Českotřebovský deník 206/2020 (18/7)
Strojvůdcovská chata bude sloužit veřejnosti  

Majitelem chaty je První vzájemná společnost Česká Třebová. Od převzetí chaty v únoru t. r. dokázala  hodně změnit a chatu připravit trak, že je opět připravena i pro veřejné akce. První z nich se uskutečnil  již 10. a 11. července, další obdobná dvoudenní akce pro veřejnost je plánována na 4. a 5. září.  Mezitím se zde bude konat kurz  pro výtvarníky s profesorem Slámou, zaměřený na kresbu. Bude to první vlašťovka dalších obdobných akcí,  poloha chaty v přírodě  ne zas tak daleko od civilizace je jistě výhodná. Oblast výtvarného zaměření je  doménou Ing. Alice Formánkové, která již dokázala ve městě rozhýbat výtvarný happening Kobylinec, bude i v letošním roce a to již jeho třetí ročník. Strojvůdcovskou chatu s kapacitou 25 - 30 míst si lze také pronajmout na soukromé i jiné kolektivní akce, je zde k dispozici vybavená kuchyňka, veškeré zařízení je pro  nájemce k dispozici.  

Oblíbený hokejbalový camp talentované mládeže je opět tady!
Z Litomyšle se stěhuje do České Třebové

Kapacita letních campů je velmi rychle naplněna, o tradiční Campy talentované mládeže je velký zájem a jinak tomu nebylo ani letos, i když se dlouho nevědělo, zda se camp vůbec uskuteční. Že se místo konání změní, však organizátoři věděli dopředu a celá akce pro letošní rok opustí tradiční Litomyšl.
Hráči do třinácti let se sejdou na zimním stadionu v České Třebové již v neděli 19. července, postupně pak na ně naváže Hokejbalový camp žen a chlapecká kategorie U16 a U18. Jako každý rok se mohou hráči těšit na velké množství trenérů, kteří zajistí individuální přístup pro všechny a stálý úsměv na tvářích, i když ne vždy k němu mají důvod. PO nedávném úspěšném  Streetballovém turnaji a Volejbalovém kempu Lubomíra Vašiny to je třetí významná akce, která se bude u nás konat. Sportoviště je doplněno o možnost ubytování a stravování prakticky na jednom místě, to je nesporně výhoda.   VÍCE ZDE
 
Havarijní stav na silnici II/315 Ústí - Kerhartice 

Oznamujeme, že z důvodu havarijního stavu na silnici II/315 v úseku Ústí nad Orlicí (křižovatka s místní komunikací k vlakovému nádraží) a městskou částí Kerhartice, kde došlo vlivem přívalových dešťů k narušení části konstrukce vozovky a vlivem dopravy k dalšímu zhoršení stavu, dochází k omezení silničního provozu.
Správa a údržba silnic Pardubického kraje, jako zástupce vlastníka silnice, po podrobné prohlídce místa statikem rozhodla o provedení následujících opatření: Silnice II/315 ve směru od Ústí nad Orlicí byla v uvedeném úseku pro veškerou dopravu uzavřena, objízdná trasa vedena po místních komunikacích přes místní část Kerhartice. Silnice II/315 ve směru od Kerhartic ponechána průjezdná, v havarijním úseku byly osazeny vodící desky, které odklánějí dopravu od narušeného kraje vozovky. Dopravní značení provedeno dle přiložené situace je schválené Policií ČR.
V pondělí 20.7.2020 bude za účasti statika provedena na místě sonda do podloží komunikace a stanoven další postup.
Předpokládané omezení dopravy s ohledem na provedení nezbytné opravy silnice II/315 do 5.8.2020.  V případě, že nebudou opatření dostačující, bude následně žádáno o případné prodloužení uzavírky.
PROVALENÁ ZEĎ NA SVOJANOVĚ POTŘEBUJE RYCHLE OPRAVIT.

