Českotřebovský deník 188/2020 (30/6)
Úřad práce bude od 1.července součástí komplexu Trávník

Vážení občané, dovolujeme si Vás upozornit, že od středy 1. 7. 2020 se místní pracoviště Úřadu práce ČR přesouvá z ulice Na Strouze na adresu Trávník 155 (budova s prodejnou potravin Astur & Qanto. Úřad bude veřejnosti přístupný ve svých obvyklých úředních hodinách.
 
Předání cen Českotřebovský Ámos

Ceny převzali:
MŠ Habrmanova: paní Miroslava Trávníčková
MŠ U Koupaliště: paní Hana Lustyková
MŠ U Stadionu: paní Jana Jedličková
MŠ Vinohrady: paní Miroslava Peroutková
ZŠ Habrmanova: Mgr. Petra Štanclová
ZŠ Nádražní: Mgr. Miroslav Báchor
ZŠ Ústecká: paní Kristýna Dostálová
ZŠ Na rovině: Mgr. Jana Chaloupková
Speciální základní škola: Mgr. Zlatava Špičková
Základní umělecká škola: Mgr. Milan Špičák
DDM Kamarád: Mgr. Jana Endyšová, DiS
Gymnázium: Mgr. Daniela Fricová, VOŠ a SŠ technická: Ing. Josef Kajš, Mgr. Ondřej Marko
Vlastní předání cen, udělených ke Dni učitelů (28, března)  se uskutečnilo až v pondělí 29. června s tříměsíčním zpožděním zaviněným letošní pandemií Covid 19.  Nekonal se  slavnostní večer, ale vedení města pozvalo  oceněné pedagogy z jednotlivých českotřebovských škol do obřadní síně českotřebovské radnice. Od zástupců vedení města obdrželi samotnou cenu, pamětní list a květiny.  Pro ocenění byli tito pedagogové vybráni anketami uspořádanýmí na jednotlivých školách.  Za jejich práci v uplynulém školním roce popřála starostka města Magdaléna Peterková hodně dalších úspěchů  a zasloužené prázdniny. Stejné poděkování patří všem pracovníkům ve vzdělávání a výchově mládeže

Strojvůdcovský pátek a sobota

Tak už se nám sešlo pět "P" - pivko, posezení, pohoštění, písničky, pohoda... asi by se toho našlo víc. V pátek 10. (i v sobotu 11.) července bude otevřená Strojvůdcovská chata pro sousedy a příznivce z České Třebové a okolí. Bude se čepovat, opékat, zpívat.
Zveme všechny na první Otevřený víkend!
Přijďte si užít do přírody!
Borůvky a houby už rostou, ale musí se hledat, pivko najdete hned!  
Uvítáme každého, kdo by si chtěl zahrát a zazpívat, bude mít kde a pro koho.

Vrácení vstupného – BENNEWITZ FESTIVAL

Prosíme všechny, kteří mají vstupenky na Bennewitz festival, aby se dostavili na Informační centrum Česká Třebová, kde jim bude vstupné vráceno. Nejzazší termín pro vrácení je 30. 9. 2020. Po tomto termínu již nebude vrácení vstupného možné.
Děkujeme za pochopení!
Osvobození bez svobody
výstava příběhů bude také v České Třebové

Paměť národa Východní Čechy připravila ve spolupráci s Pardubickým krajem a zapojenými městy výstavu příběhů pamětníků z Pardubického kraje, jejichž osudy byly ovlivněny 2. světovou válkou. Venkovní výstava Osvobození bez svobody je putovní a do 6. července je k vidění v Litomyšli, potom se stěhuje do České Třebové.
Výstava na čtrnácti panelech představí příběhy pamětníků i téměř dvacetiletou činnost neziskové organizace Post Bellum, která spravuje sbírku Paměti národa. K vidění je na pozemku mezi Klášterními zahradami a kostelem Povýšení sv. Kříže.
Také čestotřebováci  si mohou díky výstavě Paměti národa připomenout významné výročí konce 2. světové války. Před 75 lety stejně jako dnes platilo a platí, že lidská soudržnost, odvaha, odpovědnost, ale i pokora jsou důležitými aspekty lidství. Z historie víme, jak rychle se mohou věci změnit – vzdělávejme se, nezapomínejme, poučme se. Vybrané příběhy korespondují jak s hlavní myšlenkou oslavy konce války, tak s místy, kde bude výstava instalována. Osudy představovaných pamětníků jsou spjaty s městy jako Česká Třebová, Pardubice, Chrast, Skuteč, Králíky či Moravská Třebová, kde výstava v prosinci ukončí svou pouť Pardubickým krajem.
Dokumentaristé Paměti národa natočili osudy dnes již tisíců pamětníků, z nichž bude deset představeno na putovní výstavě Osvobození bez svobody. Patří k nim vězni koncentračních táborů Jaroslav Vomočil, Eva Pytelová a Vladimír Munk. Druhováleční vojenští hrdinové Jarmila Halbrštátová a Českotřebovák Vasil Timkovič a mnozí další. Jejich kompletní vyprávění jsou publikována v archivu Paměti národa. Jednotlivé příběhy pamětníků z výstavy budou také zveřejňovány v Magazínu Paměti národa a průběžně publikovány v Deníku.
Pardubický kraj si ve 20. století prošel těžkými zkouškami. Jeho obyvatelé zakoušeli obsazení Sudet, Protektorát, násilné vyhánění, komunistický teror atd. Jednoduché nebyly ani návraty, ať již po skončení 2. světové války či po 17. listopadu 1989. Přesto, anebo právě proto zde žilo a stále žije mnoho výrazných osobností. Jejich vzpomínky se sice často pojí s nepříjemnými zážitky, ale o to důležitější je o nich vyprávět, a podat tak přímé svědectví dalším generacím. „Upozorňujeme na osudy lidí, kteří na vlastní kůži zažili nespravedlnost a krutost totalitních režimů a jsou ochotni o nich vyprávět,“ dodává kurátor výstavy a ředitel Paměti národa Východní Čechy Tomáš Heller. (fotografie ze současné instalace výstavy v Litomyšli)
O maturanty z technické školy v České Třebové je na trhu práce zájem

