Českotřebovský deník 222/2020 (3.8.) 
Aktuální informace cestovní agentury CAM Ústí nad Orlicí

Zájezdy do Polska-Kudova Zdroj, jedeme vždy ve čtvrtek v 7,00 hod. z ÚO autobusového nádraží.
Termíny do konce roku :20.8., 24.9., 22.10., 19.11.,10.12.2020. Cena 150 Kč. Příjezd do Ústí cca ve 14:30 hodin.
Dále nabízíme ještě volná místa do Chorvatska - Baška Voda, Makarska, Tučepi,
Termín 21.8.-30.8.2020 nebo prodloužený pobyt 21.8.-2.9.2020. 
Kontakt: Telefon 465 527 696 nebo 606 748 616
Pátek 7. srpna podvečer: Svinnský Iscarex kros

Start hlavního závodu na 5400 metrů v 19 hodin,  běhy na kratších tratích pro mládežnické kategorie od 17 hodin
Česká Třebová - Svinná - Šimůnkovo. Více informací najdete ZDE
 
Opět lavičky 

Někdy na jaře jsem se zmínila o nedostatku laviček ve městě ( Hýblova ul., park u řeky,…). Myslela jsem si, že během léta se situace zlepší. Netušila jsem, že koupit pár laviček je takový problém, bohužel, v našem městě je to zřejmě ,,běh na dlouhou trať“. Postupně se dozvídáme, že se bude rekonstruovat park u krematoria za 12 mil. A že park u řeky čeká také na projekt, a pravděpodobně místo umístění pár laviček za pár korun, se bude i zde realizovat projekt za miliony.
A ještě… na hřbitově, u našeho hrobu, stála roky ( co já pamatuju) lavička. Klasická, s opěradlem, romantická, sice trochu oprýskaná, ale pořád dobrá. Stála pod stromem, ve stínu. Jaké na ní bylo hezké posezení… Na podzim ale zmizela, poprvé za léta… Asi jí opraví, natřou, a na jaře vrátí na místo, myslela jsem si. Ale ne, nevrátili, asi ji někdo potřeboval na svou zahradu… Je pravda, že si můžeme na hřbitově posedět na ,,pryčnách“ na přímém slunci, tak proč by tam měla stát lavička s opěradlem a ve stínu ! A vůbec, zajímalo by mě, kde je ? Ví to někdo ? Přeci jí někdo ,,nepozorovaně“ neodnesl !  Mirka Valentinová
 
Dětské hřiště na sídlišti Trávník bude námětem k ocenění 

Celý prostor uprostřed sídliště byl skutečně dobře vybrán a rozčleněn. Plány se postupně mění v realitu. mění se současně i okolí, tedy cesty a schodiště, 40 let staré sídliště  takovou změnu potřebuje a je dobře že ji dostává, navíc s 50% dotací z Fondu rozvoje bydlení. Současný stav prací je  již dobře vypovídající o tom, že  hřiště bude eldorádem dětí, navíc v místě, kde není nebezpečí z kolize s dopravními prostředky (ani s těmi zaparkovanými), kde není hluk a kde si může žít sídliště "samo pro sebe". První kvalitou je tedy výběr samotného místa, druhou kvalitou dobrý projekt a třetí kvalitu vidím v komplexní přeměně celého prostoru, nejde tedy jen o vybudování ohrazeného hřiště, jak se podvedlo před několika lety na Křibu, ale zde se jedná o novou úpravu celého sídlištního prostoru.
Neznamená to ovšem, že je tím sídliště Trávník vyřešeno, je třeba řešit systém parkování automobilů a také systém "parkování" kontejnerů na tříděný odpad, protože jejich počet se rozrůstá a žádný projekt je nechystá nějak schovat. je však dobře že se začalo akcí pro děti, je to sympatické opatření a bude se určitě líbit.  VÍCE ZDE


CAKLE FESŤÁK

V tábořišti Cakle se konal v pátek a v sobotu  multižánrový hudební festival CAKLE FESŤÁK. Páteční program patřil převážně elektronické taneční hudbě, reggae a podobným stylům (DJ FLUXDJ FLUXDJ OLIVAZ) V soboru 1. srpna DIVOKEJ BILL revivalMIAGRUTHE COMPLICATION a SUKULENT SOUND.  K tomu  občerstvení a doprovodný program pro děti.
 
Regionem Orlicka po třicáté

Ve dnech 31.7. – 2. 8. se jel 34. ročník jednoho z nejprestižnějších juniorských etapových závodů v Evropě „REGIONEM ORLICKA“ - Český pohár juniorů v silniční cyklistice s mezinárodní účastní.  Závod byl tradičně rozdělen do 4 etap, z toho první se jela v pátek 2. srpna. Byla ovšem z důvodu dopravní nehody zastavena a následně zrušena. Druhou etapou byla časovka jednotlivců dlouhá 9 km. Třetí etapou byl závod dlouhý 83 km, který ml trasu vedenou také přes Českou Třebovou.- Vždy se jezdilo na Skuhrov, letos to nebylo díky opravám silnice možné, proto trasa vedla bez velkého převýšení přes Třebovice. Obě etapy se jely v sobotu 1. srpna.
Poslední čtvrtá etapa, která se jela v neděli 2. srpna a stejně jako každý vedla také přes Ústí nad Orlicí a okolní obce a letos měřila 86 km. Všechny etapy měly start i cíl v Lanškrouně a pořádal je SKP DUHA Lanškroun. Letošního ročníku závodů se účastnilo na 160 závodníků z 20 týmů a 7 zemí.
V minulosti v závodě zvítězili sportovci, kteří nám dělají radost i v současné době. Jen namátkou jména sportovců, kteří uspěli v tomto závodě a později objevují ve výsledkových listinách světových soutěží: V ročníku 2005 zvítězil závodník SKP DUHA Lanškroun Leopold Konig, o rok později byl nejlepší Slovenský reprezentant Peter Sagan, v ročníku 2011 zvítězil další odchovanec pořádajícího klubu Daniel Turek, kterého v roce 2013 nahradil další bývalý závodník klubu SKP DUHA Michal Schlégel. Naposledy Český závodník vyhrál v roce 2016, kdy se vítězem stal dnešní reprezentant ČR Jakub Otruba.
Více informací a výsledky naleznete na webu http://www.skpduha.cz/.
 
