Českotřebovský deník  166/2020 (8/6) 
V pátek 19.června 2020 v 10:00 hodin se otevírá nový Bike resort Peklák 

Je součástí silné česko-polské sítě Singletrack Glacensis. Nových 15 km singletracků na Pekláku a obnovených 4 km sjezdových tratí a skvělé nástupní místo se službami uspokojí všechny návštěvníky od dětí a začátečníků až po náročné bikery. Srdečně zveme na slavnostní otevření 19.6. i na hlavní promoakci pro veřejnost 3.10.2020.  Více zde
 
Jaroslav Svěcený má oslavit své šedesátiny
listopadovým koncertem v České Třebové.

Podzimní kulturní sezóna bude hodně naplněná. Uskuteční se zde navíc odložené akce z jarního období a není jich málo. Budou to dva koncerty Kruhu přátel hudby (abonomá 2019/2020) a dokonce přesunuté čtyři divadelní hry z jarního cyklu divadelního předplatné.  Ve svém pravidelném termínu se uskuteční další ročník Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka, zahájí nový cyklus  koncertního i divadelního předplatné, "jubilejní" koncert Velkého swingového orchestru, který tím oslaví svoje čtyřicetiny a navíc je zařazen na 24. listopadu koncert Jaroslava Svěceného, který bude zřejmě "tak trochu náhradou" na neuskutečněný jarní Hudební festival Bennewitz 2020. Není toho tedy málo a je otázka, zda opravdu bylo třeba tento "jubilejní koncert" v tak nabitém programu ještě zařazovat. (Kulaté narozeniny oslaví až 8. prosince)
Když tuto informaci předal před nedávnem regionálnímu tisku Josef Kopecký (uváděný zde jako "ředitel Kulturního centra", tak jsem nad ní kroutil hlavou, neboť jistě nemálo zatíží jak rozpočet Kulturního centra (kterému se v rozpočtové změně díky zrušení festivalu Bennewitz nyní snižuje příspěvek města o 470 tisíc Kč), tak i kapsy příznivců vážné hudby. Myslel jsem že v roce úspor si takovéto dárky dávat nemusíme. Rozuměl bych tomu, když by šlo např. o akci zařazenou do nového abonentního koncertního cyklu. Má jít však o akci navíc a vzniká i otázka, zda do jisté míry omezený okruh posluchačů koncertů tohoto druhu bude mít na tolik kultury také peníze, letos je totiž rok, kdy rodinné rozpočty doslova trpí.
Jak jsem zjistil, tak koncert má již v kalendáři Kulturního centra stanovený termín, na webové stránce Jaroslava Svěceného však dosud není uveden. Najdeme zde však jiný daleko slavnostnější "Gratulační koncert" k šedesátinám, který bude 14. listopadu ve Smetanově síni Obecního domu v Praze, na kterém vystoupí Jaroslav Svěcený a jeho hosté. Celý výjimečný program, ve kterém se kromě zástupců klasické hudby představí i Vašo Patejdl, Michal Pavlíček a Miroslav Žbirka, zaznamená Česká televize. Spoluproducentem akce bude Petr Salava, který produkoval Mistrovy padesátiny před 10 lety na Žofíně a podílí se i na přípravě té letošní slávy.
Pokud by tento "velký koncert" zopakoval potom v České Třebové, nebylo by to od věci, byla by to jistě významná záležitost, která by přerostla rozměr regionu. Takovému rozsahu koncertu nevěřím, předpokládám, že to bude další z koncertů mistrovy agenturní nabídky, o kterou jsme v dubnu t.r. přišli (např. "Galavečer italských houslí" nebo "Průlet klasikou" apod.). Proto se domnívám, že koncert je naplánován zejména proto, aby mistrovi nahradil finanční výpadek z jarního období, kdy se živé koncerty nemohly uskutečnit. O vystoupení Jaroslava Svěceného bychom stejně nepřišli, o čtvrt roku později zde bude další festival Bennewitz 2021 a bude opět v jeho režii a opět ho na koncertech uvidíme a uslyšíme. Letos bychom měli opustit maximalistickou variantu a myslet především na úspory. Tím spíš, že i tak bude kulturní podzim bohatší než jindy.
Je však známo, že do České Třebové na koncerty chodí především místní - proto by se nic nestalo, kdybychom si životní jubileum Jaroslava Svěceného připomněli o pár měsíců později na jarním festivalu Bennewitz 2021.  (mm)


