Českotřebovský deník 141/2020 (14/5)
Atletický stadion v plné permanenci 

Na fotografiích vidíme velké hemžení sportovců na atletickém stadionu. není to obrázek  výjimečný, podobný rej bychom zde mohli nafotit kterýkoliv den. Sportuje zde současně třeba několik sportovních oddílů. Tyto snímky ukazují,  že jde o potřebné zařízení, které ovšem potřebuje ještě doplnit své zázemí, protože v případě nepřízně počasí (jako např. v minulém týdnu) vznikají při zajištění tréninku potíže.  Město připravilo stavbu objektu šaten, ale stále není rozhodnuto o poskytnutí dotace, nebo  alespoň tyto informace nejsou veřejné. Vypadá to, jako by si někdo dělal z žadatelů o grant legraci. nejprve vyhlásí přísné podmínky a termíny, ale  výsledky nikdo nevyhlásí... Čas běží a tak všichni netrpělivě čekají jak to dopadne... Současný způsob provozování atletického stadionu potřebuje nutně doplnit o potřebné zázemí. (mm)
 
Lešení na kostele sv. Jakuba: začíná oprava fasády

V České Třebové se rozběhly práce na rekonstrukci fasády kostela sv. Jakuba.
Dominanta města a kulturní památka by tak zase měla dostat svůj lesk a důstojně reprezentovat historii i současnost našeho města.
Na financování se podílí Pardubický kraj, město Česká Třebová a ministerstvo kultury a samozřejmě také Římskokatolická církev.
Díky společnému úsilí tak budeme moci v České Třebové brzy obdivovat tuto významnou kulturní památku, město Česká Třebová se na akci podílí částkou 1200 tis. Kč, Pardubický kraj přislíbil dotaci 2 miliony korun. 
 
Poslední rekonstrukce kostela se prováděla v devadesátých letech.

 
Sousedi ze Svinné budou hrát seniorům v pondělí 

Cyklus koncertů pod okny Domova pro seniory  postupně narůstá. Další populární kapelou, která přijde zahrát pod okna Domova pro seniory budou Sousedi ze Svinné. Původní smluvený termín byl již na dnešní den, na čtvrtek 14. května. Studené počasí by bylo jistě překážkou příjemného odpoledne a tak se podařilo s kapelou smluvit nový náhradní termín na pondělní odpoledne 18. května. "Koncerty pod okny" mají velký ohlas a jsou příjemným zpestřením života zejména v současné době, kdy jsou obyvatelé domova před okolním světem uzavřeni.
 
Ztracený RC model letadla se podařilo najít

 
Všímavým nálezcem je pan Rybka z ulice U Starého hřbitova, který vzorně zajistit , aby se RC model dostal nepoškozený opět ke svému majiteli.  Ten samozřejmě přidává pro nálezce veřejné poděkování. Všechno dobře dopadlo, model letadla nakonec ještě doplachtil více než 2,5 kilometru...

Cyklobusy vyjedou i v tomto roce  

Vydat se na pěší nebo cyklistický výlet po Pardubickém kraji bude o něco snazší, po roce opět vyjedou oblíbené cyklobusy. Poznávání historických krás a malebné přírody našeho regionu je tak všem blíže na dosah.
„Tápali jsme, jestli cyklobusy v letošním roce vůbec vyjedou. Celá koronavirová situace nám nedala spát do poslední chvíle,“ podotkl Michal Kortyš, náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost a doplnil: „Naštěstí vše přechází k normálu, a tak jsme diskutovali o možném zajištění této oblíbené dopravy i pro letošek. Jsem rád, že nakonec cyklobusy vyjedou a přepraví tak občany křížem krážem po krásách našeho kraje.“
Cyklobusy poprvé vyrazí v sobotu 30. května a budou v provozu až do (včetně) pondělí 28. září 2020. Vyjedou tak každou sobotu a neděli, ale také i o státních svátcích. Linky cyklobusů budou téměř stejné jako v roce předchozím.
„Oproti minulému roku máme z důvodu preventivních hygienických opatření novinku týkající se přepravy kol. Tou je povinnost cestujících provést si sám nakládku a vykládku kola,“ dodal Michal Kortyš.
Na všech linkách platí jednotný tarif IREDO. Cena za převoz kola je 20 Kč bez ohledu na vzdálenost.
Aktuální jízdní řády společně s nutnými informacemi jsou dostupné na veřejných dopravních portálech www.portal.idos.cz, www.idos.cz nebo můžete využít mobilní aplikaci IDS IREDO dostupnou ke stažení na www.oredo.cz. Obrátit se také můžete na Call centrum IREDO, tel.: 491 580 333.

