Českotřebovský deník 232/2020 (13/8)
Cross po lyžařských tratích
XXIII. ročník memoriálu br. Fr. Jindry - XXII. ročník veřejného závodu v přespolním běhu

Srdečně zveme na tradiční přespolní běh po lyžařských tratích, který se uskuteční v sobotu 19.září 2020 v krásném prostředí sportovního areálu na Horách u České Třebové. Závod je určen jak pro trénované běžce, tak i pro širokou veřejnost a jsou v něm zastoupeny všechny věkové kategorie od předškolních dětí až po seniory. Tratě jsou dlouhé od 100 m pro předškolní děti až po 6 km pro ženy a 9 km pro muže v hlavní kategorii. Pro netrénované je zařazen lidový běh na 1 km. Start první kategorie je v 10.00 hod. a  hlavního závodu ve 12.00 hod. Prezentace je na místě závodu od 8.30 hod. do 11.00 hod.
Závody pořádá jednota Orel Česká Třebová.
Přijďte si zazávodit, srdečně zve TJ Orel Česká Třebová

Fotografie z loňského ročníku závodu, který se konal 21. září 2019. Závod vyhrál Lukáš Soural z Brna v čase 36:57 min.
 
Hřebčín Karlen Vás zve na 8. ročník akce ,,Ze sedla vidíš mnohem dál".

Tento rok slavíme 5. září 15let od vzniku hřebčína a proto jsme si pro Vás připravili tombolu nabitou parádními cenami jako je např. večeře na hradě Svojanov, poukázky do cukrárny Karolína, jízdy na koni a v kočáře, CD hř. Karlen, trička, klíčenky, hry atd.....
Dále se můžete těšit na večerníčkové postavy na koni, všechny okouzlí svůdná Seňorita, uvidíte chovatelskou přehlídku plnou šampiónů, skoky bez sedel, jízdy na koních, žehnání hříbátek nemůže chybět.
Těšte se na hosta je to opravdu elegán. Po celou dobu akce se bude možné svézt v kočáře. V doprovodném programu ,,naše vesnice" bude také na co koukat. Občerstvení zajištěno počasí objednáno . Vstupné dobrovolné. Těšíme se na Vás tým hřebčína Karlen Dlouhá Třebová.

Farmářský trh se stále větší nabídkou

Druhý farmářský trh 13. 8. na náměstí opět ukázal na to, že tato možnost prodeje zde v našem městě dosud chyběla a nalézá stále větší oblibu mezi kupujícími i u prodejců. Pomáhá také aktuální propagace v městském rozhlase. (Foto TM)

Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Pardubického kraje je téměř u konce

Zásady územního rozvoje, které se pořizují pro území celého kraje, prošly nutnou aktualizací. Ta byla projednána na pondělím zasedání Rady Pardubického kraje. Konečné slovo bude mít Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém jednání 25. srpna 2020.
„Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Pardubického kraje, zkráceně ZÚR, je téměř u konce. ZÚR je dokument nadřazený územním plánům obcí, proto jednotlivé obce při pořizování svých územních plánů a jejich změn, musí jednat v souladu se ZÚR. Kraj vše hlídá a má nad obcemi určitý dohled,“ seznámila s tématem radní Hana Štěpánová zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace a navázala: „V tuto chvíli proběhly nutné změny dle veřejného projednání. To proběhlo v pořádku a nevyplynuly žádné požadavky na podstatnou úpravu aktualizace, byla zajištěna pouze formální úprava textové a grafické části. Jsem ráda, že nemusí být provedeno opakované veřejné projednání, a to protože proces pořízení aktualizace ZÚR trvá několik let a do tvorby zasahují desítky orgánů státní správy.“
„Zásady územního rozvoje  jsou pro nás také důležité v rámci rozvoje silniční infrastruktury. Schválením tohoto dokumentu se mimo jiné otevře cesta k možnosti přípravy a následné realizace některých důležitých dopravních projektů v našem kraji. Patří mezi ně například vymezení nového koridoru pro přeložku silnice II/322 mezi Černou za Bory a Dašicemi nebo zdvojkolejnění železničního úseku Velký Osek – Hradec Králové – Choceň. V ZÚR jsou jasně vymezeny plochy, koridory, ať už regionálního či republikového a mezinárodního významu v našem kraji. S těmi dále pracujeme,“ dodal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Sportovní park je úspěšně v poločase

Součástí letních aktivit v krajském městě je už pátým rokem Sportovní park Pardubice, který organizuje město Pardubice za podpory Pardubického kraje. Velkou radost z jeho obliby má především radní pro sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity René Živný.
„Ze statistik z minulých let víme, že zhruba 35 procent návštěvníků je z Pardubic a ostatní přijíždějí z celého kraje i z dalších a často vzdálených míst. Myslím, že se organizátorů tady podařilo i letos připravit opravdu přitažlivý program, kvůli kterému si třeba lidé přehazují dovolenou, aby sem mohli přijít. V týdnu sem docházejí a dojíždějí příměstské tábory z celého okolí, včetně třeba Hradce Králové a o víkendu jsou to hlavně rodiče s dětmi,“ říká René Živný.  Ten si jako stále aktivní závodník a trenér vyzkoušel i bikrosovou U rampu, na které se v sobotu uskuteční Mistrovství republiky ve Freestyle BMX.
Sportovní park Pardubice vznikl jako podpůrná akce olympiády v roce 2016. Jako jeden z mála v republice ale našel svou tvář i v neolympijských rocích. „Děti i dospělí si v něm mohou vyzkoušet velké množství sportů, vybrat si, co by je mohlo bavit a na co mají talent. Na podzim se to pak odrazí i v zájmu o různé sportovní kluby,“ dodává Živný.


Lokality pro měření rychlosti  v Pardubickém kraji
Zdroj: seznam.cz