Českotřebovský deník 208/2020 (20/7)
Česká televize natáčela v Javorce s Evou Samkovou a Tomášem Krausem

Jedním z míst, kde Česká televize natáčela snímek pro turistickou propagaci Pardubického kraje, byla i Česká Třebová.  Pořad má podpořit turistický ruch v kraji v době, kdy je cestování do zahraničí omezené a v době koronaviru potřebuje nutně oživit. Martin Netolický pozval na návštěvu úspěšné olympijské reprezentanty - snowboardisty Evu Samkovou a Tomáše Krause. Natáčelo se např. v Dolní Moravě, v Králíkách a také v České Třebové  v pondělí 20. července od rána u rotundy sv. Kateřiny a potom i v parku Javorka. Natáčení v Javorce se zúčastnil i Českotřebovský deník.  Nejobdivovanější byl Bosenský pavilon a pramen Javorka. Překvapila informace o vydatnosti a kvalitě vody z pramenů Javorka a Vrbovka, které jsou zvláště letos v dobré formě. O kvalitě a hlavně teplotě vody se nakonec sami přesvědčili i oba hosté. Jako sportovci se otužování nevyhýbají a proto (podle jejich slov) rádi vyzkoušel kvalitu českotřebovské vody z pramene Javorka v tzv. "otužilecké tůni"  pod pramenem Javorka.  Fotografie z natáčení poslal Luboš Kozel a jsou uvedeny  v samostatné fotoreporáži
Z fotek však přece jenom vidíme i nějaké nedostatky našeho parku, tedy tráva není posekaná a na televizním snímku to poznat bude... Celá fotoreportáž Luboše Kozla je zde. Videoreportáž Českotřebovského deníku bude zveřejněna zítra 21. července
 
Nové video o propagaci našeho města s Evou Samkovou a Tomášem Krausem

video z 21/7
Rekonstrukce vodovodu na Trubech 

Vodárenská společnost Česká Třebová, s.r.o. Česká Třebová 560 02, Kozlovská 1733 Oznamujeme občanům, že od 21.7.2020 proběhne oprava stávajícího vodovodu ul. Na Trubech, Česká Třebová. Předpokládaná doba plánovaných prací je od 21.7. do 21.10.2020. V průběhu prací může dojít ke krátkodobým uzávěrkám vody, podle potřeby probíhajících prací a provoz na komunikaci bude omezen. Počátek stavebních prací bude na křižovatce ulic Habrmanova a Na Trubech. Prosíme majitele vozidel aby dodržovali dopravní značení a neparkovali v místě, kde budou probíhat stavební práce na vodovodu. Případné dotazy na tel. 736 518 038 – Jan Pecháček – technik
 
Renata Šedová v Českém rozhlasu Pardubice představuje Peklák

Audiosoubor rozhovoru Českého rozhlasu Pardubice s manažerkou projektu Bikerezort Peklák najdete ZDE
Už dříve nabízel českotřebovský Peklák vyžití pro sportovce. V zimě pro lyžaře, v létě třeba pro cyklisty. Od 19. června ale nabízí vyžití i vyznavačům single tracků. „Na trasách, které sjede opravdu každý, je vybudováno nových 15km singletracků,“ říká manažerka rozvojových projektů regionu Renata Šedová.
Jako singletrack se označují jednostopé stezky budované z přírodních materiálů, které si užije i méně zkušený cyklista. Trasa je přichystaná na míru a nemusíte se bát, že vám cestu zkříží klacek, nebo bahno. „Trasy jsou navíc udělané tak, aby je sjely i rodiny s dětmi. Další jsou určené zase pro adrenalinové sjezdaře a vše je značeno.“ Pro méně fyzicky zdatné cyklisty je možnost nechat se na Peklák vyvézt lyžařským vlekem.
V sobotu 3. října 2020 bude na Pekláku promo akce, která představí nové možnosti areálu. Určená bude široké veřejnosti. Pod dohledem zkušených instruktorů si každý kdo dorazí, i úplní začátečníci můžou vyzkoušet nové singletracky.
 