Seznam linek pro rok 2020 (podbarveny linky zastavující v České Třebové na terminálu Jana Pernera)

  • Linka 680017 – dopravce: Zlatovánek - (30. 5. - 30. 6.*) 
    Moravská Třebová - Svitavy - Polička - Proseč - Litomyšl - Česká Třebová - Vysoké Mýto

    Linka 680018 – dopravce: Zlatovánek - (30. 5. - 30. 6.*) 
    Polička - Svitavy - Moravská Třebová - Štíty - Králíky - Dolní Morava
    Linka 650555 – dopravce: Arriva Východní Čechy - (30. 5. - 30. 6.*) 
    Pardubice - Seč - Hlinsko- Proseč - Litomyšl - Polička - Svratka
    Linka 680948  - dopravce: ČSAD Ústí nad Orlicí - (30. 5. - 30. 6.*) 
    Litomyšl - Ústí nad Orlicí - Česká Třebová -
    Čenkovice - Králíky - Dolní Morava (od 1.7. prodloužení linky do Starého města pod Sněžníkem)
    Linka 700949 – dopravce: ČSAD Ústí nad Orlicí - (30. 5. - 30. 6.*) 
    Lanškroun - Česká Třebová - Litomyšl - Vysoké Mýto -
    Žamberk - Deštné v Orlických horách
    Linka 620717 – dopravce: Arriva Východní Čechy - (30. 5. - 30. 6.*) 
    Chrudim - Pardubice - Třebechovice pod Orebem - Opočno - Dobruška - Deštné v Orlických horách
Jízdní řády jsou prozatím platné do 30. června 2020, v dalším období do září se předpokládá stejný rozsah.
Zatímco spoje 680948 a 700949 umožní jízdu  českotřebovským cyklistů do Orlických hor (odjezd 7:30, příjezd 17:25) a Dolní Moravy (odjezd 8:10, příjezd 18:10) a jsou tím pro nás cenným dopravním víkendovým spojem s možností návratu stejným vozidlem, je spoj  680017 provozovaný společností Zlatovánek Polička pro Třebováky jen jednosměrný. Jediný spoj jede z Moravské Třebové (8:45) přes Svitavy a Poličku na Litomyšl, kozlovskou hájenku (11:22) do Č. Třebové (11:33) a dál pak přes Choceň do Vysokého Mýta s příjezdem ve 12:32 hodin. Odtud pak pokračuje jako jiný spoj směr Tolovcovy maštale, Bor u Skutče a Proseč (13:08).  Jde jen o tento spoj, zpátky musí cyklisté dojet po vlastní ose (34km). Třebováky by pro rodinné celodenní cyklovýlety možná zajímal více spoj s odjezdem v ranních hodinách. Na zřízení tohoto spoje jsme loni i v minulých letech přispívali 39 tisíc korun.
 
Kraj objednal ochranné prostředky za 11 milionů korun a vytvořil rezervu pro zajištění nouzového zásobování

