Českotřebovský deník 162/2020 (4/6)   

Stručně:

V neděli a v pondělí na serpentiny neprojedete

V souvislosti s opravou vodovodního a kanalizačního řádu bude v neděli 7. června a v pondělí 8. června omezena doprava do přidružené obce Kozlov a k chatové osadě v Serpentinách. Objízdná trasa bude vedena obcí Semanín.
 
Žehnání motorek

U kovárny Františka Bečky na Lhotce se v sobotu 6. června před polednem koná tradiční jarní žehnání silných motorek, letos později než v jiných letech. Příčina je jasná, to ta potvora koronavirus, ale byly i jiné důvody. František se zotavoval po operaci a nyní již opět nastoupil na svoje pracoviště ve lhotecké dílně. 
 
V pondělí je termín přijímacích zkoušek na střední školy, maturity budou následovat

Na českotřebovském gymnáziu proto začínají ústní maturitní zkoušky  netradičně ve středu 10. června a budou pokračovat ještě po víkendu v pondělí a úterý. V podobném termínu se maturuje také na českotřebovské VOŠ a SŠT. Výsledky maturit se však  absolventi dozví až se zpožděním, protože výsledky zpracovává Cermat a pošle je školám až v závěru června. Teprve potom, tedy těsně před koncem měsíce bude možné zorganizovat slavnostní předávání maturitních vysvědčení. Organizace této slavnosti bude letos komplikována koronavirem, určitě se však uskuteční.
 
VDA bude hledat nový název 

Je to k nevíře, kolikrát už měnila českotřebovská průmyslovka za svých 75 let existence svůj název. Stane se tak i v letošním výročním roce. Nikoliv z vlastního popudu, ale prostě proto, že z učebních plánů zmizí (po 30 letech) dobíhající vyšší odborné studium.  O tento typ studie není dlouhodobě zájem a tak bude ukončen obor Sociální činnost i Logistika a management. 
Na škole zůstanou jen maturitní a nematuritní obory, proto musí začátek názvu  (tedy VOŠ)  zmizet. Vedení školy uvažuje i o tom, že jen u této změny nezůstane a že se škola i ve svém názvu vrátí ke svému původnímu dopravnímu zaměření. Rozhodnuto ještě není.  Již v předstihu  několika měsíců můžeme zatím poskytnout program oslav 75. výročí vzniku  školy ZDE
 
Obědy na Skalce se budou vařit přes celé prázdniny

Vzhledem k tomu, že veškeré potřebné údržbové práce na kuchyňském zařízení proběhly již v době tzv. "koronavirové odstávky", nebude již zapotřebí přerušit práci kuchyně a jídelny na internátě na Skalce. škola má také dostatek zájemců o ubytování od frekventantů sportovních táborů a soustředění, které se budou  konat v České Třebové o prázdninách. Napomůže tomu i zimní stadion, kde se počítá s obnovením ledové plochy již opět brzy v průběhu srpna.
 
S dálničním připojením nyní mohou pohnout jen v Litomyšli   

Díky Třebovákům za jejich snahu napravit nerozumné požadavky litomyšlských představitelů v nedávné minulosti na zrušení exitu Litomyšl sever. My v Litomyšli do toho teď šlápneme. Jde především "o konflikt zájmů" mezi vedením tzv. přivaděče k dálnici těsně kolem litomyšlské památky UNESCO. Už jsem se napsal na vedení NPÚ, včera byl kolega znovu za starostou. Já jsem se sešel s panem poslancem Kolovratníkem, který přislíbil, že pomůže. V Litomyšli je hlavním problémem jeden pán z Kornic, který město v podstatě vydírá zpožďováním stavby dálnice. O MÚK Litomyšl sever nechce ani slyšet, a proto vedení města v tomto směru nic nedělá. Bojí se dalšího zpoždění, i když tenhle úsek se stejně bude stavět až jako poslední. Zmíněný pán odmítá jakoukoli diskuzi. I my v Litomyšli budeme rádi, když o tématu potřeby přímého dálničního připojení budete nadále nahlas  mluvit, psát a také se na to ptát při každém setkání s vedením Litomyšle. Tomáš Havránek, Litomyšl
Fotoreportáž z konce týdne

"Oblečený" kostel sv. Jakuba. Pohled z Klácelovy ulice z místa pod farou a ještě z ředitelny českotřebovského gymnázia
Blátíčko v Podbranské. Bude zřejmě po celý víkend.                 Parkoviště v Podbranské opět obsazené. Pokolikáté už?   

