Českotřebovský deník 190/2020 (2.7.) 
KOBYLINEC
BUDE 29. SRPNA

Ahoj všem výtvarníkům a příznivcům našeho happeningu!
Korona nám to sice trochu zkomplikovala, ale máme vše povoleno!!!
 
Kobylinec 2020 bude poslední prázdninovou sobotu 29. srpna.
Viz vedlejší pozvánka.
 
Každý, kdo tvoříte a chcete se zúčastnit, ozvěte se a raději dříve, už se mi to začíná plnit.
 
Tradiční informace:
pro prodejce a vystavovatele je akce stále bezplatná, pokud nemáte vlastní stánek, mohu vám zarezervovat stůl (židle nemám, ani slunečník, altány, postele, křesla, hamaky…), občerstvení bude zajištěno. Hudba bude asi od 15 hod. Možná i dříve.
 
Počasí jsem objednala trochu chladnější, teplo, ale lehce pod mrakem.
 
Trochu vás nalákám na novinky, podle nejnovějších informací budou u jednoho stánku i speciální lahůdkové „kupkejky“.

 

 
 
 
 
 
 
 
Pohádkové pátky v Litomyšli začínají 3. července

Startujme v pátek 3. července v 18:00 hodin pohádkou O chytré kmotře lišce v podání oblíbeného divadla Andromeda. Hudební část 185. Toulovcova prázdninového pátku si vezme na starosti mladý písničkář Michal Horák. „Píšu písničky o věcech, co mě baví a hraju na kytaru, klavír, foukačku anebo třeba heligonku po pradědovi,“ říká Michal a dodává: “Lítám ze stylu do stylu, ale myslím, že to je všechno hlavně folk.“ Michal Horák vyhrál již několik talentových soutěží a kritiky bývá občas označován jako nástupce dvojice Svěrák – Uhlíř.
Druhý prázdninový pátek nám Divadýlko Mrak bude vypravovat Pohádku krysáka Matěje. Poté vystoupí na pódium opravdová bluegrassová a country legenda – kapela Poutníci. V letošním roce slaví tento soubor neuvěřitelných 50 let na scéně a vy všichni můžete přijít oslavovat spolu s muzikanty. Zazní takové pecky, jako např. Pojďme se napít, Napsal jsem jméno svý na zdi, Až uslyším hvízdání či Panenka.
Další hvězdná pohádka nás čeká v pátek 17. července. Divadlo Koráb je na Pátcích již také stálice a jejich Princezna s dlouhým nosem patří mezi nezapomenutelné zážitky nejen pro děti. Princeznu na pódiu vystřídá zpěvák, textař a kytarista Thom Artway, který patří aktuálně k nejuznávanějším mladým muzikantům české hudební scény. Ve své tvorbě propojuje moderní zvuk s klasickým písničkářstvím. Za debutové album Hedgehog získal dvě Ceny Anděl 2016 a to v kategoriích Zpěvák roku a Objev roku. Jeho tvorbu můžete znát například i díky soundracku k filmu Křídla vánoc.
Čtvrtý prázdninový pátek zahájí hudební Divadélko Romaneto s Vodnickou pohádkou. Další hudební Pátek slibuje další legendu – kapelu AG Flek snad není třeba ani představovat, založena byla v roce 1977 a od té doby sbírala jedno ocenění za druhým. Kapela spolupracoval s Wabi Daňkem, jejím členem byl i Vlasta Redl či Radek Pastrňák a Richart Kroczek (oba později založili kapelu Buty). Legendární bylo i jejich album s Jurou Pavlicou a Hradišťanem. První prázdninový měsíc zakončí Ezopovy bajky v podání Liduščina divadla a kapela Hromosvod. Frontman Ondřej Fencl založil skupinu Hromosvod již na základní škole. Za bezmála čtvrt století existence se z této kapely stala suverénní folkrocková parta, kterou by bylo škoda přehlédnout. Kapelu inspiruje skupina Marsyas či Michal Prokop – tedy hodnotné a nadčasové vzory.
Dlouhou Třebovou trápí přechod přes 1/14 

