Českotřebovský deník 224/2020 (5/8)  

Fotoprocházka blátem s obdivem ke všem co v dešti pracovali


Živé vysílání zítra ve 14 hodin na facebookovém profilu Pardubického kraje

Ve čtvrtek 6. 8. od 14:00 na facebookovém profilu Pardubického kraje uskuteční živé vysílání rozhovoru s hejtmanem Martinem Netolickým. Mezi témata bude patřit například aktuální epidemiologická situace, zásoby osobních ochranných prostředků, komunikace se zaměstnavateli a Krajskou hygienickou stanicí.
V případě, že máte jakékoliv dotazy, prosím zašlete je na emailovou adresu dominky.bartak@pardubickykraj.cz do zítřejší 12. hod.


ČEŠTÍ ZÁCHRANÁŘI MÍŘÍ DO LIBANONU.
SOLIDARITA JE NA MÍSTĚ. V TÝMU JE I KYNOLOG Z ÚSTÍ.

Po včerejším ničivém výbuchu v hlavním městě Libanonu Bejrútu, který zabil desítky lidí a tisíce osob je zraněných, míří na místo neštěstí čeští záchranáři z HZS ČR. V expertním týmu budou kromě záchranářů také kynologové, statik a lékař. Jedním z kynologů je také David Hynek z Územního odboru HZS Ústí nad Orlicí.
 
První vlaštovka:
Přivaděč Rokytno – Býšť nabyl právní moci územního rozhodnutí

Jeden z přivaděčů k budoucí dálnici D35 má vzniknout v úseku Rokytno – Býšť.  Přivaděč jakožto nová silnice druhé třídy tak propojí silnice D35 a I/35, a to přibližně čtyřmi kilometry. V tuto chvíli má stavba platné územní rozhodnutí.
Se situací nás obeznámil náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš: „Svolávali jsme s místními, kteří na území budoucího přivaděče žijí, besedy, na kterých jsme debatovali právě ve věci přivaděče. Po dlouhosáhlých výměnách názorů jsme dospěli k určitému kompromisu a vzájemně si s místními vysvětlili, jak přivaděč bude prospěšný a jeho výstavba nutná. Navíc jsme občany a paní starostkou Rokytna probrali i budoucnost obecní silnice po vyhotovení přivaděče. Dohodli jsme se, že zadáme projektovou dokumentaci, která se bude týkat oprav a zavedení bezpečnostních prvků právě na této obecní komunikaci.“
Propojením nové dálnice D35 a napojením silnice I/35 Rokytno - Býšť vznikne mezi městy 4 km dlouhý úsek silnice II/298. Finanční prostředky poskytnuté SFDI pro výstavbu přivaděče činí 200 milionů, předpokládané náklady jsou přibližně o 745 tisíc vyšší.
„Pozitivní zprávou a také jakousi první vlaštovkou je, že přivaděč Rokytno – Býšť nabyl právní moci územního rozhodnutí. V tuto chvíli řešíme majetkoprávní vypořádání s vlastníky pozemků, se kterými se chceme dohodnout v co nejkratší době. Avšak díky územnímu rozhodnutí již můžeme pracovat na projektové dokumentaci, což je skvělé,“ doplnil Kortyš.
 
