Českotřebovský deník 212/2020 (24/7)

Nové video  Českotřebovského deníku: Strojvůdcovská chata otevřena


  


Místo akce Cihelna 2020 bude Spanilá jízda historické vojenské techniky


Zastávka vojenské kolony bude 15. srpna také v České Třebové na Skalce
Nejdříve svoji účast zrušila Armáda ČR, posléze i město  Králíky. Během letošního léta nemají být v Králíkách organizovány žádné velké kulturní a společenské akce.Hlavním důvodem epidemiologické nebezpečí, které je v rámci těchto velkých akcí pro veřejnost vysoké, ale jistě i financování akce, když  nejvýznamnější opory projektu ustoupily Z celé Cihelny 2020 tak zůstává v plánu v  sobotu 15. srpna spanilá jízda kolony vojenských vozidel, která projede okresem Ústí nad Orlicí. Trasa kolony a konkrétní věci související - včetně zúčastněné techniky - jsou nyní ještě v jednání.  Nicméně se počítá, že zastávka této spanilé jízdy bude také v České Třebové.  Vzhledem k dopravní situaci ve městě nelze pro dočasné stanoviště kolony využít prostor Starého náměstí,  bylo třeba hledat jiné stanoviště.  Mohlo jím být např. náměstí  Jana Pernera, tedy prostor terminálu, kde by však byla omezena jízda autobusů a celý provoz autobusového nádraží, které je pronajaté  dopravní společnosti.  Proto je ve hře další prostor, přímo přístupný z hlavní průjezdové komunikace a to parkoviště u zimního stadionu a haly Skalka.  Akce bude plakátována, bude zajímavá a je na co se těšit.  V sobotu 15. srpna budeme mít vlastně část vozidel účastnících se běžně akce Cihelna ke shlédnutí také u nás v České Třebové.
Část vozidel, které se na trasu vydají, již byla předvedena ve Vojenském  muzeu  v Králíkách.

 

Nemocných s koronavirem v Pardubickém kraji i v našem okrese přibývá!


Podle aktuální statistiky krajské hygienické staniceje na našem území evidováno 30 nakažených, nejvíc na Orlickoústecku – 12. Okres Pardubice vykazuje 8 nemocných, Chrudimsko 4 a Svitavsko 6. Hygienici už tu nechali otestovat téměř tři tisíce lidí, 88 lidí je v současné době v karanténě.
Vysokomýtská společnost Iveco Czech Republic, ve které se vyrábějí autobusy, před pár dny potvrdila, že dva její zaměstnanci měli pozitivní test, oba mají nařízenou karanténu a jsou v izolaci. Zareagovalo i město Choceň, v němž nakažení žijí.
„V návaznosti na výskyt koronaviru v našem městě jsme aktuální situaci projednali s Krajskou hygienickou stanicí Pardubického kraje. Dle poskytnutých informací se jedná o lokální ohnisko. Nemocným byla nařízena domácí karanténa a není třeba zavádět zvláštní opatření. Doporučujeme tedy dodržovat základní hygienické návyky a obecné pokyny,“ vyzvalo choceňskou veřejnost.
Bezpečnostní opatření však bylo přijato, a to preventivní zákaz návštěv v Zařízení sociální péče Choceň. Snahou je zajistit seniorům co nejvyšší bezpečí.  (Zdroj: Orlický deník)

AKTUÁLNÍ SITUACE V NAŠEM KRAJI: 36 NEMOCNÝCH

V posledních dnech jsem v souvislosti se zpřísněním některých vládních opatření obdržel četné dotazy na aktuální vývoj počtu nemocných v Pardubikckém kraji. . Proto si dovolím po pár týdnech opět uvést základní data k jednotlivým okresům. Myslím, že pro nás všechny je důležité vědět, že v našem kraji není situace nikterak dramatická. K páteční 14.00 hod. bylo v Pardubickém kraji evidováno celkem 36 nemocných novým koronavirem COVID-19. 
Z toho v okrese Ústí nad Orlicí je nyní 14 nemocných, na Pardubicku je 10 nemocných, na Svitavsku 8 a v okrese Chrudim jsou 4 aktuálně nemocní.  Vzhledem k rostoucí nervozitě považuji za správné opět přistoupit k častějšímu informování. Pokud bude v Pardubickém kraji nějaká mimořádná situace, ozveme se okamžitě.  FB Martin Netolický

