Českotřebovský deník 237/2020 (18/8)
Vojenský výsadek na Českou Třebovou

Akce nijak nepropagovaná ovšem neušla pozornosti  českotřebovských fotografů a kameramanů. Pro ty co neviděli mohu "posloužit" alespoň  dodanými fotografiemi  ze seskoku na českotřebovským letištěm U Dvora a také z prostoru na Kozlovském kopci, za velké pozornosti veřejnosti.  Jde o tréninkovou akci Armády ČR, zítra by se měla podle všech informací, které jsem získal zopakovat  dopoledne a v poledne, za cílové prostory mají sloužit stadiony. Je to ovšem informace bez záruky, vše závisí také na počasí.

Informace před zahájením 14. ročníku CHL 

Připomínky k soutěžnímu řádu nebyly podány,  proto všechny řády zůstávají ve stejném znění jako v předchozí sezoně.
Do soutěže se přihlásil jeden nový tým HC Rieter Ústí nad Orlicí, jeden tým HC SOKOL ŘETOVÁ se nepřihlásil. Hráči se rozdělili do ostatních týmů ligy. Tým HC TŘEBOVICE se přejmenoval na STARMON, vedení soutěže se rozhodlo ponechat tým STARMON na pozici HC TŘEBOVICE jako přímého nástupce (došlo pouze ke změně názvu týmu)
Herní systém soutěže také zůstal v nezměněném stavu a bude se hrát dle systému z předchozí sezony.
Předpokládaný termín zahájení ligy je 14. 9. 2020.
 
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštíví Pardubický kraj

Návštěva se uskuteční ve středu 19. srpna 2020. Ministr mimo jiné navštíví  dopoledne Poličské strojírny a to společně  s předsedou ČMKOS Josefem Středulou. Po obědě je plánována návštěva Růžového paloučku v Újezdci a návštěv zámku Nové Hrady.
Piráti zřídili na náměstí Pirátskou autobusovou zastávku 

A pak že to nejde, zatímco městu se zřízení zastávky autobusů např. na Křibě nedaří celá léta, stačila Pirátům jedna krajská předvolební kampaň a (pirátská) autobusová zastávka vznikla přímo na náměstí. Podle nápisu na pirátském dopravním prostředku je další zastávkou Budoucnost. Pondělní akce na náměstí však byla sympatická a byla ukázkou, že Piráti se hodlají etablovat také v krajském měřítku. Materiálů ke čtení bylo dostatek, navíc v autobusu virtuální realita pro mládež.
20 let Regionu Orlicko-Třebovsko se bude slavit v Dlouhé Třebové

Bude vlastně v obci, kde měl tento svazek obcí před lety své sídlo, protože se nechtělo, aby to bylo v Ústí ani ve Třebové. proto padla volba na Dlouhou Třebovou a předsedou byl pak dlouhotřebovský starosta Halva. V roce 2020 slaví Region Orlicko – Třebovsko významné výročí 20 let od svého založení. Region k této příležitosti připravuje hlavní oslavy na pátek 11. září 2020 od 16 hodin ve sportovním areálu v Dlouhé Třebové. Na programu bude vystoupení imitátora Václava Faltuse s kouzelníkem, kapely Olympic revival z Havířova, České besedy z Třebovice a Lukavice, taneční vystoupení místních dlouhotřebovských souborů a bohaté občerstvení
 
Elektrokola budoucnost cyklistiky nebo úlet civilizace?

