Vycházka  na Habeš 
V neděli odpoledne jsme s kamarády vyrazili na procházku. Šli jsme na Habeš. Chtěli jsme zavzpomínat na procházky nejen z dětství a randění v mládí. Že to bude tak smutné vzpomínání jsme ani v nejmenším nečekali. Z bývalé restaurace Habeš zůstal zdevastovaný objekt. Ještě smutnější byla cesta zpět do města. Šli jsme lesem na Jelenici, tak jako mnohokrát. A zřejmě naposled. Bylo to o zdraví naše i cyklistů. Kříží se tam cesta a cyklistické trasy bikeparku Peklák.  Rychlost, hlasité výkřiky, zatáčky, nepřehlednost. Ať žije adrenalin. Nikde žádné upozornění na nebezpečí pro chodce. Pro nás to je hazard se zdravím. Nebo už tam do lesa pěšky nesmíme? Příroda a zvěř trpí. Kdy lidem dojde, že nemůžou přírodu jenom ničit a že tím ničí i sebe ? A to se ještě další cyklotrasy budují.
Pokračovali jsme dál a došli na dávnou pýchu Třebové - koupaliště. Další bolavé místo, které už zřejmě nikdo neobnoví.
Koupaliště v Křivolíku bylo postaveno v roce 1938 a nabízelo velký bazén s proměnlivou hloubkou, skokanský můstek nad hlubokou částí a skluzavku na opačné straně. Na skluzavku se vstupovalo z půlkruhového dětského brouzdaliště. Později byl bazén rozdělen zdí na plavecký a neplavecký. Mělký žlábek umístěný téměř po celém obvodu bazénu zajišťoval, aby návštěvníci do vody nevnášeli na chodidlech nečistoty. Na několika místech byly u tohoto žlábku sprchové stojany. A potom přišla revoluce. Sametová a konečná pro koupaliště. Smutné vzpomínání.  JV  
Dnes prozkoumejme samotnou Habeš,  Pro prozkoumání koupaliště mám připravených dalších 50 (většinou také smutných) fotografií Luboše Kozla. Přijdou na řadu zítra (mm)

Přidávám další fotky z roku 2003, aby bylo vidět jak pracuje zub času....

¨