Stavba nové komunikace v Podbranské ulici je prakticky bez zpoždění

Nyní přešla stavba do rozhodující fáze a je pro nás ve městě bolestivá, ale nutná. Chceme-li vybudovat novou kvalitní vozovku, potom v souladu s projektem je třeba nejen vyřešit vrchní  krycí vrstvu, ale také vrstvy podkladní a opravit existující sítě včetně přípojek. A těch sítí není v trase nově rekonstruované komunikaci málo. Proto se zde střídala řada dodavatelů a proto byly chvíle, kdy zde jedni skončili a další ještě nenastoupili.  Největší problém vznikl  u vyústění.  Školní uličky do Podbranské ulice, kde bylo nutné navíc opravit  plynovodní síť, proto se zde muselo nově kopat a síť opravit. Rekonstrukci komunikace financuje Pardubický kraj, stejně jako přestavbu mostu v Lidické ulici. Rekonstruovaný úsek začíná na světelné křižovatce a končí za mostem. Další úsek od mostu na konec Lidické ulice již patří do jiné etapy a ta se letos realizovat nebude. Všichni bychom si přáli další brzké pokračování, ale  vše závisí i na tom, jak dopadnout letošní podzimní krajské volby.
Současná uzavírka dolní části Hýblovy ulice je tříměsíční. Zatím je umožněno vyjetí z Klácelovy ulice dále jednosměrnou komunikací kolem mlýna a na I/14, ale jistě si uvědomíme, že i na  této  bude muset proběhnou rekonstrukce kompletní vozovky. Bude třeba počítat s tím, že uzavřený úsek bude ještě delší.  Od listopadu bychom měli mít novou Podbranskou ulici s chodníky i s novým osvětlením.  Nové osvětlení bude také po celé délce Podbranské ulice. To napovídá, že investici Pardubického kraje doplňuje nemalá investice města do chodníků, sítí i veřejného osvětlení.


Stavbu cyklostezky na Podhorce podporuje i obec Rybník

Samotná stavba cyklostezky  má skutečně vysokoprocentní (85%) dotaci ze Státního fondu doparvní infrastruktury, ale mimo tzv. uznatelné náklady jsou zde i další, které již bude třeba financovat z rozpočtu města Česká Třebová a obce Rybník.  Je to např. veřejné osvětlení po celé délce a potom zapojení cyklostezky na uliční sít v Rybníku i v České Třebové. Jde o vybudování nového bezpečného dopravního spojení  Rybníkˇa a České Třebové a má svůj význam nejen pro sportovní vyjížďky cyklistů, ale i cesty do zaměstnání bez nutnosti jezdit pro frekventované silnici I. třídy. V České Třebové bude jednak vybudováno nové přemostění Třebovky, parkoviště u Třebovky a také nový úsek komunikace který připojí vlastní cyklostezku na stávající spojnici U Podhorky - Bezděkov. Nyní je zde blátivá nebo prašná cesta - podle počasí. Stavba  bude záležitostí příštího roku 202, díky získané dotaci bude přece jen op více než 7 milionů nižší, než kdybychom si vše platili sami. Nová cyklostezka má smysl, do sítě existujících cyklostezek dobře zapadá. 


Svitavský pohyblivý betlém bude v kraji novou turistickou atrakcí

Mechanický betlém, to je fenomén, který oslnil návštěvníky světové výstavy EXPO v Montrealu v roce 1967. Tenkrát to byl slavný Třebechovický betlém. Zřejmě už za pár let bude ovšem v našem kraji mechanický betlém ještě větší, než je ten v nedalekých Třebechovicích. Do finiše se totiž blíží rekonstrukce Svitavského betlému. Město Svitavy už má projekt na budovu muzea mechanických betlémů. Záměr konzultuje i s Pardubickým krajem, který byl u záchrany této památky a pomáhá s její renovací.
„Příběh svitavského betlému je spojený s betlemářskou tradicí v tomto regionu a poválečným odsunem Němců. Tenkrát místní muzeum získalo z konfiskátů několik mechanických betlémů, ze kterých sestavilo jeden velký,“ vysvětlil jeho počátky 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a pokračoval: „Když ale po opravě budovy vzniklo ve Svitavách Muzeum revolučních tradic, skončil betlém ve sklepě. Z něj ho napůl tajně zachránila kurátorka Východočeského muzea v Pardubicích Ludmila Ladýřová, která ho převezla do Pardubic. V roce 2012 se pak za pomoci kraje znovu vrátil do Svitav, kde se ho snaží zrestaurovat a znovu představit v celé jeho kráse a velikosti.“
Starosta Svitav David Šimek spolu se zástupci městského muzea představil Romanu Línkovi jak už vystavené části, tak i celou budoucí představu o vystavení betlému s 650 figurkami a 60 pohyblivými sestavami, které uvede do chodu jediný motorek. Provizorní sestava do písmene L byla v loňském roce rozestavěna na šesti polystyrénových blocích a měřila 15 metrů. „Právě díky tomu chceme tento unikát prezentovat v prostorách, které budou odpovídat jeho významu a uměleckou-řemeslné kvalitě,“ řekl David Šimek. Město už má zpracovanou studii od architekta Marka Štěpána. Ta propojuje moderní architekturu s historickým Ottendoferovým domem. Na celý projekt nyní hledá financování. Rekonstrukce betlému bude dokončena v roce 2022.