Elektrokolo jsem si pořídil zhruba před rokem a půl a najeto mám cca 1 500 km. Pořídil jsem si je proto, že jsme chtěli s přítelkyní jezdit na společné výlety. Ona je ovšem zdatná cyklistka a já na kole neseděl hodně dlouho. Zhruba po měsíci si pořídila elektrokolo také. Nešlo  to jinak, rozdíly byly příliš velké. Zdánlivě to tedy potvrzuje tvrzení, že elektrokolo jede samo. To je ovšem hrubý omyl. Stačí vyrazit do kopcovitého terénu a hned uvidíte, jaká je to námaha. Výhoda ovšem je, že stupeň námahy můžete ovlivnit množstvím výpomoci elektromotorem. Jak se mě postupně vylepšovala fyzická kondice, ubíral jsem přípomoci, čímž jsem mohl zvyšovat ujetou vzdálenost. Odměnou je nejen zlepšující se kondice, ale zejména úžasné zážitky i z míst, kam bych se na normálním kole nikdy nedostal. Elektrokola mají tedy celou řadu výhod. Mají ale i nevýhody. Jsou poměrně drahá. Jsou těžká a hůř se s nimi manipuluje. Díky váze a elektromotoru mají i jiné jízdní vlastnosti a delší brzdnou dráhu. Hlavně ale, bez fungujícího motoru se s nimi dá jen velmi špatně jezdit. Musíte s tím tedy při plánování výletu počítat a sledovat napětí v baterii. Nabíjení poměrně dlouho trvá a neexistují univerzální nabíječky. Není možné věřit údajům výrobce o vzdálenosti dojezdu. Prohlašovaných 120 až 150 km ujedete jen po rovině. S členitostí terénu, váhou jezdce a nízkou fyzickou zdatností se vzdálenost prudce snižuje. Mám zkušenost, že si mohu troufnout (při váze lehce nad 100 kg) na výlet v českém kopcovitém terénu do 60 km.
Jaký je tedy závěr?  Elektrokolo je naprosto skvělé a vřele jej doporučuji každému staršímu nebo méně fyzicky zdatnému jedinci, který chce aktivně trávit svůj volný čas, nebo jezdit na delší vzdálenost do zaměstnání. Není to tedy žádný úlet, ale jeho využití se nepochybně bude do budoucna zvětšovat. Radko Martínek
 
Kampaň na podporu turismu v Pardubickém kraji míří i na Slovensko

Hlavní marketingová kampaň letošního léta je zacílena na domácího turistu. Nezapomněli jsme však při propagaci ani na Slovensko, neboť už mnoho let jsou naši sousedé nejpočetnější skupinou zahraničních návštěvníků  Pardubického kraje.
Již od začátku června probíhá kampaň v slovenských tištěných i online médiích. Pardubický kraj je propagován prostřednictvím témat, která slovenské turisty dlouhodobě oslovují - hrady, zámky, historická města a koně. Čtenáři specializované přílohy deníku SME „Leto v Čechách a na Morave“ se mohou inspirovat  čtyřstránkovým článkem s tipy, jak strávit léto na východě Čech, na zenyvmeste.sk byla umístěna pozvánka na naše hrady a zámky zároveň s bannerem, který zájemce směruje na další tipy a informace na www.vychodnicechy.info. Bannerová kampaň lákající na východočeské hrady a zámky je spuštěna také na www.topky.sk, propagační články a inzerce budou do konce měsíce srpna zveřejněny na 30 dalších webech – např. www.bleskovespravy.sk, www.24hod.sk, www.hlohovecko.sk , www.maxivyber.sk a další. PR článek je také umístěn v slovenské sekci pro média na www.czechtourism.com.
„Na Slovensku propagujeme náš kraj pravidelně. Letos jsme kampaň výrazně navýšili, protože pro Slováky jsme zvláště v tomto roce bezpečnou a zajímavou destinací pro trávení jejich dovolené. Odstartovali jsme již v lednu v Bratislavě tiskovou konferencí, prezentací na veletrhu Slovakiatour Bratislava, umístěním backlightu v Bratislavě a od června je v plném proudu online i tištěná kampaň,“ řekl René Živný, radní Pardubického kraje zodpovědný za sport, volnočasové aktivity, cestovní ruch a informatiku. 
Ve spolupráci se zahraničním zastoupením agentury CzechTourism v Bratislavě k nám v minulém týdnu přijelo šest novinářů z několika médií (Pravda, Mafra Slovakia, Eurotelevizia, Historická revue, Nový čas pre ženy, ženyvmeste.sk), aby se na poznávací cestě krajem seznámili s turistickými zajímavostmi a mohli tak o nich předat aktuální informace prostřednictvím svých tištěných i online médií, ale i TV. Program pro ně připravila Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s navštívenými subjekty. První den press tripu skupina navštívila Pardubice, pokračovala do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem a zrekonstruovaného zámku Slatiňany. Druhý den na novináře čekala prohlídka zámku UNESCO v Litomyšli, Portmonea, rodného bytu Bedřicha Smetany i degustace vín v zámeckém sklepení. Odpoledne je čekal úchvatný rokokový zámek Nové Hrady s procházkou po rozkvetlých zámeckých zahradách. „Program byl pro slovenské novináře tak zajímavý, že jen těžko by vybírali jedno top místo. Nadchnul je hřebčín v Kladrubech nad Labem, zámeček ve Slatiňanech, velmi příjemně byli překvapeni samotnými Pardubicemi. Atmosférou ve městě i vysokou úrovní gastronomie. Úspěch v Litomyšli byl tak trochu předvídatelný, nicméně málokdo čekal, že tak malé městečko má tolik lákadel a jedinečných míst atraktivních pro návštěvníka“, zhodnotila návštěvu Pardubického kraje Nora Gill, ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism v Bratislavě.
Kompenzační bonus mají obce na účtech 

