Českotřebovský deník  167/2020 (9/6) 
Základní škola Česká Třebová - Ústecká 160  přijme kolegu - kolegyni

učitele/-ku I. stupně na částečný úvazek (0,5-0,8 dle domluvy) s nástupem od září 2020 nebo po dohodě  Nabídky životopisů posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 531054 nebo 605 717350.
Vláda připravila zákon zmírňující dopady nižšího výběru daní na obce 

Zdroj: Svaz měst a obcí ČR
Před nedávnem hned několik členů vlády vyloučilo jakoukoliv možnost kompenzace obcím za masivní výpadky jejich příjmů. Dnes vláda schválila vrácení vypůjčených peněz - obce dostanou zpět přes 11 mld. Kč.
Stát pomůže obcím, které v důsledku epidemie koronaviru letos přijdou o část daňových příjmů. Návrh příslušného mimořádného zákona prozatím schválila vláda, předloží jej Poslanecké sněmovně.
Vláda reaguje na intenzivní kampaň Sdružení města a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a starostů obcí. Do hospodaření obcí a krajů se negativně promítnou pokles ekonomiky a další negativní dopady pandemie koronaviru, které v důsledku povedou ke snížení příjmů územních samosprávných celků ze sdílených daní. Přechodné snížení daňových příjmů obcí by mohlo znamenat výrazné omezení jejich investiční aktivity a problém zajistit financování provozních výdajů, což by v první fázi potenciálně znamenalo selektivní dopady na lokální ekonomiky a následně na ekonomiku celého státu.
Vláda návrhem zákona o zmírnění dopadu poklesu daňových příjmů obcí v roce 2020 v souvislosti s epidemií koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 předloží Parlamentu řešení bonusem 1 200 korun na obyvatele každé obce. Aby mohla být finanční pomoc obcím vyplacena co nejrychleji, požádá vláda Poslaneckou sněmovnu o schválení tohoto návrhu zákona již v prvním čtení. Pro Českou Třebovou jde tedy o mimořádný příjem ve výši  18 mil. Kč.  Máme tedy vystaráno?
 
Tisková zpráva SMO ČR

Zdravý rozum naštěstí zvítězil a ukázalo se, že společný postup obcí za jeho prosazení byl správný. Vrácené peníze pomohou nejen ke schopnosti obcí fungovat, ale hlavně regionálním firmám, podnikatelům, živnostníků a všem občanům. Obce si mohou oddechnout a investovat.  Nejsme však na konci jednání. Musíme se ještě domluvit na systému dotací. Města a obce vědí, jaké mají investiční priority. Máme vše připraveno a jako v případě kompenzací věříme, že vládu dokážeme přesvědčit. Vláda by ani tento finanční tok neměla podceňovat.  Věříme, že dnešní rozhodnutí vlády skutečně dojde naplnění a že se někde na cestě parlamentem nezasekne. Každopádně vládě děkujeme, že jsme se domluvili.
 
Veřejné griloviště versus vyhláška o zákazu konzumace alkoholu

Nedávno proběhla v regionálním tisku a ve vysílání OIKTV ve zpravodajství  informace o chystaném zřízení veřejných grilovišť v Javorce a u sídliště na Lhotce. Bude zde zařízení na grilování a doslova bylo řečeno, "pivo si musí přinést všichni vlastní". Zřejmě bylo myšleno pivo nealkoholické, protože stávající, ale i právě novelizovaná vyhláška o zákazu konzumování alkoholických nápojů na veřejnosti uvádí mezi prostranstvími, kde je toto zakázáno také prostor parku Javorka včetně uvažované lokality, tak i plochu u sídliště Lhotka. Nezbývá tedy než plechovky schovat, z kelímků s nápojem jistě nebudou strážníci zkoumající dodržování vyhlášky ochutnávat...  Tak nějak se vysvětlovalo, proč tato vyhláška o zákazu pití alkoholu na veřejném prostranství nemohla být uplatněna při prodeji piva a vína v době koronavirového omezení při okénkovém prodeji, kdy byl tento způsob prodeje alkoholu jediným možným zdrojem občerstvení.
 