Snad žádná celostátní televize nenechala bez povšimnutí poškození hradebního zdiva na jedné z nejnavštěvovanějších památek  v kraji. Vnější gotická hradba z 15. století se vlivem letošních silných dešťů a nasáklé zeminy provalila ze strmého svahu. Problém nebyl vidět shora od hradního paláce, protože šlo o provalení historické části hradby. Její koruna, která prošla obnovou v roce 2012, zůstala netknutá. Problému si všimli až návštěvníci, kteří si při procházce hradními zahradami všimli, že praská i zemina. Okamžitě byl prostor uzavřen, byl přivolán statik, který doporučil místo uzavřít a zeminu odtěžit, aby již nijak neohrožovala další části hradu.
Dnes jsem se byl dopoledne podívat na místě, abychom se s kastelánem Milošem Dempírem dohodli na dalším postupu. Bude nezbytné provést rekonstrukci zdiva ještě během letošního roku, podle statika totiž hrozí rozšíření problému. Trhání sousedního zdiva je totiž patrné.  Vlastníkem hradu je od počátku 20. století  město Polička. Předchůdce a nynější můj blízký spolupracovník Radko Martínek přislíbil pomoc z Programu záchrany architektonického dědictví n MKČR a já se pokusím projednat s kolegy pomoc samosprávy kraje, aby vše nezůstalo pouze na městu Polička. Předpokládám, že bychom na záchranné práce mohli uvolnit z rezervy rady kraje přibližně 300 tisíc korun. Jedná se o havárii a hrad, který ročně navštíví na 80 tisíc turistů si pomoc zaslouží. 
Martin Netolický

 

Večer chval v Klášterních zahradách

Další litomyšlský večer chval je naplánovaný na sobotu 25. července od 16.00 do 19.00 hodin. Tentokrát se potkáme v Klášterních zahradách. Po roce se do Litomyšle vrací kapela Timothy, vystoupí i skupina Good Work a celé odpoledne bude moderovat Pavol Strežo.  Úvodní slovo bude patřit zástupcům litomyšlských církví. Akci organizace Credo za pomoci města Litomyšl. Vstup je volný.
Po roce se do Litomyšle vrací slovenská kapela Timothy. Vznikla v Prešově v roce 1991 a stála také u zrodu prvního ročníku CampFestu – největšího slovenského worship open air festivalu. Worship se překládá jako uctívání, případně jako chválení. Timothy doslova znamená: „ti kteří chválí Boha.“ Sama kapela říká: “Nechceme o našom Bohu iba hovoriť, ale chceme Ho aj osobne poznať!“ Za roky působení vypilovala kapela ty nejkrásnější chvály ve slovenském jazyce. V nástrojovém obsazení nechybí kytara, housle, ale ani bicí či klávesy.  
Druhým vystupujícím bude skupina Good Work. Kapela se podle svých slov snaží bořit mýty a zažité představy o škatulkování hudby. Repertoár skupiny je důkazem umění o propojování hudebních stylů. Přiznány jsou folklórní kořeny řady muzikantů, které se dokonale pojí se soudobým popovým projevem kapely jako celku. Koncerty v podání této skupiny jsou strhujícím zážitkem a doslova i pastvou pro oči. Do rytmu dokážou rozhýbat nejen mladé posluchače, ale i ty starší, kteří si rádi zavzpomínají na svá mladá léta.  Posledním hostem je Pavol Strežo, který bude celé odpoledne moderovat a bude mít i evangelizační slovo.
Pro Českotřebováky jen připomínka, že tento den se mají problém do Litomyšle dostat, silnice bude uzavřena, úsek od Vlkova do Kitomyšle se bude asfaltovat.
 
Litomyšlské Tolucovcovy pátky

Každý pátek o prázdninách, od 18.00 pohádka, od 19.30 koncert – vše na Toulovcově náměstí. V případě nepříznivého počasí se sejdeme v Music Clubu Kotelna. Právě zde se bude každý pátek o prázdninách od 22.00 do 03.00 hodin konat Toulovcova afterparty.  Čtvrtý prázdninový pátek 24. července zahájí hudební Divadélko Romaneto s Vodnickou pohádkou. Další hudební Pátek slibuje další legendu – kapelu AG Flek snad není třeba ani představovat, založena byla v roce 1977 a od té doby sbírala jedno ocenění za druhým. Kapela spolupracoval s Wabi Daňkem, jejím členem byl i Vlasta Redl či Radek Pastrňák a Richart Kroczek (oba později založili kapelu Buty). Legendární bylo i jejich album s Jurou Pavlicou a Hradišťanem.