Ministerstvo financí uvolnilo kompenzační bonus obcím v celkové výši 13,4 mld. Kč. Peníze byly obcím převedeny prostřednictvím krajů. Jednorázový příspěvek ve výši 1250 Kč na obyvatele je obcím poskytnut na základě novely o kompenzačním bonusu, která nabyla účinnosti v pátek 7. srpna. Novela dále umožňuje lidem pracujícím na pojištěnou dohodu žádat o státní pomoc.
Příspěvky mají obcím kompenzovat propad daňových příjmů související s vyplácením státní pomoci pro živnostníky a společníky malých s.r.o. Živnostníkům a společníkům malých s.r.o. dosud na účty dorazilo 21,8 mld. Kč. „Chceme podat více než 6250 obcím v Česku pomocnou ruku a kompenzovat jim výpadek spojený s výplatou státní pomoci. Ta z logiky sdílených daní musela jít nejen ze státního rozpočtu, ale i z rozpočtů samospráv. Celkem poskytnutá částka 13,4 miliardy korun navíc dalece přesahuje reálný výpadek obcí odhadovaný na 5,5 miliardy. Vytváříme jim tím tedy i dodatečný polštář pro další investice, které nyní naše ekonomika potřebuje,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.
Peníze odejdou krajům z Ministerstva financí v pondělí 10. srpna 2020, ty mají následně podle zákona pět pracovních dní na jejich převod obcím. „Nevyužijeme zákonnou 60 denní lhůtu a peníze obcím pošleme ještě dnes, tedy druhý pracovní den po nabytí účinnosti novely. Očekávám, že nejpozději do půlky srpna tak obce budou mít peníze na svých účtech. A že svými investicemi podpoří stát v nastartování české ekonomiky,“ doplnila Schillerová.
Státní kompenzace je podle ministryně financí mířená na všechny obce a města, ale nejvíce má pomoci nejmenším obcím. Podle údajů statistického úřadu má asi 80 % všech obcí u nás do tisícovky obyvatel. Mediánová velikost české obce dosahuje dokonce jen 382 obyvatel. „Právě malým obcím chceme v krizi pomoci především. Logicky nemají tak vysoké finanční rezervy a jsou tak z pohledu současné krize zranitelnější,“ vysvětlila Schillerová a dodala: „Obec u nás průměrně čítá 1635 obyvatel. Se schválenou výší příspěvku 1250 korun na hlavu si taková obec přijde na více než 2 miliony korun.“
Vedle jednorázového kompenzačního příspěvku vláda přistoupila i k masivnímu posílení dotačních titulů pro obce. Ministerstvo financí navýšilo program na opravy škol a školek v obcích z 300 mil. Kč na 3,4 mld. Kč. Dalších 960 mil. Kč poputuje na opravy objektů či bytů v majetku obcí. O 2 mld. Kč pak vláda posílila program na financování připravených vodohospodářských projektů obcí realizovaných prostřednictvím Státního fondu životního prostředí a dalšími 2,6 mld. Kč podpořila projekty vodního hospodářství financované z kapitoly Ministerstva zemědělství. Na podporu regionů, lázeňství a cestovního ruchu půjde dalších 4,8 mld. Kč. Z této částky směřuje celkem 3,8 mld. Kč například na národní programy Podpora rozvoje regionů, Podpora revitalizace území, Podpora bydlení či Národní program podpory cestovního ruchu v regionech. Na podporu lázeňství, které bylo výrazně zasaženo epidemií, půjde navíc 1 mld. Kč. A státní pomoc se dostane i krajům. V letošním roce získají 6 mld. Kč na investice do silnic druhé a třetí třídy, stejnou částku pak obdrží i v roce 2021.
 
