Českotřebovský deník 198/2020 (10/7) 
Streetball Hus bude i letos na zimním stadionu 

Předpověď počasí  byla důvodem pro změnu lokality. A tak se letošní 23. ročník turnaje uskuteční stejně jako loni na českotřebovském zimním stadionu pod střechou.  Počasí by jinam mohlo zničit veškerou přípravu a nakonec i dobrou náladu všech přihlášených účastníků. Přihlásilo se 36 týmů mužů, 12 týmů žen, dále týmy mládeže i senioři. 
Hraje se opět podle našeho systému, s vlastními míči a bez rozhodčích. Celý turnaj je tak striktně založen na hře fair play všech účastníků! Loni jsme se chtěli vrátit zpět ke kořenům - na asfalt, nepovedlo se. I letos to bude na ploše zimního stadionu.
Tematicky jsme chtěli letošní ročník věnovat a zaměřit na pana největšího, Michaela Jordana, proto #23.
Vzhledem k tragickému úmrtí legendy Kobeho Bryanta jsme se rozhodli náš záměr změnit a věnovat letošní ročník právě jemu – Streetballhus: #24 pocta Kobemu Bryantovi – což nám jistě i božský MJ odpustí. Letos tak místo 23. ročníku uděláme 24. a příští rok obráceně. Je to přece náš turnaj, tak proč ne....Věříme, že se letos konečně vrátíme do areálu českotřebovského gymnázia, který bychom chtěli co možná nejvíce vyzdobit in purple and gold s motivy Kobeho, přizpůsobit tomu i doprovodný program a další aktivity během celé akce. Vede nás k tomu i důvod šířit jeho odkaz, který ovlivnil nebo může ovlivnit v jakékoli naší aktivitě každého z nás, protože Kobe Bryant dalece přesáhl hranice basketbalu.
Věříme, že nejen díky tomu se nás letos 10.-12.7. sejde co nejvíce, abychom společně zažili další neopakovatelný ročník, pobavili se, přispěli společně opět na charitativní akci a měli radost z té nejkrásnější hry na světě.
 Kobe Bryant forever! #balliswhatwebreathefor   Více na webu streetballhus.cz ZDE
 
Obrovská šance pro Pardubický kraj 

Pardubickému kraji se nabízí velká příležitost, jak zajistit financování velkých a důležitých investic do oblasti zdravotnictví mimo krajský rozpočet. Do České republiky by mělo z Evropské unie přijít přibližně 31 miliard korun, které by měly být primárně určeny právě na zdravotnictví. Hejtman Martin Netolický, který je v krajské radě zodpovědný za oblast financí a rozpočtu, potvrzuje, že kraj bude usilovat o financování centrálních příjmů v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, stavby nové budovy nemocnice následné péče v Moravské Třebové či o pokrytí stavby výjezdové stanice krajských záchranářů na Seči. Celkově se jedná o projekty za více jak 2,5 miliardy korun, a to pouze ve stavební části.
„Evropská unie je podle aktuálních informací v rámci projektu REACT připravena na Českou republiku připravena uvolnit 31 miliard korun, a to především do oblasti zdravotní péče na technologie, stavby a vybavení. Pro náš kraj je to ohromná příležitost, protože i podle informací od pana vládního zmocněnce Prymuly není v České republice tolik připravených projektů, jako v našem kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Máme nyní připraveno šest projektů, které chceme realizovat i bez podpory z Evropské unie, ale samozřejmě o prostředky na ně zažádáme. Více ZDE
 
Otevírák pro letní koncerty v Javorce zajistila Karolína

 Nové video z 9. července 2020

Náhradní termíny pro zrušené koncerty KPH a divadelní předplatné

 