Usnesení rady města z pondělí 3.8.2020

Usnesení je možné najít  ZDE
Celkem bylo přijato 26 usnesení, ze kterých pro jejich význam vyjímám  dvě, ve kterých rada města rozhodovala ve funkci valné hromady společnosti TEZA, s.r.o.: 
1) Rada města, ve výkonu funkce valné hromady obchodní společnosti TEZA, s.r.o., se sídlem F. V. Krejčího 405,560 02 Česká Třebová, schvaluje vyhlášení výběrového řízení na funkci jednatele společnosti TEZA, s.r.o., dle přiloženého návrhu.
2) Rada města, ve výkonu funkce valné hromady obchodní společnosti TEZA, s.r.o., F. V. Krejčího 405, Česká Třebová, schvaluje předložený aktualizovaný plán investic, oprav nad 100.000 Kč a leasingu obchodní společnosti TEZA, s.r.o. na rok 2020
Další z významnějších usnesení napovídá, že  se připravuje  stavební záměr na výstavbu kruhové křižovatky  na I/14 "u tunelů", což je významný krok vzhledem k další návaznosti na výstavbu silničního obchvatu města. Z tohoto důvodu se v nejbližší době bude zastupitelstvo města zabývat definitivním výběrem navržené varianty trasy obchvatu. Rada města souhlasila se stavebním záměrem „I/14 Česká Třebová – okružní křižovatka u KORADA“ na pozemcích ve vlastnictví města Česká Třebová, a to ppč. 1540/5 a ppč. 1542/6 v katastrálním území a obci Česká Třebová.
 
Na Hýblovu ulici nastoupili síťaři. Deštivý začátek týdne jim práci neusnadnil.


Návrh jízdního řádu  platného od 14. prosince  2020

Návrh je zveřejněn na webu Správy železnic a najdete jej ZDE
Nic nového. Ve směru Brno - Bratislava opět stejná situace v zastávkách vlaků, Regiojet stavět v tomto směru nebude, ani Hungaria nebo Leo Express, Jediný spoj do Bratislavy opět Metropolitan v 7:14 hodin. Podobně ve směru  Praha - Olomouc je vše  obdobou minulého roku. Leoexpress staví opět v Ústí nad Orlicí.
 
Ing. Bouhuslav Lang, Zdejdův bratr,  zemřel 4. srpna před 28 lety

Také letos vedení našeho sousedního města Ústí nad orlicí připomenulo osobnost prvního porevolučního starosty města Ústí nad Orlicí Ing. Bohuslava Langa. V den výročí jeho úmrtí, položili kytici na hrob rodiny Langových na hřbitově v České Třebové starosta Petr Hájek a místostarosta Jiří Preclík. Bohuslav Lang, který se také celý život věnoval sportu a to hlavně basketbalu, zemřel před 28 lety 4. srpna 1992. Bohuslav Lang se narodil 5. prosince 1932 v České Třebové. Společně se svým bratrem - dvojčetem Zdeňkem absolvoval Fakultu strojního inženýrství na VUT v Brně. Pracoval v Agroprojektu v Pardubicích, od roku 1960 v Ústí nad Orlicí v přípravně zemědělských investic a nakonec v n.p. Perla, jako vedoucí projekčního střediska. V listopadu 1990 se stal členem ústeckého městského zastupitelstva a 4. prosince 1990 byl zvolen starostou města Ústí nad Orlicí. Znám je jeho kladný vztah ke sportu, se kterým začal už v České Třebové. V Ústí nad Orlicí začínal v roce 1952 s lehkou atletikou. Byl velmi dobrý v desetiboji. Jeho největší láskou však byl basketbal. Od roku 1959 do roku 1989 sehrál v dresu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí 792 mistrovských utkání a bezpočet utkání přátelských. Od roku 1964 byl nepřetržitě předsedou ústeckého basketbalového oddílu. Později se stal i předsedou okresního svazu basketbalu. Od roku 1976 by rozhodčím a do roku 1992 odřídil více jak 1.200 převážně mládežnických utkání. Stál u zrodu turnaje v basketbalu mužů a žen, který od 16. ročníku nese jméno Memoriál ing. Bohuslava Langa. Zemřel náhle 4. srpna 1992 ve Svinné a je pochován na českotřebovském městském hřbitově.  Jeho bratr Zdeněk byl první porevoluční českotřebovský starosta zemřel také nedaleko Svinné 25. 2. 2001, na místě, kde je dnes Langův pomníček.