V souvislosti s avizovaným koncem nouzového stavu na území České republiky se v sále krajského zastupitelstva sešla Bezpečnostní rada Pardubického kraje pod vedením hejtmana Martina Netolického. Hlavní náplní byla rekapitulace postupu kraje v rámci pandemie koronaviru, a to včetně nákupů osobních ochranných prostředků, systému krajské distribuce a dalších náležitostí. 
„Za dobu nouzového stavu proběhlo celkem 27 jednání krajského krizového štábu, který pravidelně vyhodnocoval jednotlivé nabídky na nákup osobních ochranných prostředků, jelikož se na nás obracela celá řada různých subjektů s cenami, které byly především v těch prvních dnech velmi přestřelené. Naše nákupy byly velmi uvážlivé a každou nabídku jsme několikrát zvažovali a konzultovali se zástupci Nemocnice Pardubického kraje. K dnešnímu dni jsme pořídili materiál a techniku za 11 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Celkově jsme objednali přes 87,5 tisíc respirátorů FFP2, již před vyhlášením nouzového stavu 15 tisíc textilních roušek, ale také tisíce litrů dezinfekce na ruce a na podlahy. K tomu nyní očekáváme dodávku teploměrů a sterilizačních boxů, které budeme rozdělovat do všech našich zařízení. Důležitou zprávou je, že jsme téměř veškerý materiál nakupovali u společností z našeho kraje se všemi potřebnými certifikáty a potvrzeními,“ sdělil hejtman Netolický.
Krajská hmotná rezerva
V souvislosti s nákupem z rozpočtu Pardubického kraje byla průběžně vytvářena rezerva pro případ akutní potřeby uvolnění ochranných prostředků. „V současné době máme v krajské rezervě přes 90 tisíc respirátorů FFP2, 300 tisíc ústenek a vinylových rukavic. Dále pak máme na skladě ochranné brýle, návleky na obuv či jednorázové ochranné obleky. Kromě toho jsme již vytvořili téměř 2 800 akutních balíčků, které slouží jako celotělová ochrana pro případ výskytu nákazy v některém z našich zařízení,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Zapojení dobrovolných hasičů
Nedílnou součástí fungování krajské distribuce osobních ochranných prostředků byli dobrovolní hasiči. „V polovině března byl nastaven harmonogram služeb jednotek pro centrální sklad Chrudim a pobočné sklady Ústí nad Orlicí a Litomyšli v režimu 24/7, kdy se jednotky střídaly vždy po dvanácti hodinách. Centrální sklad Chrudim byl obsazen vždy v počtu dvou jednotek a vozidel na směnu, sklady v Ústí nad Orlicí a Litomyšli po jedné jednotce v počtech tří až čtyř hasičů. Na každou probíhající směnu byla připravena pro každý sklad záložní jednotka,“ uvedl krajský starosta dobrovolných hasičů Josef Bidmon. „K dnešnímu dni se distribuce zúčastnilo celkem 85 jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, což je necelých 480 členů. V rámci distribuce dezinfekce došlo k největšímu závozu, kdy se v jeden čas zapojilo 47 dopravních automobilů. Celkově jsme po dobu fungování najeli našimi vozy téměř 15 tisíc kilometrů,“ dodal Josef Bidmon.
 
SDĚLENÍ VLÁDY PRO OBCE A KRAJE:
ZKRÁTÍME VÁM PŘÍJMY, ALE NEOMEZUJTE INVESTICE.

Takto se dá stručně přeložit vzkaz regionům, městům a obcím. Stát totiž použil v rámci kompenzačního zákona rozpočty obcí a krajů jako jeden z možných zdrojů pro svá opatření v rámci tzv. pětadvacítky pro živnostníky a malé firmy. Smutné je, že o dopadech návrhu nikdo oficiálně neměl potřebu ani územní samosprávy informovat. Přitom rozpočtový dopad je předpokládaný v desítkách miliard korun.
Zajímavé a paradoxní ovšem je, že představitelé státu zároveň jedním dechem říkají, aby obce a kraje neomezovaly své investice. Kde na to mají vzít, když už nyní ekonomická krize dopadne na rozpočty až 20%? A k tomu nepromyšlené opatření, kterým se daňové příjmy ještě více sníží... Nevím, jestli si z nás někdo nedělá rukojmí pro svá rozhodnutí, ale ve slušné společnosti by mělo platit: "kdo poroučí, ten platí" a ne naopak. Proto jsem podepsal výzvu, kterou chápeme podporu živnostníků a malých podniků, ale měla by být garantována pouze a jenom tím, kdo opatření přijal, tedy STÁTEM.
OBCÍ JE V ZEMI 6250, KRAJŮ 14. VŠICHNI JSOU PŘIPRAVENI POMOCI V PŘEKONÁNÍ KRIZE. Jejich projekty a investice dávají práci stavebním firmám, výrobcům materiálu i živnostníkům. JE TO BOJ VEŘEJNÝMI INVESTICEMI PROTI KRIZI A NEZAMĚSTNANOSTI. Podpořme aktivně ty, kterým je vidět do talíře a kteří nejlépe pomohli v době nouze.
Prosím hlasujte, Vás názor bude pro mě jedním z podkladů pro další postup.
SOUHLASÍTE S TÍM, ABY STÁT PLATIL ČÁST NÁKLADŮ NA KOMPENZAČNÍ OPATŘENÍ Z ROZPOČTŮ OBCÍ A KRAJŮ?   FB Martin Netolický
 
POZNÁMKA:  Podíl našeho města na "pětadvacítce pro živnostníky" může činit  až 12 milionů, k dalším chybějícím třeba i čtyřiceti (milionům). To jsou zdrcující čísla.  Více bylo včera na odkaze ZDE  (mm)
 
ZA ČESKO JEDNÁ S EU O KOMPENZACÍCH LENKA DUPÁKOVÁ - BÝVALÁ ZASTUPITELKA KRAJE.