Zatímco na frekventovanější Slovanské ulici je problém vyznačit dva přechody pro chodce v místech, kde to je skutečně potřeba,  můžeme si "užívat" na Novém náměstí možnost přejít přednostně před vozidly hned na 9 přechodech.  Těchto devět přechodů (bez svislého značení) samozřejmě omezuje také možnosti parkování. Nesmí se parkovat jak na přechodu, tak i 5 metrů před přechodem  Dopravní frekvence vyžadující přechod je přitom pouze u komunikace na spodní straně náměstí. Nevadí mi, že zde byly přechody vybudovány, ale vadí mi,. že stejná možnost bezpečně přejít frekventovanou komunikaci při cestě do školy a ze školy není dána také školákům a starším lidem  na ulici Slovanské. Zatímco přechod nad poštou byl doporučen a stále se zdlouhavě řeší, tak ten druhý na křižovatce u Svářečské školy prý žádnou šanci nemá. A přitom tudy musí projít, v zimě i za špatné viditelnosti, všechny děti z Křibu do ZŠ Nádražní a Komenského. Pokud je tam raději nezavezou rodiče autem.... Návrh na zřízení přechodu, který zde už vlastně byl loni vyznačen, budu dávat opakovaně a chtěl bych, aby mi byla sdělena odpověď, proč se zde přechod nemá vybudovat.  Milan Mikolecký
 

Od 14. června začne platit nový jízdní řád dopravce Leo Express na Orlicku.

Ten prodlužuje trasy spojů, přichází s novými posilovými spoji a na vybraných spojích také s novými zastávkami. Vylepší se spojení Prahy s Králíky díky novému spoji a přípojům. Cestující dojíždějící za prací nebo do škol se pak mohou těšit na nové posilové spoje v pracovních dnech.
„Změny jízdního řádu reagují na poptávku zejména místních cestujících dojíždějících za prací a do škol. Zároveň nabídnou lepší spojení turistům, u nichž letos lze očekávat zvýšený zájem o celou oblast Králicka, která je jedním z pokladů české krajiny,“ vysvětluje změny v jízdním řádu Emil Sedlařík, tiskový mluvčí Leo Express.
Od pondělí do čtvrtka bude zaveden přípoj od spoje 1293 z Prahy na nový osobní vlak 7185, který v 19:59 odjíždí z Letohradu do Králík. V pátek, sobotu a neděli vyjede nový autobusový přípoj na vlak 1293 z Lichkova do Králík, v sobotu a neděli zase nový přípoj opačným směrem z Králík do Lichkova na spoj 1290. Vlak 1294 v pátky, soboty a neděli začne svoji jízdu již v Králíkách a nabídne tak nové přímé spojení Králíky – Praha. Těmito novými přípoji a prodloužením vlaků z/do Prahy tak Leo Express umožní celotýdenní pohodlné spojení Prahy a Orlicka.
Nový jízdní řád přinese i nové posilové spoje. V pracovní dny se tak cestující mohou těšit na nový posilový spoj z Ústí nad Orlicí do Letohradu v 16:31. Od září navíc přibudou každý pátek odpolední posilové spoje z Ústí nad Orlicí do Letohradu ve 14:27 a v 15:27.
Další významnější změna nastane u víkendových zrychlených osobních vlaků z Ústí nad Orlicí do Hanušovic a zpět, které budou nově zastavovat v Těchoníně a Mladkově. Obslouží tak ještě více cestujících na trase. Nový jízdní řád začne platit v neděli 14. 6., k dispozici je zde.


Kraje mají přislíbeno šest miliard na silnice. O dalších dvou se bude jednat

Pondělní videokonferenční jednání Asociace krajů České republiky přineslo pro silniční síť v regionech dobrou zprávu. Kraje v letošním roce získají dvě miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury a o další čtyři miliardy budou moc žádat v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Tyto prostředky by mohli částečně pomoci při výpadku příjmů v souvislosti s pandemií koronaviru a takzvaným kompenzačním bonusem.
„Dlouhodobě upozorňujeme, že není možné udržet investice do silniční sítě bez garantovaného příspěvku státu, o to více v letošním roce, kdy jsou daňové příjmy vzhledem k pandemii koronaviru podstatně nižší, než jsme předpokládali. Garantovaný příspěvek dvou miliard korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury je de facto to, co jsme měli přislíbeno již před propuknutím pandemie. Pokud se podaří získat další dvě miliardy ze SFDI, tak jsme jako kraje připraveni tyto prostředky velmi rychle čerpat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého kraj za poslední roky obdržel v souhrnu ze SFDI jednu miliardu korun. „Problémem je, že tyto prostředky, pokud je vůbec získáme, máme garantované až v průběhu stavební sezony či na jejím konci,“ doplnil hejtman.
Další finanční prostředky pro kraje by měla zajistit výzva z Integrovaného regionálního operačního programu. Zde by měly být připraveny čtyři miliardy korun. „S kolegy jsme se domluvili na parametrech podávání žádostí s tím, že pro tuto chvíli panuje shoda na maximálně čtyřech projektech na kraj s celkovým objemem prostředků přesahujících 330 milionů korun. Samozřejmě vyhodnocení a administrace evropských žádostí trvá déle, a proto není reálné, že by se tyto prostředky prostavěly ještě v letošním roce. Stále navíc čekáme na vyhodnocení předcházející výzvy IROP, ve které jsme byli jako kraj velice úspěšní,“ řekl hejtman Netolický.


