Českotřebovský deník 209/2020 (21/7)
Nové video o propagaci našeho města s Evou Samkovou a Tomášem Krausem
   Nové video z 21/7
Sektorové sečení travnatých ploch v České Třebové.
Pozornější občané si jistě již všimli, že některé plochy v našem městě jsou v letošním roce sekány méně, než bylo v letech předchozích obvyklé. S ohledem na měnící se klimatické podmínky totiž město Česká Třebová přistupuje k novému způsobu ošetřování travnatých ploch ve městě. Jedná se o tzv. sektorové sečení, kdy se část trávníku na vybraných místech nechá dočasně neposekaná. Tato metoda se v poslední době osvědčila v mnoha městech a stala se novým evropským trendem. Častěji jsou sečeny porosty především podél cest, v okolí laviček a na dalších intenzivně využívaných místech. Jiné, ucelenější plochy, jsou sekány v delších intervalech, aby zde mohly vykvést luční květiny a proběhnout vývoj hmyzu. Tím, že se trávníky sekají tímto způsobem, se zlepšuje mikroklima ve městě a plochy lépe zadržují vodu. Časté a opakované sečení naopak vysušuje plochy a ničí životní prostředí pro živočichy a rostliny. Sektorový způsob sečení se zavádí zejména v městských parcích, kde vznikají lokality podobné loukám.  (z českotřebovského facebooku)
Diskutujme o sektorovém sečení / nesečení

"Sektorové nesečení" má také své negativní stránky, měli bychom je vzít také v potaz. Louky v parcích např. v Javorce slouží také k pohybu lidí a zejména dětí a také pejsků, zvláště v letošním vlhkém roce je nesečená tráva již odkvetlá, nezelená, stará, výskyt klíšťat  je letos nebezpečnější než jindy. Nesečené plochy navazují např. v Javorce na dětské hřiště. Děti si chtějí hrát a ne jenom chodit po vyznačených cestách. Jiných městech a jiných parcích jsou na zelených plochách k dispozici umístěná lehátka, park slouží k relaxaci. Zase aplikují jiné evropské trendy. Možná že by bylo také dobré se více seznámit s důsledky spojenými s klíšťovou encefalidou a boreliózou a podívat se na stále rostoucí počet pacientů také i v těžkém stavu, některým není dokonce bohužel ani pomoci. Občanům se také zdá, že "sektorové nesečení" bylo aplikováno i jinde na plochách  zeleně v ulicích města. Alergici mají svoje problémy. Za vzor jsou dávány uklizené zelené plochy v jiných obcích, mimo tradičně uklizených měst  např. i v obcích Anenské Studánce, Damníkově. či v Přívratě. Možná jinde nemají tolik zelených ploch jako v České Třebové. Rozumím tomu, že některé odlehlé a nevyužívané plochy je možné skutečně sekat  méně často. Vyznačme je, ušetříme. Ale třeba v té Javorce nebo u rotundy při televizním natáčení propagačního pořadu byl problém s nesekanou trávou štábem České televize zmiňován dost často. (mm)
 
Jedno všední dopoledne v opuštěné Podbranské ulici

Dokonce se šíří fámy, že městu došly peníze, proto se nepokračuje. Je to samozřejmě hloupost, ale  je vidět, že občané dění sledují a starají se o to, aby byl  konec současného trápení....


Soutěžte o pobyty na hradech a zámcích! 

