Českotřebovský deník 191/2020 (3/7)  
Lezecké závody seriálu  Orlický Monkey

V sobotu 27.6. proběhly na naší stěně dětské závody. Všechny kategorie lezly dvě cesty na obtížnost, dva bouldery a rychlost. Závod byl součástí seriálu https://omcup.cz/ a letos i jako ČHS open. Soutěže se zúčastnilo 80 závodníků. Třebovští lezci předvedli perfektní výkony a získali tak 8 medailí. Počasí vyšlo a občerstvení bylo bohaté. Děkujeme všem zúčastněným, trenérům, rodičům, pořadatelům, sponzorům a vítězům gratulujeme. Hore zdar! 
1. místo: Tomáš Cibulka, Daniel Wágner, Adam Janíček, Ema Dvořáková
2. místo: Nella Hrušková
3. místo: Štěpán Štefek, Bedřich Bezděk, Viktorie Smutková
Celkové výsledky chlapci - najdete ZDE

Celkové výsledky - dívky - najdete ZDE

Orlický monkey je otevřený seriál závodů všestranné lezecké dovednosti  pro začínající a mírné pokročilé  lezce, šplhouny, opičáky a fandy horolezectví. Soutěží se v lezení na rychlost a obtížnost, nebo  boulder.  Závod může byt doplněn jednou volnou disciplínou pro zpestření. Serial se skládá ze čtyř závodu, které probíhají v Lanškrouně, České Třebové, Ústí nad Orlicí a nově také v Chocni. Tato soutěž vznikla jako “amatérská oblastní liga” pro dětí a mládež, kteří nemají ambice účastnit se lezeckých závodů U14 a ČPM organizovaných ČHS a přesto mají chuť poměřit své síly a zasoutěžit si.
 
ŠKOLNÍ JÍDELNA PŘI VOŠ A SŠ TECHNICKÁ NA SKALCE
NABÍZÍ VŠEM ZÁJEMCŮM OBĚDY I PŘES CELÉ PRÁZDNINY

Cena 1 oběda vč. polévky a nápoje je 72,- Kč. Objednávky jsou možné elektronicky na našich stránkách www.vda.cz, emailem a telefonicky u vedoucího jídelny (ivo.karger@vda.cz, 465 508 432). Těšíme se na vaši návštěvu.
Výběrové řízení na místo referenta odboru výstavby MěÚ - najdete ZDE

Návrat kovaného žabího krále


Ve dvoře Svitavského muzea, kde učím kovařinu,se nachází pohádková kašna, která je ozdobena kamenným reliéfem dívky od akademického sochaře Heinricha Karla Sholze. Narozen 16.10 1880 v Mildenavě u Frýdlantu v Čechách. Zemřel ve Vídni 12.6 1937. Plastiku dívky zhotovil v letech 1908-1911. Byla ozdobena bronzovým žabím králem, který byl před 50 roky ukraden. Můj nový král žab dostal jméno František a čeká na políbení. Mé další dítě. Dobrá spolupráce Hainrichu Karle děkuji. Doufám, že tam dlouho zůstane.Je to můj dar pro svitavské muzeum které mám rád.Váš kovář František
František Bečka poskytl pro Českotřebovský deník fotografie, na nichž je zřejmé, jak Žabák František vznikal ve lhotecké kovárně čp. 29 a jak se poprvé rozhlížel po vodním živlu na potůčku v českotřebovské Javorce.  Českotřebovský deník byl přitom a tak můžeme nabídnout i fotografie, jak si nový kovaný žabí princ obhlíží českotřebovskou Javorku... Všechno má také František zdokumentováno na své facebookové stránce.
Potom byl  věřme že natrvalo umístěn do areálu muzea ve Svitavách, kde jej můžete shlédnout při jakékoliv další návštěvě. Žabák František tam na vás čeká na koleně  dívky v památném historickém reliéfu.