Učni skládají závěrečné zkoušky

V těchto dnech skládá v Pardubickém kraji zhruba 1500 učňů z dvouletých a tříletých oborů závěrečné zkoušky. Ty se skládají z písemné, praktické a ústní části. Do čtyř odborných dílen Střední odborné školy Svitavy  zavítal radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.  „V prvé řadě oceňuji, že se zkouška koná v řádném termínu a za dodržení předepsaných podmínek.  Žáci  nemohli několik měsíců docházet na odborný výcvik, jejich příprava tak byla zkrácená. Svitavští učni se ale podle mého názoru dokázali přesto připravit velmi dobře. Pevně věřím, že všech 38 strojních mechaniků, obráběčů, nástrojařů nebo instalatérů splní všechny tři části závěrečné zkoušky a získá výuční list. Jedná se o řemesla, která jsou na trhu práce dlouhodobě nedostatková,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Na SOŠ Svitavy se pedagogové a žáci zvládli připravit nejen na zkoušky. Učitelé odborného výcviku rozhodně nezaháleli ani v období nucené pauzy. Řezali plast na štíty a na 3D tiskárnách vyráběli upevňovací řemínky.  Neodechnou si ani v následujících dnech. 
„Dne 8. června nás čeká jednotná přijímací zkouška na maturitní strojírenský obor.  Zájemce o studium ale máme do všech našich oborů. Čekají na ně moderně vybavené dílny a vysoce kvalifikovaní učitelé a mistři,“  řekl ředitel školy Leoš Říha.
 
Vyhodnocení nejlepších hráčů mládežnických mužstev FK Česká Třebová

Vyhodnocení se koná dne 22.6.2020 od 17.00 hodin na fotbalovém stadionu.


Týden s hudbou: Koncerty a představení streamované online

Úterý 9. června


Orchestra of St Luke’s Online Festival pokračuje uvedením části svého projektu s názvem Bach at Home. Jak název napovídá bude znít exkluzivně hudba Johanna Sebastiana Bacha. Program bude možné naladit on 12:00 hodin východního standardního času (EST).

Cyklus online koncertů Live with Carnegie Hall pokračuje recitálem pianisty Emmanuela Axe. Koncert začíná ve 14:00 hodin místního času. Program nebyl oznámen.

Od 14:00 hodin pacifického času (PDT) se uskuteční další z diskusních setkání s hudbou s Renée Fleming. Umělkyně tak věnuje pozornost průsečíkům mezi uměním, neurovědou a zdravím. Titul nadcházejícího vydání zní Renee Fleming’s Music and Mind Live: Integrative Approach to COVID-19 and the Mind.

 

Středa 10. června


Etudy č. 3 a 4 skladatele Toma Coulta a skladba z názvem In Manus Tuas z pera Caroline Shaw zazní v podání koncertního mistra orchestru London Sinfonietta. Stream odstartuje patnáctá hodina odpolední místního času. Platformou pro vysílání je Youtube.

Royal Stockholm Philharmonic Orchestra řízený Alanem Gilbertem provede Coplandovo Apalačské jaro a Schumannovu Symfonii č. 1 “Jarní” v posledním streamovaném koncertu sezony. Koncert začíná v 19:00 hodin místního času.

 

Čtvrtek 11. června


Symfonie dechových nástrojů Igora Stravinského, Haydnův Koncert pro violoncello a orchestr C Dur a Schumannova Symfonie č. 4 zazní v programu předneseném norským Bergen Philharmonic Orchestra od 19:30 hodin středoevropského letního času (CEST).

Thomas Dausgaard společně se Seattle Symphony provede vybraná díla Sergeje Rachmaninova a Alexandra Scriabina. Přenos koncertu bude dostupný na Youtube od 19:30 pacifického času (PDT).

 

Pátek 12. června


Berlínská Staatsoper Unter den Linden od 19:00 hodin vysílá koncert, na němž provede kompletní Saint-Saënsův Karneval zvířat. Komorní verzi pro flétnu, klarinet, smyčcový kvartet, xylofon a dva klavíry provedou Daniel Barenboim, Thomas Guggeis a členové Staatskapelle Berlin.

Komische Oper Berlin připravila pro tento den streaming své inscenace Schönbergovy opery Mojžíš a Áron. Jedná se o inscenaci z roku 2015 režiséra Barrie Kosky a dirigenta Vladimira Jurowského. Video bude dostupné o 11:00 hodin dopoledne.

 

Sobota 13. června


Dirigent a varhaník William Vann bude hostem renomovaných London Mozart Players. V rámci cyklu At Home with LMP provede od 19:00 místního času svůj sólový recitál.

Archivní nahrávky koncertů v let 1931 a 1985 zveřejní The Philadelphia Orchestra. Nahrávky dirigentů Fritze Reinera a Klause Tennstedta budou k poslechu od 20:00 hodin místního času. Výběr hudby zahrnuje Barberovo Adagio pro smyčce a vybrané fragmenty z Wagnerova Parsifala.

 

Neděle 14. června


Archivní nahrávky koncertů z  let 1942, 1947 a 1963 a  zveřejní The Philadelphia Orchestra. Nahrávky dirigentů Bruno Waltera, Charlese Muncha a Artura Toscaniniho budou k poslechu od 20:00 hodin místního času. Na programu se je hudba Debussyho, Ravela a Berlioze.

Od 19:00 hodin místního času zve London Symphony Orchestra k poslechu Mendelssohnova Snu noci svatojánské. Pro poslech je nutné navštívit kanál orchestru na Youtube.