Jsem pyšný na to, že bývalá kolegyně ze zastupitelstva Pardubický kraj Lenka Dupáková (dříve Jurošková, dvojka na naší kandidátní listině) dnes zastupuje ministryni financí na jednáních špiček Evropské unie o financování kompenzací souvisejících s koronavirem pro jednotlivé členské státy. Lenka se musela vzdát zastupitelského mandátu kvůli neslučitelnosti funkce vedoucího státního úředníka - náměstkyně ministryně financí s mandátem člena zastupitelstva kraje. Je to škoda. Byla místopředsedkyní finančního výboru a byla velkou posilou pro náš kraj. Jsem s ní v intenzivním kontaktu i v současné době. Rodačka z Moravské Třebové mi tak pomáhá vyhodnocovat rozpočtové dopady vládních nařízení.
 
V bývalém hotelu Jiřička v Brandýse budou i byty pro rehabilitační ústav

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila projektový záměr na stavební úpravy objektu Jiřička, který je v užívání Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Součástí plánu je úprava konferenčního sálu, vybudování prostoru pro dětskou skupinu zaměstnanců ústavu a přeměna hotelových pokojů na byty zaměstnanců. Předpokládané náklady činí 25 milionů včetně daně.
„Již delší dobu řešíme, jakým způsobem naložit s objektem Jiřička, který je v těsné blízkosti rehabilitačního ústavu. S paní ředitelkou Jeřábkovou jsme debatovali po jejím nástupu, jak zatraktivnit rehabilitační ústav pro potenciální zaměstnance, kteří se hlásí z celé republiky. Ve městě však není dostatečná ubytovací kapacita a stávající hotelové pokoje nejsou vhodné pro dlouhodobé ubytování například rodin s dětmi,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zároveň však nechceme, aby město přišlo o konferenční prostor, který je nyní využíván v prostorách restaurace. V prostoru salónku plánujeme vybudovat dětskou skupiny pro poskytování péče o děti zaměstnanců rehabilitačního ústavu do tří let věku v denním režimu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Náměstek hejtmana pro oblast investic, majetku a kultury Roman Línek dodal: „Kromě konferenčního sálu a dětské skupiny vznikne v budově šest podnikových bytů a dva hostinské pokoje pro krátkodobé ubytování. Zároveň vybudujeme osm parkovacích stání, skladovací prostory pro potřeby ústavu a celá budova dostane také novou fasádu.“
Krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr připomněl, že kraj v minulosti zlepšil vybavení samotného ústavu a péči o pacienty. „Rehabilitační ústav patří dlouhodobě k velmi úspěšným a vyhledávaným zařízením. Nejprve jsme uvedli do provozu nový rehabilitační bazén za 28 milionů korun a následně se nám podařilo dokončit modernizaci pracoviště vodoléčby za 12 milionů korun. O komfort pacientů je z mého pohledu velmi dobře postaráno a nyní přichází na řadu také zlepšení komfortu samotných zaměstnanců, kteří si to jednoznačně zaslouží,“ řekl radní Valtr.
 