Návštěva hejtmana na českotřebovském gymnáziu

Na jednání byl vysvětlen dopad úsporných opatření Pardubického kraje na školní rozpočet.. Každá krajem řízená škola dostala za úkol ušetřit 2%ze svých ročních provozních výdajů. Od července (pololetí) tedy budou školám poukazovány cca o 4% nižší platby. Úspory nemají vliv na investice, plánovaná oprava suterénu budovy gymnázia se tedy uskuteční v plánovaném rozsahu. K obrázku z jednání dne 4.6. přidávám obrázek gymnázia, jehož autorem je profesor reálného gymnázia Česká Třebová František Jirout. Patří tak do "zlatého fondu školy" a zdobí stěny ředitelny. 
 
Kulturní dotace vykrývají potřeby obcí a pořadatelů

Rada Pardubického kraje schválila další balík kulturních dotací, kterými kraj kompenzuje dotační programy zrušené kvůli koronaviru. Část musí ještě potvrdit Zastupitelstvo Pardubického kraje.
„Kvůli úsporám na krizové výdaje kraje jsme letos museli zrušit dotační programy na živou kulturu a na preventivní péči o sbírky muzeí a galerií a také na památky obcí. Nyní se snažíme podpořit třeba menšími částkami alespoň některé záležitosti, které přinesou kulturní život do obcí i měst a mohou pomoci regionálním umělcům a památkám,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a pokračoval: „V radě jsme schválili dotace za 860 tisíc korun, do zastupitelstva jdou dotace za 855 tisíc korun. Mezi schválenými jsou například uskutečněné masopustní obchůzky ve Studnici, festival Sculpture Line, který přináší v létě do veřejného prostoru zajímavé plenérové sochy, oprava historického vozu M 130.104 v Pardubickém železničním muzeu, festival Rosnička ve Svitavách, Mladá Smetanova Litomyšl a další akce.“
V zastupitelstvu v polovině června se bude rozhodovat o dotacích třeba pro lenní dvůr v Útěchově, barokní sousoší v Poličce, zámek v Hrochově Týnci, zvon v Hlinsku, zámek v Brandýse nad Orlicí a další.
 
Modernizované odborné zámečnické a kovářské dílny na Skalce

Vyšší odborná škola a Střední škola technická v České Třebové slaví v letošním roce 75 let od svého založení. Jedním z dárků jsou modernizované odborné zámečnické a kovářské dílny. Jejich modernizace stála přibližně 1,7 milionu korun a byla spolufinancována z Evropských fondů za přispění Místní akční skupiny Orlicko.
„Modernizované dílny jsou součástí celé řady investic do rozvoje obou školních areálů. Poté, co se podařilo upravit fasády, tak se zaměřujeme na modernizace učeben odborného výcviku tak, abychom ještě zatraktivnili jednotlivé obory a studentům nabídli kvalitní praxe, a to jak přímo ve škole, tak je připravili také na praxi ve firmách,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého je právě spolupráce s lokálními podnikateli a firmami na velmi dobré úrovni. „Po nástupu pana ředitele Kováře jsme si dali za cíl zintenzivnit spolupráci především s firmami, které jsou navázány na železniční provoz, protože s tím je celé naše město spjaté. Příkladem je například CZ Loko, které pomohlo vybavit částkou 300 tisíc korun jednu z odborných učeben. Jsou to i další firmy, jako například AVX, které přispělo právě na zámečnické a kovářské dílny,“ doplnil hejtman Netolický.
Modernizace dílen je spolufinancována z Evropských fondů. „Celý projekt je řešen přes Místní akční skupinu Orlicko a vyšel na 1,7 milionu korun. Částečně se podílel také investiční fond školy a firma AVX, se kterou dlouhodobě spolupracujeme. Myslím si, že v rámci oslavy 75 let od založení naší školy se jedná o příjemný a užitečný dárek,“ řekl ředitel školy Jan Kovář.
 
