Smutné výročí

Koupaliště Křivolík je opuštěno 30 let                       II. díl


1. část - historické snímky z let 1915 - 1989 - najdete ZDE
2. část  Jak hlodal zub času od roku 1990 

Mám dva desetileté kluky.
Když chodíme na procházce po současném areálu koupaliště, je nám smutno. Povídám přitom, jak to tady vypadalo dřív.  A když si pak prohlížíme fotografie, jaké to zde bylo hezké, tak se mě ptají: "Jak jste mohli dopustit, že to tady tak zpustlo?" A bohužel to není jen tady.
Podobné otázky padají při vycházce na Habeš, kolem zbytků lyžařského můstku, ale i jinde..
"Víte kluci, ono to je těžké dnes všechno vysvětlit".
"Ale  něco s tím dělat budete, že jo?", říkají kluci.
"To víte že budeme, ale nemůžeme mít úplně všechno, nikdo nemůže mít úplně všechno...." 

Takže jako to bylo?
V roce 1989, tedy po 51 letech provozu koupaliště byl bazén v havarijním stavu a plovárna byla uzavřena.
Sice se pak pravidelně objevovaly snahy o obnovu, byly připraveny nějaké náčrty, stude plánky, vždy z nich nakonec sešlo.
"Stálo by to moc peněz, a ty nemáme". Ve Třebové, která byla po předchozí době vlády jedné strany skutečně velmi zanedbaným městem nebyly dostatečné prostředky ani na obnovu zanedbaného bytového fondu a základní provoz města, které se najednou stalo svébytným celkem. Nikdo nám neříkal co máme a musíme dělat.
Objevila se možnost samostatného podnikání a mezi podnikateli se objevili i takoví zlatokopové, kteří  na prospěch města příliš nedbali. Projevilo se to např. při přebírání bývalých sovětských kasáren.  Koupaliště pak zůstalo až někde na chvostu.
 
Nicméně světlé okamžiky zde byly.
Vlastníkem celého areálu Křivolík  je město Česká Třebová, které včas odkoupilo i okolní pozemky, aby mohl potenciálně zrekonstruovaný areál nabízet i další sportovní využití. Podařilo se realizovat revitalizaci rybníčků a celého povodí Křivolického potoka. To mohl být základ dalšího využití, pokud by další investice přišla cop nejdříve. Nepřišla.  Rozpočtové určení daní v devadesátých letech  Třebové nepřálo, bylo zde málo podnikatelů a firem  a zrovna se rozdělovalo podle tzv. "plátcovské pokladny"...
 
No a po změně století v letopočtu  jsme si vytyčili nové smělé cíle: Přebudování Kulturního centra, nový Domov důchodců, Dům se pečovatelskou službou, rekonstrukce plaveckého bazénu, přístavba tělocvičny Nádražní, Zimní stadion, přestavba Malé scény, městské polikliniky, s dotací se vybudovalo nové městské muzeum, ale také Peklák, tenisová hala, atletický stadion. Prostě každý chtěl všechno mít, aby se pak přišlo na to, že máme zanedbané budovy základních a mateřských škol...  A koupaliště tam mezi vyjmenovanými akcemi  nebylo a nějak se tam nemůže vejít, byť to je  přece také městský majetek.... A tak si na fotografiích Luboše Kozla připomeňme jak zde mezitím hlodal pověstný "zub času" + nenechavci + vandalové. Město jako hospodář zklamalo.
 
Takže nyní uveďme ukázky, jak rychle "zub času" působil od r. 2014 do r. 2017.
Bude ještě další pokračování!


 Zařazeny také snímky z dronu  (rok 2017) - pokračování příště (zítra). Foto Luboš Kozel