Českotřebovský deník 215/2020 (27/7) 
AKTUÁLNĚ COVID-19: PODROBNÉ SHRNUTÍ SITUACE V PARDUBICKÉM KRAJI.
LOŽISKA PŘIBÝVAJÍ I U NÁS. AKTUÁLNĚ NEMOCNÝCH JE 73. 

Poměrně dlouhý rozhovor jsem dnes dopoledne vedl s krajskou epidemioložkou MUDr. Olgou Hégrovou ohledně nutnosti svolání bezpečnostní rady kraje. Prozatím to není nutné a bylo by to pouhé politické gesto. Dohodli jsme se ovšem na pravidelných konzultacích o vývoji situace COVID-19 a operativně jsme schopni reagovat na jakákoliv rizika.
V kraji je nyní několik nových lokálních ložisek, která ovšem mají hygienici pod kontrolou tj. znají původ nákazy a jsou schopni "trasovat" její původ. Dovolím si pro příklad uvést odkud se nákaza v posledních dnech dostala do našeho kraje. Celková čísla stále nejsou nikterak děsivá oproti jiným regionům České republiky. Musí se ale všechno pečlivě hlídat.
A nyní k situaci:
V Pardubickém kraji je nyní 73 aktuálně nemocných nákazou novým koronavirem COVID-19. Z toho největší nárůsty posledních dní jsou zaznamenány na Orlickoústecku, kde je nyní 33 aktuálně nemocných, na Svitavsku 21, na Chrudimsku 10 a na Pardubicku 9.
Dobrou zprávou je, že všechny případy onemocnění v našem kraji mají lehký průběh.
 
LANŠKROUN a okolí: skupina rodičů s dětmi, která se vrátila ze sportovního soustředění mimo území našeho kraje, byla pravděpodobně nakažena osobou z Berouna, která na kempu také pobývala. V tomto případě jde o 13 potvrzených nakažených. Po epidemiologickém šetření je nařízena karanténa i dalším osobám.
 
LITOMYŠL a okolí:
- Několika občanům ukrajinské národnosti byl na českém území proveden test PCR, celkem u 6 osob byla potvrzena nákaza novým koronavirem.
- Výskyt se objevil také u prodavačky - brigádnice v prodejně společnosti Kubík po návratu z dovolené. Naštěstí kontaktů této osoby bylo minimum, nákaza se ovšem projevila i u spolupracujících osob. V této chvíli je evidováno 7 nakažených zaměstnanců. Prodejna byla dočasně uzavřena, majitel provádí její dezinfekci. Hygiena považuje spolupráci s majiteli za příkladnou.
- Obdobný ojedinělý výskyt byl prokázán u úřednice na městském úřadě. Opět je původ známý.
 
SLATIŇANY:
- Před polednem byla potvrzena nákaza u vedoucí sociální pracovnice u dvou domků Domova sociálních služeb Slatiňany. V karanténě je nyní 18 klientů domova a 12 zaměstnanců. PCR testy budou provedeny z důvodu prozatím vysokého rizika falešně negativních testů až v průběhu čtvrtka.
 
Zítra prověřím připravenost našich nemocnic na druhou vlnu, zároveň učiníme inventuru všech osobních ochranných pomůcek a prostředků, které jsou aktuálně k dispozici pro případnou druhou vlnu. Zatím ale budeme činit pouze preventivní opatření. Není důvod k panice. Známe původ nákazy ve všech známých případech.
Pozn.: Neuvádím všechny případy, které již byly zveřejněny v uplynulých dnech (IVECO BUS,...). Přináším pouze aktuální informace za poslední dny. FB Martin Netolický
 
Elektrospotřebiče Samsung do sběrného dvora nevozte. Prozatím.

NA SBĚRNÉM DVOŘE BUDE OD 1.8.2020 OMEZEN ODBĚR VÝROBKŮ ZNAČKY SAMSUNG Na tomto sběrném dvoře v České Třebové nebudou zpětně odebírány spotřebiče značky SAMSUNG z důvodu, že společnost SAMSUNG nefinancuje sběr elektroodpadu probíhající na tomto sběrném místě. V případě potřeby se prosím obraťte na společnost SAMSUNG, která vám sdělí nejbližší sběrné místo, kde můžete ke zpětnému odběru odevzdat váš vysloužilý spotřebič SAMSUNG. Obsluha tohoto sběrného místa nemůže vzhledem k výše uvedeným skutečnostem spotřebiče značky SAMSUNG přijmout. Výběr sběrných míst je dán rozhodnutím společnosti SAMSUNG. Omlouváme se Vám za vniklé komplikace a děkujeme za pochopení. Eko Bi.. s.r.o.
 
