Českotřebovský deník 215/2020 (27/7) 
Plánuje se zahájení nové ledové sezóny,
také start nového 14. ročníku CHL

Plán spuštění provozu sezony 2020–21 na Zimním stadionu v České Třebové je plánovaný na neděli 9.8.2020 ve 13:00 hodin veřejným bruslením. Dále je již poměrně slušně zaplněn provoz na srpen 2020, ale stále je prostor, pokud budete chtít nějaké volné ledy, vše objednávejte u Davida Píši. Zahájení 14. ročníku CHL je plánované na polovinu září 2020, pevně věřím že nám do pořádání soutěže nezasáhne vyšší moc.
 
Základní informace k zahájení CHL:

  • Soutěžní řády zůstávají v nezměněné podobě
  • Herní systém zůstává v nezměněné podobě
  • Sezona 2020-21 ponese název 14. ročník městské hokejové ligy CHL – „O putovní pohár starostky města Česká Třebová“
  • Nasazení týmů do soutěže dle výsledků 2. části z předchozí sezony (bude kopírovat nasazení do 3. části), samozřejmostí je předpoklad, že se přihlásí stejný počet týmů a také stejné týmy, pokud dojde k výpadku bude se celé nasazení adekvátně posouvat, v případě nového týmu bude dle pravidel nasazen na konec a dojde také k adekvátnímu posunu
  • Startovné budou hradit pouze nové týmy, ostatní týmy z předchozí sezony startovné platit nebudou (startovné se převádí z předchozí sezony), pokud se tým z předchozí sezony nepřihlásí – startovné propadá ve prospěch ostatních týmů
  • Platby za neodehrané zápasy v sezoně 2019-20 budou započítány do 1. platby, dotčené týmy již David Píša informoval 
  • Přihlášky (kdo ještě neposlal) do 7. 8. 2020
  • Soupisky do 14. 8. 2020
  • Startovné do 24. 8. 2020 (nové týmy)
  • Připomínky k soutěžním řádů přijímáme do konce 31. července 2020, poté už nebudou připomínky akceptovány
  • Cena za soutěž může být upravena na základě počtu přihlášených týmů, ale nepředpokládáme tuto variantu

    Ve čtvrtek 30. července má městské krematorium 50. narozeniny

    Půl století dlouhá historie už něco znamená. Jiná krematoria jsou starší, ale také mladší. Tak např. nejbližší pardubické krematorium zahájilo provoz již v roce 1923, brzy tedy oslaví "stovku". To českotřebovské  vzniklo díky odvážnému rozhodnutí tehdejšího ředitele komunálních služeb Česká Třebové Lexy, který rozšířil  původní projekt výstavby obřadní síně tak, že do projektu byla  přidána také kremační linka s médiem propan - butan. Využil uvolnění možností dané mnohokrát vzpomínaným rokem 1968. Soudruzi v Ústí n.O. mu to tehdy nemohli zapomenout. Výstavba tehdy stála celkem 981 tisíc Kčs. Provozovatelem krematoria byly nejdříve Sdružené služby města Česká Třebová, ze kterých vlivem centralizace a normalizace vznikl nejdříve oblastní podnik služeb a později Okresní podnik služeb. Od roku 1978 se změnilo médium na svítiplyn, od poloviny osmdesátých let pak na zemní plyn. Stížnosti na provoz krematoria byly prakticky od počátku, v době normalizace však tlumené. Velké problémy se řešily s představou okresního podniku služeb v letech 1989/90. Krematorium bylo v té době vlastně státním majetkem, města svůj žádný majetek ještě neměla. 
    Do majetku města bylo městské krematorium vloženo rozhodnutím odboru regionálního rozvoje Okresního úřadu v Ústí nad Orlicí v říjnu 1993. To byl již okresní podnik služeb v likvidaci. Soukromá pohřební služby Alice Hurtové pak provozovala městské krematorium  na základě  smlouvy z března roku 1994, uzavřené tehdy na 15 let. V roce 2009 byla potom tato smlouva prodloužena ještě o dalších deset let. Pronájem, správněji pacht, byl ukončen 31. 3. 2019  rozhodnutím o dalším neprodloužené této smlouvy.
    Od 1. dubna přechází úkoly provozovatele na městskou společnost Eko Bi, která musela nejdříve provést poměrně rozsáhlou  modernizaci budovy a zařízení a současně získat všechna oprávnění k činnosti, jde o činnost licencovanou.  Od října 2019 je v provozu obřadní síň, od listopadu také krematorium. Jedno z podmínek činnosti je omezit počet spalů na 1000 ročně. To se daří plnit díky omezení regionu působnosti n a současný okres Ústí nad Orlicí. 
    K 50 letům činnosti českotřebovského krematoria připravuje Českotřebovský deník videodokument. Bude uveden ve čtvrtek 30. července, 50 let po otevření krematoria a obřadní síně veřejnosti.  (mm)