 Muniční sklad v Květné přináší zaměstnanost do regionu

„Muniční sklad v Květné se osvědčil při převozu a následném uchování munice z Vrbětic, což přišlo jen několik měsíců poté, co Armáda debatovala o zrušení areálu. Ten nyní funguje a přináší do celého regionu zaměstnanost a stabilitu. Stát navíc realizuje v objektu řadu investic, a to včetně zabezpečení areálu či rekonstrukce hasičské stanice,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se starostou Petrem Škvařilem hovořil také o aktuální situaci související s dopadem koronaviru na obecní rozpočet či problematice kůrovce. „Pro Květnou se 420 obyvateli znamená navržená kompenzace přibližně 500 tisíc korun, což samozřejmě obecnímu rozpočtu pomůže, byť ne asi v plné míře. Jsem především rád, že naše aktivita společně se svazy zastupujícími zájmy obcí nepřišla vniveč,“ řekl hejtman.
Toho starosta Škvařil informoval o aktivitách obce. „V tuto chvíli jsme před dokončením dětského hřiště, na které jsme obdrželi dotaci od společnosti ČEZ, což souvisí s výstavbou vedení vysokého napětí z Poličky do Hlinska. V horizontu několika let bychom rádi vybudovali multifunkční kulturní sál, který byl historicky v místní hospodě. Vzhledem k tomu, že se naše obec za poslední roky významně rozrostla, tak poptávku po společenském sálu vnímáme velmi silně,“ řekl Petr Škvařil. „Připravujeme také modernizaci dvou kořenových čističek odpadních vod. Na jednu již máme stavební povolení a na druhé čekáme,“ dodal Škvařil.
Vzhledem k událostem posledních týdnů přišla řeč také na vyznačení zemské hranice na silnici první třídy směrem na Svitavy. Starosta Škvařil inicioval petici na zastavení trestního stíhání historiků, kteří tuto hranici na silnici vyznačili.


SKVĚLÁ ZPRÁVA SPOLEČNÝ TLAK ZNAMENAL

NAVÝŠENÍ PENĚZ NA ŠKOLY A ŠKOLKY.


Usilovný tlak místních a regionálních samospráv má další konkrétní hmatatelný výsledek. Ministerstvo financí navrhlo vládě uvolnit navíc 3,1 miliardy korun na školy a školky, kde jsou žadatelem o podporu ze státního rozpočtu obce. Původně bylo na program rozvoje základních a mateřských škol určeno "pouze" 300 milionů korun a uspět mělo 34 žadatelů "nad čarou". Nyní obdrží prostředky všichni, co si požádali s tím, že celkově se podpory dočká 455 žadatelů.
Pardubický kraj se rozhodnutí vlády týká celkem 33 projektů s dotací ze státního rozpočtu v celkové výši 287,8 milionu korun.
Opět musím vyzdvihnout práci Svaz měst a obcí ČRSdružení místních samospráv České republikySpolek pro obnovu venkova ČR (SPOV ČR) a Asociace krajů České republiky.
SEZNAM ŽADATELŮ Z PARDUBICKÉHO KRAJE:

Příluka - SY - 3,865 mil. Kč (oprava mateřské školy)
Bystřec - UO - 5,351 mil. Kč (stavební úpravy mateřské školy)
Řetová - UO - 20 mil. Kč (přístavba mateřské školy k ZŠ)
Borová - SY - 3,198 mil. Kč (úpravy hospodářského pavilonu)
Vendolí - SY - 4,908 mil. Kč (stavební úpravy mateřské školy)
Živanice - PU - 15,807 mil. Kč (revitalizace ZŠ a vestavba podkroví)
Semanín - UO - 15,521 mil. Kč (oprava havarijního stavu a modernizace budovy základní školy)
Nové Hrady - UO - 3,78 mil. Kč (stavební úpravy základní a mateřské školy)
Rabštejnská Lhota - CR - 14,5 mil. Kč (novostavba mateřské školy)
Hlavečník - PU - 3,040 mil. Kč (stavební úpravy základní a mateřské školy)
Krouna - CR - 20 mil. Kč (zateplení a stavební úpravy základní školy)
Ostřetín - PU - 6,919 mil. Kč (stavební úpravy kuchyně mateřské školy)
Ostřešany - PU - 4,35 mil. Kč (stavební úpravy základní a mateřské školy)
Stolany - CR - 0,715 mil. Kč (výměna kotlů základní a mateřské školy)
Brněnec - SY - 20 mil. Kč (stavební úpravy a přístavba tělocvičny)
Bítovany - CR - 1,24 mil. Kč (oprava střechy mateřské školy)
Sebranice - SY - 20 mil. Kč (rekonstrukce a dostavba mateřské školy)
Sádek - SY - 8,541 mil. Kč (stavební úpravy základní školy)
Jarošov - SY - 6,528 mil. Kč (zvýšení kapacity mateřské školy)
Zámrsk - UO - 1,895 mil. Kč (výměna střešní krytiny na základní škole)
Horní Jelení - PU - 9 mil. Kč (přístavba galerie tělocvičny základní školy)
Proseč - CR - 20 mil. Kč (sportovní hala)
Brandýs nad Orlicí - UO - 12,842 mil. Kč (rekonstrukce tělocvičny)
Desná - SY - 1,39 mil. Kč (přístavba mateřské školy)
Moravany - PU - 1,385 mil. Kč (vytápění základní školy)
Prosetín - CR - 3,823 mil. Kč (rekonstrukce 3. NP základní školy)
Benátky - SY - 3,484 mil. Kč (přístavba a stavební úpravy mateřské školy)
Svojanov - SY - 0,554 mil. Kč (oprava 2. NP mateřské školy)
Rybník - UO - 13,442 mil. Kč (modernizace základní školy)
Jamné nad Orlicí - UO - 18,284 mil. Kč (revitalizace budovy základní školy)
Holetín - CR - 1,22 mil. Kč (výměna zdroje tepla na základní škole)
Hradec nad Svitavou - SY - 2,176 mil. Kč (rekonstrukce sociálního zařízení mateřské školy)
Úspěšným BLAHOPŘEJI !!! Bojujeme dál 

