Českotřebovský deník 164/2020 (6.6.)
Někteří obyvatelé Trávníka nejsou nově budovaným hřištěm příliš nadšeni

Na sídlišti Trávník se buduje dětské hřiště, budování je podpořeno 50% dotací Fondu rozvoje bydlení. Dětí je zde dost a hřiště žádné. To co bylo, vzalo za své věkem a také díky novým bezpečnostním předpisům. Na dotaci jsme museli dost dlouho čekat, proto bychom měli mít z celé probíhající akce radost. Přesto jsou také občané z Trávníka, kteří se obávají hluku od výskajících dětí. Z jedné strany hluk z venkovního sezení u hospody, z druhé budou výskající děti a nechápou, proč se nemohlo hřiště rozšířit v Javorce. Bylo by to spojeno i s procházkou a v době, kdy se všude jezdí auty by to nebylo od věci. Jenže tato slova při procesu vzniku projektu nezazněla a veřejné projednávání se konalo. Právě na Trávníku nikdo nemá zahrádku a funkční dětské hřiště je pro mnoho rodin darem z nebes, podobně jako před časem na Křibu. Ani zde si na výskající děti nikdo nestěžuje. Výskající děti zde jistě nebudou večer, přes den bych jim výskání odpustil.  A nové hřiště je zde opravdu zapotřebí, proč chodit do Javorky, kde jsou navíc ke stavu hřiště  připomínky. Na Javorku bychom dotaci nedostali. Především ji neposkytla Evropská unie, ale byly poskytnuty z grantu na regeneraci sídlišť v rámci Fondu rozvoje bydlení. Místo  toho, abychom  jako jinde budovali další a další parkoviště, opravíme chodníky a uděláme něco pro děti.
Nesouhlasím tedy s  názorem, že EU dává dotace a tak se hřiště staví všude a chybí snad jen  u rotundy. Také na sídlišti Lhotka mají pod okny paneláku postaveno Rákosníčkovo hřiště. A také myslím, že obavu z dětského hřiště  nemají rodiny s malými dětmi.  Ve Třebové chybí nějaké víceúčelové veřejné hřiště, možná by mohlo (někdy) vyrůst jako součást areálu v Benátkách.  Ano, ve hře je ještě park u řeky na Zámostí, je třeba rozhodnout a připomínkovat co zde být má a co naopak nemá.  Nyní to je poslední oáza klidu ve Třebové, jistě po areálu rotundy sv. Kateřiny, nebo parčíku v Bezděkově, mimochodem vybudovaném v akci právě před 60 lety v roce 1960. Vrátíme-li se k fondu regenerace bydlení, tak je možné uvažovat i tak, že by jej šlo využít například na řešení stále se zvětšujících příšerných hnízd kontejnerů na sídlištích. Ty jsou také součástí prostoru pro bydlení. Zatím se zdá, že obyvatele sídlišť nemůže být nic přínosnějšího, než umístění dalších nových kontejnerů různé barvy a konstrukce.   Jenže projekt, aby uspěl, musí řešit prostor pokud možno komplexně a to se myslím v případě parku s hřištěm na sídlišti Trávník podařilo.
A to, že bude dětské hřiště vlastně poblíž kostela opravdu nevidím tragicky. Obojí je stranou dopravního ruchu, děti to sem nemají daleko a rodiče mohou mít děti pod dohledem. 
Za instalované lavičky je třeba autory řešení -. architekty z Trstěnice pochválit. Konečně pohodlné a pěkné lavičky. Škoda, že se nepodařilo tento typ umístit také v areálu u rotundy, sv. Kateřiny  kde  stejné nejsou u rotundy. Sice nemají opěrky, ale jsou nižší, takže se na ně dostane i malá babička. Dobře se na nich sedí a v parku u rotundy by ladily mnohem víc. Snad se tento typ ještě bude v České Třebové množit.  To lepší sezení bude zřejmě způsobeno tím obloukem sedáku, takže to nedře tak do nohou, zvlášť když nedosáhnete na zem.
Obyvatele Trávníku trápí nedostatek parkovacích míst. Nejsou sami. začalo se o tom mluvit a chystá se projednání koncepce "dopravy v klidu". Protože těch aut je tolik, že ulice nestačí. Bodejť by ne, když zde všichni mohou parkovat zadarmo. Musí být konec s praktikami tzv. "výjimek", když si zde developer (např. v hoteláku)  vybuduje nových 88 bytů a k tomu vlastně nebude mít žádné parkovací místo.Kolik zde bude asi dalších nových aut? O to se musí postarat radnice? Jak prozíravá je třeba možnost parkování v tzv. "čtverci",. kde je uvnitř bytového souboru mnoho parkovacích míst. Blízko a přitom nejsou na silnici. Na trávníku se líbí řešení s šikmým stáním a zúžením chodníku, který je na obou stranách komunikace vlastně zbytečný, na šikmo a vejde se tam mnohem víc aut.
 
Pro tento text jsem dostal další fotodokumentaci, kterou dále uvádím: 

Dětské hřiště Trávník, chvála lavičkám a porovnám s parkem u rotundy sv. Kateřiny
 Hřiště za kostelem a dominanta Nového náměstí...
Auta jsou na Trávníku všude

Smetanova ulice v přestavbě


Dotaci na akci jsme čekali, ale nezbylo na nás. Stav komunikace byl již tak žalostný, že si rekonstrukci zasluhuje.  Budou zde nové chodníky, osvětlení, vozovka. Součástí měly být i přestavby komunikací na domy v Riegrově ulici, ale tato část investice se letos dělat nebude. I zde se vede chodníkem řada kabelů a chrániček, aby umožnily další úpravy bez rozkopání hotového díla.

 

Žehnání motorek na Betlémském plácku u Kovárny Františka Bečky 

Akce se konala u kovárny na Lhotce již po šesté. Přijelo 16 motorek, silných, ale  byly  i "slabé" skútry. S úderem jedenácté přijel i farář Otec Miloš Kolovratník, pro všechny měl připravené  společné krátké kázání  o sv. Kryštofovi, aby se pak věnoval jednotlivě  motorkářům nebo i manželským párům, kteří na tuto akci přijíždějí opakovaně.  Spadlo jen pát kapek, tak dobře to měl Otec miloš "nahoře" zajištěné. Motorkáři  se řadili na silnici na Lhotce do poměrně slušné kolony a odjeli přes Českou Třebovou do Opatovce, kde měli svoje společné polední zastavení. Z celé akce zítra připravím krátkou videoreportáž.  

Javorecký Dětský den  na videu - konal se v pondělí 1. června

 
Pohádka o líných strašidlech měla jediného diváka

V rámci cyklu Kultura on-lice se nyní v červnu koná projekce  vždy v pátek večer  a také dvou dětských pořadů v sobotu a v neděli dopoledne.  Dnes 6. června měla obnovenou premiéru pohádka o Líných strašidlech v podání poutkového souboru Čtyřlístek. Podle záznamů  serveru Youtube jsem však byl bohužel jen já jediným, jejím divákem. V neděli dopoledne bude další pohádka a třeba bude pršet, dívejte se. odkaz je na hlavní liště Českotřebovského deníku. Od 9:30 se hraje Plaváček...