Českotřebovský deník 201/2020 (13/7)
Z českotřebovské radniční koalice odchází 27 statečných

Je to výsledek koaličních jednání všech stran stávající radniční koalice, které se uskutečnilo minulý týden. Dnes  v poledne byla k této události vydána tisková zpráva, kterou zveřejňuji v plném znění zde.
Současně jsem od odcházejícího radního Ing. Bc. Aleše Spirmana obdržel k této události další vysvětlující text s názvem "Program 27 statečných a reality aneb Páté kolo u vozu", který zveřejňuji v plném znění zde.
Rada města bude tedy v následujícím období zasedat jako osmičlenná. Doplnění rady města na lichý počet členů, který vyžaduje Zákon o obcích, bude provedeno na zářijovém jednání zastupitelstva města.
 
DEKSTONE STREETBALLHUS 2020 - VIDEOREPORT 

  Nové video z 13.července 
Osmiminutové video zachycuje dění v sobotu 11. července na českotřebovském zimním stadionu, kde se konal další ročník streetballového turnaje, který má své kořeny v roce 1995. Současný pořadatel turnaje - Marek Trejtnar dokázal během let vytvořit skutečně velký turnaj, kde se sice nelítostně bojuje o každý míč a každý koš, ale kde současně vládne kamarádství, dobrá nálada, kde jsou zdařilé doprovodné akce a daří se rozvíjet i charitativní rozměr turnaje. To ocenili při zahájení turnaje i hosté: starostka Magdaléna Peterková  a hejtman Martin Netolický.
Turnaj má tradičně své patrony. Letos jimi byly dvě velmi známé osobnosti -  komentátoři sportovního kanálu České televize Barbora Černošková a Jiří Kalemba.
Vzhledem k tragickému úmrtí basketbalové legendy Kobeho Bryanta se pořadatelé rozhodli věnovat letošní ročník právě jemu. Proto se letos konal Streetballhus číslo 24 s podtitulem "Pocta Kobemu Bryantovi. "Letos se tak místo 23. ročníku uskutečnil ročník čtyřiadvacátý a za rok to bude obráceně..... Pořadatele k tomu vedl záměr šířit Kobeho odkaz , který ovlivnil nebo může ovlivnit v jakékoli naší aktivitě každého z nás. Kobe Bryant dalece přesáhl hranice basketbalu.
Na šesti streetballových kurtech pak bojovalo o vystavené poháry a další umístění ve skupinách  36 týmů mužů, 12 týmů žen a také 5 týmů dorostenecké kategorie U15. Hrálo se opět podle osvědčeného  systému, s vlastními míči a bez rozhodčích. Celý turnaj byl tak striktně založen na hře fair play všech účastníků! 
I letos probíhaly individuální soutěže a exhibice ve smečování, střelbě trojek a dosažení nejkurióznějšího koše . Umělý povrch na zimním stadionu všem vyhovoval,  na všech kurtech byly prakticky stejné podmínky. 
I letošní turnaj byl opět spojen s dětským sportovním dnem s různými aktivitami, soutěžemi  a atrakcemi. Dařilo se to i pod střechou zimního stadionu.  V letošním roce organizátoři opět spolupracovali  s neziskovou organizací "Každý koš pomáhá" na charitativní akci určené na pomoc hendikepované osobě.
Je to jak jsem předpovídal:
Podbranská neprůchodná a přes park se taky nemůže

Část Podbranské vedoucí kolem Kapounova mlýna je již opět v provozuschopném stavu a  betonový kryt zabudovaných kabelů dostal dnes opět nový přírodní kryt, na kterém opět poroste tráva. Druhá část Podbranské ulice od Chmelnice po Lidickou je však nově dokonce totálně neprůchodná. Je to přesně tak, jak jsem říkal na jaře při bourání mostu. 

Chtěl bych vědět, jak se mají dostat obyvatelé ze čtvrti za Třebovkou na nákupy do Diskontu, případně na zde zřízenou poštu. Asi musí přes náměstí a nebo to objekt auty přes ulici U Podhorky. Opravdu vtipné řešení. A přitom  na jaře stačilo uhájit průchozí koridor kolem řeky, přemístit kontejner či buňku na nářadí, udělat něco pro lidi. Ale prostě je to tak, jak je stanoveno ve stavebním povolení. Bylo by dobré, kdy tuto situaci měl lidem obhájit právě ten člověk, kdo takové stavební povolení vydal. Připomeňme si znovu situaci při stavbě dopravního terminálu  na tehdejším Bezručově náměstí. Byla to stavba mnohem rozsáhlejší, ale přesto byl provoz po trasách okol zajištěn. Všeobecně jsme svědky toho, že se pro stavby, které znamenají velké zásahy do dopravních omezení dávají neúměrně dlouhé lhůty pro stavební akci, přece by bylo možné omezení přizpůsobit situaci na stavbě.  Vezměme si tolikrát kritizovanou zbytečnou uzavírku Lidické ulice od náměstí k mostu. Spoustu dní se na akci nepracovalo, ale jezdit tudy stejně nikdo nesměl.  Dnes byli v Podbranské ulicí opravdu zoufalí, jsem zvědav, jak to bude dlouho trvat. Navíc se rozkopává také ulice na Chmelnici, pracují zde opět síťaři. Mám to nakonec na fotografiích....Najde se někdo odvážný, kdo to změní?  (mm)

