Českotřebovský deník 228/2020  (9.8.)
Loučení s létem tradičně se skupinou Ahasver                    
Akce, která se stala v našem  městě již tradicí se uskuteční opět na svém původním místě, kde vznikla, tedy na zahradě Národního domu. Zde  bude v pátek dne 28. srpna od 18 hodin všechno nachystáno jako v jiných letech a zdejší podmínky jsou takové, že pořadatele, kapelu ani posluchače nezaskočí ani přírodní živly.
Aspoň jistě ne v takové míře, jak se stalo loni, kdy průtrž mračen rozloučení s létem v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze velmi urychlila a posluchači museli rychle využít azyl v blízké javorecké restauraci. Loni byl totiž Národní dům v této době uzavřen.
Pořadatelem akce pořádané stejně jako v předchozích šesti letech o posledním prázdninovém pátku je Koalice pro Českou Třebovou. Na akci  nikdy nechyběla skupina Ahasver.

Svinnský Iscarex kros po jedenácté  - nové video Českotřebovského deníku

   Video v plné velikosti ZDE
Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy v Litomyšli

V pátek v brzkých odpoledních hodinách

se  na obou zámeckých nádvořích postupně sjížděla překrásná historická vozidla. Letos je registrováno více jak sto vozidel vyrobených do roku 1948. Od vozů domácí produkce i mnohé zahraniční značky. Zastoupeny byly vozy anglické, francouzské, německé, ale i zámořské - převážně americké.
Večer se konala poutavá jízda noční Litomyšlí. Přes Smetanovo náměstí, projela vozidla hned dvakrát.
V sobotu kolem půl deváté mohli diváci sledovat start historických vozidel do spanilé jízdy. Ke každému vozidlu byl přednesen krátký komentář. Řidiče čekala bez mála 100 km dlouhá trasa rozdělená do dvou etap. První etapa zavedla vozidla do Žamberka k návštěvě Muzea parních strojů a technologií. Program druhé části trasy začal v Líšnici na Babiččině statku po jedné hodině odpolední. Kolem druhé hodiny tam předvedla Četnická pátrací stanice Pardubice ukázku řešení dopravní nehody v dobách první republiky.
Po návratu vozů do Litomyšle byla vozidla budou pro diváky vystavena do večerních hodin. Výstavu historických vozidel po všechny dny doplnila výstava historických kočárku paní Renaty Glänznerové a krásný dobový klobouk bylo  možné pořídit ve stánku kloboukového klubu Dantes z Brna.
Mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední byla nachystána ve druhém zámeckém nádvoří módní přehlídka, kterou nám předvede brněnský Salón první republiky. Téma přehlídky bylo „Elegance a styl první republiky (1918-1939)“. Přehlídka představuje „zlatou“ éru tzv. první republiky. Vzhledem k letošnímu 120. výročí od narození Elišky Junkové, byly do přehlídky zařazeny modely připomínající Elišku Junkovou. Večer se pak konalo vyhlášení výsledků Vzpomínkové jízdy a předávání pohárů.
V neděli ráno byli o deváté hodině občané zváni do Kongresového sálu na Zámek na Besedu s Vladimírem Junkem. Pan Junek si přichystal přednášku s názvem Dvacátým stoletím s Eliškou Junkovou.  Po dobu přednášky bylo vystaveno státní vyznamenání za zásluhy paní Elišce Junkové – Khásové in memoriam, které 28. 10. 2019 ve Vladislavském sále převzal z rukou prezidenta republiky Ing. Vladimír Junek.
Během nedělního dopoledne bylo ještě možné shlédnout v posledních chvilkách vystavená historická vozidla....Pořadatelem akce byl Veterán klub Litomyšl.
 


18.ročník nohejbalového turnaje ve Svinné byl opět mezinárodní

18. ročníku turnaje, který se konal na hřišti ve Svinné v sobotu 8. srpna 2020 se zúčastnilo letos pouze 7 družstev: Svinná 1,  Svinná 2, Trunec, Vobušci, Svit, Hasr, Orvos. Jindy bývalo více, třeba i dvojnásobek, ale letošní specifický rok způsobil, že turnaj  nebylo možné dlouhodobě připravovat a termín bylo třeba určit podle  možností v krátkém čase. Hosty ze Slovenska, ze Svitu  vedl tradičně nestor týmu František Procházka, který k nám jezdí hrát nohejbal již od roku 2007. Sportovní úroveň turnaje zajistili ovšem mladí hráči, dokonce reprezentanti Slovenska  v nohejbalu. Jeden z nich Igor Hulin oblékl na turnaji "v rámci družebních vztahů" také dres domácího týmu Svinná a doplnil tak další hráče  "ve zralém chlapském věku". Na hřišti ve Svinné i v jeho nově vybudovaném zázemí  vládla pohoda a duch fair play. Po organizační stránce turnaj zajistil tradičně  SDH Svinná, osobně pak především Milan Dvořák, starosta zdejšího sdružení dobrovolných hasičů ve Svinné, který měl na svých bedrech velkou část povinností. měl však zdatné spolupracovníky a tak a   turnaj proběhl dobře nejen po sportovní, ale i po organizační stránce.
Na fotografii Milan Dvořák se slovenským reprezentantem  Igorem Hulínem (v dresu Svinné) a nestorem svitského týmu Františkem Procházkou, který jezdí hrát nohejbal do Svinné od počátku v roce 2007.