Českotřebovský deník 174/2020 (16.6.)
 Dravec ve Vavřínových lázních. Jmenuje se Renda. 

Na pivo si přišel  na zahrádku restaurace Vavřínovy lázně v Bezděkově černý krkavec. Jmenuje se Renda a bylo to jeho první pivo v životě. Dravec nepřišel (nepřiletěl) sám, ale společně se svým majitelem Petrem Svobodou.  Nebydlí daleko a tak na návštěvu zahrádky bezděkovské restaurace si s sebou vzal černého přítele, se kterým si velmi dobře rozumí.  Jak je vidět z fotografií, (autor Martin Šebela) tak pivo čepují v této restauraci opravdu jedinečné.  Petr Svoboda je aktivním spolupracovníkem obecně prospěšné společnosti Seiferos, která pořádá pravidelná představení s dravci ve školách a školkách, také v České Třebové. Pravidelně pak působí v Lednici. Dříve přímo v zámeckém parku nyní na novém stanovišti. Při návštěvě s krkavcem nám předal pozvánku na pravidelná představení v Lednici, rádi uvádíme. Kdybyste jeli na jižní Moravu, využijte tuto možnost....   Více www.dravci-lednice.cz nebo facebook.com/seiferos
 
Bankomat Komerční banky přestěhovaný

Pobočka Komerční banky sídlila do konce března na Starém náměstí čp. 33 v budově bývalé městské knihovny.  Při odchodu banka klientům slíbila, že bankomat zůstane v budově zachovaný, ale slib nesplnila. Majitel budovy budovu využije pro nového nájemce, který s umístěním bankomatu Komerční banky nesouhlasí. Bankomat však naštěstí z České Třebové nezmizel ale je ode dneška opět v provozu na jiné adrese v u světelné křižovatky na Litomyšlské ulici v domě čp. 1536, kde najdeme např. "Partners market". Další podrobnosti připravujeme. 

Porovnejme lavičky - které jsou lepší?

Oboje jsou ve srovnatelných lokalitách. Vlevo jsou lavičky umístěné za domem s pečovatelskou službou (za žluťákem) a pořízené společně s neuvěřitelně drahou zbytečnou výsadbou a přitom vypadají na rozdíl od těch druhých jako "chudí příbuzní", Ty druhé na snímku vpravo jsou  umístěny v Ústí nad Orlicí před nově přemístěným stacionářem pod nemocnicí. Které jsou lepší a lépe vybavené?
 
Frézování také na Lhotce

Obnovení povrchu silnice I/14 bylo nutné nejen ve městě ve vybraných lokalitách na Parníku, ale snad největší nerovnosti byly  na Lhotce.
Dnes 16. června brzo ráno nastoupila technika (a lidské zdroje) firmy Strabag a zahájila frézování ve snaze vyřešit nový povrch v co nejkratším termínu a navíc za provozu.
Neobešlo se to bez střídavého provozu a delších front. Odměnou bude  povrch bez nerovností.
Snad si jen pro sebe ale připomeňme, že reklamační lokální opravy asfaltového krytu se uskutečnily již naprůtahu městem (světelná křižovatka - čistírna odpadních vod Lhotka) v loňském  roce v závěru května. Dodavatelem byla firma  Chládek a Tintěra Pardubice a. s.Investorem vlastní stavby „I/14 Česká Třebová, OŽK“ prováděné v roce 2018, bylo ŘSD Pardubice a město se na těchto stavebních pracích žádným způsobem finančně nepodílelo.

Únik nafty ze skladu státních hmotných rezerv u Heřmanova Městce 


ŠKODY V AREÁLU SSHM JSOU VELKÉ

Ve skladu ropných produktů Správy státních hmotných rezerv (SSHM) jsou po víkendové povodni obrovské. Určitě dosáhnou desítek, možná i stovek milionů korun. Včerejší průsak kontaminované vody do vodního toku zalarmoval všechny síly a prostředky k rychlému zásahu. Na místě jsem do půl druhé v noci jednal s předsedou SSHM Pavlem Švagrem, na místě byl i starosta Chrudimi František PilnýMěsta Heřmanův Městec Josef Kozel a starostka Kostelce u Heřmanova Městce Eva Jiráková.
Na místě celou noc operovali pracovníci společnosti Dekonta, zároveň byla povolán i speciální jednotka z Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín a hasiči z Pardubického kraje. Nyní probíhá vzorkování individuálních zdrojů pitné vody (studní) a následně budou vzorky odebrány i půdy a vod povrchových na toku Podolského potoka. FB Martin Netolický