    Otevření provozní budovy tvrze Bouda

    Uskuteční se v úterý 4. 8. od 11 hodin. Otevření se zúčastní kromě hejtmana Martina Netolického také starostové okolních obcí či zástupci provozovatele budovy v čele s Martinem Ráboněm.
     
    Městská knihovna v srpnu - ukázka toho nejzajímavějšího:

  • Matyldino pohádkohraní v Javorce - 5. srpna od 16 hodin
  • Čtenářský průkaz v chytrém telefonu
  • Letní bonus pro čtenáře – výpůjční doba na 45 dní
  •  
    Zámeček u Lanškrouna je na prodej

    Opravdu je okolí Zámečku bez známek světlé budoucnosti. O problémech informuje Orlický deník:  
    Realitní kancelář nabízí věž, která zbyla z kdysi rozsáhlého barokního zámku rodu Lichtenštejnů a pozemky kolem za 13,79 milionu korun. "Nejde o to získat peníze, mým cílem je najít někoho, kdo bude ochoten, ale hlavně schopen celou věc dotáhnout do konce,“ řekl Deníku majitel Zámečku architekt Přemysl Kokeš. Zdevastovanou památku s oficiálním názvem Nový zámek koupil se svým společníkem Jiřím Vávrou v roce 2004 od města Lanškroun za symbolickou tisícikorunu s podmínkou, že zámek bude opraven a bude sloužit i pro cestovní ruch. Po řadě oprav včetně zajištění statiky byl po třech letech Zámeček otevřen pro veřejnost. Rekonstrukce však stála hodně peněz a pro další rozvoj lokality začali vlastníci hledat strategického partnera, kterého nesehnali a nezískali ani dotace o které žádali. 
    Příjezd z Zámečku je nyní smutný, bez jakékoliv směrové značky, přesto zde funguje stále průvodce a prodej, v době mé návštěvy  sem přišla skupina dětí na prohlídku sklepení, které ze zámku zůstalo. Zámeček není na katastru Lanškrouna, ale Rudoltic, které před lety v okolí Zámečku budovali rozsáhlou bytovou kolonii. Není od Lanškrouna daleko, ale působí izolovaným dojmem. Má ovšem do budoucna potenciál k dalšímu rozšíření. Takže nakonec to koupí developer.

    Veteráni se vydají na spanilou jízdu, také do České Třebové

    Vojensko-historická akce Cihelna se v letošním roce uskuteční v nezvyklé podobě a milovníci vojenské techniky se tak místo do Králík přesunou k televizním obrazovkám. Pardubický kraj však našel řešení, jak ukázat co nejvíce lidem historická vozidla. Za podpory hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se uskuteční 15. srpna Spanilá jízda vojenské historické techniky.
    „I přes nelehkou situaci se nám podařilo zorganizovat akci, která alespoň částečně nahradí milovníkům vojenské techniky populární Cihelnu a zároveň podpoří cestovní ruch na Králicku.
    Fanoušci historie se mohou těšit na dvě desítky vozidel. Ty vyjedou z Králík a přes Jablonné nad Orlicí, Žamberk, Letohrad, Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou, Lanškroun, Červenou Vodu, Dolní Moravu se vrátí zpět na náměstí v Králíkách.
     