Předání maturitních vysvědčení na VOŠ a SŠ technické v České Třebové se neslo ve slavnostním duchu. Do sálu školy kromě maturantů a pedagogů dorazili rodinní příslušníci. Poblahopřát absolventům prestižní střední školy přijeli i zástupci města a radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
„Těší mne, že se podařilo vedení školy uspořádat důstojné předání maturitních vysvědčení. Ještě větší radost mám z toho, že absolventi školy nachází uplatnění na trhu v nejrůznějších odvětvích a to jak u lokálních, tak i nadnárodních firem. Navíc zhruba pětina z nich bude skládat zkoušky na vysoké školy,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek, který je absolventem českotřebovské školy.
Maturitní vysvědčení převzalo v minulém týdnu 62 žáků. Jednalo se o informatiky, nábytkáře, elektrotechniky a dopravní specialisty.  Třetina těch, co šli k maturitní zkoušce, si ji bude muset zopakovat v září.
Absolventi školy nachází uplatnění na pozicích: elektrotechnici, informatici v oblasti programování a správci sítí, návrháři nábytku, pracovníci ve výrobě logistice. Škola připravuje na profesní dráhu i strojvedoucí. Kromě maturitních vysvědčení převzali žáci osvědčení o zkoušce z vyhlášky o odborné způsobilosti v elektrotechnice 50/1978.  VÍCE ZDE
 
Silnice  č. II/315 směr Ústí nad Orlicí – Hrádek (pod lesem) je od 22. června otevřena.
 
V Ústí vydal literárně dramatický obor novou autorskou publikaci

V pondělí 22. června obdrželi absolventská vysvědčení studenti literárně-dramatického oboru. Zároveň byla pokřtěna nová publikace obsahující autorské práce více jak 5 desítek žáků oboru, které vznikly v době nouzového stavu, kdy žáci do školy nechodili.  Dalším oborem, který využil pondělního pěkného počasí, byl taneční obor Pavlíny Lipenské, který uspořádal absolventské vystoupení přímo na Kociánce. Již tradičně bylo vystoupení věnováno jako dárek k již 97 narozeninám Evy Štanclové, zakladatelce tanečního oboru v Ústí nad Orlicí.

 

První absolventi vyššího studie převzali diplomy v rouškách


Historicky první absolventi oboru DIPLOMOVANÁ VŠEOBECNÁ SESTRA na Vyšší odborné a střední škole zdravotnické a sociální, v Ústí nad Orlicí, slavnostně zakončili studium. V pátek 26. června byly v Hernychově vile slavnostně předávány diplomy 18 studentkám tohoto tříletého oboru, který byl vůbec poprvé zahájen ve školním roce 2017-2018.  Studijní obor připravuje všeobecně orientovanou diplomovanou sestru, schopnou samostatně působit v péči o zdraví, v prevenci i v péči o nemocné dospělé a děti od tří let. Umožňuje absolventům široké uplatnění na trhu práce v rámci EU.  Slavnostního předávání diplomů se kromě zástupců školy účastnilo také vedení našeho města, v čele se starostou Petrem Hájkem, a zástupci Pardubického kraje, zřizovatele školy. 

Zatímco např. na VOŠ a SŠT Česká Třebová je vyšší odborné studium utlumeno a letos končí, na zdravotnické škole se rozvíjí a ukazuje se jako velmi potřebné.

