Českotřebovský deník 231/2020 (12/8)
Prázdniny patří na gymnáziu řemeslníkům 

Více než sto let stará budova gymnázia je nyní ve vlastnictví Pardubického kraje, který se o ni stará s velkou pečlivostí. O prázdninách je zde čilý ruch. Z venku si lze povšimnout zabedněného hlavního vstupu. Diskutuje se o tom, zde zde budou nové dveře, nebo ty staré opravené. Dozvěděl jsem se, že vchodové dveře nyní prochází v truhlářské dílně generální obnovou, takže sem budou zase zpátky namontovány ty dveře původní. Po sto letech potřebují skutečně regeneraci. Do budovy se tak můžete dostat jen po ohlášení severním vchodem z ulice Krátké. V budově je čilý ruch, probíhá repase a nátěry oken na chodbách, dokonce těch největších na schodišti, kde bylo třeba postavit docela slušně vysoké lešení. Vymontování oken museli zajistit spoluprací současně tři pracovníci prováděcí firmy. Dokončuje se výměna oken ve třídách a kabinetech. Na stavební ruch se přijel podívat i Českotřebovský deník.
Jsou i jiné novinky: do všech tříd pak byly nainstalovány měřiče CO2, které upozorňují žáky a učitele na vydýchaný vzduch, velké změny probíhají v suterénu budovy. zde bude vše připraveno pro studenty na začátku školního roku. Budou zde nové sanační omítky, teplovody budou zakryty sádrokartonovým, krytem, bude také nové osvětlení a nová dlažba. Pro další období se ještě připravuje rekonstrukce tělocvičny, která potřebuje zásadní opravu podlahy. To je však otázka příštího roku.
  Nové video Čt. deníku z 12/8
Historická budova gymnázia ve vlastnictví kraje rozhodně nestrádá. Tolik finančních prostředků, které zde byly investovány v posledních letech škola nepamatuje.  A přitom z převodu budovy na kraj byly před lety velké obavy. Z návštěvy na gymnázium uvádí Českotřebovský deník krátkou videoreportáž, která byla publikována 12. srpna ZDE. (mm)


Na novém mostě pracují železáři

Ke stavbě nového mostu chodím se zvědavostí, co se již změnilo. V posledních týdnech velké změny nebyly a řada lidí se ptala proč ne více nespěchá.   Nyní stavba opět pokročila a všechno se již připravuje na ten nejdůležitější obrat, kdy  přijedou betonáři a všechno se zase změní v novou moderní konstrukci.  Změny postupně zaznamenáváme, konstatujeme, že bourání bylo rychlejší, ale to se dalo očekávat.  Tak jako vznikl videodokument z bourání mostu, vzniká postupně zase druhý z výstavby mostu nového....  (mm)

Velká příležitost pro krajské zdravotnictví: šance jsou velmi vysoké

Před několika týdny avizoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický velkou příležitost pro krajské zdravotnictví v rámci mimořádných finančních prostředků z Evropské unie – REACT EU. Průběžně probíhají debaty a upřesňování parametrů. Hejtman na toto téma hovořil naposledy počátkem tohoto týdne přímo s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou. Šance Pardubického kraje jsou v tuto chvíli velmi vysoké.
„Naše projekty v oblasti zdravotnictví, které chystáme roky, mají opravdu mimořádnou šanci získat až 100 procentní financování. Naše navrhované projekty totiž splňují definované parametry a i podle paní ministryně mají naše záměry největší šanci na úspěch, jelikož jsou velmi dobře připravené. Největší prioritu v rámci žádostí pro nás mají centrální příjmy v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, dále pak výstavba nové moderní budovy Nemocnice následné péče Moravská Třebová a výstavba nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby na Seči. V případě technologií v Pardubicích a Ústí nad Orlicí bude žadatelem Nemocnice Pardubického kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Tento nečekaný finanční zdroj by nám velmi pomohl urychlit další projekty, jako například kompletní modernizaci vnitrobloku Svitavské nemocnice. Ve stávající nelehké době, kdy kraje rozhodně nemají a nebudou mít prostředky na rozdávání, nám může úspěšná žádost velmi rozvázat ruce v rámci dalších investic,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
 