Středoškoláci vystavují v ústecké Galerii pod radnicí

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí byla ve středu 3. června zahájena výstava prací studentů Střední školy uměleckoprůmyslové s názvem LITOGRAFIE. Tentokrát studenti servírují výběr nejlepších litografií z posledních let a výstava je to víc než zajímavá. Využijte možnost podívat se jak studenti a absolventi umprumky ovládají tuto starobylou výtvarnou techniku!
Vystavované práce jsou vytvořena pomocí litografie nebo také kamenotiskem. Ten je nejstarší technikou tisku z plochy. Je založena na chemických vlastnostech jemnozrnného vápence, který v místech pokreslených mastnou barvou absorbuje tiskařskou barvu, zatímco nepokreslená místa zůstávají hydrofilní a barvu odpuzují. Výstavu můžete navštívit vždy od pátku do neděle 13.30 - 17.00 a ve středu 9.00 - 11.30 a 12.30 - 17.00. Potrvá do úterý 30. června, kdy bude v 18 hodin ukončena DERNISÁŽÍ.
V létě začne modernizace průtahu Hradcem nad Svitavou 

„Modernizace průtahu Hradcem nad Svitavou je v tuto chvíli ve fázi výběrového řízení s tím, že pokud půjde vše podle plánu, tak bychom chtěli na začátku července začít. Tuto stavbu bylo nutné sladit s obecní investicí do vodovodu, který celý vyjde na 140 milionů korun, z toho druhá etapa 80 milionů. Tímto tak bude mít obec hotové všechny inženýrské sítě za přibližně 350 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Starosta Kamil Pavliš připomněl, že bude muset omezit některé investice. „Předpokládáme, že přijdeme o 6,5 milionu korun, což pro nás bude znamenat zrušení oprav některých místních komunikací, kterých máme přibližně 16 kilometrů. Doufám, že se nám vše podaří dokončit alespoň v příštím roce,“ řekl Kamil Pavliš, který hejtmana seznámil s plány rozšíření parcel pro výstavbu rodinných domů a s tím spojenou potřebu na napojení do energetické sítě.  Hradec nad Svitavou se nachází přibližně čtyři kilometry jižně od Svitav na železniční trati z Brna do České Třebové a souběžně s ní silnice z Letovic do Svitav. Až do roku 1991 spadala obec pod Svitavy a následně se stala samostatnou. V současné době má 1693 obyvatel.
Na obecní a krajské rozpočty se nesmí sáhnout!

Vláda se rozhodla sebrat peníze z rozpočtu Vašich obcí, měst a krajů. Řada z Vás bude řešit, jak zajistit financování základního provozu, případně jak dokončí rozpracované projekty. Od samého začátku jsme proti postupu vlády!
Na obecní a krajské rozpočty se nesmí sáhnout. Bojovali jsme proti vládnímu návrhu ve Sněmovně, ale vzhledem k aktuálnímu rozložení sil prošel. O konečné podobě se bude hlasovat v Senátu 10. 6. 2020. Pokud Senát přijme řešení, které vrátí peníze do obecních rozpočtů, budeme o něm jednat opět v Poslanecké sněmovně.
V tom případě bude tento zákon projednán 16. 6. 2020. Prosíme, udělejte si na tento den čas. Pokud to bude potřeba, musí nás být v Praze hodně vidět i slyšet, ať zachráníme rozpočty obcí, měst a krajů. 
Již nyní můžete být aktivní. Tuto nespravedlnost nemůžeme nechat jen tak projít, podepisujte e-petici starosty Velatic Jana Grolicha ZDE. Musíme se spojit na úrovni místních samospráv napříč politickým spektrem, například formou vyhlášené stávkové pohotovosti, a ozvat se, aby vláda ponechala peníze obcím a lidem, kteří tam žijí.
Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL
Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL
Jan Grolich, starosta Velatic a  organizátor petice proti spoluúčasti obcí na vyplácení kompenzačního bonusu
 
ZA POMOC SE SLUŠÍ PODĚKOVAT. JEN PŘIPOMÍNKA POMOCI PARDUBICKÉMU KRAJI OD TCHAJ-WANU V KRIZOVÝCH DNECH.

Dnešní počínání ve sněmovně mě zase překvapilo. Proto klidně a rád zopakuji, že Pardubický kraj v těch krizových dnech, kdy zdaleka nebylo jasné, jak dopadne epidemie v České republice, obdržel pro naše krajské nemocnice ZDARMA 16 PLICNÍCH VENTILÁTORŮ A 100 VĚTRANÝCH MASEK. Považoval jsem to za velký úspěch, který se podařil. Myslím, že je slušností za pomoc poděkovat. Už jsem tak učinil při převzetí ventilátorů a masek, rád poděkování zopakuji. Zvláště dnes.
A také rád zdůrazním, že mi tehdy při jednáních velmi pomohl Tomáš Petříček - ministr zahraničí České republiky.
Za Pardubický kraj upřímný dík.
FB Martin Netolický

Červen přináší na hrady a zámky kulturní akce, nastávající víkend bude patřit zahradám a parkům. Kunětická hora přivítá první návštěvníky 9. června.

