Českotřebovský deník 187/2020 (29/6)
Skvělý začátek nové éry Strojvůdcovské chaty 

První letošní akce na Strojvůdcovské chatě měli odboráři, skvělý začátek nové éry chaty. Po delší pauze se zde potkalo na čtyřicet bývalých kolegů a kamarádů. Počasí sice bylo trochu nepřejícné, ale pár slunečních minut umožnilo opečení buřtíků a procházku kolem chaty. Akční členové se vydali na borůvky a jahody, někteří našli i houby.
Když začalo pršet, tak se začalo v chatě hrát, zpívat i tančit. Atmosféra byla skvělá, samozřejmě se hodně vzpomínalo, mnozí se ale už dlouho neviděli, tak si i povídali o novinkách. Neobyčejná mladá energie otevřela i témata na nové plány. Pamětníci nám i pomohli s otázkami kolem historie chaty, technickými otázkami, na které nám chybí odpovědi.
Děkujeme za pozvání a věříme, že se budou naši bezva hosté dál vracet. Jsme rádi, že se našim hostů na chatě líbilo.
Alice Formánková První vzájemná společnost


Leo express vyráží od 3. července opět přímo až do polské Vratislavi

Pravidelná přímá linka mezi Prahou a Vratislaví se vrátí od pátku 3. července. Vlaky vyrazí do Polska vždy v pátek, sobotu a v neděli a zpět se vrací v sobotu a neděli. Zároveň jsou od 1. července obnoveny přestupní spoje mezi vlaky Leo Express a Koleje Dolnośląskie v Lichkově, celkem se jedná o čtyři navazující spoje denně. V pátek 3. července také vyrazí první obnovený vlak Leo Express do polského Krakova. Jízdenky lze zakoupit na www.le.cz.
Přímé vlakové spoje mezi Prahou a Vratislaví:
Praha hl. n. 18:08 – Vratislav hl. n. 22:43 v pátek, sobotu a neděli
Vratislav hl. n. 06:01 – Praha hl. n. 10:27 v sobotu a neděli
Uvedený spoj staví v našem regionu v Chocni, Brandýse, Ústí n.O. (19:46), Letohradě, Jablonném n.O. a v Lichkově.

Vydatný déšť zvýšil hladiny řek v našem okolí, také Třebovky

V Litomyšli díky tomu zasedala i povodňová komise. na ul. M. Švabinského platí kvůli nadprůměrným srážkám za poslední dny třetí stupeň povodňové výstrahy. Městská policie Litomyšl  a složky IZS sledovaly situaci, problémy byly na více místech a týkaly se i přívalu vody z polí. To je v Litomyšli poměrně častý jev.  V korytě Loučné se již odpoledne udržovala hladina  v průměru na 80 cm vody a platil 1. stupeň povodňové aktivity. Na Lánech zasahovali hasiči a pomáhali s přívalem vody z polí.
V České Třebové Třebovka zůstala v korytě, proti předcházejícím dešťům však byla hladina vyšší asi o 30 cm a dosáhla stavu bdělosti.
Proto zahájila svou činnost hlídková služba. Odpoledne již byl mírný pokles hladiny.
Nebyla hlášena žádná mimořádná událost. Fotografie jsou ze Zámostí, kde byla na vodočtu hladina Třebovky byla po poledni na výšce  1,1 metru. Na stavbě mostu se nepracovalo.  (viz vedlejší obrázky)
Další rysky označující pohotovost jsou na výšce 1,5 metru a červená ryska označující nevyšší stupeň pohotovosti je až u kóty 1,9 metru.
Další snímek je od lávky v Bezděkově,
a poslední dva snímky  pak  od mostu na Chmelnici a od Domova důchodců.
Kačenky u parku na Zámostí plavaly při okraji vodního proudu jako by nic.
V Ústí n.O. je horší situace na Orlici než na Třebovce, na základě vyššího vodního stavu i průtoku byl i na Třebovce v Hylvátech vyhlášen stav bdělosti. .
                             U Domova důchodců byl průtok 29. června odpoledne bez problémů.

 Nový prodej bylinek  na Tyršově náměstí 

Bývalá prodejna Zálesák....

Historické vlaky pojedou z České Třebové na Kralicko až v srpnu

Letošní ročník čekají změny, na trastri z Ústí do Králík jezdí Leo Express. 
K tomu přišel koronaviruzs a stím další problémy. Díky postupnému rozvolňování došlo k domluvě společností Leo Express s Muzeem starých strojů v Žamberku, že jízdy letos budou.  
Celkovém se pojede sedmkrát,  budou ve všech případech čistě parní a nebude tak docházet ke střídání s motorovou soupravou.
Trasa z České Třebové do Hanušovic zůstane stejná.  Historické soupravy vyjedou pětkrát o sobotách v srpnu a dvakrát na podzim.
Kapacitu mají mít 190 lidí. Kraj chystá i doprovodný program. „V rámci srpnových jízd plánujeme 1. 8., 15. 8. a 29. 8. vypravit historický autobus z Lichkova na Dolní Moravu.
Ve dnech 8. 8. a 22. 8. pak navíc další zvláštní vlaky z Dolní Lipky do Štítů,“ uvedl Emil Sedlařík, tiskový mluvčí Leo Express.

Přehled videoreportáží umístěných na web a na facebook Českotřebovského deníku v průběhu června 2020  (19 videí)