Vyjádření kolektivního systému REMA k tomu, že společnost Asekol přestává od 1.8.2020 ze sběrných dvorů  svážet elektrozařízení značky SAMSUNG 

To, že od 1. srpna 2020 Asekol zastavuje zpětný odběr veškerých televizorů a počítačových monitorů značky Samsung ze všech sběrných míst, je z pohledu ochrany životního prostředí, resp. financování sběru elektroodpadu pro nás nepředstavitelné. Snaha rozlišovat elektroodpad dle značek nebo data prodeje není podle našeho názoru technicky možná a žádný z kolektivních systémů v Evropské unii to tímto způsobem nedělá. Pokud se kolektivní systém Asekol rozhodl pro tento krok, pro změnu svého 15 let funkčního systému sběru, je to jeho vlastní odpovědnost.
Asekol si ve svém konkurenčním boji bere občany a obce jako svá rukojmí. REMA se od tohoto způsobu konkurenčního boje zásadně distancuje, obce nesmějí být touto situací jakkoliv dotčeny. REMA proto obcím nabízí pomoc: „Pokud se Vaši občané dostanou do komplikací v oblasti zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení, jsme plně připraveni zajistit zpětný odběr, a to v každé ze šesti definovaných skupin elektrozařízení, a bez zbytečného odkladu“.  
Mimo jiné už v prosinci 2019 v prohlášení adresovaném Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) REMA uvedla, že pokud by některý z kolektivních systémů v České republice zajišťující zpětný odběr změnil svůj přístup k obcím, a tím je vystavil nejistotě o budoucnost zpětného odběru v obci, je připravena kteroukoliv z nich zapojit do své sběrné sítě a uzavřít s ní smlouvu za podmínek shodných pro všechna místa zpětného odběru v obcích. Vše v souladu s platnou legislativou.

Společnost REMA Systém, a.s. deklaruje, že je připravena napojit se na stávající a funkční systém obce tak, aby občan v souvislosti s tím, že společnost Asekol přestává od 1.8.2020 ze sběrných dvorů svážet elektrozařízení značky SAMSUNG, nezaznamenal jakoukoliv změnu. Aby nemusel přemýšlet, jakou značku elektrospotřebiče a kam má donést. Dnes je to totiž značka Samsung …

K sektorovému sečení - nesečení

"Na ucelenějších plochách, které jsou sekány v delších intervalech, aby zde mohly vykvést luční květiny a proběhnout vývoj hmyzu jsou delší intervaly sečení... Zlepšuje se tak mikroklima ve městě a plochy lépe zadržují vodu. Časté a opakované sečení naopak vysušuje plochy a ničí životní prostředí pro živočichy a rostliny...."
 
Místo lučních květů v parku vévodí kerhart - bršlice.

Vegetariáni ji milují, zahrádkáři naopak.  "Bez ohledu na to, zda má kerhart ideální podmínky k růstu, nebo ne, roste všude. Vytváří husté a rozsáhlé kolonie, kterých se v zahradách jen těžko zbavujeme. Její růst je tak vehementní, že je schopna zahubit nejen trvalky, ale dokonce i některé listnaté či jehličnaté dřeviny. Oddenky i semena se rozšiřují větrem...."
Vybráno z abecedy zahrady: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vypada-brslice-plevel-ktery-zahradkari-nenavidi-a-vegetariani-miluji
Věřím, že ani úředník, který rozhodl o "moderním evropském trendu" nesekat louky v parcích, nedokáže obhájit stav, znázorněný na uvedených fotografiích parku na Zámostí, kterého si nikdo nevšímá. Místo vykvetlých lučních květin kvete něco zcela jiného a šiří se to i do okolních zahrad. Nejsem spokojen s tím, že o neúdržbě parku rozhodli úředníci a občané za stávající stav kritizují městskou samosprávu, tedy zastupitele. Snad aby se zastupitelé přeměnili na smečku hlídacích psů, šmejdících po městě a připomínajících úředníkům jejich povinnosti? Na úpravu parku Zámostí máme přitom připraven nový projekt s náročnými a drahými stavebními či zahradnickými úpravami a nyní nejsme ani ochotni dělat tu základní údržbu. Přes jedinou parkovou cestu je již několik měsíců převislý keř, který je třeba obcházet (nebo objíždět) po trávníku. Jediným počinem byla instalace nového odpadkového koše a  fotopasti monitorující oblast jediné zdejší lavičky. Mohli bychom jistě víc... (mm)
 
Webová kamera v krytém bazénu napoví jeho obsazenost.