Návrh Ministerstva financí na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí vrátil Senát zpět

Opraven má být poslanecký pozměňovací návrh, který oproti vládní předloze ponechává odpočty úroků z nových úvěrů na bydlení i po roce 2021. Sněmovna by o návrhu měla znovu hlasovat v září.
Vládní návrh zákona ruší daň z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětným účinkem. Daň již nezaplatí nikdo, komu byl proveden vklad na katastr nejpozději v prosinci 2019. Návrh dále upravuje prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 na 10 let. Prodloužení časového testu bude účinné pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. U vlastního bydlení pak zůstává časový test 2 roky. Cílem balíčku opatření je z dlouhodobého hlediska zvýšit dostupnost bydlení, povzbudit ochlazený realitní trh a omezit prostor pro spekulanty.
„Zrušením nabývací daně především podáváme pomocnou ruku mladým rodinám, které tím povzbudíme k pořízení si vlastního bydlení. Čtyři procenta z kupní ceny bytu dnes v Praze znamenalo klidně 200 – 300 tisíc korun navíc. Ty jim zůstanou v kapse teď hned, třeba na vybavení nového bydlení. Ne až za dvacet či třicet let po splacení hypotéky,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová
Návrh schválený vládou dále počítal se zrušením možnosti uplatňovat si po roce 2021 odpočty úroků pro nově uzavřené smlouvy o úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně. Poslaneckým pozměňovacím návrhem ale zůstává tato možnost ponechána, pouze se pro nové úvěry na bydlení obstarané od 1. ledna 2022 snižuje limit odpočtů z původních 300 000 Kč na 150 000 Kč. Na bytové potřeby obstarané před tímto datem se bude nadále aplikovat limit 300 000 Kč, a to včetně pozdějšího refinancování.
 
