Českotřebovský deník 238/2020 (19/8)
Skuhrovský nohejbal 2020 

Závěr prázdnin ve Skuhrově patří nohejbalu. Ani letos to nebyla výjimka a 15. srpna se tradiční účastníci minulých ročníků sjeli na hřišti ve Skuhrově. Po předešlém deštivém dni se i počasí umoudřilo a proběhly tuhé boje jako obvykle v duchu dobrého sportu a fair play. Letošního ročníku se zúčastnilo osm týmů a z největší dálky k nám přicestoval tým z Červené Vody.  Jednotlivé týmy se umístily v tomto pořadí:
1. Truby   2. Lachouti „A“  3. Braník Boiz  4. Lachouti „B“ 5. Tragédi  6. Knapovec  7. GHP  8. Sousedi
V průběhu zápasů bylo k vidění mnoho kvalitních sportovní výkonů a především vysoké nasazení všech hráčů. Důležité je, že všichni dohráli bez zranění a odpoledne skončilo přátelským posezením za zvuků kytar, mandolíny a houslí. Závěrem bych chtěl poděkovat Městu Česká Třebová za finanční podporu, Daliboru Salivarovi za ceny pro vítěze a SDH Skuhrov za příjemné prostředí a pomoc při organizaci. Sportu a zdravému pohybu zdar.  P.F.
 
Veřejné griloviště - moc se to nepovedlo

V mediálním prostoru (také ve zprávách OIK TV) byla řada informací o zřízení veřejných grilovišť v České Třebové a také na Lhotce. Stalo se tak z podnětu zastupitelů zastupujících Českou pirátskou stranu a zřejmě  nebyly doceněny další dopady, které zřízení takových grilovišť přináší.
Nebylo skutečně zapotřebí velkých investic, jde spíše o to, zda jsou možnosti, které tím vznikly vyváženy dalšími opatřeními nutnými pro udržení veřejného pořádku. Na základě svědectví sousedů, kteří zde bezprostředně mohou dění denně sledovat, lze řící, že se měly věci řešit v jiném sledu.  Především nejdříve vyřešit  zřízení WC v Javorce tak, jak bylo v plánech a programech a teprve potom uvažovat, zda je např. zvolená lokalita na louce pod sochou Šárky (v blízkosti bydlících občanů  zvyklých žít v klidném prostředí  ta nejvhodnější.
Nijak také nebyl řešen konflikt s vyhláškou o zákazu požívání alkoholických nápojů, která se vztahuje na celou Javorku bez výjimky. Grilovat tedy lze jen  nealko nápoji, což se samozřejmě nedodržuje. Nekonají se zde žádné rodinné grilovačky, ale párty teenegerů, jejichž nejběžnějším nápojem je Pilsner Urquell. To k radosti "sběratelů prázdných lahví", kteří po přespání na zdejších lavičkách ráno obchází terén a z košů sebrané láhve obratem vymění za jiný alkohol. No a když se jí a pije, musí se i "vyprazdňovat". To je nejlepší na WC, které je v Javorce "všude kolem", a také za plotem na (volně přístupném) soukromém pozemku na Robově kopci  a stalo se, že byly "výsledky" až před vrátky  tamních chatek. Psí exkrementy to nebyly. S tím vším je obvykle spojena velká (a hlasitá) legrace, zvláště ve společnosti  např. pěti hochů a odpovídajícího  počtu dívek, sousedi jsou z toho křiku a pištění u vytržení. To nikdy nebývalo, v parku byl klid. Teď ho nemají.
Moc si nepřipouštíme, že je doba koronavirová, která vyžaduje dodržovat zvýšené hygienické normy a vytvořit k tomu podmínky. Zde zajištěny nejsou.
Také s uhašením ohniště si "grilující  mládež" nedělá velké starosti. Prostě zbytky ohně zadusí vytrhanými drny, takže pak konec grilovačky okoření  ještě štiplavý čoud šířící se všude kolem.  Nevím, kolik zde bylo kontrol a jak dopadly, ale sousedi jsou zoufalí a rozhodně záměr na zřízení veřejného griloviště nepodporují.
Závěr je jediný: 1) Každovečerní kontroly, 2) Dodržování zákazu konzumace alkoholických nápojů - novela vyhlášky byla přijata zcela nedávno, platí od 2. července a vztahuje se na celou Javorku. 3) Zajištění veřejného WC v Javorce (včera bylo pozdě).
Na základě stížnosti sousedů sepsal MM
 
Plánované živé vysílání na facebookovém profilu Pardubického kraje.

Toto vysílání se uskuteční ve čtvrtek 20. 8. od 15:00, a to po jednání krizového štábu Pardubického kraje. Cílem tohoto jednání bude především kontrola skladových zásob OOPP, připravenost na nová opatření od 1. 9. a další agenda spojená s aktuální koronavirovou situací. Informovat o závěrech jednání bude hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický.
 