Hejtman v Litomyšli řešil se starostou rozvoj nemocnice  a spolupráci škol

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v rámci pravidelných cest po regionu město Litomyšl. Se starostou Danielem Brýdlem řešili rozvojové aktivity v areálu Litomyšlské nemocnice či spolupráci s krajskými středními školami. Následně navštívili několik místních firem, které se pohybují v oblasti zdravotnictví či tisku.
„V areálu nemocnice jsme ve spolupráci s městem vybudovali nové parkoviště pro téměř 80 automobilů. Náklady na stavbu přesahují sedm milionů korun s tím, že dle předchozí dohody město přispělo polovinou. Tímto se nám podařilo zlepšit parkování nejen v samotném areálu, ale také uvolnit městské parkoviště v těsné blízkosti nemocnice,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který připomněl také investici kraje do interního oddělení za více jak 30 milionů korun. Součástí budovy je také léčebna dlouhodobě nemocných, která se sem přesunula z vily Klára.
Hejtman se starostou navštívili také několik litomyšlských společností. Tou první byla firma DispoMask, která vyrábí jednorázové ústenky s možností produkce až 100 tisíc denně s nepřetržitým provozem. Druhou navštívenou firmou byla společnost Vitapur, která se mimo jiné věnuje výrobě antidekubitního zdravotnického materiálu včetně matrací a polštářů. „Vitapur je výrobcem matrací a materiálů proti proleženinám. Tento zdravotnický materiál byl ve velké míře využíván například v Nemocnici Na Bulovce pro pacienty na plicní ventilaci,“ sdělil hejtman Netolický. Matrace této společnosti využívají také v řadě dalších zdravotnických zařízení. Poslední zastávkou byla tiskárna H.R.G. na okraji města, kde se hejtman seznámil jak se stávajícím provozem, tak historií v místním minimuzeu.
Staročeské posvícení v Jamném v krajském seznamu nemateriálních statků

Obec v kopcích nedaleko Jablonného nad Orlicí má ve znaku koně, oproti Pardubicím ovšem celého. Možná, že s jeho pomocí se na jejím katastru s rozpětím více než 200 výškových metrů lépe dopravoval materiál či zboží. Dnes má obec skoro sedm stovek obyvatel a jejími přirozenými centry jsou škola, kostel, kulturní dům s hospodou a obecní úřad. S řadou záležitostí pomáhá Jamnému i Pardubický kraj.
Hlavní investiční akci letošního léta je rekonstrukce budovy místní školy a školky.  Vyměňujeme všechny rozvody, zavádíme topení plynem namísto akumulačních kamen a přistavujeme ještě zadní trakt, kde vznikne jedna učebna navíc. Do Vánoc chceme mít vše hotové, děti budou zatím přestěhované v kulturním domě,“ uvedl starosta. Velkým tématem je tu kanalizace, která je i díky kraji už vyprojektovaná, ale obec na ní shání dotační peníze od státu, protože finanční náročnost převyšuje i dlouhodobé možnosti obce. Do budoucna tu chtějí také rekonstruovat sokolské hřiště a postavit novou školku ve svahu vedle školy.
V Jamném udržují tady totiž tradici cepování kohouta, a to jednou za pět let. Právě letos, 24. října se chystá další díl, na který se můžete přijet podívat v rámci místního Staročeského posvícení. Po slavnostním průvodu masek následuje soud, cepování kohouta, dražba a posvícenská zábava.  Na rozdíl od ostatních obcí tady mají živého kohouta, který si musí od soudce vyslechnout, co všechno se za pět let v obci kvůli němu nepovedlo.... Kohout jak se zdá tedy není jen výsadou českotřebovského znaku,m ale plní řadu důležitých funkcí i jinde....