Kraj zaplatí těžbu kůrovcových stromů i oplocení lesních porostů

Lesy v Pardubickém kraji nejsou z pohledu šíření kůrovce v kritickém stavu, přesto je potřeba odtěžit zasažené stromy. Stejně tak je nutné oplotit sazenice a ochránit je tak před zvěří.  Krajští radní schválili většinu žádosti o finanční prostředky na obě zmíněné aktivity. Další žádosti musí schválit zastupitelstvo.  Celkem kraj plánuje uvolnit na podporu lesnictví více jak šest milionů korun.
„Na setkání Kůrovcového štábu jsme na počátku prázdnin zhodnotili situaci v našich lesích, která není nejhorší. V rámci podpor těžby dřeva je připraveno 17 projektů v celkové výši půl milionu korun a zastupitelé budou rozhodovat o 4 z nich. Za pozitivní lze jistě označit výsadba dvou milionů stromů. Ty je teď potřeba ochránit pomocí oplocenek. Celkem jsme přijali na tuto činnost 223 žádostí za 6,1 milion, z nichž 74 musí ještě schválit zastupitelstvo,“ informoval hejtman Martin Netolický.
Finanční podpora na těžbu kůrovcových stromů je určena sazbou na technickou jednotku, která je  200Kč/m3. Sazba na oplocení lesních porostů – oplocenky činí 45 000/km, sazba pro individuální ochranu sazenic proti zvěři je 40Kč/sazenice.
„S podporou těžby kůrovcového dřeva rozhodně nekončíme. Žádosti o finanční podporu lze podávat až do konce září. Průběžně lze žádat i o peníze na oplocení lesních porostů a individuální ochranu sazenic melioračních a zpevňujících dřevin.  Žádosti přijímáme nadále na krajském úřadě, i když se mění poskytovatel finančních prostředků, kterým je Ministerstvo zemědělství České republiky,“ sdělil radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova Václav Kroutil.  
 

Varhanní festival začíná letos již 12. září                          


Litomyšlská veselice již první víkend v září!  

A na co se můžete těšit? Hlavní scéna na Smetanově náměstí bude celý den patřit výborné muzice a pohodovému vyprávění. Program bude provázet lázeňský švihák Václav Žmolík. Sobotní dopoledne vyplní Cimbálová muzika Jana Dostála a povídání se zajímavými hosty – např. s Julianou Fischerovou, známou jako Maškrtnica.cz, zakladatelem MINT Marketu a malířem Zbyňkem Hanko, Ondřejem Kovářem z Vulcanus gril či kastelánkou litomyšlského zámku Zdeňkou Kalovou. Odpoledne zahraje Bee Band, Jarret a Top Dream Company. Večer nepřijdete na Smetanově náměstí ani o oblíbenou večerní tancovačku s Matchos Burritos. V sobotu budeme i vařit – konkrétně na grilech Vulcanus, kterých bude na náměstí hned několik. Na celý víkend přijede do Litomyšle i Maškrtnica.cz, tedy bloggerka, vlastním jménem Juliana Fischerová, která je velkou odbornicí na pečení chleba. A proto jsme se rozhodli, že alespoň jednu kuchařskou soutěž zorganizujeme – bude se jmenovat „Upeč třeba chleba“ a trénovat můžete celé léto. Propozice soutěže jsou na www.gastroslavnosti.cz a příjem upečených chlebů bude v neděli od 11:00 hodin. A co by to bylo za vzpomínky na gastroslavnosti, bez Sousedské husičky pod nejvyšším stropem na světě s doprovodem kapely Třehusk? Naší oblíbené gastronomické škole z Poličky se zářijový termín nehodí, a tak jsme hledali náhradu. A našli jsme – těšit se už teď můžete na husí stehno a červené zelí s karlovarským knedlíkem. Kdo si koupí poukázku na oběd předem, dostane Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem zdarma.
A nezapomínáme ani na ty nejmenší návštěvníky. U Smetanova domu bude v sobotu od 15:00 vyprávět divadlo eMILLIon pohádku Zlatovláska. Na své si nejen děti přijdou také v DOMA ateliéru Mílý Gloserové (ulice F. Vognera 456) – zde nebude chybět dětská dílna pod širým nebem ani samoobslužná kavárna. Program bude připravený i na dvorečku městské galerie.
Na Toulovcově náměstí bude celý víkend obrovská lázeňská designová zóna – proběhne zde druhý ročník Mint marketu. Stánky s lázeňskou tématikou, ale i nabídkou nejrůznějších dobrot, včetně ochutnávky různých druhů piv, budou i na celém Smetanově náměstí.
Vystaveny budou i krásná stará auta, kterými se pyšní Veterán klub Litomyšl. Lázeňskou cirkusovou pohodu můžete zažít na terasách pod muzeem. Muzika bude znít i v zámeckém parku – v sobotu od poledne tu bude pobíhat již 3. litomyšlská spacák párty.