 


Nový most se už rýsuje

Po určité době, kdy se skoro nic nedělo se věci daly do pohybu a začíná další fáze, vzniká nový most v Lidické ulici. Opět budeme  vývoj stavby bedlivě sledovat. Věřme, že se původní slíbený termín podaří dodržet. snad se taky rozhýbe rekonstrukce vozovky v Podbranské ulici.

 

O stavbu nemocnice v Moravské Třebové  se ucházelo 11 dodavatelů

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání rozhodla o výběru nejvýhodnější nabídky na stavbu nového objektu Nemocnice následné péče v Moravské Třebové včetně výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Oproti předpokládané hodnotě 283 milionů korun včetně daně, je vítězná nabídka o 43 milionů korun nižší. Stavba by měla být dokončena do 395 dní od předání staveniště. Výběrového řízení se zúčastnilo 11 dodavatelů.
 „Výběr dodavatele stavby je jednoznačným důkazem, že ještě letos začneme stavět. Shodou okolností se nám v minulém týdnu naskytla obrovská možnost, a to získat na tuto stavbu finanční prostředky z Evropské unie a Moravská Třebová je po centrálních příjmech v Pardubicích a Ústí nad Orlicí třetí prioritou v pořadí. O tom, že se pro region jedná o velmi důležitou a zajímavou stavbu svědčí také zájem 11 dodavatelů, kteří se přihlásili do výběrového řízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nejvýhodnější nabídka je o 43 milionů korun nižší, než předpokládaná hodnota a činí 240 milionů korun včetně daně. Zároveň se dodavatel zavázal stavbu zrealizovat za 395 dní od převzetí staveniště. Dokončení stavby tak předpokládáme na podzim příštího roku,“ řekl hejtman Netolický.
Nová budova by měla podle radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra stát jednou z nejmodernějších nemocnic následné péče v republice. „Jednání byla vzhledem k majetkoprávním záležitostem a nastavení vztahů uvnitř nemocnice velmi složitá a jsem rád, že se nyní dostáváme ke stavbě samotné. Kromě moderní nemocnice následné péče s 90 lůžky řešíme stavbou také výjezdové stanoviště našich záchranářů,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr.
Podle náměstka hejtmana Romana Línka, který je v krajské radě zodpovědný za kulturu, majetek a investice, by mělo k předání staveniště dojít ještě v průběhu letních prázdnin. „Staveniště bude předáno zhotoviteli do 14 dnů od písemné výzvy. Předpokládaný termín předání staveniště je 17. srpna a pevně věřím, že se vše podaří. Samotné stavební práce by měly být následně zahájeny nejpozději do deseti dnů od předání a převzetí staveniště. Pokud tedy vše půjde dle harmonogramu, tak by a podzim příštího roku měla být dokončena stavební část a do konce roku 2021 bychom chtěli celou stavbu uvést do provozu,“ řekl Roman Línek.

Pomoc obcím postiženým povodněmi 

Krajští radní v pondělí rozhodli o poskytnutí téměř 2,8 milionu korun obcím, které byly v průběhu června postiženy povodněmi. Kraj na tyto účely vyčlenil 8,6 milionu korun. Již v minulosti rozhodli radní o poskytnutí finančního daru dvěma nejpostiženějším rodinám v obci Vápenný Podol. Každá z rodin získala 100 tisíc korun.
„Ihned po první vlně povodní jsme rozhodli o vyčlenění 8,6 milionů korun na zajištění úhrady škod bezprostředně po povodni. Limit na jednu obec byl stanoven na 100 tisíc korun. Mezi nejvíce zasažené obce patří Vápenný Podol, Pustá Rybná, Borová, Heřmanův Městec, Luže, Míčov-Sušice, Chvaletice, Prachovice, Litomyšl a Lanškroun. Celkově jsme obdrželi 31 žádostí s tím, že většina obcí využila maximální možnou částku 100 tisíc korun,“ řekl hejtman Martin Netolický, který také doplnil, že kraj již pomohl dvěma nejvíce postiženým rodinám z Vápenného Podola. „Na základě mého jednání ve Vápenném Podolu jsme uvolnili dvakrát 100 tisíc korun pro dvě rodiny, které byly povodňovou kalamitou nejvíce zasažené. Věřím, že tato, byť z celkového rozsahu spíše symbolická částka, pomohla v nejtěžších dobách bezprostředně po opadnutí vody,“ doplnil hejtman.