Strany ODS a TOP 09 se dohodly na společné kandidátce v našem  kraji

Koaliční kandidátka do krajského zastupitelstva ponese název ODS a TOP 09.  Lídrem kandidátky je náměstek hejtmana a senátor Michal Kortyš (ODS), za TOP 09 bude lídrem bývalý poslanec, lékař Jiří Skalický.
„Přiznám se, že jsem mnohdy nevěřil, že se to jednou stane a naše strany se dokážou dohodnout na předvolební koalici. Jsem opravdu velmi rád, že se to podařilo právě nám. Dík za to patří i panu doktoru Skalickému a panu Pilařovi a jejich schopnosti nacházet společná řešení. A možná za to, trochu s nadsázkou, vděčíme i koronaviru, kdy jsme si všichni uvědomili, že nás všechny mnohem víc věcí spojuje, než rozděluje, řekl senátor lídr kandidátky, Michal Kortyš.
„Velmi mě těší, že vzniká koalice dvou stran, které si jsou programově i hodnotově blízké. Není to žádný účelový slepenec, ale logické předvolební spojení pravicových partnerů. Věřím, že i pro voliče bude tato koalice čitelná a předvídatelná a usnadní jim rozhodování v krajských volbách,“ říká za TOP 09 Jiří Skalický a doplňuje: “Kandidátní listina disponuje odborníky v klíčových oblastech nezbytných pro kvalitní fungování kraje.”
V programu koalice ODS a TOP 09, které půjdou společně do podzimních krajských voleb, přikládáme stejnou váhu všem oblastem života v Pardubickém kraji, dopravou a zdravotnictvím počínaje, přes sociální oblast, životní prostředí, zemědělství, školství, investice, podnikání až po kulturu, sport a cestovní ruch", uvedla kandidátka ODS Pardubického kraje Magda Křivanová.


Předvolební problematika Pardubického kraje: 

K výše uvedené události, tedy spojení ODS + TOP09  připomeňme, že v posledních krajských volbách před 4 lety se TOP09 dle svého procentového podílu hlasů do krajského zastupitelstva neprobojovala, získala 4,63% hlasů. Pro kandidáty této strany, mezi které patřil také  exstarosta České Třebové Jaroslav Zedník bylo v kraji podáno celkem  6915 hlasů. pro ODS bylo podáno cekem 8,99% hlasů, pro kandidáty pro  strany bylo odevzdáno před 4 lety 13 430 hlasů, které se proměnily v zisk 5 mandátů.
Podle volebních průzkumů (pro celou republiku) má nyní ODS 13,4% hlasů a TOP 09 5% hlasů.
Průzkum pro Pardubický kraj nebyl zveřejněn. 

Podívejte se na přehled stran a koalic v Pardubickém kraji + na volebního lídra.

Strana/koalice Volební lídr
3PK - Pro prosperující Pardubický kraj
(ČSSD + Společně pro kraj)
Martin Netolický
Piráti Daniel Lebduška
ANO 2011 Martin Kolovratník
Koalice pro Pardubický kraj
(KDU-ČSL + Nestraníci + SNK-ED s podporou SpP)
Roman Línek
Koalice ODS, TOP 09 Michal Kortyš
KSČM Jan Foldyna
Zelení ?
Koalice Trikolóra, Soukromníci Petr Bajer
STAN Michaela Matoušková

Kraj podpoří odstraňování škod po povodních

Hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický v průběhu neděle hovořil se starosty obcí postižených povodní o možné podpoře při odstraňování škod. Kraj je podle hejtmana připraven na základě konkrétních požadavků obcí uvolnit finanční prostředky již na úterním jednání zastupitelstva. O dalších sedm milionů například na čerpadla či další techniku a výstroj je možné požádat do 30. června.
„I přesto, že v tuto chvíli nelze přesně určit, jaké budou reálné škody na majetku obcí, tak chceme velmi rychle pomoci finančními prostředky na bezprostřední odstraňování následků povodní v nejpostiženějších obcích. Jsme připraveni peníze z krizového fondu vyčlenit ještě v tomto týdnu a projednat to na úterním jednání krajského zastupitelstva, protože není na co čekat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že kontaktní osobou je kromě jeho samotného také tajemník Bezpečnostní rady Pardubického kraje a vedoucí oddělení krizového řízení Aleš Boňatovský.
Čerpání prostředků z krajského krizového fondu však není jedinou možností, jak kraj nabízí pomoc. „Do konce června je možné podávat žádosti na pořízení výstroje a technického vybavení pro dobrovolné hasiče. V tuto chvíli jsme na tyto žádosti schopni uvolnit sedm milionů korun. Můžeme tak podpořit nákupy ponorných a kalových čerpadel, která jsou nyní potřebná více, než kdykoliv předtím, ale také obleky a další výstroj a výzbroj,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Zároveň zjišťujeme kapacity vysoušečů a techniky, kterou disponuje Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje či Správa státních hmotných rezerv, protože to je technika, která by mohla být k dispozici okamžitě. Chceme v tuto chvíli pomoci co nejdříve odstranit školy v domově pro seniory v Heřmanově Městci,“ sdělil hejtman, který obcím nabízí také využití dezinfekce, kterou vyrobila v průběhu nouzového stavu Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích.