Kraj podpořil památky

Rada Pardubického kraje jednala také o dotacích z programu podpory kultury a památkové péče. V kompetenci Rady kraje odsouhlasila dvě dotace za 350 tisíc korun a v kompetenci Zastupitelstva kraje doporučila sedm dotací za 970 tisíc korun.
Podpořili jsme v Radě restaurování památkově chráněných varhan v kostele sv. Michala v Poličce, ale i varhan v kostele sv. Petra a Pavla v Morašicích. Z navrhovaných dotací do zastupitelstva jsou nejvyšší částky určené na pomoc při odstranění havárie zdiva na hradu Svojanov a restaurování varhanního stroje v kapli sv. Huberta na Mendryce v Janově u Litomyšle. Menší částky by měly putovat do Horní Sloupnice, Skořenic, Verměřovic, Jamného a do Volče,“ informoval 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
„Na Svojanově se havarijní situace musí co nejrychleji vyřešit, aby nekomplikovala turistickou sezónu. Proto je důležité dát náš příspěvek 300 tisíc korun městu Polička, které hrad vlastní, co nejdříve,“ konstatoval hejtman Martin Netolický, který se na stav havárie přijel podívat hned po jejím vzniku.
 
Kraj chce aktualizovat a sjednotit zdravotnické koncepce

Radní Pardubického kraje na svém posledním zasedání schválili zadání veřejné zakázky na Střednědobou koncepci zdravotnictví a Koncepci lůžek následné péče v Pardubickém kraji. Ty mají upravit a rozšířit dosavadní dokumenty. Hotové by měli být na podzim roku 2021.
„Předmětem obou veřejných zakázek jsou aktualizace Střednědobé koncepce zdravotnictví Pardubického kraje a dílčí koncepce lůžek následné péče v Pardubickém kraji včetně navazujících dokumentů pro období let 2021 až 2030. Součástí je tedy také zpracování akčních plánů a propojení na průběžně plněný Plán rozvoje Nemocnice Pardubického kraje, a.s. z roku 2017,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.  
Zhotovitele a náklady pořízení koncepcí by chtěl znát Pardubický kraj do šesti měsíců. Pořízení obou strategických dokumentů bude financováno z Operačního programu zaměstnanost. Na stole v mašličkách budou k dispozici na podzim příštího roku,“ poznamenal radní Ladislav Valtr.
Nové koncepce mají za cíl zlepšit provázanost subjektů v systému zdravotnictví na území kraje. Jedná se nejen o zařízení, která kraj zřizuje. „Nejen ucelený přehled zdravotnických zařízení, znalost jejich kapacit a jejich rozvoj, ale potřebujeme jejich přiblížení, vzájemnou komunikaci a mnohem užší spolupráci.
To jsou věci, které bychom chtěli zlepšit a považujeme za velmi důležité. Což prokázalo i období nedávné karantény,“ dodal radní odpovědný za zdravotnictví.
 

Kraj stoprocentně uspěl při podání žádostí o podporu na zateplovací projekty

Pardubický kraj v lednu tohoto roku podal 29 žádostí o podporu na projekty úspor energií středních škol a zdravotnických zařízení z Operačního programu Životní prostředí. Dle rozhodnutí výběrové komise byly všechny podané projekty doporučeny k financování a nic již nebrání jejich realizaci.
„Chtěla bych pochválit naše krajské úředníky, protože se jim povedl, jak se říká, opravdu husarský kousek. Jejich práce byla odvedena brilantně a veškeré přípravy, důležité vyplňování dokumentů, formulářů a všechny nutné kroky k úspěchu bodovaly. V  časovém presu vytvořili doslova unikát. Podařilo se totiž uspět stoprocentně, tedy bylo odsouhlaseno 29 z 29 podaných žádostí o podporu na projekty realizace úspor energie,“ sdělila radní Hana Štěpánová zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace a pokračovala:  „Dotkne se to například realizací úspor energií na budovách některých škol, sociálních zařízení a dalších.“
„Celkové realizační náklady pro těchto 29 žádostí činí 440 milionů. Předpokládaná výše dotace, kterou bychom díky žádostem o podporu získali, ta se pohybuje v předpokládané výši 139 milionů. Realizace stavby bude u většiny projektů zahájena v roce 2021, některé se však již realizují,“ dodala Štěpánová.
Pardubický kraj navíc uspěl i s dvěma dalšími evropskými projekty v oblasti životního prostředí, tentokrát řešící nakládání se srážkovými vodami. Také zde byl stoprocentně úspěšný a z 16 milionů korun potřebných na realizaci získá více než 13 milionů z Evropské unie.


