Českotřebovský deník 185/2020 (28/6)
Nové video:
Mineralogický klub po koronaviru znovu ožil a chystá se slavit dvacetiny

    https://youtu.be/0Fm3ZAcBGRg
Ve středu 17. června se členové Mineralogického klubu Česká Třebová sešli  na svém pravidelném  místě v odborné učebně přírodovědeckých předmětů na ZŠ Habrmanova.  Čtyřměsíční přestávka zaviněná pandemií koronaviru způsobila, že se spolkový život vlastně zastavil. Úvod setkání proto patřil organizačním záležitostem.  Letošní program bylo třeba od základu předělat.  Není možné zajistit např. plánovanou společnou zahraniční exkurzi, bylo třeba upřesnit termíny pořádaných burz a změnit termíny přednášek. Potom předseda klubu představil přednášejícího Ing. Jiřího Šafaříka. Celý život působil v Příbrami, v důchodu žije v Moravském krasu. Na závěr přednášky  vzbudila velkou pozornost nabídka vybroušených hornin a minerálů, které s sebou přednášející přivezl jako výsledky vlastní sběratelské a brusičské činnosti. Nabízené kolekce se opravdu líbily. Společná letní exkurze letos nebude, klub pouze podpoří skupinové exkurze v rámci vlastní iniciativy. Další přednáška se uskuteční v září.
Klub se chystá oslavit dvacáté jubileum svého založení. První schůzka se konala 19. dubna 2001a již v prvním roce své činnosti   pořádal na ZŠ Habrmanova mineralogickou olympiádu. Program akcí mineralogického klubu je pečlivě veden v kronice a prvních 15 let existence má dobře popsán v zajímavé fotoknize.

Nový přechod na Slovanské nad poštou se stále řeší

Podmínkou jeho uvedení do provozu je  provést v chodníku také značení pro nevidomé, čeká se tedy na předláždění.  Potom zde budou muset být instalovány také svislé dopravní značky upozorňující na přechod a pak se obnoví i jeho vodorovné značení. Nový přechod to vyžaduje. To, že je ve městě minimálně deset přechodů nevyhovujících nikomu nevadí. (mm)
 
(Polská) rozhledna na Králickém Sněžníku

Zahájení stavby je prý na dohled. Králický Sněžník je 11. nejvyšší vrchol v ČR a kdysi zde rozhledna byla a starší ročníky ji pamatují. Sám jsem ji pozoroval  jen dalekohledem od Kláštera na Hedeči, jako žák deváté třídy. Je znázorněna na obrázku.  Nová rozhledna má stát na polské straně vrcholu Sněžníku. O její vybudování usiluje od roku 2012 město Stronie Slaskie a podařilo se mu získat dotaci  z programu, který financuje přeshraniční projekty v česko-polském příhraničí. Proti stavbě se však nově postavilo několik ekologických organizací. Obávají se poškození horské přírody.
Stavba má několik podmínek.  Kromě monitoringu návštěvnosti lokality, zákazu volného pobíhání psů a provádění  prací jen v určeném období nemá být k rozhledně nebyla vybudována cesta. Stavební materiál měl přepravovat vrtulník. (mm)
 
Městské muzeum bude vystavovat o prázdninách v Kulturním centru

Výstava Z kozlovské chaloupky bude otevřená bez vernisáže v úterý 7. července 2020 ve výstavní síni kulturního centra.
Z důvodu rekonstrukce není Chaloupka Maxe Švabinského v letošní sezóně přístupná, proto si část jejího interiéru a vybrané reprodukce Švabinského děl budou moci návštěvníci prohlédnout v kulturním centru.  
Výstava potrvá do neděle 16. srpna 2020.
Otevřeno denně 9 – 12 a 14 – 17 hodin  Vstupné dobrovolné


Nádražní ulice okolo r. 1905, tedy před 115 lety 

Připomeňme si jaké změny se zde udály a kolik si toho osobně pamatujeme. Je otázka, co by říkali tehdejší  občané na to  jak město vypadá dnes po 115  letech. Především odpadly veškeré problémy s parkováním.... (foto z archivu Martina Šebely)
 
Vítězky výzvy Do práce na kole jezdily každý den

 Celkem 49 účastníků i v letošním rizikovém jaru získali organizátoři výzvy Do práce na kole na Krajském úřadu Pardubického kraje. Soutěž už podruhé podpořili cyklisté mezi radními, 1. náměstek hejtmana Roman Línek a René Živný, kteří se sami také aktivně zúčastnili květnových cyklojízd do práce. Všem účastníkům předali drobné dárky a těm nejlepším věcné ceny. S překvapením přišel na vyhodnocení výzvy i ředitel úřadu Jaroslav Folprecht.
„Soutěže se letos účastnilo patnáct týmů. Obdivuhodný výkon předvedly čtyři dámy z týmu nazvaného 50+, které nevynechaly ani jediný den a měly stoprocentní pravidelnost. Některé z nich ještě navíc běhaly pro dobrou věc, takže jejich formu jim my ostatní můžeme jen závidět,“ řekl Roman Línek, který má své oblíbené cyklotrasy v Orlických horách.
Radní René Živný zrekapituloval vývoj výstavby Labské stezky v Pardubickém kraj s tím, že koncem letošního nebo začátkem příštího roku by se mohl začít stavět úsek od Kunětické hory do Dřítče.
Vítězem letošní výkonnostní soutěže jednotlivců se stal David Venzara, který ujel 698 kilometrů a naběhal 278 kilometrů. Ten polyká kilometry navíc třeba také kolem Chrudimi, vysílače Krásný nebo na pomezí Pardubického a Královéhradeckého kraje.
První tři v každé kategorii obdrželi věcné ceny a všichni účastníci výzvy obdrželi od Pardubického kraje nové cyklomapy a vandrovní knížky soutěže Cyklopecky. Přínosným dárkem pro všechny cyklisty na Krajském úřadu bude v nejbližší době nová zastřešená kolárna, o jejíž výstavbě přítomné informoval ředitel Jaroslav Folprecht.

Přehled videoreportáží umístěných na web a na facebook Českotřebovského deníku v průběhu června 2020  (19 videí)