Českotřebovský deník 220/2020 (1.8.) 
Na Pekláku velmi živo, až nával. Plný kemp!

Peklák se stává oblíbenou destinací bikerů z daleka široka. Svědčí o tom nakonec i uvedené fotografie ze soboty 1. srpna. Potěší zejména zaplněný kemp, svědčí o tom, že se k nám vyplatí přijet i z větší dálky a pobýt  celý víkend nebo i více dní. Počasí přálo, spokojenost bikerů vypadá dobře. Pro kempující bude opravu třeba vytvořit lepší zázemí, kontejnerové sestavy lze pořídit poměrně levně, bude možné zajistit i jejich celoroční provoz. S obdobnou sestavou kontejnerů jsou spokojeni např. ve sportovním areálu ve Svitavách.  Jsem rád, že se na zajištění takového zázemí pracuje, i když letos se to asi nepodaří. (mm)


Semanín v umění - beseda k nově otevřené výstavě se zajímavými hosty

Kostel sv. Bartoloměje  v Semaníně se stal dějištěm mše a také besedy k nově otevřené výstavě "Semanín v umění", která se konala dnes v sobotu 1.  srpna odpoledne. Obrazy českých ale i německých malířů můžete shlédnout ve zvoničce na semanínském hřbitově, která přináší zajímavé informace o tom, kdo všechno a jak   působil v oblasti výtvarna v nedalekém Semaníně.
Jména jsou až překvapivá, např. Mikoláš Aleš.  Také Max Švabinský a Rudolf Vejrych, kteří sem mohli dojít z nedalekého Kozlova.
Ale jsou zde i další obrazy, prvního poválečného učitele Josefa Dastycha a nebo současníka Jaroslava Doležala ze Zhoře, také obrazy a sochy odsunutých německých obyvatel a jejich potomků, např. Antona Schmidta, Ernsta Kaupy. Celkem je zde zastoupeno cca  12 autorů. Autor výstavy Davis Smyčka si dal s její přípravou hodně práce.
Besedy s projekcí  se zúčastnilo  více než 30 zájemců ze Semanína i z České Třebové. Přijela také praneteř Rudolfa Vejrycha paní Jana Vejdovská, která je nyní na letním pobytu v Kozlově. 
Na výstavě, besedě i mši také natáčel Českotřebovský deník. O této akci uvedeme v neděli 2/8 reportáž, později  i obsáhlejší dokument. (mm) VIDEO NAJDETE ZDE

Parní vlak do Hanušovic 

Souprava historických vozů tažená u nás vlastně neznámou lokomotivou řady 431 032  odjela od třetího nástupiště  směr Ústí nad Orlicí - Letohrad - Dolní Lipka - Hanušovice a o jízdu byl slušný zájem. Vlak pojede ještě o dalších srpnových sobotách a pak ještě o svátcíéch v říjn u a listopadu. 


Obrázky z vycházky k rotundě sv. Kateřiny

Trávník v areálu  rotundy sv. Kateřiny je posekán, lavičky jsou používané. Ve stínu lip je zde pěkný odpočinek. Zde v odlehlejší části se vyplatí více laviček než  v parku "dole" na Zámostí, kam by přišlo více lidí. Zde může být jen jediná. Více lidí tomu nerozumí.

  . Do fasády rekonstruovaného objektu u rotundy se vehementně pustilo ptactvo a nijak ji nešetří. Po cestě k rotundě můžeme obdivovat nově upravený rodinný domek, který  sem do čtvrti U Kostelíčka zapadl velmi dobře.