Českotřebovský deník 200/2020 (12/7)
Komerční banka zrušila služby pokladny i na pobočce v Ústí nad Orlicí

Nejdříve od 1. března KB zrušilo svoji pobočku v České Třebové. Slíbila zachování bankomatu na stejném místě.  Nakonec zmizel, naštěstí nikoliv z České Třebové. Díky dalším schopným pracovníkům působícím ve finančních službách jej nyní najdete  na dobrém místě  v Partners Marketu Petra Havleny  v Litomyšlské ulici.  V budově na Starém náměstí se mají ovšem finanční služby poskytovat i nadále, dům se připravuje a upravuje na přestěhování pobočky České spořitelny z Hýblovy ulice. Budova i její  interiér by měla získat odpovídající vizáž.   
Potřebujeme-li osobní kontakt, musíme na pobočku Komerční banky v Ústí nad Orlicí nebo do Litomyšle. I v Ústí jsou však nyní služby omezeny, je zde zrušena služba pokladny. Trendy v současném bankovnictví mají jasný směr k online službám a bezkontaktnímu servisu, protože jsou rychlé, efektivní a šetří Váš čas. I proto si u nás téměř vše zařídíte online v internetovém bankovnictví jen pomocí svého chytrého telefonu nebo počítače.
Když už do banky musíte vyrazit, třeba protože si potřebujete vložit hotovost na účet, využijte k tomu vkladové bankomaty. Jsou Vám k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu a samozřejmě zdarma.
Nejbližší vkladový bankomat najdete ve své pobočce. Jeho použití je snadné a rychlé. Služby pokladny proto ve Vaší pobočce T.G. Masaryka 418, Ústí nad Orlicí ke dni 28.08.2020 zrušíme. Pokud budete tento servis i přesto potřebovat, využijte prosím pobočku Smetanovo nám. 31, Litomyšl. 
Vkladový automat však máme také v České Třebové, to ale informace poskytnutá z Komerční banky neřeší.

Opravená Podbranská ulice k mlýnu byla o víkendu průjezdná


Využívali to bohužel i cyklisté, kteří zde pravidelně jezdí v protisměru. Zajímavostí je vybetonovaná trasa vn kabelu, vedou  místy, kde býval trávník. Díky betonovému zatrubnění Křivolického a Javoreckého potoka  jsou zde kabely umístěny velmi mělko a bylo je třeba nějak ochránit. Na snímcích je zřejmý postup prováděných prací (Foto VV)

nový stav

bude veř. osvětlení


Chodníky dokončeny - doprava přes město plynulá


Kdyby tak ještě skončily objížďky na Litomyšl  a na Skuhrov. Ale také to letos bude, musíme vytrvat. Zatím se můžeme těšit z dokončených chodníků po celé délce od křižovatky u Korada po světelnou křižovatku. Na fotografiích je úsek u prodejny Hruška  postavené kdysi pro sídliště Křib.   Na tom je zajímavé to, že dnes je prodejna od sídliště neprodyšně oddělena silnicí bez přechodu pro chodce. Projektanti jej nenavrhli, údajně to předpisy nedovolují. A  tak zde přechází zejména starší obyvatelé Křibu, třeba i s francouzskými holemi, jsou na této prodejně závislí a každý krok navíc je bolí. Přechod pro ně nikdo nevybudoval. Vsadím se, že kdyby projektant z Optimy, která to tvořila, tady bydlel, tak něco vymyslí. Po dokončení rekonstrukce se slibovalo úsekové měření rychlosti. Nyní by tedy mělo být na řadě. Protože opravená komunikace ke zvýšené rychlosti vybízí. Domácí se přizpůsobí, ale cizí nikoliv. Je však třeba pochválit vyřešení výjezdu z parkoviště před Hruškou. Výjezd je teď na Brožíkovu ulici bezpečný, není třeba jezdit přes chodník a šrafováním byla z parkování vyřazena oblast, kde by vozidla při výjezdu vadila. 

Máme tedy vyřešen průjezd městem po hlavní "státní" komunikaci.  Proti loňsku to je velký pokrok, stál nás také nemálo peněz. Problém máme se dvěma body. S přechodem pro chodce na Splavě, kde posunutý přechod v Riegrově ulici chodci odmítají respektovat a nyní tedy ještě chybějící přechod mezi sídlištěm a prodejnou Hruška, kde je překážkou hlavně šířka komunikace. Stojí za to požádat o výjimky a dodatečně uspořádání změnit. Pokud by to prošlo, muselo by to ovšem být za naše peníze....(mm)


Fotoreportáž  z turnaje  DEKSTONE STREETBALLHUS 


Pět desítek fotografií Luboše Kozla  nám dají nahlédnout na to. co se dělo v sopbotu 11. července 2020 na českotřebovském zimním stadionu . Streetballový turnaj  se hrál po sice třiadvacíáé, ovšem  jako "číslo 24" a ten třidvacátý ročník, který jsme tedy letos "přeskočili",  se odehraje až v roce příštím. To vše vhledem k tragickému úmrtí legendy Kobeho Bryanta  Proto je letos turnaj uveden s tímto podtitulem: Streetballhus:" #24 pocta Kobemu Bryantovi", který právě nosil na dresu toho číslo.  
Turnaj DEKSTONE STREETBALHUS se koná v České Třebové od roku 1995. Současný pořadatel turnaje - Marek Trejtnar dokázal během let vytvořit skutečně velký turnaj, kde se sice nelítostně bojuje o každý míč a každý koš, ale kde současně vládne kamarádství, dobrá nálada, kde jsou zdařilé doprovodné akce a daří se rozvíjet i charitativní rozměr turnaje. To ocenili při zahájení turnaje i hosté: starostka Magdaléna Peterková  a hejtman Martin Netolický.
Turnaj má tradičně své patrony. Letos jimi byly dvě velmi známé osobnosti -  komentátoři sportovního kanálu České televize Barbora Černošková a Jiří Kalemba.
Ke změně pořadí ročníku vedl pořadatele k tomu vedl záměr šířit Kobeho odkaz , který ovlivnil nebo může ovlivnit v jakékoli naší aktivitě každého z nás. Kobe Bryant dalece přesáhl hranice basketbalu.
Ani letos v úvodu turnaje nechybělo společné fotografování všech účastníků s pořadateli i hosty.
Na šesti streetballových kurtech pak bojovalo o vystavené poháry a další umístění ve skupinách  36 týmů mužů, 12 týmů žen a také 5 týmů dorostenecké kategorie U15. Hrálo se opět podle osvědčeného  systému, s vlastními míči a bez rozhodčích. Celý turnaj byl tak striktně založen na hře fair play všech účastníků! 
I letos probíhaly individuální soutěže a exhibice ve smečování, střelbě trojek a dosažení nejkurióznějšího koše . Umělý povrch na zimním stadionu všem vyhovoval,  na všech kurtech byly prakticky stejné podmínky. 
I letošní turnaj byl opět spojen s dětským sportovním dnem s různými aktivitami, soutěžemi  a atrakcemi. Dařilo se to i pod střechou zimního stadionu.  V letošním roce organizátoři opět spolupracovali  s neziskovou organizací "Každý koš pomáhá" na charitativní akci určené na pomoc hendikepované osobě.   Více v samostatném článku ZDE


Podhorský skok 2020

  Nová videoreportáž z 11/7

Za expozicí z kozlovské chaloupky musíte do Kulturního centra

Nové video z 8. července

Otevírák pro letní koncerty v Javorce zajistila Karolína

 Nové video z 9. července 2020

Náhradní termíny pro zrušené koncerty KPH a divadelní předplatné