Kraj vyčlenil 8,6 milionu na úhradu prvotních nákladů po víkendové povodni

Krajští zastupitelé na svém úterním jednání potvrdili ranní rozhodnutí krajských radních, kteří navrhli uvolnit částku 8,6 milionů na zajištění prvotních nákladů bezprostředně souvisejících s odstraňováním povodňových škod, které vznikly v rámci povodní z konce minulého týdne. Návrh těchto prostředků vychází ze záznamů krajského operačního a informačního střediska, z jehož údajů plyne, že bylo zasaženo 86 obcí. Na každou obec by tak mohlo připadnout 100 tisíc korun.
„Jedná se o uvolnění prvních finančních prostředků, o které mohou starostové žádat v termínu do 30. 6., protože je jasné, že není možné ze dne na den vyčíslit relevantně vzniklé škody. Chceme dát tímto starostům prostor ke zpracování jednoduché žádosti. Tato nabízená finanční podpora v žádném případě nenahrazuje pojištění veřejného či soukromého majetku a dotační program Ministerstva pro místní rozvoj, který je připravován na třetí čtvrtletí tohoto roku,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Právě možnosti z Ministerstva pro místní rozvoj by mohly být pro obce velmi důležité. „Vedle toho je možné v termínu do 30. 6. podávat žádosti v rámci dotačního titulu pro jednotky sborů dobrovolných hasičů na pořízení čerpadel, ale i další techniky či výstroje. V této dotaci je k dispozici sedm milionů korun,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
 

Nepostradatelná lávka ve Chvaleticích se konečně brzy dočká opravy

Jedná se o jedinou spojnici mezi Chvaleticemi a okolními obcemi. Nejbližší most je až v Řečanech nad Labem nebo v Týnci nad Labem. Díky dotaci Pardubického kraje město  nechá vypracovat projektovou dokumentaci, která je nutná pro získání státní dotace.
 Ocelová lávka přes Labe slouží lidem hlavně při cestě na vlakové nádraží a do práce, do školy, k lékaři nebo za nákupy. Využívají ji také obyvatelé okolních obcí, třeba Selmic, Labských Chrčic nebo Hlavečníku. Funguje také jako zkratka mezinárodní labské cyklostezky do Národního hřebčína v Kladrubech. „Kraj prostřednictvím odboru rozvoje poskytne městu dotaci 200 tisíc korun na pořízení projektové dokumentace, díky které Chvaletice dosáhnou na peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Projekt je téměř hotov a jasně ukazuje, co a jak je nutné opravit,“ vysvětluje krajská radní Hana Štěpánová, zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.
Oprava za 15 miliónů korun
Lávka byla dlouhé roky neudržovaná. Zrezivěla a zchátrala. Lidé přes ní mohli chodit jen na vlastní nebezpečí. Byla totiž v soukromém vlastnictví a majitel neměl na nákladnou opravu peníze. Naštěstí Město Chvaletice získalo v listopadu loňského roku lávku do svého majetku. Spolu s ní i pozemek na straně Selmic, kde je konstrukce ocelové lávky leží.
Proč je chvaletická lávka pro místní nenahraditelná? Kdyby tam nebyla, lidé by se na druhý břeh dostali až přes most v pět kilometrů vzdáleném Týnci nad Labem, kam se dá dojít jen po krajnici silnice. Nebo to vzít proti proudu Labe do přibližně stejně vzdálených Řečan.  V současné době obyvatelé obcí za řekou od města nechávají svá auta a kola na parkovišti a přejdou po lávce na železniční zastávku, odkud je vlak odváží nejčastěji do zaměstnání.
Lávka změnila lidem životy
Když se lávka v roce 1987 postavila, okamžitě zlepšila kvalitu zdejšího života. „Jedni manželé mi vyprávěli, že v té době měli dvě malé děti. Bydleli v Labských Chrčicích a jejich rodiče bydleli ve Chvaleticích. Pravidelně se navštěvovali. Dokud nebyla lávka postavena, museli využívat přívozu, který jezdil jen v určitých časech nebo využít autobusové linky a oklikou přes Týnec nad Labem dojet do Chvaletic.