Koalice 3PK představila všechny své tváře a základní programové cíle
V důsledku koronavirové pandemie se stále více lidí, ale i organizací přeorientovává na komunikaci online. Tento trend následuje také koaliční uskupení 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj. To na svých facebookových stránkách nabídlo ve středu odpoledne přímý přenos programové konference. Na té byly odprezentovány základní myšlenkové body programu, ale také všech 50 kandidátů. Jsou mezi nimi úspěšní starostové obcí, lékaři, hasiči, ale také ředitelé škol či zástupci různých spolků. Lídrem kandidátky je hejtman Martin Netolický.
„Videokonference, ale i online jednání se nám během koronavirové pandemie osvědčily, a proto jsme chtěli nabídnout programovou konferenci co největšímu množství lidí prostřednictvím živého vysílání bez nutnosti cestovat přes půlku kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický ke zrodu myšlenky vysílat setkání kandidátů, ale i dalších fanoušků 3PK živě na facebookovém profilu.
Desatero základních hodnot 3PK
V úvodu programové konference zopakoval hejtman a lídr kandidátky Martin Netolický vznik myšlenky na spojení kandidátů ČSSD a úspěšných starostů z hnutí Společně pro kraj a zmínil také Desatero základních hodnot, na kterých je 3PK postaveno. „Známe se a víme, co od sebe můžeme očekávat, Náš tým je složen z lidí, kteří ve svém oboru již něco dokázali a mají respekt ve svém okolí, Odmítáme jakoukoliv formu centralizace a vzdálení veřejných služeb od občanů, Neupřednostňujeme žádné území kraje, ale chceme efektivní řešení pro všechny jeho části,“ vyjmenoval hejtman některé z bodů Desatera.
 Starostové, lékaři či hasiči. Kandidátní listina je plná odborníků z celého kraje
Nedílnou součástí konference bylo představení všech 50 kandidátů. Ti již byli v průběhu první poloviny roku prezentování na oficiálním facebookovém profilu a na webových stránkách www.3pk.cz. „Celá kandidátní listina je postavena tak, aby na ní byli odborníci ze všech oblastí lidské činnosti od lékařů, přes starosty, hasiče, živnostníky, až po ředitele škol či zástupce spolků. Důležité je, že tito lidé jsou uznávanými ve svém bydlišti a profesi a mohou tak reflektovat potřeby daného místa,“ řekl hejtman Netolický.
Hlavním bodem setkání byla samozřejmě prezentace základních programových cílů koalice. Ty zpracovávaly jednotlivé odborné týmy pod vedením garantů z řad kandidátů.
 
Zdravotnictví a sociální péče
Oblast zdravotnictví a sociální péče pracovala pod vedením lékaře a ředitele Nemocnice následné péče Pavla Havíře. Hlavním heslem této oblasti je: „Jen zdravý a pečující kraj se může rozvíjet.“ „Rozhodně odmítáme privatizaci zdravotnictví. Do zdravotnictví investujeme nejvíce peněz v historii a všechny nemocnice akutní péče jsou a zůstanou v rukách Pardubického kraje. Zdraví nemůže být byznys, alespoň ne v našem kraji,“ řekl Pavel Havíř. Ten se věnoval také zásadním investičním projektům ve zdravotnictví, dostupnosti zdravotnické záchranné služby či praktických, dětských a zubních lékařů. „Za poslední roky jsme rozšířili a zmodernizovali síť výjezdových stanic záchranné služby a pracujeme na dalších. Děláme maximum, aby se zkrátila dojezdová doba a profesionální pomoc přišla včas. Každá minuta může rozhodnout,“ uvedl Havíř, který měl ve své skupině například lékaře Vladimíra Ningera, Petra Hájka či Vítězslava Podivínského, ale také záchranáře Igora Paara či Helenu Škuligovou.
 
Doprava
Garantem za oblast dopravy s heslem: „Nechceme čekat, ale jet kupředu,“ je v týmu 3PK starosta Letohradu Petr Fiala. Ten hovořil o tématech autobusové a vlakové dopravní obslužnosti či nákladní kamionové dopravě. „Kamiony mají jezdit po dálnicích a silnicích prvních tříd. Proto je nutné bojovat proti ničení našich krajských silnic těžkou kamionovou dopravou. K tomu slouží také místa pro vážení kamionů, která chceme v našem kraji rozšiřovat. Kamiony do center měst a obcí jednoduše nepatří,“ řekl Petr Fiala a zmínil také důležité téma modernizací krajských silnic a mostů. „Spravujeme 3 649 kilometrů silnic a 817 mostů, a proto bohužel nemůžeme opravit vše hned. Využíváme všech dostupných prostředků. Myslíme i na odlehlejší místa kraje a přihlížíme také k jejich významu pro cestovní ruch či zaměstnanost. Pravidelný příspěvek musí dávat i stát, který nám silnice předal naprosto zničené a bez záruky pomoci,“ uvedl k tématu starosta Letohradu.
 