Do Dlouhé Třebové, která se rozkládá v údolí řeky Třebovky od hranic s Českou Třebovou k hranicím s Ústím nad Orlicí, dorazil hejtman Martin Netolický. Se starostkou Kateřinou Slezákovou hovořili o investicích do silnic, zdravotnictví či rozvojových plánech obce, kterou prochází frekventovaná silnice I/14.„Dlouhá Třebová je rozdělena silnicí I/14, která spojuje Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí. Velký dopravní proud způsobuje, že řada dětí při docházení do místní školy raději dochází mimo silnici na autobus do České Třebové a následně se vrací do obce. Stávající přechod je poměrně široký a nepatří mezi nejbezpečnější. Obec by nejraději nechala vybudovat podchod, avšak je otázkou, zda se na takto velkou stavbu podaří získat dotaci státu,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se starostkou hovořil také o nastavení krajských dotačních programů či nejdůležitějších investicích do silnic na Orlickoústecku. „Obec i vzhledem k aktuálním povodňovým událostem plánuje podat žádost v rámci naší dotace na pořízení ponorných či kalových čerpadel pro místní aktivní dobrovolné hasiče. Zároveň jsme řešili možnou dílčí podporu při úpravě víceúčelového areálu, který slouží pro zábavy, koncerty nebo promítání letního kina,“ dodal Netolický.
Starostka Kateřina Slezáková hejtmana informovala také o záměru vybudovat podél této silnice od hranice s Českou Třebovou chodník. „Předpokládaná hodnota je okolo devíti milionů korun bez daně. I přes stávající situaci doufáme, že bychom mohli stavbu zahájit příští rok. Podmínkou je však získání státní dotace,“ řekla starostka Slezáková. Obec v letošním roce připravuje vybudování sběrného dvora.


Město Litomyšl chce koupit vilu Klára

Zastupitelé v červnu schválili odkup zchátralé vily Klára od Pardubického kraje za odhadní cenu 5 milionů Kč. Pro bylo 17 a tři přítomní se zdrželi. Vilu chce město v budoucnu nabídnout k prodeji a mít tak kontrolu nad tím, co s touto historickou budovou a pozemkem bude.
Tento záměr posvětil i finanční výbor a rada města. Souhlas litomyšlských zastupitelů ještě neznamená, že město vilu skutečně získá, prodej musí ještě v létě schválit i krajské zastupitelstvo. Pokud k odkupu od kraje dojde, město si neplánuje budovu ponechat a vynakládat finance na nákladnou rekonstrukci.
Velmi jsme na Pardubický kraj tlačili, aby vilu opravili nebo nám ji prodali. Podle vedení kraje je tento majetek zbytný a jsem rád, že se nám z původních odhadů podařilo cenu snížit z deseti a později šesti milionů na konečných pět. Tuto částku náš rozpočet unese a to, že budeme moci ovlivnit, co s budovou dále bude, podle mého výrazně převažuje nad negativy,“ okomentoval rozhodnutí místostarosta Radomil Kašpar.
Vila Klára a její současný stav je podle zastupitelky Dany Kmoškové smutným pozůstatkem provozu léčebny dlouhodobě nemocných a péče Pardubického kraje. „Jsem pro odkup, i když je mi jasné, že na rekonstrukci nemáme. Při rozhodování o dalším využití a prodeji prosím, aby byl vyslyšen i názor občanů a aby bylo vybudováno něco, co bude sloužit veřejnosti, ne jen jednotlivcům,“ prohlásila při jednání.
Původní majitelé před 90 lety při darování vily Klára chtěli, aby sloužila veřejnosti. Podle vedení města se bude na morální závazek, který však není právní podmínkou, při rozhodování o novém osudu budovy myslet a podle současných plánů nebude o novém majiteli rozhodovat pouze nejvyšší cena, ale i záměr. Pokud by jediným kritériem byla cena, mohl by vilu Klára zakoupit kdokoli, kdo má právě volné finance, k předem nejasnému účelu. Tomu chce město Litomyšl zabránit.

Pozor na blázny 

Titulek platí samozřejmě všeobecně. Tady myslím na řidiče, kteří  nedodržují předpisy a jezdí nebezpečně. Jedete-li např. po Semanínské ulici od CZ Loko k Národnímu domu, jedete sice po vyznačené hlavní komunikaci, ale zůstávejte ve střehu. Ve směru od kozlovských serpentin se občas řítí vozidlo po rovné silnici a pěkně s kopce to dokáže rozjet na slušnou rychlost. Co na tom, že tam je značka Dej přednost v jízdě. Jezdí tudy i cizinci od Litomyšle , kterým GPS ukáže  možnost zkratky po kozlovských serpentinách. Nikdy tudy třeba nejeli a když mají  nakonec možnost trochu rovné silnice, tak to rozjedou a značku "dej přednost" přehlédnou. A karambol je na hned.  Ještě se tu zatím nic závažného nestalo, ale problémových situací tu už bylo dost. Na základě upozornění jsem požádal vedoucího odboru dopravy na problém, který bude tedy nyní vyřešen zvýrazněním důležité dopravní  značky.
Z diskuze k  dotaci na cyklostezku

Aleš Spirman: Co by si asi tak Třebováci vybrali? Rozšíření expozice Velorexů a cyklostezku do Rybníka nebo koupaliště jako v Hlinsku. Víte, že nejsem extra podporovatelem koupaliště, ale při tomhle pohledu ... Běžný metr cyklostezky za 20.000,- Kč To jako fakt? Nemyslím si, že by nám tohle někdo řekl na jednání MZ. Kam povede ta cyklostezka? Do Rybniku, možná Srnov a na Palici.
 
