Českotřebovský deník 194/2020 (6.7)  
Vrácení vstupného – BENNEWITZ FESTIVAL: Prosíme všechny, kteří mají vstupenky na Bennewitz festival, aby se dostavili na Informační centrum Česká Třebová, kde jim bude vstupné vráceno. Nejzazší termín pro vrácení je 30.9.2020. Po tomto termínu již nebude vrácení vstupného možné.
Pronajmeme byt 1+1 v centru České Třebové. Ve druhém patře o výměře cca 53 m2. Byt má jeden pokoj a kuchyni, příslušenství tvoří koupelna s WC a chodba. K bytu je možné si pronajmout parkovací místo ve dvoře.


Setkání u Husova pomníku v Javorce

Na tradičním shromáždění u Husova pomníku v Javorce si občané města a Církev československá husitská připomněli  letošní  605. výročí upálení Mistra Jana Husa a 100 let od instalace Husova pomníku v Javorce. Pomník  je prací akademického sochaře Josefa Kvasničky (na fotografii), který působil od roku 1912  na českotřebovské reálce. Reliéf je sice datovaný rokem 1916, kdy byl zhotovený odlitek, ale samotná instalace Husova pomníku se konala až po válce v roce 2020. Bronzový reliéf byl v březnu 2005 ukraden a prodán do sběru. O rok později pak František Bečka zhotovil z ocelolitiny repliku, která  nahradila původní desku. Vzorem byl sádrový model, který se podařilo zachovat v kostele Církve evangelické na Trávníku.
Po úvodu starostky města  Magdalény Peterkové  položil místostarosta Dalibor Zelený k pomníku květiny, s projevy vystoupil Erwín Kukuczka, který přiblížil osud Mistra Jana Husa, jeho pozici v tehdejší době v české společnosti i v Cirkvi, seznámil přítomné s jeho odkazem platným i pro dnešek. Ředitelka muzea Jana Voleská se věnovala osudu Husova památníku, právě letos totiž uplynulo od jeho definitivní instalace v Javorce 100 let.  To navzdory tomu, že na desce památníku je uveden letopočet 1916, kdy byl původní  bronzový odlitek vytvořen. Setkání se zúčastnil i autor repliky památníku umělecký kovář František Bečka.
Ze setkání u Husova pomníku připravil Českotřebovský deník videoreportáž, kterou najdete ZDE
Na dalších fotografiích je anabáze spojená se zhotovením repliky původního Kvasničkova reliéfu ze sádrového modelu v kostele na Trávníku. Sádrový model se do kostela vrátil, dokonce  byl vylepšený, opatřen nátěrem připomínajícím bronzový odlitek. Za sádrový m reliéf umístil František Bečka tehdejší dobové dokumenty o autorovi replik a událostech, které vedly k jejímu zhotovení.  
Fotografie z archivu Českotřebovského deníku.


Vandalové rozbili sklo pavilonu na pramenu Javorka. 

Je to ostuda, další škoda, kterou není možné jen tak napravit. Přesto že jde o sklo speciální proti vandalům, tak nevydrželo.  Opravdu zůstává rozum stát nad vším co si kdo dnes  na veřejnosti dovolí. Škodu jsme zjistili dnes společně s Františkem Bečkou na dopolední procházce parkem.  Letošní  rok je bohatý na vodu,  mohutnost pramene Javorka je obdivuhodná, na léto skutečně nebývalá a připomíná dobu, kdy voda z pramene Javorka a Vrbovka stačila pohánět několik českotřebovských mlýnů. (mm)
 
S pejsky na starém hřbitově! 

Tak jsem si dělal marné naděje, když po velké podzimním rekonstrukci parku u rotundy, tedy vlastně na Starém hřbitově, bude letos všechno jako ze škatulky.  Jenže ono to tak není. Na podzim před poutí se mohla firma přetrhnout, aby vše dala "do pořádku". Vše v rámci "běžné údržby parku". Za své přitom vzaly udržované a kvetoucí kdouloně, aby zde  na jejich místě zůstala neudržovaná spoušť. A nyní v létě, kdy je úklid v parku nejpotřebnější, se zase nic neděje. Jsou zde sice od podzimu nové lavičky, ale umístěné velmi podivně, nyní ve vysoké trávě, na jejíž posekání se opět zapomnělo.  Poseděl jsem v parku, bylo zde dost návštěvníků až s podivem.  Nejvíce se ovšem podivuji tomu, že se areál u rotundy stal snad místem na venčení pejsků. To je už opravdu vrchol toho, co si můžou lidé dovolit.  A tak se bude asi opět uklízet až před jabkancovou poutí, kdy už sem pak nikdo chodit nebude. (mm)
 
Upravená křižovatka na Kozlovské ulici

Díky spolupráci odboru dopravy MěÚ a Eko Bi. se podařilo upravit křižovatku  Semanínská - Kozlovská tak, že došlo k podstatně zřetelnějšímu zvýraznění nutnosti dát přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím od Semanínské ulic. Po kozlovských serpentinách nyní v době objížďky jezdí řada vozidel, které si zkracují objížďku z Litomyšle, navádí je sem také GPS.  Jedou zde třeba poprvé a netuší, že na konci dlouhé rovinky vedoucí k Národnímu domu musí přibrzdit a dát přednost vozidlům na hlavní komunikaci. A tak jdou řidiči, kteří zde zažili skutečné šoky. Zatím to vždy dopadlo dobře, ale bylo to třeba jen tak tak.  Nyní by po zvýraznění přednosti měla být situace na křižovatce bezpečnější. Všem zainteresovaným je třeba poděkovat. (mm)