Rádi jezdíte na výlety v tuzemsku i blízkém příhraničí?  Máte rádi středověké hrady nebo se raději projdete princeznovským zámkem? Máme pro vás tip, jak si zároveň udělat památku na hrad či zámek a ještě si u toho zasoutěžit!
V rámci česko-polského projektu „Hrady a zámky nás spojují“, který připravila Destinační společnost Východní Čechy, odstartovala minulý týden fotosoutěž! Pravidla jsou naprosto jednoduchá. „Stačí se vyfotografovat s jedním východočeským a s jedním polským hradem nebo zámkem (Dolnoslezské vojvodství) dle seznamu na:  www.castlesandpalaces.eu/cs/shoot-and-win, který také slouží jako úložiště pro vaše fotografie. Všechny fotografie budou zveřejněny a o jejich umístění může rozhodovat hlasováním každý z vás,“ uvedl radní kraje pro cestovní ruch René Živný. Padesát soutěžících s nejvyšším počtem hlasů obdrží cenu. Zároveň budou vybrané čtyři fotografie odbornou porotou. Vyhrát můžete pobyty na hradech a zámcích na východě Čech i v Polsku, zamlsat si zdarma v zámecké kavárně nebo restauraci, obdržet volné vstupenky do objektů a mnoho dalších prima cen.  Vkládat fotografie na úložiště můžete do 30. září 2021.
Podrobné informace o soutěži najdete na webu www.castlesandpalaces.eu/cs/shoot-and-win , www.stezkahraduazamku.eu.
Můžete také navštívit facebookovou stránku Evropská stezka hradů a zámků a Instagram Stezkahraduazamku.  Zapojte se!
Seznam zapojených objektů na území východních Čech
Zámek Choltice                                        Zámek a hřebčín Kladruby nad Labem
Zámek Slatiňany                                       Hrad Lichnice
Hrad Kunětická hora                                Zámek Pardubice
Zámek Nasavrky                                      Hrad Košumberk
Hrad Svojanov                                         Zámek Litomyšl
Zámek Moravská Třebová                       Zámek Nové Hrady
Hrad Litice                                               Tvrz Orlice
Zámek Letohrad                                       Zámek Choceň
Zámek Lanškroun                                     Zámek Častolovice
Nový zámek Kostelec nad Orlicí               Zámek Doudleby nad Orlicí
Zámek Potštejn                                        Hrad Potštejn
Zámek Rychnov nad Kněžnou                  Zámek Kvasiny
Zámek Opočno
 
Seznam objektů na území Dolního Slezska
Zámek Wojanów                                                    Hrad Chojnik
Zámek Kamieniec Ząbkowicki                                Hrad Czocha
Hrad Kliczków                                                       Hrad Grodziec
Hrad Grodno                                                          Hrad Międzylesie
Hrad Sarny                                                             Zámek Łomnica
Hrad Ząbkowice Śląskie                                         Zámek Pakoszów
Hrad Bolków                                                          Hrad Gola Drierzonoiowska
Hrad Książ                                                              Zámek Kaminiec

Další prostředky jdou do památek

Poslední jednání Rady Pardubického kraje schválilo další dotace do oprav památek v kraji. Ty nákladnější nebo ty určené obcím ještě musí potvrdit jednání srpnového zastupitelstva kraje.
„Navrhli jsme například třímilionovou dotaci pro obnovu památkově chráněné budovy bývalého kláštera v sousedství Krajského úřadu v Pardubicích, kde bude sídlit škola Svítání.  Dále chceme přispět obci Veliny na opravy jejich krásného dřevěného kostelíka a obci také Koldín na restaurování centrálního kamenného kříže.  Společnost přátel čs. opevnění zažádala o dotaci pro expozici v tvrzi Bouda, což jsme také podpořili,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.