Kraj nechá opravit fasádu na Machonově budově

V rámci pravidelné údržby majetku se Pardubický kraj stará také o všechny své budovy. Poté, co byla opravena fasáda na budově A krajského úřadu, přijde nyní na řadu fasáda na budově B, tedy bývalém okresním úřadu. Předpokládaná cena opravy historické budovy v centru města vyjde na více než 35 milionů korun.
Rada o opravě rozhodla už před dvěma lety, kdy to vypadalo jen na menší opravu omítky a klempířských prvků v místě římsy v ulici Jahnova. Pak ale došlo k důkladnému průzkumu fasády, který odhalil neuspokojivý stav omítkového souvrství, které není soudržné s podkladem na 75 procentech plochy. Mezi fasádním obkladem a obvodovou stěnou je vzduchová mezera a obklad drží na sobě jen díky spárovací hmotě. „Všechny tyto odhalené skutečnosti představují potenciální bezpečnostní riziko pro chodce. Proto se Pardubický kraj musí pustit do opravy celé fasády,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Jaroslav Folprecht.
Podle hejtmana Martina Netolického nebude ani v těchto případech kraj z pozice investora jednotlivé stavební práce odkládat. „Ačkoliv jsme debatovali o tom, zda případně dílčím způsobem tuto investici vzhledem k dopadům koronavirové krize neodsunout, tak jsme se s přihlédnutím k technickému stavu a historické hodnotě budovy rozhodli, že opravu uskutečníme. I tímto způsobem chceme dát najevo, že kraj jako investor chce pomoci našemu hospodářství, a zajistit práci našim lidem,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Rada zahájila výběrové řízení na zhotovitele této zakázky. Budova je památkově chráněná. Byla postavena v letech 1923-25 pro východočeskou pobočku ředitelství pošt a telegrafů podle návrhu architekta Ladislava Machoně (autor např. pasáže nebo elektrotechnické průmyslovky v Pardubicích). Zdobí ji nejen zajímavě členěná fasáda, ale také třeba krásné kamenné schodiště s lomenými prvky, elegantní aula s proskleným stropem v 1. patře, dřevěné, kovové a zlacené prvky ve společných prostorách a dřevem obkládané kanceláře s terasou pro bývalé ředitelství. Hlavní vstup do této budovy hlídají dva žuloví zubři od sochaře Jaroslava Horejce. Vše je možné podrobně prozkoumat při prohlídkách úřadu, které se konají každý rok u příležitosti Dne kraje. Ten letošní je naplánovaný na 4. září.
 
Neratovice – Česká železnice má od 28. dubna novou železniční zastávku

Tou je zastávka Neratovice sídliště, která přibyla po delších přípravách na trati 070, vedoucí z Prahy do Turnova. Zastávka se nachází v jihovýchodní části Neratovic v Mánesově ulici a z obou stran je v zásadě obklopena zástavbou. Právě díky jejímu atraktivnímu umístění a faktu, že zde zastavují kromě osobních vlaků i rychlíky, lze očekávat, že si rychle najde své cestující. Ačkoliv jste zřejmě již zprávu o otevření této zastávky zaznamenali v jiných médiích či na sociálních sítích, vydali jsme se situaci na místě prozkoumat i my trochu podrobněji. O plánech vybudovat v Neratovicích další železniční zastávku v těchto místech se mluvilo řadu let. Termín se však postupně posouval. Vloni v létě však již Správa železniční dopravní cesty (dnes Správa železnic) uzavřela smlouvu o dílo se zhotovitelem a stavba tedy mohla začít. Se zastávkou počítal původně již loňský jízdní řád. Dohromady zde zastaví v pracovní dny 32, resp. 33 vlaků v každém směru, o víkendu pak přibližně o pět spojů v každém směru méně. (www.zelpage.cz)
 
Konec nádražních znělek

Záměr Správy železnic je postupně během tohoto jízdního řádu zrušit všechny znělky, které se používají před, případně po nádražním hlášení a nahradit je znělkami unifikovanými, stejnými pro celou síť. Výsledkem je například konec znělky „Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem“, která hraje, resp. hrála na hlavním nádraží v Brně. V předchozích dnech a měsících již byly odstraněny i některé další znělky, případně nejsou používány. Nádražní hlášení je dnes v neúnosném stavu, kdy historická podoba jeho postupnou elektronizací, zahuštěním dopravy a mnohými přílepky např. o dopravcích, důvodech zpoždění a vyloučeními zodpovědnosti správce železnic a/nebo dopravců vykvetla v hlavních dopravních terminálech v neúnosný podprahový akustický smog plný kostrbatých vět, které jen vzdáleně připomínají češtinu, jen sotva někomu poskytnou včas relevantní informaci o jeho vlaku a nástupišti a vlastně je už ani nikdo neposlouchá. Dosavadní pokusy o jeho změny přinesly zpoplatnění tzv. doplňkových informací. Trend z největších světových terminálů, kdy je za normálního provozu akustická informace podávána pouze v nejstručnější možné podobě a na adresovaná místa, se nám prozatím vyhnul. Jestli je ale něco na našich hlášeních zajímavé a zároveň funkční, jsou to právě místní znělky, které dokáží předat alespoň občasnému cestujícímu informaci o poloze vlaku nenásilnou formou během několika vteřin. A o ty nyní přicházíme.....(www.zelpage.cz)