Českotřebovský deník 169/2020 (11.6.)
Ve čtvrtek 11. června otevřelo Městské muzeum bez vernisáže novou výstavu, která je určena zejména rodinám s dětmi a bude otevřena po celé prázdniny až do konce srpna. Rozhodně stojí za prohlédnutí, protože ukazuje technické zajímavosti z pozice experimentu  a navíc nás všechny vrací do doby,. kdy nebyla digitalizace a kdy byla významným  prvkem rozvoje zejména mechanika.  jde o zajímavé exponáty, které poskytlo do České Třebové soukromé muzeum, ale mnohé si přidalo i muzeum českotřebovské. Najdeme zde  ukázku  staršího vydání fyzikálně-chemického kabinetu a také možnost realizovat řadu jednoduchých a zajímavých pokusů.  Jako pozvánku na tuto výstavu  připravuje Českotřebovský deník  videoreportáž. Její první část již byla natočena, výstavou  výstavou nás provedla Mgr. Jitka Peková. Významné ovšem bude vyzkoušet si všechny triky a experimenty  na vlastní kůži. K výstavě jsou připraveny také pracovní listy, které jednak výstavou provedou, jednak  nabídnou k řešení zajímavé problémy.  Zatím  je na ukázku připraveno několik fotografií:

PORTMONEUM V LITOMYŠLI PO REKONSTRUKCI  OTEVŘENO 

Ve středu 10. června  jsme s kolegou Romanem Línkem otevřeli expozici v unikátním objektu, který nemá obdoby v celé České republice. Muzeum Josefa Váchala sídlí v nenápadném domku zvaném PORTMONEUM. Josef Portman byl litomyšlský úředník a sběratel, který si pozval v roce 1920 svého přítele grafika a všestranného umělce, aby mu vyzdobil dům.
Před čtyřmi lety Pardubický kraj rozhodnutím zastupitelstva koupil tento objekt od dědiců Ladislava Horáčka (mj. majitele vydavatelství Paseka). Tím začala nová éra Portmonea.
A víte, jak došlo k převzetí Pardubickým krajem resp. Regionální muzeum v Litomyšli? Šel jsem jednou se zbytkem svých vlasů k holičce na pravidelnou údržbu a vedle na židli seděla dcera pana Horáčka a zeptala se mě, jestli by kraj neměl zájem koupit Portmoneum. Nejdřív jsem si myslel, že je to legrace. Nicméně jsem cítil, že to je šance pro kraj. Ihned začala jednání, zadaly se znalecké posudky a kraj převzal objekt v listopadu 2016.
Následně jsme začali připravovat opravy, které dnešním dnem skončily a muzeum se může otevřít veřejnosti.
Vřele doporučuji k návštěvě. Nově po rekonstrukci je otevřeno i podkroví, kde se promítá skvělý videomapping s představením života a díla Josefa Váchala. Neváhejte a stavte se 
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png FB Martin Netolický

ŘEZNÍK, TEN MUSÍ MÍT PÁRU

Po roce od školy 30 tisíc čistého
Navštívila jsem krajskou SOŠ a SOU v Poličce. Svou návštěvu jsem vykonala záměrně. Pardubický kraj tam investoval peníze na důležitou akci, ve které hrály roli i evropské peníze. Přístavbou a rekonstrukcí některých prostor získala škola na začátku roku 2019 špičkové výukové pracoviště pro obor řezník a uzenář. Celá stavba i s vybavením stála 41 milionů, z toho  odbor rozvoje zajistil 35 milionů Kč prostřednictvím evropských dotací. Ve škole se vyučují tyto obory: Gastronomie, Hotelnictví a cestovní ruch, Kuchař-číšník, Řezník-uzenář, Cukrář, Pekař.
Ze svého dětství mám vzpomínky na strýce mého táty, který byl rovněž řezníkem a zároveň prodavačem masa a masných výrobků. Pamatuji si stroje,  na kterých vyráběl klobásy.  Avšak tím, co jsem ve škole uviděla, jsem byla ohromena. Skutečnost předčila má očekávání.
Ptala jsem se pana ředitele Borise Preisslera, co o nové části školní budovy soudí: „Vybavení tohoto úseku se rázem zařadilo mezi nejlépe zařízené školy tohoto typu v ČR. U nás je unikátní, že se zde žáci učí mimo jiné i zacházení se zvěřinou. Tu získáme vcelku, ještě nerozdělenou na části.  Ostatní vepřové, hovězí a skopové maso nám přichází v půlkách a ty se poté žáci učí porcovat.
Ptala jsem se, co se děje s masem, které nevyužijí na výrobu uzeniny. Pan ředitel pokračoval: „Maso  i uzeniny prodáváme v našem školním obchodu. Zájem veřejnosti je velký. Není to jediný obchod, který škola provozuje.  Vedle prodejny masa a uzenin je i obchod s cukrárenskými výrobky našich žáků cukrářů, po kterých se rovněž jen zapráší.“
Vyzpovídala jsem i vedoucí odborného výcviku, pana Lubora Havlíka. Ten mi řekl, že v letošním roce končí v oboru řezník – uzenář sedm žáků a pro příští rok mají přihlášených jedenáct prváků. Na tomto oboru studují ve škole i dvě děvčata.  Zajímalo mne, jací žáci se na obor hlásí. V budoucí profesi je totiž čeká náročná práce v těžkých podmínkách. Pan učitel mi sdělil: „Na tento obor se hlásí skvělí žáci, vybrali si to dobrovolně a chtějí se řezničině věnovat. Většinou přesně vědí, co je čeká. Jsou to nejčastěji děti řezníků, či soukromých zemědělců.
Celý provoz jsem si prošla, chtěla jsem vědět, jak probíhá proces uzení, znám jen ten starý venkovský. Došli jsme se podívat i do šaten, kde mne zaujal sušák na gumové holínky. U něho zástupce ředitele pan Švihel upozornil na to, že je elektricky vyhřívaný. Při projednávání projektu muselo dojít k vysvětlení této části. Poskytovatel dotace si plně nedokázal představit, že podobné zařízení je použitelné a nezbytné ve škole. Hodnotitel určitě nikdy nepracoval v holínkách, tak jej ani nenapadlo, jak důležité je mít každý den ráno suché boty. Sušák je opravdu potřebný i ve škole. Vždyť v odborných učebnách jste skutečně v malém masokombinátu.
Moje návštěva byla u konce. Vím, že obor řezník – uzenář je stejně jako i některé další profese nedostatkovým oborem na trhu práce. Špičkově  vybavená škola má šanci přilákat další zájemce, kteří se rozhodnou pro tento, či jiný obor v poličské  škole. Jíst se bude stále, je to perspektivní rozhodnutí, naučit se práci  s masem a s potravinami. Těžká práce řezníků je odměněna velmi slušnými penězi. Pan ředitel mi sdělil, že ví o devatenáctiletých absolventech, kteří již první rok v práci dostanou třicet tisíc v čistém. Těžká práce a za to správně odměněná.
Hana Štěpánová (STAN), radní Pardubického kraje zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace