Českotřebovský deník 181/2020 (23.6.)
Poděkování ze ZŠ Ústecká

Blíží se konec školního roku, odpočítáváme poslední dny neobvyklého období. Období, které bylo pro všechny náročné a na které nikdo z nás dlouho nezapomene.
Za pracovníky ZŠ Ústecká bychom chtěly poděkovat vedení města za výbornou spolupráci a podporu v době nástupu epidemiologických a hygienických opatření, za rychlé zabezpečení základních prostředků, které měly ochránit naše pracovníky – rukavice, ústenky, dostatečné množství anticovidové dezinfekce, bezpečnostní štíty….
Dále bychom chtěly ještě jednou poděkovat učitelům, kteří zvládali čtyři „dlouhé“ měsíce, kdy jsme si my i naši žáci uvědomili, že společná práce ve škole je pro obě strany mnohem snadnější a příjemnější. Byli jsme vlastně všichni poprvé postaveni do situace, kdy jsme nebyli v přímém kontaktu a vzájemně jsme na sebe nemohli bezprostředně reagovat.
Velký dík patří také rodičům našich žáků, pro které nastalá situace nebyla vůbec jednoduchá, ale zvládali své zaměstnání i dohled nad dětmi často s vypětím všech sil.
Poděkování si ovšem zaslouží i většina našich žáků, kteří se dle svých možností většinou zodpovědně zhostili vyučování na dálku a budou jistě napjatě očekávat výsledky své práce v podobě vysvědčení. Vysvědčení budou nejen známkou za zvládnutí učiva, ale také zhodnocením jejich přístupu k plnění svých povinností.   Mgr. Pavlína Vomáčková, Mgr. Hana Frűhaufová
 
Slavnostní vyřazení absolventů českotřebovského gymnázia 22. 6. 2020


Prvenství v plastožroutí soutěži patří Základní škole v České Třebové 

Libuše Miarková
Čtyřiapadesát základních a mateřských škol z Čech a Moravy se zapojilo do devátého ročníku soutěže ve sběru PET víček Nakrmte plastožrouta. Celkem nashromáždily 11 890 kilogramů vršků, které v období od 3. června 2019 do 29. května 2020 dopravily k recyklaci.Foto: Kresba z
Nejvíce petvíček – 1380 kilogramů – odevzdala Základní škola v České Třebové, Habrmanově ulici.
„Prvenství v plastožroutí soutěži nás velmi těší,“ uvedl učitel vítězné školy Petr Doseděl. „Žáky vedeme dlouhodobě k třídění druhotných surovin. Vedle víček sbíráme papír, mobilní telefony, stará elektrozařízení, baterie, tonery, úsporné žárovky a zářivky. Za finanční odměnu získanou ze sběru PET víček a také z dalších komodit jsme ve škole vybudovali miniposilovnu, zakoupili stolní fotbal, stolní tenis a velkou hrací desku Člověče nezlob se. Nyní bychom za peníze od Plastožrouta rádi obstarali nástěnné maxi piškvorky. Využijeme je mimo jiné i při podzimním festivalu deskových her, který pravidelně pořádáme,“ dodal Petr Doseděl.
Druhou příčku v plastožroutí soutěži obsadila Základní škola ve Velkém Březnu a třetí místo patří Základní škole v Prostějově.
Organizátorem soutěže je společnost Jelínek-Trading ze Zlína, která plastový odpad zpracovává ve své provozovně v Křelově na Hané. Vzniklý granulát mimo jiné využívá k výrobě zahradních kompostérů. Ty zhotovuje ve Vrbně pod Pradědem a dodává pro tuzemský i zahraniční trh.
„Díky základním a mateřským školám jsme v devátém ročníku projektu Plastožrout zrecyklovali téměř šest milionů vršků,“ uvedl Jakub Pospíšil, ředitel provozu Jelínek-Trading v Křelově. „Prostřednictvím soutěže se snažíme apelovat především na děti a mladší generaci a zlepšit jejich povědomí o tom, jak může každý z nás pomoci životnímu prostředí díky třídění různých druhů plastů,“ řekl Jakub Pospíšil.
Mezi sběrači se často objevuje názor, zda má sběr samostatných víček smysl. Ptají se, proč se víčko raději nerecykluje společně s PET lahví.
„Bylo by to energeticky a ekologicky nesrovnatelně náročnější, zejména z důvodu nutnosti několikastupňového praní za pomocí různých chemických přípravků a následného sušení. Ani poté není bohužel kvalita výsledného materiálu ideální. Obsahuje často podíl jak samotného PET, tak i polypropylénových etiket společně s určitým poměrem zbytkové vlhkosti. V dnešní době je plastový odpad celospolečenským problémem a jeho recyklaci značně komplikují obaly složené z různých druhů vzájemně nekompatibilních plastů či jiných materiálů. PET tlahev, jak ji známe, je toho klasickým příkladem,“ vysvětlil Jakub Pospíšil.
 
Deset nejlepších sběračů v 9. ročníku soutěže Nakrmte Plastožrouta:
Základní škola Česká Třebová, ul. Habrmanova - 1380 kg
Základní škola Velké Březno, ul. Školní - 769 kg
Základní škola Prostějov, ul. V. Majakovského - 620 kg
Základní škola Ostrava-Zábřeh, ul. Horymírova - 580 kg
V. Základní škola Žďár nad Sázavou, ul. Palachova - 440 kg
Základní škola Krnov, ul. Smetanův okruh - 416 kg
Základní škola Javorník, ul. Školní - 400 kg
Základní škola Zátor - 340 kg
Základní škola Jablonec nad Nisou, ul. Písařská - 310 kg
Základní škola Zlín, ul. Mikoláše Alše - 300 kg

Medaili hejtmana získal předseda ZD Rosice u Chrasti Václav Blažek

Na poli u Nabočan se letos v upravené podobě uskutečnila tradiční výstava Naše pole, která stejně jako Pardubický kraj slaví 20 let od svého vzniku. Při této příležitosti předal hejtman Martin Netolický medaili Václavu Blažkovi, který je významnou osobností v oblasti zemědělství a i ve svých 80 letech vede významné Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti.
„I v téměř 80 letech vede pan Václav Blažek úspěšný zemědělský podnik se zhruba 200 zaměstnanci. O propagaci českého zemědělství a českých potravin pouze nemluví, ale jsou za ním vidět dlouhodobé a konkrétní výsledky. Svoji činností několik desítek let ZD Rosice u Chrasti dokazuje, že české potraviny a český zemědělec mají na domácí půdě své pevné místo. Právě i v této složité době je potřeba si uvědomovat, že podpora českých zemědělců a českých producentů by měla být pevnou součástí naší společnosti,“ řekl hejtman Martin Netolický. Václav Blažek se zařadil po bok například Ondřeje Moravce, Pavla Stary, Petera Chudíka, youtubera Kovyho a dalších osobností, které obdržely hejtmanskou medaili v minulých letech.
Poděkování osobnostem, které se zasloužily o vznik této výstavy, předal krajský radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova Václav Kroutil. „Přeji si, aby naše pole nemizela pod betonem a asfatem a tato výstava nám ukazuje, že zemědělství si udržuje, a ba co více zvyšuje svoji důležitost. Je tu pro naše občany a dává jim plodiny a potraviny. Všichni se musíme snažit o to, aby naše pole zůstala a především zůstala v českých rukách,“ uvedl Václav Kroutil.  
Chaty a chalupy na území našeho kraje v květnu meziročně zdražily o 8 procent

Také Pardubického kraje se mírně dotklo zdražení nemovitostí určených k rekreaci. Medián inzertních cen* chat a chalup prodávaných v tomto kraji za poslední rok vzrostl o 8 %. Vyplývá to z analýzy největšího českého realitního portálu Sreality.cz. Zatímco loni v květnu stál metr čtvereční v Pardubickém kraji 15 000 Kč, letos v květnu to bylo 16 000 Kč. Ceny chat a chalup celorepublikově rostly o 17 %, nejvíc na území hlavního města Prahy, kde se zdražily o dvě pětiny.
V průměru zhlédlo každý inzerát v kategorii chaty a chalupy na Sreality.cz celkově třikrát více zájemců za den než loni, a inzerenti tak dostali čtyřikrát více odpovědí přepočtených na jeden inzerát a den než v loňském roce. Mezi nejhledanější nemovitosti určené k rekreaci patří ty v Praze, Středočeském a Libereckém kraji. Zájem oproti loňsku ale nejvíc vzrostl v Plzeňském kraji. Naopak pro turistiku a odpočinek pověstný Jihočeský kraj se na Sreality.cz řadí mezi méně prohlížené oblasti.
Při klesající nabídce táhne ceny nahoru rostoucí poptávka
Je zřejmé, že v meziročním srovnání je ale po chatách a chalupách výrazně větší poptávka. „Na našem portále jsme zaznamenali významný nárůst zájmu o nabídky v této kategorii. Oproti loňskému květnu vyhledávalo přímo chaty a chalupy celkově o 47 % uživatelů více,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz. Podle Hany Kořínkové, manažerky týmu inzertních služeb Sreality.cz, za větším zájmem stojí i důsledky koronavirové epidemie. „Většina lidí bude letos trávit dovolenou v Česku a ti, kdo mají volné finanční prostředky, se poohlížejí po vlastním objektu k rekreaci,“ uvádí Kořínková.
Nabídka je ale v meziročním srovnání nižší. „V květnu 2019 se na webu Sreality.cz objevilo přes 3 500 nabídek na prodej chat a chalup v celé České republice. V letošním roce ve stejném měsíci počet nabídek zhruba o čtvrtinu klesl,“ uvádí Smutná. Menší nabídka pak podle ní žene ceny nahoru. „Majitelé rekreačních objektů na situaci pružně zareagovali. Z analýzy vyplývá, že inzerenti své nabídkové ceny měnili více než loni právě během sledovaného května,“ doplňuje Kořínková.
Skokany ve zdražování chat a chalup jsou Vysočina a Plzeňský kraj
Nemovitosti se v drtivé většině případů nabízejí na Sreality.cz v dobrém stavu. Jde je tedy hned bez dalších větších úprav začít využívat. „Právě u těchto nabídek jsme se podívali na jejich ceny za m2 a porovnali je. Mediánová cena stoupla až o 30 % na Vysočině a v Plzeňském kraji, v Praze dokonce o 41 % (což je dáno i stabilně nejnižší nabídkou tohoto typu nemovitostí v hlavním městě). Oproti tomu v žádaném Libereckém kraji stoupla mediánová cena jen o 1,6 %,“ uzavírá Smutná.