Svátky v České republice a v sousedních státech od 12/2019 - 12/2020

Česká republika
út+st+čt 24.,25.,26.XII.2019; st 1.I., pá 10.IV., po 13.IV., pá 1.V., pá 8.V., ne+po 5.,6.VII., po 28.IX., st 28.X., út 17.XI.2020
 
Slovensko út+st+čt 24.,25.,26.XII.2019; st 1.I., po 6.I., pá 10.IV., po 13.IV., pá 1.V., pá 8.V., ne 5.VII., so 29.VIII., út 1.IX., út 15.IX., ne 1.XI., út 17.XI.2020
 
Německo celostátní svátky st+čt 25.,26.XII.2019; st 1.I., pá+po 10.,13.IV., pá 1.V., čt 21.V., po 1.VI., so 3.X.2020,
další svátky jen v sousedících spolkových zemích Německa:
Bavorsko – ne 6.I., čt 11.VI., so 15.VIII. (v obcích s převážně katolickým obyvatelstvem), ne 1.XI.,
Sasko – so 31.X., st 18.XI.2020
 
Rakousko st+čt 25.,26.XII.2019; st 1.I., po 6.I., po 13.IV., pá 1.V., čt 21.V., po 1.VI., čt 11.VI., so 15.VIII., po 26.X., ne 1.XI., út 8.XII.2020
 
Polsko st+čt 25.,26.XII.2019; st 1.I., po 6.I., po 13.IV., pá+ne 1.,3.V., čt 11.VI., so 15.VIII., ne 1.XI., st 11.XI.202

Akce na Hradech a zámcích Pardubického kraje

7. - 9. 8.: státní zámek Litomyšl ­- Sjezd veteránů v Litomyšli – 4. Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovi. Sváteční událost, během které lze obdivovat stovky automobilových a motocyklových veteránů v areálu památky UNESCO. Součástí slavností jsou také přehlídkové jízdy, módní přehlídky staré módy nebo komentované prohlídky pro nadšence do automobilových krasavců. (9., 16., 23. 8.: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku aneb Od renesance do 21. století. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století. Navštívíte pracovnu architekta Schmoranze, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem, pokoj komorníka ve věži, čistírnu oděvů, šatnu s posuvnými prosklenými dveřmi, velkou knížecí koupelnu. Na závěr se projdete po obnoveném padesátimetrovém balkonu. Prohlídky nejsou vhodné pro malé děti z důvodu časové náročnosti (cca 75 minut)
 
28. 8.: státní hrad Kunětická hora - Michal Hromek Consort. Významnou složku repertoáru tohoto hudebního seskupení tvoří úpravy lidových písní z Irska a Skotska a původní písně na texty českých básníků. V Rytířském sále hradního paláce na Kunětické hoře jde pokaždé o nezapomenutelný zážitek. Začátek koncertu v 19:00.
29. 8.: státní hrad Kunětická hora - Hradozámecká noc + lampionový průvod. Noční prohlídky s doprovodným programem a lampionovým průvodem od 20 hodin.
 
29. 8.: státní hrad Litice – Hradozámecká noc – Nebojte se tmy aneb s baterkou na hrad. Letní podvečer na nádvoří hradu k ukončení prázdnin spojený s opékáním přinesených špekáčků. Noční prohlídky hradu s baterkou.
 
29. 8.: státní zámek Litomyšl - Hradozámecká noc 2020 - Oslava barokní hudby a divadla. Celodenní prohlídky a program k oslavě barokní hudby a divadla na zámku Litomyšl za doby působení rodiny Valdštejnů.
29. 8.: státní zámek Slatiňany – Hradozámecká noc ve Slatiňanech – prohlídky po anglicku. Zámeckými interiéry v jedinečné atmosféře rozsvícených lustrů a lamp, vlastním tempem bez průvodce, jak bývá zvykem na památkách v Anglii. Bude tedy čistě na vás, kolik času v zámeckých pokojích strávíte.
 
