Koncert za kontejnery                          
Nejdříve je třeba znovu pochválit iniciativu Červeného kříže, Sociálních služeb města a také Michala Hrůzy s jeho kapelou, podobně i řadu dalších českotřebovských a ústeckých skupin za to, že se podařilo připravit pro seniory (nyní více než jindy sociálně izolovaných od ostatní společnosti) zajímavé koncerty, které obohatily jejich život. Nebyla přitom možná žádná velká publicita, protože velká účast posluchačů nebyla žádoucí. Kapelám se však i tak podařilo "na dálku" zajistit blízký vztah se svými posluchači, z koncertů byly oboustranně pozitivní zážitky.
Nyní se vrátím k nadpisu a prostředí, které nabízíme v prostoru za českotřebovskými domy s pečovatelskou službou. právě zde se uskutečnily dva z koncertů 5. května t.r.. Za velké peníze ve statisícových částkách město zajistilo parkovou úpravu celého prostoru jižně od pavlačí červeňáku a balkonů žluťáku, vznikly zde nové mlatové cestičky odpočívadla s lavičkami, na kterých je radost posedět a popovídat si. Je to mimo dopravní ruch. Je to vlastně nový park  blízko centra města, jako stvořený pro relaxaci seniorů z blízké čtvrti. 
Jako "pěst na oko" je pak do areálu  zařazen "domeček na kontejnery s dalším přiloženým kontejnerovým hnízdem pro tříděný odpad. Je to neuvěřitelné zneuctění celého okolního prostoru a je velmi podivné že architektka, která vymyslela parkovou úpravu, nedořešila právě tuto dominantu prostoru, kterou prostě nelze přehlédnout.  Jenže co můžeme ve Třebové čekat, když i dominantou Starého náměstí máme vlastně  také kontejnery. To bylo tenkrát v roce 2014 opravdu chytré (smart) řešení! A zůstane zde už asi navždy. Když už byly peníze na okolní parkovou úpravu, drahé výsadby a každoroční drahou údržbu zeleně, tak proč se proboha nenajdou další peníze na odstranění  tohoto kontejnerového hnízda. Trefně to nazval sám Michal Hrůza na svém benefičním koncertu s tím,. že si vybral pro svůj koncert místo za kontejnery právě aby více vynikl. To se mu tedy podařilo. Nicméně manažerka jeho vystoupení  nám jako kameramanům dost naléhavě radila, abychom záběry koncertního pódia společně kontejnery na odpad rozhodně nepoužívali.
Chodíme okolo a prostě si toho nevšímáme. Měli bychom tento problém rychle vyřešit. Místo kontejnerového centra by zde měl být snad nějaký altán pro posezení i při horším počasí. Byly obavy z toho, že zde budou vysedávat bezdomovci. A tak zde raději mají být pod okny  obyvatel DPS zapáchající kontejnery?  Opravdu se pro ně nedá najít lepší místo, třeba o pár metrů dál za plotem v areálu Tezy?
Historicky zde v době topení uhlím bývaly u červeňáku dřevěné šupny se vším možným a fotbalové hřiště. Pak zde byla kotelna s velkým komínem. Nyní zde máme multifunkční objekt Tezy a krásný park. Je to velký rozdíl. Dokončeme tu přeměnu, odstraňme kontejnery. Chce to jen věc trochu dotáhnout do konce....  (mm)
Kdyby tu byl místo kontejnerů nějaký otevřený pavilon, mohly by zde být  třeba i promenádní koncerty pro potěchu seniorů (ale nejen jich),  třeba i pravidelně. Zejména na jaře je to tu  tak krásně.