.  Režie se ujala zkušená Mariana Čengel Solčanská, podepsaná pod natáčením thrilleru Sviňa nebo pohádky Láska na vlásku. Jedná se o historický celovečerní film, který by měl jít do kin na podzim 2021. Děj příběhu se odehrává v rakousko-uherské monarchii a zrcadlí tehdejší hospodářské a sociální prostředí, zaměřené na postavení žen ve společnosti. Hlavní postavou je chudá 15letá Slovenka Anka, která odchází sloužit do vysoce postavené rodiny do Vídně. Tam se spřátelí se stejně starou Resi, dcerou domácích, a postupně spolu navazují hlubší přátelství a vztah. Společně dospívají a poznávají svět odlišných společenských norem, prožijí bezútěšné období 1. světové války a formují své osobnosti. Pardubický kraj poskytne filmovou pobídku ve výši 500 tisíc korun slovenské společnosti Bright Sight Pictures, s.r.o., ve filmu bude použit i product placement.
Kraj však nepodporuje pouze hrané snímky. V letošním roce podpořil částkou 200 000 Kč natočení vzdělávacího cestopisu, který bude vysílat Česká televize na podzim příštího roku. Televizní pořad Literární místopis představí zábavně vzdělávací formou českou současnou i minulou literaturu z jednotlivých krajů. Filmaři budou při natáčení spolupracovat s místními knihovnami, literárními kavárnami nebo lokálními nakladatelstvími. Cyklus 13 dílů, z nichž celý jeden díl bude věnován Pardubickému kraji, se bude natáčet na podzim tohoto roku a Pardubický kraj má právo používat ho k nekomerčnímu užití a propagaci kraje.
Pardubický kraj přispívá na tvorbu audiovizuálních děl na svém území už několik let. „Mezi podpořenými subjekty v loňském roce patřila například nezisková organizace Post Bellum o.p.s. a její projekt Zachraňme a představme příběhy pamětníků z Pardubického kraje. Zaznamenány díky tomu byly osudy pamětníků Pardubického kraje, kteří mají zkušenost s totalitním režimem – ať už komunistickým nebo nacistickým. Svědectví pamětníků pak bylo představeno veřejnosti v rámci dokumentárního cyklu ve Východočeské televizi V1,“ dodává Živný.
 
Mezi mladými chemiky kralovali Pardubáci  

Třináctý ročník regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, které pořádá Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích (SPŠCH), zná vítěze. První příčky obsadily pardubické základní školy. 
„Velice mě těší rekordní účast žáků v této soutěži, která potvrzuje velký zájem o studium chemie v našem regionu. Za úspěchem akce je také skvělá organizační práce ředitele školy Jana Ptáčka a celého pedagogického sboru školy.  Gratuluji vítězům a věřím, že v příštím roce bude vyhlášení výsledků opět možné ve slavnostní atmosféře,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní pro oblast školství.
Vzhledem k pandemii se společenská akce s tradičním vyhlašováním výsledků nemohla uspořádat a předání cen proběhlo individuálně. Oceněni byli soutěžící ve čtyřech kategoriích.
V kategorii jednotlivců zvítězila Markéta Poláčková z pardubické ZŠ Polabiny 3, která si jako výhru odnesla tablet a řadu dalších cen. „Baví mě chemie, fyzika i matematika a jednomu z těchto oborů bych se ráda po absolvování gymnázia věnovala, “ prozradila nejlepší mladá chemička. Na druhé příčce se umístila Michaela Sajdlová ze ZŠ Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí.  Třetí místo obsadila Anna Rezková ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou.   
Soutěže projektů se zúčastnilo dvanáct týmů základních škol, které individuálně zpracovávali letošní téma „Chemik na stopě zločinu“. Prvenství vybojovala ZŠ Štefánikova Pardubice s projektem Po stopách královny Kleopatry.  Porota ocenila prezentaci, která se vyznačovala zajímavým historickým exkurzem, dobovými kostýmy a zdařilým dramatickým ztvárněním.   Druhé místo obsadila pardubická ZŠ Polabiny. Třetí skončili žáci ZŠ J. A. Komenského Brandýs nad Orlicí.
V soutěži o nejlepšího učitele zvítězila Monika Hrabánková ze ZŠ Polabiny 3 Pardubice.  Druhé místo obsadila Miroslava Černohorská z pardubické ZŠ Štefánikova a třetí pozici vybojovala Dagmar Kunkelová ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou. Soutěž o nejlepší školu kopírovala výsledky kategorie učitelů.
„Letošní ročník Mladého chemika přinesl nejen vysokou účast žáků a řadu nově zapojených škol, ale i nečekané komplikace v podobě pandemie koronaviru. Naštěstí se v našem regionu podařilo soutěž v plném rozsahu dokončit.  Mladý chemik splnil své poslání a dokázal nastupující generaci představit chemii jako přitažlivý a perspektivní obor, který má smysl studovat. SPŠCH letos obdržela rekordní počet přihlášek ke studiu chemických oborů, takže od září budeme moci otevřít čtyři až pět maturitních tříd chemiků a jeden tříletý učební obor,“ řekl  SPŠCH Jan Ptáček.
Více informací na:  www.mladychemik.cz a www.mladychemikcr.cz
 
Zajímavý text o manipulacích, může sám být manipulací....

Člověk se dnes těžko ve všem vyzná, může posloužit k zamyšlení, nezávazně. Obsahuje odkazy, které jsem již získal z více stran, nebylo možné je nikde ověřit a na to se asi sází. Je to všechno moc složité, zvlášť pro člověka který je zvyklý brát vše na internetu jako pravdu pravdoucí.  Jde o názory, mnohé jsou jen podstrčené, neověřené či neověřitelné, v takových souvislostech to je těžké pochopit.... Zkuste klinout, uvidíte sami....
https://manipulatori.cz/novy-dezinformacni-projekt-otevri-svou-mysl/