Zájem o vzdělání na gymnáziích je velký 

V úterý 9. června se uskutečnila jednotná přijímací zkouška na víceletá gymnázia pro žáky pátých tříd. Radní Bohumil Bernášek při této příležitosti navštívil Gymnázium Emila Holuba v Holicích, kde je zájem o studium rok od roku větší. 
„V Pardubickém kraji bylo podáno více jak 1300 přihlášek na gymnázia. Do lavic v září nastoupí zhruba 450 úspěšných absolventů přijímacích zkoušek,“ sdělil ranní pro oblast školství Bohumil Bernášek. „Za poslední čtyři roky je nárůst zájemců o naše gymnázium více jak stoprocentní. V letošním roce podalo přihlášku 104 žáků. Z celkového počtu jich je 48 z Holicka a přibližně stejný počet z Pardubicka a Královéhradecka. Výsledky přijímacího řízení se žáci dozví příští týden. V září otevřeme jednu třídu pro 30 žáků.,“ sdělila ředitelka školy Andrea Daňková.
O výsledku přijímacího řízení na gymnáziích rozhodnou testy z matematiky a z českého jazyka a literatury. Jejich zadavatelem a hodnotitelem je společnost CERMAT. Jednotná přijímací zkouška se v letošním školním roce konala pouze v jednom termínu, žáci ale mohli podat přihlášky na dvě školy.


Nová památka UNESCO má hotovou návštěvnickou strategii

Radní Pardubického kraje se seznámili s novou strategií návštěvnického managementu Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labe. Pardubický kraj, jako vlastník některých komunikací v území, areálu Střední školy chovu koní a jezdectví a jako zpracovatel strategických dokumentů pro území kraje zejména v oblastech územního plánování, životního prostředí a cestovního ruchu, je partnerem a spolutvůrcem prostředí i v této lokalitě.
Odpovídá tomu také zastoupení radních kraje v nejvyšších orgánech pro území UNESCO. Roman Línek je předsedou Rady památky UNESCO a René Živný je členem Rady hřebčína.
Strategie je dokumentem obsahujícím opatření k ovlivňování počtu návštěvníků Krajiny, a to při respektování zájmu na dlouhodobé udržitelnosti jejích hodnot. Dokument je zároveň využitelný jako podpůrný pro zadávání navazujících projektů a vkládání investic a služeb do zájmového území.
„Je to rozsáhlý dokument, který se zabývá jak podrobnou analýzou současného stavu, tak i plánovaným návštěvnickým provozem, komunikací s návštěvníky a ovlivňováním jejich chování.  Cílem je zajistit, aby dalším rozvojem cestovního ruchu nedošlo k zahlcení krajiny dopravou a turistickým provozem. Ve strategii se navrhuje, jak rozložit turistické aktivity v prostoru a čase tak, aby návštěvníci dostali komplexní zážitek, ale přitom nebyl narušen režim hřebčína, ani obhospodařování okolní krajiny a její poklidná atmosféra,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Letošní léto kvůli mezinárodní epidemiologické situaci a postupnému otvírání hranic zřejmě ochrání hřebčín před masivními nájezdy zahraničních turistů a vytvoří časový prostor pro další budování potřebné turistické infrastruktury,“ dodal Línek.