Bikerezort Peklák slavnostně otevřen  

Bike resort Peklák Česká Třebová byl dnes 19. června 2020 slavnostně otevřen. Je součástí česko-polské sítě  Singletrack Glacensis a obsahuje 15 km nových singletracků, 4 km zrekonstruovaných sjezdových tras, 25 km MTB okruh a nové nástupní místo se zázemím pro návštěvníky. Po lednu 2006, kdy zde bylo slavnostně otevřeno zimní střediosko jde o nejvýznamnější rozšíření nabídky letních aktivit. Bylo zde investováno 685 tisíc € z programu česko-polské spolupráce Interreg V-A


 
 
Od 19.června 2020 je tedy na Pekláku zásadně rozšířena nabídka pro veřejnost od dětí, méně zkušených cyklistů či seniorů i po velmi zkušené adrenalinové jezdce. Na své si přijde každý. Bike resort Peklák nově nabídne nových 15 km singletracků, tj. zábavných jednostopých jednosměrných stezek z přírodního materiálu v lese nízké a střední obtížnosti, po kterých je možné jezdit na horských či trekingových kolech nebo elektrokolech. Rekonstruovány jsou 4 km sjezdových tratí pro náročné bikery zejména na specializovaných sjezdových kolech, která areál zapůjčuje. Ve fázi dokončení je 25 km okruh MTB tras po stávajících cestách v okolí Pekláku. Velkým přínosem je nástupní místo, které nejen že rozšiřuje stávající parkoviště, ale nově nabízí mini kemp, informační zázemí, myčku kol a od srpna t.r. bude připravena také vybavená opravárenská stanice k rychlé opravě kola. Vstup do areálu a využití této nabídky je zdarma, na údržbu můžete dobrovolně věnovat příspěvek. Pro přepravu do horních partií areálu můžete dle kondice a chuti využít vleku nebo vlastních sil po nových trasách.
 
Slavnostní zahájení se neobešlo bez účasti velkého počtu vzácných hostů, každý z nich svým příspěvkem nějak pomohl posunout tento několik let se rodící projekt k realizaci. Byť byl původně předpokládán ve větším rozsahu, je současný areál soběstačný a spravovatelný z jednoho místa, významně posiluje význam zimního areálu na Pekláku dokonce takovým způsobem, že se jeho letní využití může stát tím nejdůležitějším.
Na slavnostním zahájení vystoupila  starostka města Mgr. Magdaléna Peterková, místopředseda  svazku obcí region Orlicko Třebovko, svazku, který na sebe převzal roli investora, a  velké děkování pak bylo řečeno z úst manažerky projektu Ing. Renaty Šedové.  Velký počet spolupracovníků potvrzuje společná fotografie, kde vznikl velký problém jak to zařídit, aby se všichni do snímku vešli.
Co možná nebylo řečeno, byť byly projevy dlouhé a vyčerpávající. A možná že to ani nebude v žádných vydaných tiskových zprávách. Totiž že mimo  zajištěnou  nemalou dotaci z programu Česko-polské spolupráce  muselo samo město Česká Třebová investovat ze svých vlastních zdrojů  ještě dalších jistě 20 milionů proto, aby byly splněny všechny doprovodné podmínky pro investici, bez kterých by ji nebylo možné zkolaudovat. nedostali jsme tedy dárek zadarmo, ale museli jsme si to také tvrdě "odpracovat"  a také si připlatit.
  VIDEO z otevření singletracků
Dopadlo to ale dobře, dílo je hotovo a podle všech ohlasů bude znamenat velké rozšíření sportovních možností, při kterých využijeme již dříve vybudovaný areál Peklák a  také  krásnou přírodu v našem okolí. Podle mého názoru je také dobře, že  trailové tratě jsou lokalizovány v  v okolí Javorníku mezi obcemi Přívrat a Česká Třebová a další  lesy v okolí města zůstaly od  těchto zásahům ušetřeny. Plně tak bude využito centrum na Pekláku, které nyní může mít skutečně celoroční provoz. A letošní zájem bikerů od Peklák je opravdu enormní, vlekaří jsou s provozem spokojeni.
Zdaleka to neznamená, že je na Pekláku vše hotovo a že bude možné založit ruce a pozorovat jak to funguje.  Je třeba dále pracovat na všech možnostech, chránit tratě před vandaly (již od kolaudace do do slavnostního otevření  byla odcizena jedna hlavní orientační tabule i se svým sloupkem) a  všemožně působit,aby Peklák získal ve světě bikerů a volnočasových aktivit dobré jméno.
Dnem slavnostního otevření se změnil charakter provozu střediska. Peklák zahájil letní prázdninový provoz, jezdí se denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin Přijeťte se podívat, kola s sebou... (mm)
Jediný radní, který přijel na slavnost na horském kole byl Martin Voleský. Přesto že byl déšť - jen chvíli slabší a jindy silnější, tak neodolal a nově otevřené tratě vyzkoušel.... Ostatní raději využili možnost pobýt pod střechou....