Datová síť LabeNET hledá logo, kraj oslovil studenty

Pardubický kraj vyhlásil pod patronací radního pro IT René Živného studentskou soutěž o ceny na logo a barvy regionální datové optické sítě LabeNET. Soutěž je určena žákům středních škol v Pardubickém kraji.
Regionální datová optická síť  LabeNET vznikla pro potřeby Pardubického kraje v roce 2015 z důvodu potřeb vysokorychlostního propojení některých organizací kraje. V první fázi tak byly s Krajským úřadem propojeny velké nemocnice, středisko Záchranné služby v Pardubicích a 5 městských úřadů ve stejných lokalitách jako nemocnice. Nyní prochází inovací a rozšiřuje se do dalších lokalit. „V dnešní době kybernetických útoků je důležité, že napojené subjekty mohou přenášet svá data nejen mezi sebou, ale komunikovat také s dalšími sítěmi bez vlivu a omezení internetu. Regionální datová síť umožňuje transport několikanásobně rychlejší a důvěryhodnější ve srovnání s běžným propojením přes internet,“ uvedl René Živný.
Podobné sítě vznikají i v dalších regionech, například vysočinský Rowanet, plzeňský Camelnet, zlínský 21Net nebo obdobná karlovarská datová síť. „Tyto komunikační střípky tak přispěly například k rozvoji eHealthu a obecně digitalizaci zdravotnictví nebo přenosu dopravních kamer ke složkám Integrovaného záchranného systému, které pak lépe znají situaci k navádění posádek městy a dopravními špičkami,“ poznamenal Živný.
Pardubický kraj oslovil žáky, které baví grafický design, aby navrhli logo a barvy datové sítě LabeNET. Soutěž je vypsaná ve dvou kategoriích:
1) logo a barvy bez omezení
2) logo a barvy využívající motiv pardubického půlkoně a řeky, respektive pohybující se vody
Zájemci mohou posílat své návrhy ve formátu pdf na email: soutez@pardubickykraj.cz do konce srpna. „Vítězové obou kategorií obdrží jako cenu notebook a jméno autora vítězného řešení bude uváděno při použití loga na stránkách datové sítě. Všechny zdařilé návrhy kraj vystaví ve svých prostorách dostupných i široké veřejnosti,“ dodal Živný.

Více zeleně a vláhy do ulic měst s norskými fondy - Výzva č. 4A „Bergen“


Dotace pro úpravu parku Zámostí jako dělaná !
Prostředky z dotační výzvy „Bergen“ pomohou městům lépe zvládat extrémy počasí, udržet vláhu v krajině a celkově zkvalitnit život svých obyvatel. Ulice měst, obcí a jejich okolí oživí v blízké budoucnosti nové stromy, louky, zelené fasády, jezírka a různé vodní prvky. Státní fond životního prostředí ČR nabízí 104 milionů korun z Norských fondů na výstavbu zeleno-modré infrastruktury a realizaci adaptačních opatření na změnu klimatu. 
Příjem žádostí: 12.8.2020 - 30.10.2020. Alokace: 104 000 000  Kč
Na co můžete dotaci získat:
náhrada drobných zpevněných ploch sídelní zelení a výsadbou stromů (mimo komplexní dopravní opatření),
pořízení a implementace zelených nebo modrých prvků s pozitivním vlivem na mikroklima sídla,
nákup a instalace drobných zelených prvků, jejichž významnou část tvoří živá vegetace (včetně nadzemních záhonů a truhlíků),
zakládání a obnova zelených ploch prospěšných z hlediska spontánní sukcese (včetně květnatých luk),
pořízení a rekonstrukce vodních prvků zpevněných ploch (bez podpory architektonicky cenných prvků a nesouvisejících stavebních objektů),  podpora ostatních krajinných prvků zelené a modré infrastruktury, které nemohou být předmětem podpory Operačního programu životního prostředí a které mají prokazatelný přínos z pohledu změny klimatu,
zpracování územních a sídelních studií z pohledu urbánní ekologie nebo ve volné krajině a prevence před negativními vlivy změny klimatu.
Kdo může žádat: Veškeré subjekty a organizace, veřejné nebo soukromé, komerční nebo nekomerční a nevládní neziskové, založené jako právnické osoby v České republice (tj. všechny české právnické osoby). Fyzické osoby nejsou oprávněnými žadateli.
Výše dotace: 5 200 000 Kč (200 000 EUR) – 26 000 000 Kč (1 000 000 EUR) na jeden projekt. Zprostředků Programu mohou být uhrazeny způsobilé výdaje ve výši 90 %.
Termíny pro podání žádosti: 12. srpna 2020 (9:00 hod) – 30. října 2020 (12:00 hod). Podpořené projekty musí být zrealizovány