 
Kraj zahájil přestavbu prostor speciální školy ve Skutči

Skuteč – Žáci Speciální základní školy, mateřské školy a praktické školy Skuteč si mohu začít užívat prázdnin. Vedení školy nikoliv. V posledním červnovém týdnu začaly práce na půdní vestavbě a přístavbě školy.  Celkové náklady jsou více než 30 milionů korun. Pardubický kraj platí třetinu této částky. Zbytek peněz tvoří dotace z EU a státního rozpočtu.
„Budovu z 19. století čeká největší proměna v její historii. V rámci projektu bude řešeno využití stávajících půdních prostor, kde vzniknou učebny a také skladovací prostory. Zároveň bude vybudován výtah a opraveno schodiště. Škola získá důstojné prostory pro výuky a to i s o hledem na individuální potřeby žáků této školy,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Součástí projektu, který by měl být dokončen na jaře příštího roku, je i vybavení nových učeben nábytkem a pomůckami.
Foto: DSC_3630 – radní Bohumil Bernášek a ředitel školy Petr Vtípil
 
Slavnému rodákovi otevřeli k narozeninám RESSEL POINT

Chrudim si v pondělí 29. června připomněla 227. výročí narození svého nejvýznamnějšího rodáka - vynálezce nejen lodního šroubu Josefa Ressela. Letos byla ale vzpomínka výjimečná. Po tradičním položení květin u sochy Josefa Ressela v rámci pátého ročníku mezinárodního dopravního projektu „Pocta Josefu Resselovi“ byl za účasti významných osobností regionu otevřen RESSEL POINT.
Vzhledem k tomu, že Josef Ressel by se dal bez veškerého přehánění označit za skutečného světoběžníka, vzpomínkové akty u příležitosti výročí jeho narození se odehrávají na více místech Evropy. Všude tam, kde zanechal chrudimský rodák svou stopu - v Rakousku, Itálii nebo Chorvatsku. Květiny položí zástupce spolku Ressel i v místě posledního odpočinku slavného vynálezce ve slovinské Lublani.
Ovšem nikde nemají to, co od nynějška zdobí město, ve kterém Josef Ressel poprvé spatřil světlo světa. Zbrusu nový RESSEL POINT si klade za cíl především osvětu mezi dětmi a mládeží. „Každá aktivita, která připomíná významné osobnosti našeho regionu, si jednoznačně zaslouží naši podporu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Je jasné, že v případě Josefa Ressela je Chrudim místem ideálním a nový RESSEL POINT vhodně doplňuje nabídku našich zdejších muzejních expozic.
RESSEL POINT, z jehož oken je přímý výhled přímo na sochu slavného chrudimského rodáka, prošel před otevřením náročnou a nákladnou rekonstrukcí. „Originální malby zde vytvořil malíř a fotograf Jaroslav Hřebík, který se věnuje výmalbám historických objektů nejen u nás, ale také v zahraničí,“ přiblížila koordinátorka projektu Dáša Hykšová. RESSEL POINT nabídne řadu aktivit, k vidění je třeba krátký animovaný film o Josefu Resselovi či menší expozice. Vznikla také stolní hra nazvaná „Po stopách Josefa Ressela“. Na podzim se tady navíc plánuje otevření unikátního Dopravního studia Východočeské televize V1. „Tam budou zvány významné osobnosti z oblasti dopravy z celé České republiky,“ dodala Hykšová.
Nový RESSEL POINT získal i významné kmotry. Mezi nimi senátora a náměstka hejtmana Pardubického kraje Michala Kortyše. „Pro dopravu je dnes historický okamžik. Zakladatel lodní dopravy Josef Ressel má ve svém rodišti - Chrudimi - svůj BOD. Přeji RESSEL POINTU, ať šíří vynálezy a myšlenky slavného vynálezce, ať se mládež a děti inspirují a ať lodní doprava vzkvétá,“ prohlásil při slavnostním křtu Michal Kortyš.
Na pátém ročníku mezinárodního dopravního projektu „Pocta Josefu Resselovi“, jehož součástí otevření RESSEL POINTu bylo, nemohl chybět ani starosta Chrudimi František Pilný. I ten se stal jeho kmotrem. „Josef Ressel patří k nejvýznamnějším Chrudimákům, přinesl světu jeden z nejdůležitějších vynálezů. Jeho život je zajímavý i tím, jak se posunoval v rámci Evropy a jaké profese vykonával,“ konstatoval starosta. „Jsem rád, že vznikl RESSEL POINT. Je to důstojné připomenutí a děkuji spolku, že se věci tak věnuje. Líbí se mi, že jezdí připomínat Ressela i do Rakouska a Slovinska, připomíná tím i naši Chrudim.
A protože jednoznačně nejznámějším vynálezem Josefa Ressela je lodní šroub, křest RESSEL POINTu musel být stylový. Roztříštění lahve šampaňského o mohutný bok zaoceánského parníku možné nebylo, kapky sektu tak alespoň skropily logo RESSEL POINTU.