Poslední domek ze staré Tkalcovské ulice je zbouraný

 
Ještě se nám podařilo zachytit dům těsně před zbourání, asi před dvěma týdny. post bourání máme zachycen také na mnoha dalších fotkách Martina Šebely a na videu. Morkesův domek byl  posledním  u bývalé trasy Tkalcovské ulice, kde také tekl Křivolický potok, nyní poctivě schovaný do podzemí. provedená dokumentace naznačuje, že se budeme osudu domu (a jeho obyvatel) podrobněji věnovat ve zvláštním článku a videodokumentu. Nyní alespoň dva snímky "před" a "po" demolici. (mm)


Litomyšlské Toulovcovy pátky v srpnu  

7.8: Divadlo M - pohádka O Aničce ze mlýna. O hudební start druhého poločasu se postará Lucie Redlová s kapelou Garde. Tato zpěvačka a písničkářka – dcera Vlasty Redla – stála u zrodu kapely Docuku, spolupracovala s Žambochy, skupinou Traband, Jitkou Šuranskou i Davidem Stypkou. V Litomyšli představí průřez více než desetiletého hraní s doprovodnou kapelou Garde.
 
15.8. Předposlední prázdninový pátek bude ve znamení pohádky Prasečí slečinky, kterou nám bude vypravovat Divadýlko z  pytlíčku. Úctyhodných 20 let na scéně si u nás připomene violoncellové duo Tara Fuki. Duo tvoří zpívající violoncellistky Andrea Konstankiewicz-Nazir (ex BOO, ex Rale, Kubilai Khan Investigations) a Dorota Barová (Vertigo, Kuzmich Orchestra, DoMa Ensemble, hostuje např. v kapele Anety Langerové, ex Chorchestr, ex Asyl Akt). Od svého vzniku slaví Tara Fuki koncertní úspěchy po celé Evropě a Střední Americe.
 
22.8. Prázdniny nám uzavře Divadlo Pohádka s vyprávěním o tom, Jak se Kuba přepočítal. Hudební tečka bude patřit skvělé kapele s dnes trošku provokativním názvem Epydemye. Na pódiích se s touto partičkou potkáváte již 15 let. Své posluchače napříč generacemi si kapela získává svou pozitivní a živelnou koncertní energií a písněmi, které otevírají zajímavá témata.

Tak tedy – každý pátek o prázdninách, od 18.00 pohádka, od 19.30 koncert – vše na Toulovcově náměstí. V případě nepříznivého počasí se akce koná v Music Clubu Kotelna. Právě zde se také každý pátek o prázdninách koná od 23.00 do 03.00 hodin Toulovcova afterparty.


Knihovnička "piáno" na nádraží nemá dostatečný výběr knížek. 

Určitě byste mohli nabídnout a přinést, zde se dostanou do dobrých rukou, než vyhazovat celé knihovny po předcích, mohou knihy sloužit druhým. Nezapomeňte, že tuto možnost máme v hale našeho nádraží. Nenechte to jen na pracovnicích městské knihovny.....


SUPERHRUBÁ MZDA? OD POČÁTKU NESMYSL. VÍTÁM JEJÍ ZRUŠENÍ.

Skoro bych řekl konečně. O neúměrné daňové zátěži pro zaměstnance bychom mohli hovořit hodiny. Narovnání ve vztahu k ostatním skupinám je opravdu nezbytné. Téměř 14 let máme v našem právním řádu paskvil, který nezná žádný jiný daňový systém na světě, a to superhrubou mzdu.
Do roku 2006 jsme používali osvědčený model hrubá mzda - čistá mzda, v některých státech se říká brutto - netto. Pojem superbrutto opravdu nezavedl žádný stát kromě České republiky. Jednotná sazba ovšem se nikdy fakticky nestala rovnou daní, jak bylo původně slibováno.
Proto osobně vítám, že se debata otevírá. Je předčasné hovořit o přesném nastavení. O tom bude následující debata, jak upravit náš daňový systém, aby nedošlo k nevratnému zásahu do veřejných rozpočtů. Je ale na místě zmenšit břímě zaměstnanců, které je dlouhodobě u příjmových daní poměrně vysoké. 
V tomto nesouhlasím ani tak s premiérem, ale s vládním programovým prohlášením. Ráno jsem v tomto smyslu hovořit s vicepremiérem a ministrem vnitra.  A v tomto panuje uvnitř vládní koalice vzácná shoda. A tentokrát se k ní připojuji i z odborného hlediska. Když jsem učil na dvou právnických fakultách a zabýval jsem se daňovou teorií, nždy jsem poukazoval na "českou cestu".
Neuspěchejme zbrkle závažnou debatu na téma přímé příjmové daně. Je třeba ovšem vést konstruktivní debatu 😉 FB Martin Netolický

  


  •