Českotřebovský deník 227/2020  (8.8.)
Den železnice letos nebude, ani žádné oslavy železničních výročí.

Rozhodnutí již padlo. Nebude organizován, ani ten hlavní nebo centrální Den železnice v Lužné u Rakovníka, ale ani tzv. Regionální Dny železnice v jednotlivých železničních centrech po republice. V České Třebové měl být 12. září. Všechno je jinak, letošní rok oslavám moc nepřeje a na železnici, kde se v poslední době stalo několik velmi závažných událostí, vůbec není na oslavování velký zájem. To však neznamená, že bychom si my v České Třebové neměli připomenout letošní výročí 175. let od zahájení pravidelného železničního provozu na trati Olomouc - Česká Třebová - Praha. Vždyť nebýt této události, vůbec by Česká Třebová nebyla taková jaká je, a stojí za to si to připomenout. Od posledních velkých oslav v roce 1995, kdy se slavilo 150 let železnice, uplynulo 25 let, připomeňme, že během této doby se hodně změnilo i v našem českotřebovském železničním uzlu a ještě se také hodně připravuje.  připomeňme vznik společnosti ČD Cargo, rekonstrukce tzv. ranžíru,  vybudování logistitického terminálu Metrans nebo dopravního terminálu Jana Pernera (právě před deseti lety). Jistě tedy máme co připomínat. 
Na vlastním provedením připomínky se ještě pracuje, jisté je že nejdříve toto zmíněné výročí "lehce" připomeneme videodokumentem,  na kterém se již začíná pracovat. (mm) 
 
Svinnský kros 2020 se běžel po šesté    

Vítězové jednotlivých kategorií:
Muži A  Patrik Weber 19:18 (USK Praha)
Muži B František Fajfr 22:10  Žamberk
Muži C Martin Vacek 22:01 Iscarex
Muži D Vacarda Vladimír 22:59
Muži E Červ Miloslav (Polička) 37:30
Ženy A jediná startující  Ivana Klímová, Polička 26:10
Ženy B Jana Jiroušková 24:56 Prestige Cycling team ČT
Ženy C Anna Krátká, Hvězda Pardubice 27:41
Ženy D Jana Matyášová (Silvita) 25:10
Juniorky Šedová Tereza  23:34 Vencl tým
Junioři Jan Šimůnek 19:39 Iscarex
V hlavním závodě na 5400 metrů (6 kol) startovalo 68 startujících - 43 mužů a 25 žen a dalších 62 závodníků  v mládežnických kategoriích. Dále se běžel Svinnský kros pro příchozí na 2700 metrů (3 kola), kde startovalo dalších 15 závodníků.
Celkem tak ve Svinné 7. srpna  2020 startovalo 145 závodníků, což lze považovat za slušný počet v horkém letním počasí. Takové počasí je na tomto závodě od jeho počátku před 5 lety. Traťový rekord letos při závodě nebyl překonán. Vítěz Patrik Webr byl v cíli spokojený, byl to vlastně letos jeho první běh v terénu a hned vítězný.  Více ZDE
 
Vozejček se znovu vrátil - první koncert v novém složení

Čas neúprosně běží a ač se to zdá být jako včera, 23. listopadu uplynou již dva roky od doby, kdy se českotřebovský Vozejček rozloučil dvouhodinovým programem se svými příznivci v restauraci Pod Skalkou. Večer byl tehdy věnován i zakládajícímu členovi skupiny, kontrabasistovi Petrovi Kovářovi, který se rozhodl po 17 letech skupinu opustit a odejít do hudebního důchodu.
Tehdy jsme doufali, že se tříčlenné sdružení opět na českotřebovskou hudební scénu vrátí a to se letos povedlo. Přesto, že letošní rok je zvláštní a podivný, tak se letní koncerty vrátily i na terasu Národního domu, kde se v pátek 7.8. konal první koncert staronového Vozejčku. Zakládající člen skupiny Petr Kovář byl o přítomern, nálada výborná. Vozejček pojede tedy dál, s novým kontrabasistou  Davidem Kovářem.. Více ZDE