Od klecových lůžek do běžných domácností

U příležitosti 20 let od vzniku Pardubického kraje se radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola ohlédl za změnami v pobytových službách pro osoby s hendikepem. Pardubický kraj je v této oblasti jedním z průkopníků takzvané transformace v České republice. V roce 2001 převzal náš kraj zřizovatelskou roli uzavřených ústavů pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Bylo v nich tehdy 920 lůžek včetně těch klecových pro neklidné klienty. Výjimkou nebyly pokoje s 10 až 16 postelemi, společným sociálním zařízením a pevným režimem. Od té doby jsme opustili dva bývalé kláštery, na přelomu roku také zcela opustíme starobylé zdi hradu Rychmburk a v příštím roce zámek Bystré. Klienti se podle svých schopností postupně stěhují do domků a bytů, kde je rodinné prostředí, mohou se zapojit do chodu domácnosti a stát se namísto ústavních klientů sousedy a obyvateli určité lokality, kteří využívají naše sociální služby.
Kraj zahájil v roce 2006 výstavbu 4 domků v Žampachu a 4 domků ve Slatiňanech. Postupně od roku 2007 docházelo k transformaci ústavních zařízení. Domov na rozcestí Svitavy začal společně s Domovem u studánky, Anenská Studánka plánovat výměnu klientů a ti samostatnější se od roku 2008 stěhovali do Svitav, kde mohli začít bydlet v pronajatých bytech a více využívat komunitních služeb.
Evropské fondy pomohly největšímu projektu, který se začal realizovat v roce 2009 v Domově sociálních služeb ve Slatiňanech.Plán transformace nakonec vypracovala všechna zařízení tohoto typu v kraji, což je v České republice ojedinělé. VÍCE ZDE

Guláš festival Přívrat
bude 29. srpna 2020

Akci pořádá Sdružení pro veselejší současnost  - akci k pobavení sebe i druhých
V zemi panuje král Miroslav  
tel. královská kancelář: 720145238
www.privrat.cz/miroslavova-zeme   facebook.com/Miroslavovazeme.Privrat   miroslavovazeme@gmail.com
 

29. srpna 2020
10. ročník závodů ve vaření kotlíkového guláše

Pro mlsné jazýčky budou kromě soutěžních gulášů připraveny i loňský vítězný, maďarský nebo veselý guláš, grilovaná kýta a mnoho dalších dobrot nejen z udírny. Předpokládané zahájení ochutnávky gulášů ve 14.00 hod.
Doprovodný program
country skupina PĚNA
Josef Švejk & c.k. ŠRAML aneb Švejkův c.k. kabaret „Za Císaře Pána“
KontraBand (CZ/SK hity)
Ready Kirken
Diskotéka
Areál bude zastřešen proti slunci a dešti. Zveme všechny gurmány a přátele dobré zábavy.
Král Miroslav a jeho družina - Vstupné dobrovolné

Parašutisté v České Třebové populární


Českotřebovské letiště, jindy tichoučké, ožilo včera i dnes přítomností vojáků a techniky a to ne jen tak ledajaké. Do startující helikoptéry se vešlo najednou 20 parašutistů s jejich výbavou. Stroj opouštěli postupně po čtveřicích. Včera v úterý z výšky 1500 metrů, dnes byly meteorologické poměry složitější, tak byla letová hladina o 200 metrů snížena. 
Seskoky byly dle očekávání cíleny na fotbalový stadion Pod Jelenicí a později ještě při dalším letu po 15. hodina také na atletický stadion. Našla se spousta diváků obdivujících precizní práci i ve větrném počasí, seskoky se všechny dobře podařily. Mnohé z nich zachytily fotoaparáty, děkuji za poslání obrázků, vybírám z nich ty nejvíce zřetelné a vydařené. Českotřebovský deník byl také ve střehu a pořídil z akce  vojáků z chrudimského útvaru i videoreportáž, kterou po zpracování budeme publikovat co nejdříve.
Vojáci získali vhodnou základnu k ubytování v budově internátu VDA na Skalce a měli k dispozici  technickou základnu na letišti. Zvuk kroužící helikoptéry (byť velké výšce) ovšem dokázal "vzbudit" mnoho Třebováků a donutit je, aby zvedli oči k obloze. Jediný stroj - a dokázal podstatně změnit pohodu letního odpoledne.
Ještě že to není každý den , říkali někteří...  Konec zajímavého show nakonec udělal poměrně prudký déšť, který se České Třebové nevyhnul. Parašutisté i s padáky rychle našli azyl pod střechou internátu....  (mm)