Aktuální obsazenost v krytém plaveckém bazénu je nyní možné zjistit pomocí webové kamery monitorující prostor velkého bazénu. Obrázek je zde aktualizován po dvou minutách  a zveřejněn na webové stránce krytého bazénu pod záložkou "kamery".
Z kamery není pořizován záznam.
 
Ideální by bylo získat přímo číselnou informaci o  tom, jak je kapacita krytého bazénu naplněna např. tak jak  je uváděno jinde (např. Velké Losiny). Zařízení, které by takovou informaci bylo schopné on-line poskytovat je však velmi drahé a zatím si jej nemůžeme dovolit. Musíme pamatovat na další nutnou  funkční modernizaci. 
 
V Letohradě mají (skoro) fungl nové nádraží

Mají zde nové nástupiště, kolejiště, informační i odbavovací systém, autobusový terminál i parkovací zónu, kde můžete platit i mobilem, což je ovšem dražší  z nepochopitelných důvodů o 3 - 6 nebo i 9 korun. Foto Luboš Kozel.
 
20 let letohradského muzea řemesel 

Je to obdivuhodný projekt, každý musí závidět, co lze v této oblasti podniknout a konkurovat všem zavedeným a dobře podporovaných státním či krajským institucím. Více prohlídkových tras, spojení s restaurací, dobrá pohoda.  Když přijdete (a zaplatíte) vstupné, které není rozhodně tak lidové jako např. v muzeu  českotřebovském. pro dospělého 170, pro dítě 120 korun, rodinné vstupné za 480 korun. U nás v českotřebovském muzeu stačí dvacka. Pak dostanete špendlík, který zapíchnete na mapě do místa odkud jste přijeli. Marně jsme hledali Českou Třebovou, prostě o ní nic v Letohradě nevědí, jinak tam mají kdejaké jiné malé městečko. Jen Třebová se jim nevešla. Tak aspoň Moravská, tu tam mají. Nakonec, Třebová jako Třebová.... (mm)
 
Opravený domov mládeže bude sloužit i budoucím leteckým specialistům 

Moravská Třebová – Stavební práce na Integrované střední škole i na Gymnáziu a letecké střední odborné střední letecké škola jsou v plném proudu. Pardubický kraj provádí na obou svých školách rekonstrukce budov.  
„Na budově dílen ISŠ Moravská Třebová na ulici J. K. Tyla realizujeme projekt zateplení v hodnotě 10 milionů korun.  Práce budou dokončeny na podzim letošního roku. Výuka na škole nebude omezena. Další práce probíhají na ubytovacích prostorech v budově kláštera. Od září zde budou moci bydlet žáci obou škol. Uvítají to zejména ti, kteří dojíždí na střední leteckou školu. O tu je velký zájem a studium zahájí už druhý ročník,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Oprava dvou pater domova mládeže, který je ve stejném objektu jako školní jídelna budou stát 9,4 milionů korun. Vybavení jako židle, postele, stoly nebo povlečení vyjdou na 1,9 milionů korun.
„Drobné úpravy realizujeme i na gymnáziu. Žáci se mohou těšit v novém školním roce na rekonstruovanou učebnu IT, opraveny budou také toalety v jednom patře. Celkově se zde jedná o náklady ve výši 2,2 milionů korun,“ dodal radní Bernášek.
Pardubický kraj dále informoval, že bude na ISŠ Moravská Třebová investovat i v roce 2021. Realizovat se budou projekty na úsporu energií na dalších budovách školy. Náklady by měly činit 33 mil. Kč.  
 
Do nemocnice pouze s rouškami 

Pacienty, jejich doprovody, návštěvy i další příchozí do areálu všech zařízení Nemocnice Pardubického kraje proto prosíme, aby do nemocnic i nadále přicházeli s rouškou nebo jinou ochranou dýchacích cest,“ připomínají nemocnice. Jedna výjimka tu ale je, roušky nemusí nosit hospitalizovaní pacienti. Návštěvy jsou znovu povoleny od 13. června, a to pouze při dodržení stanovených pravidel, například bez známek nemoci a s vyplněným prohlášením o bezinfekčnosti.
COVID: prodejna Kubík na náměstí v Litomyšli uzavřena

V obchodě Kubík byli otestováni všichni zaměstnanci a navíc i někteří pracovníci z vedení společnosti, kteří byli v užším styku se zaměstnanci supermarketu. „Preventivně v nejbližších dnech podstoupí test i všichni zbývající zaměstnanci z centrály Kubík v Litomyšli, včetně účetního a technického oddělení,“ uvedl Dalibor Novák, marketingový ředitel firmy Kubík. prodejna na litomyšlském náměstí zůstává uzavřena. Včera tu specializovaná firma udělala kompletní dezinfekci a následovat bude generální hloubkový úklid. Termín otevření obchodu zatím není známý. „Dobrou zprávou je, že všechny pozitivní případy jsou buď zcela bez příznaků, nebo s velmi lehkým průběhem.
 