Červnový měsíc přináší na hrady a zámky kulturní akce, které jsou nedílnou součástí nabídky památkových objektů návštěvníkům. Do Víkendu otevřených zahrad se zapojily správy zámků Opočno a Lemberk.
Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě. V České republice se v roce 2010 pod záštitou Národního památkového ústavu poprvé otevřely 3  zahrady a jejich počet postupně vzrůstal. Na Liberecku tento svátek uctí správa zámku Lemberk, která zpřístupní jindy uzavřenou Bredovskou zahradu (včetně letohrádku s panelovou výstavou věnovanou proměnám areálu Lemberka). Zahrada bude přístupná za symbolické vstupné celý víkend od 10 do 16 hodin, v 11 a ve 14 hodin jsou připraveny komentované prohlídky zahrady. Doplňkově také Lemberk zpřístupní středověkou věž.
Trosky nabídnou během soboty ukázky sokolnické a také ukázky agility v podání vicemistryně ČR Terezy Pálové a feny Faji, Bezděz přichystal víkend se šermířským oživením a kovářskou dílnou na nádvoří.
Parku bude věnována pozornost také na Opočně – letos je to 200 let, kdy byl park tehdejším majitelem panství Rudolfem Josefem Colloredo-Mansfeldem založen. Horní část parku byla již v 16. stol. užívána jako zahrada pro pěstování zeleniny, konopí a ovocných stromů. V roce 1602 Jan Rudolf Trčka z Lípy nechal zde, za městskými hradbami, postavit Letohrádek, čímž došlo k rozšíření zámeckého areálu a vznikl prostor obdélníkového tvaru se zahradou v renesančním duchu. Založení zámeckého parku tehdejším majitelem panství Rudolfem Josefem Colloredo-Mansfeldem je datováno do roku 1820, kdy ve stylu romantického anglického parku upravil údolí Zlatého potoka. Úpravy probíhaly dle návrhu zahradníka J. Exnera. Při této příležitosti je pro zájemce připravena přednáška v zámecké tabulnici na téma „Péče o park a krajinu ve 21. stol. za využití koňské síly". Přednáší paní Jindřiška Svobodová ze spolku Centrum slezského norika – v sobotu od 17 hodin, v sobotu i v neděli se návštěvníci mohou zúčastnit procházky parkem za odborného výkladu paní RNDr. Jarmily Martincové z Výzkumné stanice Opočno ( v 10 a ve 14 hodin), po oba dny je také možná projížďka parkem v kočáru taženém koňmi.
Závěr června bude na Opočně patřit speciálním prohlídkám zbrojnic s rozšířeným výkladem, na Hrádek u Nechanic mohou zamířit svatby chtivé páry – 21. června se zde pořádá Svatební den s prohlídkou nazdobených interiérů i exteriérů. Na Trosky zavítají lanochodci, na Grabštejně dne 28. 6 zpřístupní hradní veterinární muzeum v doprovodu nprap. Michala Kratochvíla. Veterinární muzeum představuje polní veterinární soupravy pocházející z výzbroje německé armády z konce 1. světové války a meziválečného období, sovětské armády a ČSLA. Návštěvníci se dozvědí i o dnešním využívání tzv. dolního zámku na Grabštejně a jeho okolí Armádou ČR. Prohlídkový okruh je veřejnosti přístupný v předem vypsaných termínech, kapacita prohlídky je omezena a pouze na rezervace.
Na Pardubicku se v úterý 9.6. otevřou brány hradu Kunětická hora, který prochází rozsáhlou stavební obnovou – více na https://www.hrad-kunetickahora.cz/cs/o-hradu/Obnova-Jurkovicova-palace-seste-brany-a-pristavku . Návštěvníky zde ale kromě nové pokladny čeká další překvapení - před hradním palácem je zřízeno bezplatné, nezaheslované WiFi připojení, kdy si návštěvníci mohou stáhnout (audio) informace o hradu do svých chytrých telefonů a absolvovat tak prohlídku hradu ve vlastním tempu.
Velkému zájmu se na hradě Litice těší nově pojaté prohlídky, jejichž součástí je také videodokument o historii a architektuře hradu, který je pouštěn v pravidelných intervalech, první návštěvníky také uvítal slatiňanský zámek, který prošel komplexní obnovou.