Iva Fikejsová: Z cyklostezky mám radost hned dvakrát. Ráda jezdím na kole a Podhorka je hezká, zatímco silnice frekventovaná. A bude se moci oplotit cvičák. Parkoviště poslouží nejen kynologům ze Třebové a okolí, ale také zlepší podmínky při kynologických soutěžích a akcích pro ty co přijíždí i z daleka.
 
Milan Mikolecký: Já  jsem spíš pro tu radost., Na rozdíl od sportovišť sloužících omezenému počtu sportovců daného typu  je cyklostezka pro všechny. Nese s sebou jistě i investiční  představy z přechozích let, kdy vznikal projekt, dala by se tedy postavit laciněji, s tím souhlasím. Ale porovnávejte: chodník s osvětlením na Litomyšlské k novému Techplastu je kraťoučký a stál přes 3 miliony a nakonec zde vlastně chodník byl. Nyní postavíme něco nového o co usilujeme  už dlouhá léta. A bude to s dotací. Kdybychom ji nedostali, tak by se nestavělo. To bychom byli spokojenější?
A ještě k té druhé dotaci na rozšíření muzea. Vnímám to jako nadstavbu, u které je třeba pohlídat, aby projekt nenarostl do megalomanských výšin. Na začátku akce byly stanoveny mantinely dotace 5 milionů, investice 10 milionů.  Tyto mantinely nikdo nezrušil a měli bychom se do nich tedy vejít!


Pardubický kraj usiluje o pořadatelství Letní olympiády mládeže 2023

V roce 2003 se v Litomyšli a Svitavách konala vůbec první olympiáda mládeže a Pardubický kraj tak byl historicky prvním pořadatelem této oblíbené sportovní akce. Jednalo se o velice úspěšný ročník, který pomohl rozjet pravidelné opakování v dalších letech, a to jak v letní, tak zimní variantě. V roce 2018 hostil Pardubický kraj zimní olympiádu, a i přes nedostatek sněhu se mu vše podařilo zvládnout na výbornou. Nyní kraj připravuje žádost o pořadatelství  XI. letní olympiády mládeže v roce 2023.
„Pokud by se nám pořadatelství podařilo získat, bylo by to symbolických 20 let od pořádání první dětské olympiády v České republice vůbec, navíc opět v Pardubickém kraji,“ řekl René Živný, radní kraje pro sport a volnočasové aktivity, a pokračoval:  „V našem regionu funguje v poslední době výborná spolupráce se sportovními svazy i kluby, kterou chceme využít a zapojit jejich zástupce do organizačního štábu olympiády. Máme zkušenosti z pořádání nedávné zimní olympiády a tak jsem přesvědčený, že jsme schopni zvládnout i pořadatelství olympiády letní. Té se účastní  dvojnásobek sportovců oproti zimní variantě (necelé 4 tisíce), kteří se představí ve zhruba dvaceti sportovních soutěžích. Každou olympiádu jsou určené soutěže olympijským výborem, ale pořadatelský kraj má možnost zařadit do soutěží také některé sporty, které chce ukázat. My už jsme jednali se zástupci krajského hokejbalového svazu. Tento sport je u nás v regionu velice úspěšný, a pokud uspějeme s kandidaturou, budeme chtít hokejbal  zařadit na program her," prozradil Živný, který je sám bývalý olympionik jako reprezentační trenér bikrosu a na dětské zimní olympiádě 2018 byl vedoucím organizačního štábu.
Hlavními městy olympiády budou Pardubice, Litomyšl a Svitavy. „O místech konání jednotlivých sportů jednáme postupně se zástupci krajských sportovních svazů, každopádně budeme chtít olympiádu dostat do co nejvíce míst v regionu. Rozhodovat bude také logistika cest na sportoviště z místa ubytování sportovců. Jen na konání kvalifikačních skupin ve fotbale chlapců i dívek bude potřeba několik hřišť, která určitě rozložíme po klubech s adekvátním zázemím, aby se olympiáda dostala k co nejvíce divákům v regionu. Velkým přínosem mládežnické olympiády je také série přímých přenosů České televize, která v poslední letech dává sportující mládeži na olympiádě mnoho prostoru. Jednal jsem také se zástupci Východočeského klubu olympioniků a naše kandidatura má jejich plnou podporu," dodal René Živný, který je také předsedou organizačního výboru pro přípravy olympiády v roce 2023.
Nejbližší letní olympiáda mládeže se bude konat v roce 2021 v Olomouckém kraji, o pořadatelství Zimní olympiády 2022 a Letní 2023 se bude teprve jednat.