Konec návštěv sociálních zařízení v Litomyšli

V Litomyšli je k odpoledni 28. července 11 osob pozitivně testovaných na covid-19 (sedm z OD Kubík, dvě z městského úřadu, u zbytku nespecifikováno). Několik desítek lidí je z preventivních důvodů v karanténě. Pozitivní zprávou je, že podle odborníků se virus nešíří komunitně, lidé se nakazili v práci a nemoc má lehký průběh. Situaci bedlivě sledují hygienici a podnikají příslušné kroky, není důvod k panice. Je na zvážení každého z nás, zda bude např. po dobu nakupování, v MHD či ve vnitřních prostorech ostatní chránit rouškou. V rámci kraje je pozitivně testovaných 54 osob. Vyjádření OD Kubík najdete zde.
Na situaci na Litomyšlsku hned zareagovalo Centrum sociální pomoci v Litomyšli. „Vzhledem ke zhoršující se situaci ohledně covid-19 v Litomyšli a blízkém okolí od pátku 31. července zavíráme naše domovy pro návštěvy. Volný pohyb klientů zůstává neomezen. Klientům lze přinést balíček, naši pracovníci jim jej rádi předají,“ informovalo vedení centra.
 
V Domově ve Slatiňanech onemocněla sociální pracovnice

Jedna pracovnice Domu sociálních služeb ve Slatiňanech má potvrzený covid-19. V karanténě je 18 klientů, musí absolvovat testy na koronavirus, uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD) na facebooku. Domov se stará o klienty s mentálním a kombinovaným postižením, je největším krajským zařízením svého druhu. Sociální pracovnice se starala o klienty ve dvou dislokovaných domcích. Nepůsobila v hlavní budově. „Testy klientům budou provedeny v průběhu čtvrtka. Původem je nákaza z jiného lokálního ložiska, kde se nakažená pohybovala,“ uvedl hejtman.
 
SŠUP: Prázdninový tábor po sedmé 

Ani pandemie koronaviru nedokázala zastavit úsilí pedagogů orlickoústecké umprumky, kteří již posedmé uspořádali tábor pro žáky druhých stupňů základních škol. Pod názvem Setkání s technikou a přírodními vědami se konal v polovině července a přilákal čtyřicet dětí ve věku od 10 do 15 let. „Některé z nich k nám jezdí opakovaně,“ přiznává lektorka Blanka Vomáčková.
Loni se pořadatelům osvědčila spolupráce navázaná s MAS Orlicko, díky níž byly náklady pro účastníky zcela minimální. To platilo i pro letošek, a tak byla kapacita tábora záhy naplněna. „Děti měly na výběr z deseti aktivit. Mezi nimi manuální, technické a přírodovědné, ale také umělecké. Například základy knižní vazby, modelování, výtvarné, grafické a textilní techniky či práci s digitální fotografií. Některé aktivity jsme bohužel museli zrušit, protože jejich lektoři byli z rizikových skupin. I tak ale zdárný průběh tábora zajišťovalo přibližně dvacítka lektorů a jejich pomocníků z řad studentů školy,“ uvedla Blanka Vomáčková, hlavní koordinátorka prázdninového setkání.
Prázdninová aktivita ústecké školy neušla pozornosti krajského radního pro oblast školství Bohumila Bernáška, který na umprumku zavítal v pátek 17. července. A poslední den tábora si jeho atmosféru pochvaloval. „Jsem velmi potěšen, že děti ze základních škol mají možnost si některé střední školy prohlédnout o prázdninách důkladně "zevnitř". Snáze se potom rozhodují, jaký obor si pro své budoucí středoškolské studium vybrat. Škoda jen, že podobný tábor nejde uspořádat pro rodiče či prarodiče. Rádi bychom jim totiž ukázali, jak se výuka na našich školách změnila a jaké mají střední školy technické vybavení,“ sdělil radní školství Bohumil Bernášek. A účastníci? I mezi nimi vládla spokojenost. „Celý týden se mi moc líbil a užila jsem si ho,“ svěřila se dvanáctiletá Lucka a o rok mladší Kuba, který se věnoval technickým aktivitám, doplnil: „Určitě se za rok přihlásím znovu.“

Pardubický kraj patří do zelené oblasti tzv. "semaforu". Nepodceňujte to!

Počet pozitivních covid 19 v našem okrese rychle roste! Nový údaj 33 aktuálně nemocných, celkem od počátku již na čísle 59...