S vestavbou podkrovních místností Svitavské nemocnice se začne v létě

Rada Pardubického kraje schválila na svém pondělním jednání dodavatele další investice ve Svitavské nemocnici. Tentokrát vestavby podkrovních místností.  Do konce roku by tak měla vzniknout v dosud nevyužitém prostoru sedm kanceláří s patřičným hygienickým zázemím.
„V rámci rekonstrukce projekt počítá s výměnou stávajícího zateplení stropní konstrukce a opravou střešního pláště. Dále se počítá s napojením na stávající kanalizaci, vodovod a vytápění. Cena této dílčí stavby je čtyři miliony korun. Stavba započne v létě a hotová bude na konci letošního roku,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
Cílem projektu je efektivnější využití prostorů v lůžkových pavilonech a realizace záměru sloučení JIP. Realizací dojde k optimalizaci provozu Svitavské nemocnice.
„Oprava podkroví je jen malá součást mozaiky větších úprav ve Svitavské nemocnici. Po přesunu kanceláři do podkroví dojde k uvolnění prostor pro rozšíření JIP. V plánu však máme i další výrazně nákladnější investiční projekty, které spadají do generelu celkového rozvoje Svitavské nemocnice,“ dodal radní Ladislav Valtr.
 
Výstava Semanín v umění ve zvonici areálu semanínského kostela
sv. Bartoloměje začíná.

V sobotu 1. srpna po 16:00 budeme mít v Semaníně bohoslužbu a po ní v 17:00 promítání (objevů výstavy) a besedu s pamětníky, též komentovanou prohlídku.  Velmi Vás proto zvu!   https://www.facebook.com/david.smycka/posts/3459427294081538
(výstava samotná bude dlouhodobá - můžete přijít i jindy; průvodce zajištěn o prázdninách v pátky 13:00-17:00 a v soboty a neděle v 9:00-17:00, jinak po dohodě či zvonit u nás na branku)   David Smyčka, 608731830 Více ZDE
 
„Umprumkou“ v Ústí nad Orlicí zněl smích i o prázdninách

Letní měsíce jsou na školách spíše ve znamení oprav a ticha. Pro Střední školu umělecko - průmyslovou v Ústí nad Orlicí to uprostřed července rozhodně neplatilo. V krajském zařízení se konal příměstský tábor zaměřený na umělecké a řemeslné dovednosti dětí. Na podporu technického vzdělávání zábavnou formou se přijel podívat i radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
„Jsem velmi potěšen, že děti ze základních škol mají možnost si některé střední školy prohlédnout o prázdninách důkladně "zevnitř". Snáze se potom rozhodují, jaký obor si pro své budoucí středoškolské studium vybrat. Škoda jen, že podobný tábor nejde uspořádat pro rodiče či prarodiče. Rádi bychom jim totiž ukázali, jak se výuka na našich školách změnila a jaké mají střední školy technické vybavení. Pozvu je tedy touto cestou alespoň na podzimní dny otevřených dveří, které budou školy pořádat" sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Děti z Ústí nad Orlicí a okolí docházely  do školy minulý týden vždy na osm hodin. Každý den byl pro ně připraven pestrý program jako například zhotovení hrací kostky z kovu, seznamování se základy robotizace a automatizace, zkoumání přírodních jevů, základy knižní vazby, digitální fotografie, základy malby nebo potisk textilu. 
 Příměstský tábor organizovala a financovala MAS Orlicko. SŠUP zabezpečila zázemí a pedagogy, zapojili se i žáci školy.  
"Příměstský tábor se u nás konal už popáté. Letos se ho zúčastnilo 38 žáků z šestých až devátých tříd základních škol. Jsem rád, že díky zaměření školy  na umělecké obory a strojírenství můžeme dětem nabídnout opravdu pestrý program," sdělil ředitel školy Zdeněk Salinger.