    Jedná se o celodenní akci a věřím, že vozidla udělají divákům radost po celé trase,“ sdělil hejtman Martin Netolický.  Vozidla mají v plánu vyjet v 8 hodin a vrátí se v 18 hodin.  „Na trasu dlouhou 140 kilometrů se vydají dvě desítky strojů. Jedná se o kusy předválečné, válečné i poválečné. Kromě osobních vozidel se představí i motocykly nebo tahače. Pouze Tatra 141 vzhledem k jejím technickým možnostem absolvuje pouze trasu z Červené Vody do Králík,“ prozradil organizátor akce Martin Ráboň.
    V České Třebové bude kolona parkovat od  13 do 13:30 hodin na parkovišti u zimního stadionu. Přijďte se podívat!

    Pardubický kraj patří do zelené oblasti tzv. "semaforu"


    Kraje požadují od vlády větší informovanost 

    V souvislosti s přijímanými opatřeními proti šíření koronaviru se v pondělí odpoledne sešla skrze videokonferenční hovor Asociace krajů České republiky s premiérem Andrejem Babišem a ministry Janem Hamáčkem a Adamem Vojtěchem. Hejtmané se zajímali především o semafor stupňů pohotovosti. Ty budou vyhodnocovány v rámci okresů. Na stupně pohotovosti budou navazovat konkrétní opatření.
    „Bohužel jsme se znovu dozvěděli o plánovaných opatřeních z tiskové konference, a proto jsme chtěli jako hejtmani znát konkrétní podobu návrhu. Samozřejmě uděláme pro ochranu veřejného zdraví maximum, ale musíme být včas a detailně informování, protože následně se na nás obrací občané, ale i další instituce a zaměstnavatelé. Tento postoj sdílíme například s panem primátorem Hřibem,“ řekl hejtman. „Právě zaměstnavatelé požadují jasnou metodiku, jak bude postupováno v případě umisťování zaměstnanců do karantény. Pan premiér přislíbil, že bude tuto záležitost debatovat s hlavní hygieničkou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Hejtmané mají v co nejkratší době také připravit seznam zásob jednotlivých osobních ochranných prostředků. „Naše krajské hmotné rezervy jsou umístěné přímo na úřadě. Jedná se však o zlomek materiálu, jelikož ještě v průběhu nouzového stavu jsme předzásobili naše školy, ale i další organizace tak, aby jim byl materiál dostupný co nejdříve,“ řekl hejtman.
    Spolu s ním se jednání zúčastnil také radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. „Do konce tohoto týdne spolu s kolegy z jiných krajů sdružíme informace o aktuálních zásobách osobních ochranných prostředků, které jsou jak v našich skladech, tak v jednotlivých organizacích. Předzásobení provedla také Nemocnice Pardubického kraje. Zásoby budou poměřovány ke stávající spotřebě. Pokud by se vyskytlo také v našem kraji větší ohnisko, je jasné, že spotřeba bude rapidně narůstat. S tímto je nutno počítat,“ řekl radní Valtr a dodal: „Kromě toho si ve velmi krátké době znovu prověříme naše vlastní i smluvní kapacit laboratoří a odběrových míst. Budeme chtít také dále vylepšovat pravidelnou vzájemnou informovanost mezi kraji. To samé však očekáváme od centrálních orgánů směrem ke krajům.“