Národní památkový ústav informuje o akcích na hradech a zámcích v kraji 

·         1. 7. – 30. 8.: státní zámek Litomyšl – Zkrácené prohlídky (nejen) pro děti – Letní pozastavení. V červenci a v srpnu od úterý do neděle vždy v 10:35 a v 13:35 lze zakoupit prohlídku s názvem Letní pozastavení. Prohlídka je určena rodinám s neposednými dětmi a uspěchaným návštěvníkům.. Během volné procházky se návštěvníci dozvědí základní data historická, několik zajímavostí z denního života aristokratické rodiny pobývající na venkovském sídle a budou upozorněni na nejkrásnější exponáty. Z časových důvodů není součástí návštěva historického divadla. Prohlídka trvá cca 25 minut. (www.zamek-litomysl.czwww.facebook.com/Castle-Litomysl; www.instagram.com/castle.litomysl)

·         2. – 5. 7.: státní hrad Kunětická hora - Letní divadelní scéna VČD Pardubice: Tři veteráni. Zábavný pohádkový příběh tří vysloužilých vojáků, kteří se zapletou do světa kouzel a jejich povahy a pocit moci je svedou proti sobě. Jak naloží dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a vojenský kuchař Servác s dary, které dostanou od dobrosrdečných skřítků? (www.hrad-kunetickahora.cz; www.facebook.com/kunetickahora; www.instagram.com/kunetickahora)

·         2. – 12. 7.: státní zámek Litomyšl – Národní festival Smetanova Litomyšl 2020. Celý program, informace o prodeji vstupenek a všechny podrobnosti o jednotlivých představeních naleznete na stránkách pořadatele festivalu www.smetanovalitomysl.cz

·         12. 7.: státní hrad Kunětická hora - Král na hradě. Návštěva krále Vladislava Jagellonského u svého rádce, pana Viléma z Pernštejna, na hradě Kunětická hora po 523 letech. V 11.00, 13.30, 15.00 a 16.30 můžete zhlédnout kostýmované výklady vedené formou dialogu dvou historických postav – krále Vladislava Jagellonského a hofmistra Viléma II. z Pernštejna, spojené navíc s ceremonií pasování návštěvníků na rytíře. Touto akcí si připomínáme skutečnou událost z 22. července 1497, kdy v severním křídle hradního paláce Vladislav Jagellonský pasoval na rytíře malé Vilémovy syny Vojtěcha a Jana. (www.hrad-kunetickahora.cz; www.facebook.com/kunetickahora; www.instagram.com/kunetickahora)

·         červenec až říjen: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídka Vás zavede na netradiční a běžně nepřístupná místa zámku. Zámkem doslova od sklepa po půdu, od gotiky až do současnosti. Bude se konat v závislosti na bezpečnostní situaci a možnostech návštěvnického provozu, bližší informace na www.zamek-slatinany.czwww.facebook.com/zamek.slatinanywww.instagram.com/zamekslatinany

·         do 6. 9.: Východočeská galerie v Pardubicích – Výstava Rodná hrouda. Současné pojetí Kunětické hory. Téma reflexe rodného kraje, Kunětické hory jako motivu, symbolu, památky či přírodní dominanty. Výstava představuje smyslovou poctu symbolu města (vizuální, zvukovou i haptickou). Zahrnuje díla různorodých technik od malby, kresby, grafiky, fotografie, přes komiks, nová média a zvukové i prostorové instalace. Více informací na: www.vcg.cz

·         do 1. 11.: státní zámek Litomyšl - Zámecká fotografická soutěž na téma „Barvy Waldsteinské Litomyšle“. Šestý ročník zámecké fotografické soutěže o volné vstupenky na rok 2021, publikace a drobné ceny od státního zámku a Národního památkového ústavu. Fotosoutěž je součástí oslav roku 2020 věnovanému rodu Valdštejnů – Lvů ve službách císařů. Více informací na: www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/Castle-Litomysl; www.instagram.com/castle.litomysl)

·         2020 (dlouhodobá): Východočeská galerie v Pardubicích – Fenomén Kuňka. Výstava představuje díla ze sbírek galerie zachycující podobu hradu a krajiny kolem Kunětické hory. Dominantu a symbol města Pardubic nalezneme na obrazech v duchu romantismu a realistické malby z konce 19. století, prvorepublikové práce i díla poválečná. Více informací na: www.vcg.cz


  •