Litomyšl realizuje Plán B - návrat moderního umění do ulic

Od 2. července do 2. září se můžete v litomyšlských ulicích, na náměstích a dalších veřejných prostranstvích seznámit s výtvory předních českých autorů a autorek moderního umění. Výstava Smetanovy výtvarné Litomyšle s názvem Plán B a podtitulem Naděje v Litomyšli má za cíl zaujmout či pobavit.
Celkem se ve městě objeví 14 děl. A jelikož se jedná o současné umění, připravte se i na méně tradiční umělecké formy. Těšit se můžete například na promítání videa v kostele Nalezení sv. Kříže, kterým uctíme památku architekta chrámu Giovanni Battisty Alliprandiho, od jehož smrti letos v březnu uplynulo 300 let.
Čeká na nás nevšední zážitek, v Litomyšli budou vystavovat přední české autorky a autoři napříč generacemi, každý z nich s unikátní vizí. Naším cílem bylo pobavit a podpořit všechny – obyvatele města, diváky, turisty, umělce i ptactvo. Oslovili jsme pestrou škálu umělců, kteří se s nadšením připojili. Oprášili jsme některá hotová, ale v novém kontextu oživlá díla, a především podpořili vznik zcela nových prací pro tuto konkrétní příležitost. Ambicí přehlídky není zabodovat v kurátorských sofistikovaných žebříčcích, ale skutečně upřímně potěšit. Povzbudit do dalších kroků a ukázat, že lidská kreativita hory přenáší,“ uvedla k letošnímu programu kurátorka výstavy Plán B a umělecká ředitelka Bohemian Heritage Fund Lenka Lindaurová.
Venkovní přehlídku doplní výstavy pořádané Městskou galerií Litomyšl, Regionálním muzeem Litomyšl, Galerií Pakosta, Galerií Kroupa, Zámeckým návrším, Kulturákem Archa, White Gallery, Galerií Kabinet Chaos a Galerií Miroslava Kubíka. „Ačkoliv se ještě před dvěma měsíci zdálo, že bude celý koncept Smetanovy výtvarné Litomyšle zrušen, nestalo se tak, a návštěvníci si tak mohou užít letní Litomyšl tak, jak jsou zvyklí. Mohou se projít open-air výstavou a navštívit některou ze zúčastněných organizací. Čeká na vás nevšední zážitek, a navíc nás podpoří v tom, co děláme,“ dodává k letošnímu ročníku SVL ředitelka Městské galerie Litomyšl Martina Zuzaňáková. Letošní ročník se koná za výrazné finanční podpory ministerstva kultury, Pardubického kraje a Bohemian Heritage Fund a pod záštitou krajského radního Romana Línka.
Díky dotacím a grantům ve výši 400 tisíc Kč tato unikátní přehlídka moderního umění nezatíží městský rozpočet, ale přesto nabídne lidem možnost podívat se na něco nového, jiného, zajímavého, diskutovat a polemizovat o dílech s jejich autory.
Více informací o výstavě najdete na webu SVL.
Výstava Plán B vzbudila pozornost také na idnes.cz - najdete ZDE


Další výstava v Litomyšli - v zámeckém informačním centru
Záhadné pouto mezi Českou republikou a Izraelem

Až do 20. července se v Litomyšli můžete seznámit s unikátní výstavou Záhadné pouto, která mapuje společnou historii a vztahy České republiky a Izraele. Vernisáže se v úterý 2. července zúčastnil izraelský velvyslance Daniel Meron, hejtmana Martin Netolický, starosta Litomyšle Daniel Brýdl nebo ministr zahraničí Tomáš Petříček.
Díky spolupráci izraelské ambasády, Židovské obce a vedení města se Litomyšl stala druhým místem v ČR po Pražském hradu, kde je expozice k vidění. Dočasný domov našla v zámeckém informačním centru na náměstí Václava Havla. Výstava Záhadné pouto vznikla k výročí 30 let od znovuobnovení diplomatických vztahů mezi tehdejším Československem a Státem Izrael.
„Já jsem rád, že právě v našem kraji u příležitosti zahájení Smetanovy Litomyšle je tato výstava a považuji ji za velmi unikátní, neboť má velmi kvalitní edukativní obsah. Osobně si velmi vážím česko-izraelských vztahů, které sahají do daleké minulosti, a je velmi zajímavé si připomenout, jak se zrodila tak vzácná forma mezinárodní spolupráce,“ sdělil hejtman Martin Netolický. 
Na 12 roll-upových panelech vizualizuje ono záhadné a hluboké pouto, které již po staletí mezi českým a židovským národem existuje. Jednotlivé panely znázorňují různé historické milníky, které tento vztah definovaly. Seznamují diváka s méně známými fakty, jako například že se český jazyk objevil již v hebrejských rukopisech v 10. století nebo že se Karel IV. nechal při vytvoření Prahy inspirovat městem Jeruzalémem. Závěrem se pak návštěvník dozví, jak proběhlo znovuobnovení diplomatických vztahů po sametové revoluci.
Výstava je dalším důkazem o vřelých vztazích, které máme díky litomyšlským dobrovolníkům a aktivním občanům s Židovskou obcí a izraelskou ambasádou. Je to další díl do mozaiky kulturních akcí v Litomyšli a doufám, že se místní i turisté zajdou na výstavu podívat, je plná zajímavých informací,“ sdělil litomyšlský starosta Daniel Brýdl.
Námět a text výstavy vytvořil diplomat a hebraista Dr. Robert Řehák. Text je doplněn poutavými ilustracemi studentů Západočeské univerzity v Plzni, Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, pod vedením známé výtvarnice a ilustrátorky Renáty Fučíkové. Výstava je v českém a anglickém jazyce.