30. 8.: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku aneb Od renesance do 21. století. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století. Navštívíte pracovnu architekta Schmoranze, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem, pokoj komorníka ve věži, čistírnu oděvů, šatnu s posuvnými prosklenými dveřmi, velkou knížecí koupelnu. Na závěr se projdete po obnoveném padesátimetrovém balkonu. Prohlídky nejsou vhodné pro malé děti z důvodu časové náročnosti (cca 75 minut)
 
do 31. 8.: státní zámek Litomyšl – Zkrácené prohlídky (nejen) pro děti – Letní pozastavení. V červenci a v srpnu od úterý do neděle vždy v 10:35 a v 13:35 lze zakoupit prohlídku s názvem Letní pozastavení. Prohlídka je určena rodinám s neposednými dětmi a uspěchaným návštěvníkům.. Během volné procházky se návštěvníci dozvědí základní data historická, několik zajímavostí z denního života aristokratické rodiny pobývající na venkovském sídle a budou upozorněni na nejkrásnější exponáty. Z časových důvodů není součástí návštěva historického divadla. Prohlídka trvá cca 25 minut.

Co dělají letos v Litomyšli pro povznesení turistického ruchu

  • Litomyšlská účtenkovka (tímto nápadem se inspirovalo i několik dalších měst)

  • Lázeňské prameny - zapojeno 30 restaurací, hospod a barů

  • Víkend v Litomyšli začíná ve čtvrtek

  • reportáže v Toulavé kameře a na Déčku

  • v pátek 21. srpna budou celodenní vstupy z Litomyšle na ČT1 a ČT24

  • připravuje se natáčení celovečerního filmu Slovo režisérky Beaty Parkanové

  • připravujeme Instatrip z Beneluxu a návštěvu novinářů ze Slovenska

  • místo Zahájení litomyšlské lázeňské sezóny a Gastronomických slavností M. D. Rettigové bude první víkend v září Litomyšlská veselice aneb (b)láznění se špetkou gastroslavností

  • připravují se Litomyšlské dvorky, kinematograf, Pivní festiválek, slavnosti Proseca na zámku, Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy, ale již také ArchiMyšl a Andělské adventní neděle

  • konají se i prázdninové lehátkové vyhlídky u saletu a výstava Zámecká sgrafita a jejich obnovitelé 1973 – 1989, tyto akce získaly podporu z MK ČR

  • konala se Smetanova Litomyšl (byť komornější, než jsme zvyklí)

  • probíhá sledovaná Smetanova výtvarná Litomyšl - s důrazem na venkovní instalace

  • novinkou je animace Jakuba Nepraše Metropolia v chrámu Nalezení sv. Kříže

  • probíhají Toulovcovy prázdninové pátky a Středy u Smetanova domu

  • Litomyšl se prezentovala na veletrzích v Praze, Brně, Bratislavě, Ostravě, Lysé nad Labem a připravujeme prezentaci v rámci Flóry Olomouc a na Národním zahájení Dnů evropského dědictví v Olomouci

  • kampaně za stovky tisíc korun spustilo i České dědictví UNESCO, Česká inspirace a Českomoravské pomezí – také na podporu nejrůznějších cestovatelských soutěží

  • Českomoravské pomezí pracuje na česko-polském projektu „Pokladnice zážitků“, na podpořeném projektu z MMR „Českomoravským pomezím s hlavou v oblacích“ a koncem června podalo další žádost o projekt do Národního programu rozvoje cestovního ruchu v regionech

  • České dědictví UNESCO realizuje podpořený projekt z Ministerstva kultury ČR a také podalo projekt na MMR

  • opět běží projekt cyklobusů, který se rozrostl už na 5 linek a období od začátku června do konce září

  • spolupracujeme s Fórem cestovního ruchu, Destinační společností Východní Čechy, s CzechTourismem, portálem Kudyznudy, Ceskojede apod.