Za expozicí z kozlovské chaloupky musíte do Kulturního centra

Nové video z 8. července
 
Půlmaratonská elita se utká v Kostěnicích

V neděli 12. července se uskuteční mistrovství České republiky v půlmaratonu. I letos proběhne v rámci Pardubického vinařského půlmaratonu, tentokrát se však nepoběží ulicemi centra města perníku, ale v nedalekých Kostěnicích.
V mužském mistrovském závodě bude tahákem souboj obhájce posledních dvou titulů Jiřího Holomáče a jednoho z vůbec nejúspěšnějších závodníků tohoto šampionátu Víta Pavlišty. Holomáč posledním dvěma ročníkům jasně dominoval. Loni svůj triumf navíc ozdobil velmi kvalitním časem 1:04:28, čímž se stal čtvrtým nejrychlejším mužem historie půlmaratonského MČR. V úvodu letošní sezóny se však potýkal s virózou, což mělo za následek odstoupení ze závodu na mistrovství republiky na dráhové desítce ve Slavkově u Brna. O uplynulém víkendu si vyzkoušel svou rychlostní formu při prvním kole extraligy, když si zaběhl závody na 3000 a 1500 metrů a byl členem brněnské štafety na 4x400 metrů. Přesto, že se nenachází v ideální formě, věří ve zkompletování zlatého hattricku. „Po krizovém období z minulých týdnů se postupně dostávám do kondice. Uvidíme, na co to bude v neděli stačit. Každopádně chci bojovat o obhajobu titulu,“ vzkázal.
V lepší závodní pohodě se momentálně nachází jeho hlavní rival Vít Pavlišta. Pomohlo tomu i nedávné vítězství na mistrovství České republiky v běhu na 10 000 metrů na dráze, kde triumfoval v čase těsně nad 30 minut a zaostal tak jen o několik vteřin za osobním rekordem. Pavlišta patří k nejúspěšnějším závodníkům v rámci půlmaratonského MČR. Ve své sbírce má již pět titulů. V rozmezí let 2012-2017 nestál na nejvyšším stupínku pouze jednou. V posledních dvou letech však Homoláčovi podlehl. S osmi cennými kovy se dělí o pozici nejpilnějšího sběratele půlmaratonských republikových medailí s Janem Bláhou. Pokud se mu v neděli podaří zvítězit. Dorovná se na šestinásobného šampióna Róberta Štefka. „Na mistrovské desítce jsem se necítil vůbec zle, tak věřím, že vyjde i půlmaraton. Nemůžu mít menší cíl než zase po letech získat titul,“ naznačil své ambice.
O umístění na stupních vítězů chtějí však usilovat i další borci. Nebude chybět velezkušený Petr Pechek, který vždy dokáže překvapit. Jinak tomu nebylo ani v minulém roce, kdy si doběhl pro bronz. Ve svém držení má již sedm medailí z tohoto šampionátu. V posledních třech letech nechyběl ani jednou na pódiu. Jaké to je si pověsit na krk mistrovskou medaili na této distanci, vědí také Kamil Krunka a Jan Kohut. Pozici černých koní závodů mají dva medailisté z letošní dráhové desítky Martin Zajíc a Vladimír Marčík.
Mezi ženami by měla být favoritkou dvacátá žena z maratonu na loňském světovém šampionátu v Dauhá Marcela Joglová. Svěřenkyně trenéra Červinky si letos v únoru zaběhla v Barceloně nový osobní rekord 1:15:31 a dobrou formu potvrdila také na MČR v běhu na 10 000 metrů, kde skončila stříbrná v dalším kariérním maximu 34:22.05. Medaili z domácího půlmaratonského mistrovství ještě nemá, což by ráda v neděli napravila. „Přesto, že jsem si zaběhla osobní rekord, nemám ze závodu ve Slavkově moc dobrý pocit, ale na dráze jsem byla po dlouhé době, tak to beru jako zkušenost. Půlmaraton je pro mě důležitější. Do závodu jdu ale s respektem, protože je tam celkem dost adeptek na medaili. Ovšem vzhledem k obrátkám nečekám nějaké závratné časy,“ uvedla.
Největší soupeřkou by jí měla být obhájkyně loňského titulu Tereza Hrochová. Plzeňská atletka v minulém roce jasně dominovala a zvítězila s velkým náskokem v novém osobním rekordu 1:16:12, což ji řadí na osmé místo historických tabulek tohoto mistrovství. Na své bohaté zkušenosti bude spoléhat loni stříbrná Petra Pastorová. Mistryně z let 2012 a 2014 bude usilovat o svou šestou medaili z půlmaratonského MČR. Naopak svůj první cenný kov ve stejném závodě by chtěla vybojovat Barbora Jíšová, čtvrtá z letošního mistrovství republiky v běhu na 10 000 metrů.