Českotřebovský deník 199/2020 (11/7)
Dekstone Streetballhus našel i letos azyl na zimním stadionu
Slavnostní zahájení turnaje se konalo i letos pod střechou českotřebovského zimního stadionu Na Skalce, opět za účasti starostky města Magdalény Peterkové a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. pořadatel turnaje - Marek Trejtnar  dokázal během let vytvořit skutečně velký turnaj, kde se skutečně bojuje o každý míč a každý koš, ale kde současně vládne kamarádství, dobrá nálada, kde jsou zdařilé doprovodné akce pro děti a nechybí ani charitativní rozměr - již tradičně je pořádání  turnaje spojeno se se sbírkou pro konkrétní účel, pro postižené děti. Po slavnostním zahájení, na kterém zazněly projevy hostů i patronů turnaje přišlo na řadu společné fotografování.  Následovaly celodenní boje na šesti připravených streetballových kurtech, umělý povrch zimního stadionu všem vyhovoval,  na všech kurtech byly prakticky stejné podmínky. 
Vzhledem k tragickému úmrtí legendy Kobeho Bryanta  se pořadatelé rozhodli změnit pořadí ročníků turnaje a věnovat letošní ročník právě jemu –Streetballhus: #24 pocta Kobemu Bryantovi.  
Letos tak místo 23. ročníku uděláme 24. a příští rok obráceně.  Z turnaje připravujeme jak fotoreportáž Luboše Kozla, tak videozpravodajství, Věřím. že bude v pondělí publikováno. Nyní uvádím alespoň pár snímků ze slavnostního zahájení akce, kde nemůžete přehlédnout ve žlutých tričkách patrony letošního ročníku turnaje -  moderátory České televize Barboru Černoškovou a Jiřího Kalembu!

Na Strojvůdcovské chatě byl první víkend pro veřejnost

Novým majitelem Strojvůdcovské chaty je první vzájemná společnost, s.r.o. Česká Třebová, která získala tento objekt odkoupením  těsně před koronavirovou krizí. Po převzetí objektu zde začaly potřebné úpravy. Pořádaly se také již první akce pro veřejnost. Objekt lze nyní také pronajímat pro soukromé akce, kapacita prostorů vybavených kuchyňkou  je dostačující cca pro 40 osob.  Zatím se jednalo o první akce, na další si budeme muset počkat na závěr srpna a začátek září.  Dnes v sobotu 11. července počasí příliš nepřálo, příště bude jistě lepší počasí. Na Strojvůdcovskou chatu zavítal i Českotřebovský deník, zajímal se jak o záměry nových majitelů i historii chaty. O tom všem bude více řečeno přímo od zdroje v  v další video reportáži.  (mm)
 
Podhorský skok 2020

  Nová videoreportáž z 11/7
O prvním červencovém víkendu bylo v  kynologickém areálu na Podhorce živo, pořádali zde  se dvoudenní závody.  V sobotu 4.7. se konalo Mistrovství republiky pro seniory a veterány v Jumpingu a v Agility, přijeli kynologové i z velkých dálek.  Přinášíme reportáž z nedělního domácího závodu Podhorský skok. (5. července 2020)
Podhorský skok je vypsán v kategoriích začátečníci, pokročilí, závodníci a senioři, zvláštní kategorie je určena pro štěňata do 8 do 13 měsíců. Liší se od sebe náročností postaveného parkuru  pro pokročilé a závodníky byly také přísnější podmínky  než pro začátečníky,výška překážek byla dána podle velikostních kategorií psů.  Za nesplnění  úkolů (např. shození překážek) se udělovaly trestné body, měřil se časový limit. Psovodi probíhali trasu spolu se svými miláčky.  Za nesplnění parkuru  byla diskvalifikace. 
Díky svým tradičním i novým sponzorům obdrželi vítězové v jednotlivých kategoriích nejen  ceny, ale také různé užitečné produkty - ať již speciální krmivo nebo vitaminové či kloubní přípravky.
Českotřebovský deník shledal  celý pravidelně udržovaný areál na Podhorce se zázemím klubovny a sociálního zařízení v naprostém pořádku. Kynology ještě čeká dokončení nového oplocení areálu. Všichni se těší na  vybudování cyklostezky, která cvičiště ještě více zpřístupní  veřejnosti.  (mm)

Roční provoz hlineckého biokoupaliště  přijde na milion

Zveřejnění informací o otevření Biotopu v Hlinsku vyvolává řadu dotazů u veřejnosti, prostě závidíme, že jinde dokázali vybudovat něco, co právě u nás nemáme a to ještě  poměrně lacino. Podmínky pro znovuotevření (bio)koupaliště v Hlinsku měli přece jen lepší než u nás, alespoň co se týká prostorových možností a statiky. Snažili se udělat hodně muziky za slušné peníze a jistě se jim to podařilo. Pokud budeme střízlivě posuzovat situaci, tak v Křivolíku by takový biotop vznikl za peníze mnohem větší. Podle informací starosty Hlinska  předpokládají, že zajištění provozu biokoupaliště, které se nebude na zimu vypouštět přijde cca na jeden milion korun. Ve slunečných dnech je využíváno, voda je zde spíše chladnější, to poroto, aby fungoval proces biologického čištění vody. Při vyšších teplotách než je 26 stupňů se začíná voda   kazit, kvést, biologické procesy to pak již nevyčistí, musí se pak připouštět do systému voda studená.  Nežijeme ve vzduchoprázdnu, ale v konkrétních podmínkách a je třeba si stanovit, zda  dát přednost právě biotopu i za takových podmínek vedle dalších sportovišť co máme. Každé přitom přináši  pro zajištění provozu  nároky na údržbu a peníze na zajištění provozu. Na sebe si prostě nevydělá.....
 
Poděkování hasičům za boj proti COVID - 19

 Byla to velká akce spojená s předáním  děkovných stuh hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického na prapory hasičských jednot v kraji, které se zasloužily o zdárný průběh letošní krizové situace. Konala se v Telecím u Poličky. Podrobnější informace a fotoreportáž  Luboše Kozla bude ve zvláštním článku. Mezi oceněnými hasičskými sbory byly také  SDH Česká Třebová a SDH Dlouhá Třebová. A tak se na této slavnosti opět setkal Martin Netolický  se starostkou Magdalénou Peterkovou. Ráno při zahájení streetballového turnaje v České Třebové a podvečer  na slavnosti v Telecím.