Školství a volnočasové aktivity
Pod heslem: „Kvalitní příprava pomáhá vítězit. A zvítězit nemůžeme bez odpočinku,“ prezentoval oblast školství a volnočasových aktivit krajský radní Bohumil Bernášek. Ten měl v týmu například ředitele středních škol Jana Ptáčka a Blanku Petružálkovu. Tématům spojeným se sportem a cestovním ruchem se zabývali mimo jiné starosta Heřmanova Městce Josef Kozel a starostka Sokolské župy Východočeské – Pippichovy Lenka Pařízková. Kvalitní středoškolské vzdělání musí být dostupné pro žáky ve všech částech kraje. Pro dojíždějící žáky zajišťujeme veřejnou dopravu, pro ty ze vzdálenějších míst pak ubytování na domovech mládeže. Stabilní síť středních škol považujeme za nezbytnou pro rozvoj jednotlivých regionů.  V tomto volebním období jsme žádnou střední školu nezrušili a v tomto trendu chceme pokračovat i nadále,“ řekl Bernášek. „Děláme maximum, aby se na našich školách vyučovalo kvalitně a moderně. Do krajských škol jsme v tomto období investovali přibližně jednu miliardu korun. Další velké investice připravujeme.  Podporujeme technické a přírodovědné vzdělávání a zajišťujeme příležitosti pro nadané studenty například formou soutěží či zahraničních stáží, ale také stipendií a provázáním s praxí ve firmách,“ doplnil k tématu Bohumil Bernášek.
 
Venkov
Starosta Hlinska Miroslav Krčil pracoval společně se svým týmem na oblasti venkova s heslem: „Tradice, kvalita, dostupnost. O to na venkově přijít nechceme.“ Jedním z důležitých bodů je udržení základních služeb na venkově.  „Obecní prodejna, hospoda a pošta jsou také místem setkávání lidí. Především pro starší občany jsou místní obchody jedinou možností, jak si nakoupit. Budeme i nadále bojovat za to, aby venkov neztratil svoji tvář a život. K tomu hospoda, pošta a místní obchod patří,“ řekl Miroslav Krčil s tím, že Pardubický kraj byl prvním z regionů podporujících provoz právě venkovských prodejen. Starosta Hlinska a dvojka na kandidátce 3PK hovořil také o potravinové soběstačnosti. „Doba není jednoduchá a musíme si pomáhat. Naši pomoc potřebují zejména lokální výrobci, farmáři či pěstitelé. Každou takovou dílčí pomocí umožníme i těm nejmenším farmářům přežít a dodávat nám poctivé, tradiční a chutné produkty z našeho kraje. Potravinová soběstačnost celé naší země je naprosto nezbytná,“ doplnil Krčil.
Životní prostředí
Problematiku životního prostředí s heslem „Zasáhli jsme do ní a bez naší pomoci to příroda sama nezvládne.“ představil v průběhu konference bývalý hejtman Pardubického kraje a senátor Radko Martínek. Ten se věnoval například odstraňování starých ekologických zátěží, odpadovým hospodářstvím či problematice sucha a kůrovce. „Sucho a kůrovcová kalamita mohou mít nedozírné následky na naše lesy. Ty k naší krajině neodmyslitelně patří a utvářejí její charakteristický ráz. Podpoříme dotacemi nejen vysazení nových stromů, ale také zpracování napadeného dřeva, abychom lesníkům dali prostředky na obnovu našich lesů. Záleží nám na tom, abychom je zachovali pro další generace. Naším cíle jen zdravý les a ne mýtiny,“ řekl Radko Martínek.
Hasiči a bezpečnost obyvatel
Nejen v posledních měsících sehráli dobrovolní hasiči veledůležitou úlohu. Program 3PK proto myslí i na ně. Základní body s podtitulem „Jsou vždy v první linii, a proto si zaslouží naši podporu a uznání,“ prezentoval krajský starosta dobrovolných hasičů Josef Bidmon. „Dobrovolní hasiči pomáhají při dopravních nehodách, povodních či s odstraňováním spadlých stromů. Často jsme na místě první, a proto je nutné disponovat technikou, která pomůže zachraňovat lidské životy a majetek. Právě v době koronavirové pandemie nebo tento víkend při povodních se ukázalo, že odpovídající technika je více než potřebná. I proto chceme nadále pokračovat v obměně a zlepšování vybavení dobrovolných hasičů,“ řekl Josef Bidmon, který zmínil také podporu dalších složek IZS či Českého červeného kříže.
Život v čase korony
Tématem posledních měsíců nejen v České republice, byl koronavirus. Program 3PK tak reaguje i na něj. Logicky jej prezentoval hejtman a předseda Bezpečností rady Pardubického kraje Martin Netolický. „První vlnu šíření koronaviru máme za sebou. Musíme však být připraveni i do budoucna. Proto náš kraj jako jeden z prvních vytvořil vlastní hmotné rezervy, které budou připraveny ihned pro případ potřeby. Jen těžko můžeme spoléhat na stát, a proto uděláme maximum, abychom se o sebe dokázali postarat,“ řekl hejtman a zmínil také jeden z problémů, který vnímali především na venkově, a to je nedostatek techniky pro distanční výuku. „Výuka na dálku se stala nedílnou součástí vzdělávání. Byla to nová situace pro učitele, žáky i jejich rodiče. Kvalitní distanční výuku nelze dělat bez potřebného vybavení. Řada dětí počítač nemá a tím přichází nejen o kontakt s kamarády, ale především o přístup ke vzdělání. A to jim chceme do budoucna zajistit za všech okolností ve spolupráci se starosty, školami a dalšími partnery. Ani koronavirus nesmí připravit naše děti o možnost kvalitního vzdělání,“ uvedl hejtman a lídr kandidátky 3PK Martin Netolický.