    Finálové kolo druhého ročníku Ceny Contipro 

    Konalo se 23. července v areálu východočeské společnosti za účasti osmi nejlepších diplomantů, kteří představili svoje práce z oblasti biomateriálů, tkáňového inženýrství a regenerativní medicíny. Odborná porota nakonec vyhlásila dva vítěze. Zuzana Oulehlová i Jiří Doubek si odnesli odměnu sedmdesát tisíc korun.
    Porota v soutěži dbala především na odbornou kvalitu práce, přínos pro současný stav poznání, ale také na samotnou úroveň prezentace. Vysokou úroveň prací potvrzují i konečné výsledky. Nejlepší práce ve druhém ročníku byly nakonec dvě. Sedmdesát tisíc korun získala Zuzana Oulehlová se svou prací Vývoj planárních nanovlákenných vrstev pro nové aplikace v gastrointestinální chirurgii a také Jiří Doubek, jenž svůj výzkum zaměřil na kostní cementy na bázi fosforečnanu vápenatého.
    „Oboru tkáňového inženýrství jsem se věnovala už ve své bakalářské práci i ve svém volném čase, proto jsem se rozhodla pokračovat v tématu i ve své diplomové práci. Se svou prací jsem byla úspěšná už v soutěžích na univerzitě a moje vedoucí práce mi poradila, abych se přihlásila do Ceny Contipro. Cenná pro mě byla zejména zkušenost prezentovat svou práci před odborníky z praxe," říká Oulehlová.
    Byla to více méně náhoda, že jsem se dostal k tomuto tématu, protože obor materiálových věd není u nás na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové běžný, ale setkal jsem se s ním na pobytu v zahraničí v rámci programu Erasmus. Člověk si při účasti na takovéto soutěži uvědomí, že výzkum je i na ostatních univerzitách a fakultách na úžasné úrovni a v průběhu prezentací jsem měl dokonce pocit, že sem ani nezapadám, že prezentace ostatních jsou ještě na vyšší úrovni. Jsem tedy velmi mile překvapený, že můj výzkum porota ohodnotila až takto pozitivně," přibližuje své pocity po vítězství Doubek.
    Třetí místo a odměnu dvacet tisíc korun si odnesl Patrik Bouřa, který prezentoval práci Příprava a charakterizace strukturovaných a biodegradabilních materiálů. O vítězství bojovali i studenti, kteří s Contiprem dlouhodobě spolupracují
    O dva dny dříve porota hodnotila další diplomové práce, které ale vznikly ve spolupráci se společností Contipro. „Abychom zachovali nestrannost, vyhlašovali jsme dvě kategorie. Mezi studenty, kteří s námi dlouhodobě spolupracují, zvítězila Eva Trejtnarová s diplomovou prací Syntéza a funkční in vitro screening antimikrobiálních peptid, druhé místo obsadila Andrea Exnerová a třetí skončila Monika Štěpánová. Děvčata obdržela finanční odměnu ve výši padesáti, dvaceti a deseti tisíc korun,“ shrnula manažerka vzdělávacích programů Contipra Eva Myšáková.

     
    Městská knihovna Česká Třebová hledá nového kolegu či novou kolegyni

    Co požadujeme od vás:
    • mít pozitivní vztah k práci s lidmi, zejména mládeží
    • systematičnost, důslednost
    • organizační schopnosti, komunikativnost, týmová spolupráce
    • moci pracovat minimálně 2 dny v týdnu do 18 hod., 1× v měsíci v sobotu
    • řidičské oprávnění sk. B výhodou
    • ochotu dále se vzdělávat
    • min. ukončené středoškolské vzdělání
    • velmi dobrá znalost práce na PC
    • praxe v oboru vítána (není podmínkou)
    • chuť zkoušet trendy moderního knihovnictví, např. základy jednoduchého programování (Ozoboti a další), 3D tisk...
     
    Co my nabízíme vám?
    • práci na zkrácený úvazek s možností rozšíření na celý
    • zaměstnanecké benefity
    • příjemný kolektiv
    • možnost dále se vzdělávat, účast na konferencích apod.
     
    Náplň práce:
     komplexní správa výpůjčního pultu knihovny
    • komunikace s uživateli knihovny
    • zajišťování služeb knihovny
    • vyhledávání dokumentů, práce s katalogy a knihovním open-source systémem Koha
    • v případě potřeby zastupitelnost na jednotlivých odděleních (práce s různými věkovými kategoriemi uživatelů, zejména mládeží)
    • příprava a lektorování vzdělávacích akcí.
    Předpokládaný termín nástupu: září 2020 nebo dle dohody.

    Jestli vás nabídka zaujala, neváhejte a zašlete svůj životopis a motivační dopis na gabriela.bohackova@moderniknihovna.cz. Těšíme se na setkání a případnou spolupráci.