Biokoupaliště v Hlinsku                        

V Hlinsku plovárna nebyla čtyři desítky let, lidé se chodili koupat do nedalekého lomu v Srní anebo využívali krytý plavecký bazén. Teď je všechno jinak: malé děti jistě potěší sto metrů dlouhý herní potok s vodními hračkami, dospělí si mohou protáhnout tělo v klasickém plaveckém bazénu. Hezký je i ostrov uprostřed koupaliště. „Každý rok se budeme snažit doplňovat prvky pro vyžití návštěvníků,“ řekl starosta Hlinska Miroslav Krčil.

Včera otevřené unikátní koupaliště s biotopem je zřejmě největší v České republice. Plánovaná kapacita je až 700 návštěvníků denně. Ti mohou již dnes využít hřiště na plážový volejbal, součástí koupaliště je i parkoviště, k dispozici jsou stánky s občerstvením.  Počasí nás v posledních dnech velmi potrápilo, ale jsem rád, že se podařilo otevřít ještě před začátkem prázdnin. Celkové náklady kompletní přestavby bývalé veřejné plovárny činí 40 milionů korun. Jsem přesvědčený, že kromě funkčnosti je koupaliště také příjemné vizuálně a svým uspořádáním. Kolem bazénu vznikly pláže, hřiště a atrakce pro děti. Velkým lákadlem je dětský potok a herní ostrov. Maximální hloubka bazénu je skoro tři metry,“ sdělil.

Co je lepší?

Biokoupaliště (koupací biotop) je levnější po stránce vstupní investice i zajištění provozu. Může být obecně i větší  než klasický plavecký bazén, to by mohla být další jeho výhoda, je obvykle v přírodním prostředí. Pokud je ovšem k tomu potřebný prostor. Těžko říci jaká je životnost zařízení biokoupaliště. Sezóna na biokoupališti není vlastně omezena,  biokoupaliště se nevypouští,  je možné si představit i omezený provoz pro otužilce mimo koupací sezónu...

Koupaliště vyžadují podstatně větší náklady na pořízení investice, předpokládá se větší vybavenost o různé atrakce a zábavné prvky. Nároky návštěvníků jsou stále větší, také konkurence. Navíc vzniknou starosti  s technologií pro úpravu vody. Provoz je sezónní a po sezóně je starost o koupaliště velkou přítěží, pokud zde ní možné areál využívat i pro jiné aktivity. 

Vlevo vizualizace biokoupaliště v ČT (arch. Hájek, 2018) Vpravo vizualizace biotopu v Hlinsku


Rozdíl je v tom, že v Hlinsku  už mají biokoupaliště vybudováno a otevřeno, u nás v České Třebové jsme od jeho budování upustili.  Zdaleka by u nás nestálo 40 milionů, nemáme na to ani potřebný prostor, můžeme to porovnat . A máme také "na krku" další nutné investice.  Podívejme se na to, co všechno nově otevřené biokoupaliště obsahuje, abychom si udělali obrázek, co všechno se podařilo vybudovat za 40 milionů korun a kolik je na to potřeba prostoru a vybavení. V Hlinsku mají samozřejmě jiné podmínky, jak po stránce vodního zdroje, tak okolního rovinatého prostoru, nelze tedy srovnávat. Vynecháme oficiality spojené se slavnostním otevřením a podíváme se podrobně na to, co všechno nově realizovaný projekt obsahuje. Foto Luboš Kozel.


V jakém stavu bylo hlinecké koupaliště před jeho obnovou. Hlavní problém obnovení byl slabý přítok vody.... 


A nyní po slavnostním otevření "biotopu"