Zateplování čeká i Českou Třebovou

Jde o realizaci projektu na modernizaci MŠ U Stadionu. Akce bude velmi náročná, předpokládá úplné uzavření provozu mateřské školy , který bude přestěhován v příštím roce do prázdného objektu školy na Lhotce. Aby se tam vešli, bude v nově zahajovaném  školním roce také snížen počet  dětí v mateřské školy na 98. Kuchyň bude v MŠ U Stadionu fungovat do prázdnin a jídlo se bude na Lhotku dovážet.  Objekt školy na Lhotce se nyní bude pro děti vě věku 3 - 6 let upravovat. škola pak zřejmě nezůstane opuštěna, řeší se její využití i v dalším období.   Tento projekt také předpokládá přijetí dotace na zateplování objektu.


Litomyšlská veselice již první víkend v září!

A na co se můžete těšit? Hlavní scéna na Smetanově náměstí bude celý den patřit výborné muzice a pohodovému vyprávění. Program bude provázet lázeňský švihák Václav Žmolík. Sobotní dopoledne vyplní Cimbálová muzika Jana Dostála a povídání se zajímavými hosty – např. s Julianou Fischerovou, známou jako Maškrtnica.cz, zakladatelem MINT Marketu a malířem Zbyňkem Hanko, Ondřejem Kovářem z Vulcanus gril či kastelánkou litomyšlského zámku Zdeňkou Kalovou. Odpoledne zahraje Bee Band, Jarret a Top Dream Company. Večer nepřijdete na Smetanově náměstí ani o oblíbenou večerní tancovačku s Matchos Burritos. V sobotu budeme i vařit – konkrétně na grilech Vulcanus, kterých bude na náměstí hned několik. Na celý víkend přijede do Litomyšle i Maškrtnica.cz, tedy bloggerka, vlastním jménem Juliana Fischerová, která je velkou odbornicí na pečení chleba. A proto jsme se rozhodli, že alespoň jednu kuchařskou soutěž zorganizujeme – bude se jmenovat „Upeč třeba chleba“ a trénovat můžete celé léto. Propozice soutěže jsou na www.gastroslavnosti.cz a příjem upečených chlebů bude v neděli od 11:00 hodin. A co by to bylo za vzpomínky na gastroslavnosti, bez Sousedské husičky pod nejvyšším stropem na světě s doprovodem kapely Třehusk? Naší oblíbené gastronomické škole z Poličky se zářijový termín nehodí, a tak jsme hledali náhradu. A našli jsme – těšit se už teď můžete na husí stehno a červené zelí s karlovarským knedlíkem. Kdo si koupí poukázku na oběd předem, dostane Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem zdarma. Předprodej byl v informačním centru zahájen již 1. srpna.
A nezapomínáme ani na ty nejmenší návštěvníky. U Smetanova domu bude v sobotu od 15:00 vyprávět divadlo eMILLIon pohádku Zlatovláska. Na své si nejen děti přijdou také v DOMA ateliéru Mílý Gloserové (ulice F. Vognera 456) – zde nebude chybět dětská dílna pod širým nebem ani samoobslužná kavárna. Program bude připravený i na dvorečku městské galerie.
Na Toulovcově náměstí bude celý víkend obrovská lázeňská designová zóna – proběhne zde druhý ročník Mint marketu. Stánky s lázeňskou tématikou, ale i nabídkou nejrůznějších dobrot, včetně ochutnávky různých druhů piv, budou i na celém Smetanově náměstí. Program litomyšlské veselice najdete ZDE
Vystavena budou i krásná stará auta, kterými se pyšní Veterán klub Litomyšl. Lázeňskou cirkusovou pohodu můžete zažít na terasách pod muzeem. Muzika bude znít i v zámeckém parku – v sobotu od poledne tu bude pobíhat již 3. litomyšlská spacák párty.
Prostě celá Litomyšl opět po čase ožije a my věříme, že si to nenecháte ujít! A pokud se náhodou nestihnete z dovolených vrátit na první zářijový víkend, doražte alespoň o týden později. Druhý víkend v září bude ve znamení Dne otevřených dveří památek a dalšího ročníku Litomyšlských dvorků. Těšíme se na vás!