Letní koncert s velkým nasazením: Hana Kosnovská - Veronika Hložková      
Poslední červencový čtvrtek 30. 7. Zaplněná Javorka, spousta příznivců již už minulých ročníků obdobně úspěšných koncertů nebo  dnes již neobnoveného jazzockového festivalu.  Ač bydliště účinkujících se nyní nekryje s Českou Třebovou, příznivců u nás neubývá.  Připomeňme úspěšné působení Hany Kosnovské ve formaci NIL (Jan Končický, Kobéz, Hana Kosnovská a Michal Končický), se kterým dosáhla takových úspěchů, že byla v roce 2011 nominována na udělení Ceny města.  Bylo to tenkrát  za velmi úspěšné album Dirty 2010.  NIL v té době vystupoval také jako předkapela Čechomoru na jejich turné, NIL vystoupil i na takových podiích jako hala Incheba v Bratislavě, hala Vodová Brno či T-Mobile Arena v Praze. 
Také v Javorce to byl ve čtvrtek velký úspěch, Hana Kosnovská se představila opět se zpívající violoncellistkou  Veronikou Hložkovou, stejně jako před dvěma lety 9. srpna 2018. připomeňme si oba tyto javorecké koncerty: 

  • Ještě snímky z koncertu  9. srpna 2018                                                                 

  • Jméno Hanky Kosnovské bylo více než dekádu spojeno s rockovou formací Nil z České Třebové a již při prvním kontaktu je možné si udělat názor. Nepřehlédnutelnou, a hlavně nepřeslechnutelnou, frontwoman buď milujete, nebo nenávidíte. Poklidné rockové písně totiž naživo promění v exhibici...
  • Co napsala v roce 2016:
  • Otec byl zarytý metalista, a proto jsem odmalička poslouchala Whitesnake, Black Sabbath, Europe, Uriah Heep, Judas Priest a podobné máničky. Dneska už to moc nevyhledávám, ale určitě mě to poznamenalo a formovalo.
  • První deska, kterou jsem si pořídila ve dvanácti po koncertě Michaela Jacksona v Bukurešti. Přišlo mi to tehdy naprosto neuvěřitelné. Navíc v roce 1992, kdy bylo ještě poměrně krátce po revoluci. Určitě se to neodráží v naší tvorbě, ale i tahle deska na mě měla velký vliv, když jsem dospívala.
  • Když jsem nastoupila k Nil, spoluhráči mi tvrdili, že mám podobný projev jako tahle holandská zpěvačka. Hned jsem si ji vyhledala a zrovna v té době vydávala album Graduated Fool, které je asi nejlepší z její tvorby. Nakonec jsem jí úplně podlehla a uvědomila si, že zpívám opravdu tak divně jako ona.
  • Když jsem nastoupila k Nil, spoluhráči mi tvrdili, že mám podobný projev jako tahle holandská zpěvačka. Hned jsem si ji vyhledala a zrovna v té době vydávala album Graduated Fool, které je asi nejlepší z její tvorby. Nakonec jsem jí úplně podlehla a uvědomila si, že zpívám opravdu tak divně jako ona.
  • Je to americká grungeová kapela, která sice nepochází ze Seattlu, ale v té době byla na vrcholu popularity, právě téhle druhé desky se prodalo během krátké chvíle osm milionů. Je to hlavně zvukově výborná deska, která má ohromnou vnitřní sílu a překrásné gradace. Přesně to postrádám u jejich pozdějších desek, a stejně tak u mnoha jiných kapel, které se odklonily od pásků k počítačům.
  • Mám krásné vzpomínky na kapelu Reef a stejně tak na projekt zpěváka a basáka pod názvem Stringer Bessant. Je to hodně neznámá věc a desky si vydávají přes nějaký malý label, ale úplně mě uhranul charismatický hlas zpěváka.
  • Z rockové klasiky hrozně ráda vzpomínám na Queen a úžasného Freddieho, který byl naživo nepřekonatelný. U nás doma se česká hudba nepouštěla, dokonce ani moc televize, a byla jsem tak trochu izolovaná. Musím říct, že se o mě rodiče moc nezajímali, a proto jsem třeba ve školce neuměla žádné říkánky. Děti zpívaly Skákal pes, já mumlala nějakou baladu od Whitesnake. To je i důvod, proč tíhnu k angličtině.
  • (www.muzikus.cz)

  •