Českotřebovský deník 213/2020 (25/7)
Slet letadel 2020 naprosto vydařený 

Na českotřebovské polní letiště U Dvora se slétala letadla z menších i větších vzdáleností již od ranních hodin. Největší obsazenost byla po polední, oficiální program začal s úderem 13. hodiny.  Bylo se opravdu na co dívat, protože tak velký počet letadel českotřebovské letiště snad ještě nepamatuje.  Řídící letu napočítal po 15 hodině celkem 67 strojů, mezi kterými nechyběly ani unikáty, repliky a přiletěl také jeden stroj ze zahraničí, dokonce až z Francie. Přišly také davy Českotřebováků, bylo krásné počasí. Velký počet strojů pořadatelé akce vysvětlují  letošní koronavirovou sezónou, která zrušila spoustu akcí a tak o ty zbývající, mezi které patří slet letadel v České Třebové, byl proto tak velký zájem.  Pořadatelé mohou být opravdu spokojeni. Do programu také zasáhly seskoky parašutistů, řídící létání měl opravdu velkou spoustu práce. Byla zde také velmi bohatá prezentace českotřebovských modelářů, vzhledem k bohatému  leteckému programu se produkce modelářů mohla naplno realizovat až po patnácté hodině. Pořadatelé připravili také zajímavý program pro děti. Z našeho "leteckého dne" natočil Českotřebovský deník videoreportáž, bude uvedena nejpozději v pondělí 27. července.  Více ZDE


Kandidátka 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj byla oficiálně podána

Ačkoliv do podzimních krajských voleb zbývají více jak dva měsíce, byla v pátek 24. července oficiálně podána kandidátní listina 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj. Ta je koalicí České strany sociálně demokratické a hnutí Společně pro kraj. Kandidátní listinu vede jako lídr stávající hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. 
„Podání kandidátní listiny je určitý symbolický krok, kterým jasně a zřetelně říkáme, že chceme bojovat o přízeň občanů našeho Pardubického kraje, protože jsme tým, za kterým jsou vidět výsledky. Prvních dvacet jmen jsme zveřejnili již začátkem prosince loňského roku a následně jsme představovali další kandidáty, mezi kterými jsou učitelé, lékaři, starostové, hasiči či živnostníci. Každý na kandidátní listině má své důležité místo a neřešíme, kdo je třetí či třicátý osmý,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který je lídrem kandidátní listiny.
Dvojkou na kandidátce je starosta Hlinska Miroslav Krčil, třetí místo patří krajskému starostovi dobrovolných hasičů Josefu Bidmonovi, čtvrtý je ředitel pro zdravotní služby Nemocnice Pardubického kraje a.s. Vladimír Ninger. Na pátém místě je starosta Letohradu a předseda hnutí Společně pro kraj Petr Fiala. „Vytvořili jsme velmi zkušený tým, jehož hlavním cílem je pracovat pro náš prosperující Pardubický kraj. Je za námi všemi, ať už na kraji či na obcích vidět práce, na kterou můžeme úspěšně navazovat. Rozhodně nechceme slibovat vzdušné zámky, ale pracovat pro celý region,“ říká Petr Fiala.
  
Sestava první dvacítky kandidátky 3PK: Pro prosperující Pardubický kraj:

1. JUDr. Martin Netolický, Ph.D.
2. Miroslav Krčil. DiS., starosta Hlinsko
3. Josef Bidmon krajský starosta dobrovolných hasičů
4. MUDr. Vladimír Ninger, Ph.D. náměstek generálního ředitele NPK
5. Petr Fiala, starosta Letohradu
6. MUDr. Pavel Havíř ředitel Nemocnice následné péče Moravská Třebová
7. Josef Kozel starosta Heřmanův Městec
8. Ing. Lenka Pařízková jednatelka Sokolské župy Pippichovy Pardubice
9. Ing. Bohumil Bernášek - radní pro školství
10. Alena Šírová předsedkyně RR ČMKOS Pardubického kraje
11. MUDr. Josef Hájek, Prinář ORL nemocnice Ústí nad Orlicí
12. Ing. Václav Kubín starosta Králíky
13. Ing. Jan Stránský, starosta Přívrat
14. Mgr. Radko Martínek, emeritní hejtman a senátor Moravská Třebová
15. Bc. Jan Macháček starosta Proseč
16. Václav Roček starosta obce Moravany
17. Mgr. Lenka Tlustá starostka Borová
18. Ing. Ladislava Kratochvilová, náměstkyně ředitele ZZS Přelouč
19. Ing. Václav Kroutil radní pro zemědělství a venkov
20. Marcel Vojtěch starosta Seč
Zaprášená Podbranská ulice  

Fotografie byly pořízeny včera v pátek 24.7. Napovídají, že prostředí pro živo mají občané bydlící v rekonstruované Podbranské ulici nyní zhoršené. Má být horký týden, prášit se bude dál. Proto se přimlouváme za splnění slibu daného zhotovitelem a pokropení této komunikace, mohlo by to pomoci.
 
Buduje se také na Chmelnici 

Stavba sítí se týká také ulice Chmelnice, počet rozkopaných ulic se tím dálek rozšířil.  Je třeba mít trpělivost, opravdu jde o nutné věci, kabelizace je významný počin a bez kopání  to nejde zařídit.  Na takovou investici jsme dlouho čekali.  Letošní dávka  ulic, kde se kabelizace provádí je velká, ale obdobné to bude také v dalších letech, zase na jiném místě. Foto VV

  

Otevření další základny pro záchranáře nestojí nic v cestě

Výstavba výjezdové základny pro Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje v Holicích je u konce.  Na kontrolním dni se o její připravenosti přesvědčil i radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. 
„Stavba byla dokončena v termínu bez vad a nedodělků. Jediné, co způsobilo do jisté míry objektivní prodlevu, bylo připojení elektroměru, aby mohla být spuštěna vzduchotechnika a tepelná čerpadla. Vše se podařilo vyřešit, a tak se mohlo uskutečnit řádné předání nové základny Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje. Do ostrého provozu bude tato stanice uvedena na přelomu srpna a září,“ sdělil radní po oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
Základ ZZS v Holicích je jednopodlažní novostavba s vyhovujícími prostory pro personál, techniku a dostatečnými skladovacími prostory. Její vybudování řeší současné nevhodné umístění v provizorních prostorách města. „Nová budova je situována v blízkosti komunikace I/35 a záchranáři tak budou rychleji u nehod, které jsou na této silnici časté.  Celkové náklady na výstavbu jsou 19,3 milionů korun,“ dodal Ladislav Valtr.