Českotřebovský deník 238/2020 (19/8) 
Veřejné griloviště 
Reakce Pirátů

Rádi bychom reagovali na Váš článek "Veřejné griloviště - moc se to nepovedlo". S řadou Vašich postřehů se ztotožňujeme. Odmítáme být ale spojováni s realizací grilovišť tak jak ji předvedlo město. Jako Piráti jsme městu předložili návrh široké koncepce práce s veřejným prostorem "Zelené srdce pro Třebovou", mezi jehož hlavní myšlenky patří aktivizace občanů a zohlednění jejich potřeb při  práci s veřejným prostorem. Ve zkratce tedy aby občané mohli aktivně ovlivňovat to, jak bude veřejný prostor využíván.
Způsob, který předvedlo město, jmenovitě pan místostarosta Kopecký, jde přesně proti tomuto přístupu. Někdo (kdo asi?) prostě zapíchl prst do mapy a řekl: "Tady by mohlo být griloviště". Kromě Vámi popisovaného případu v Javorce můžeme posloužit dalším příkladem ze sídliště Lhotka, kde je griloviště zřízeno na okraji asfaltového hřiště a ze tří stran je obklopeno panelovými domy ve vzdálenosti vzdušnou čarou do dvaceti metrů od něj. Opět se někdo zapomněl zamyslet nad tím, co kouři z griloviště řekne prádlo na balkónech a jestli hluk z případných párty nebude rušit, ale především se zeptat obyvatel sídliště, jestli je griloviště tím, co na daném místě nejvíce potřebují. Tento přístup k práci s veřejným prostorem již v článku "Máme co jsme chtěli?" kritizoval náš zastupitel Jiří Ducháček  v srpnovém vydání Českotřebovského zpravodaje a i nadále jej odmítáme.

Neposlušní cyklisté

Vyhlášky a zákony jsou přeci od toho, aby se nedodržovaly.  Dnes za hodinu projelo jednosměrnou částí Podbranské ulice 15 cyklistů v protisměru. A to včetně rodičů s dětmi. Matka z kola sesedla až když jelo v protisměru auto. Jediný cyklista vedl kolo vedle sebe. Ostatní nezájem. Někteří svou jízdu v protisměru až do až do Klácelovy ulice. Uvádím odkazy na stránky, které by si měl osvojit každý cyklista. Jsou tam dobré tipy jak a kde se může jezdit atd. Dobré stránky pro cyklisty - Kolotipy - https://www.kolotipy.cz/
https://www.kolotipy.cz/2018/06/04/tip-plati-pro-kolo-znacka-zakaz-vjezdu-vsech-vozidel/
https://www.kolotipy.cz/2018/05/28/tip-mohu-na-kole-jezdit-jednosmerkou-v-protismeru/¨¨

 
Nekázeň cyklistů není jen v České Třebové

Lidem v Mikulově na Břeclavsku došla trpělivost s cyklisty prohánějícími se centrem města bez ohledu na okolí a dopravní značení. Vadí jim jejich bezohlednost a nekázeň. Na své straně mají i strážníky městské policie.
Dnes už jsem zastáncem represe. Cyklisté jsou nevychovatelní, říká velitel mikulovských strážníků Jiří Hamerník....
 
Nové video Českotřebovského deníku: Setkání po 56 letech
  Video v plné velikosti ZDE
Paravýcvik  pokračuje

Parádní podívaná. Tak krásně z blízka se mi to vyfotit bohužel nepodařilo, což je škoda, protože včera jsem zachytila v letu nejen helikoptéru a padáky, ale taky velkého ptáka - to posílám pro zajímavost. "Letecké divadlo" bylo nádherné zvlášť vyššího poschodí. V jednu chvíli bylo padáků 6. Bylo to mnohem lepší než komerční TV a hlavně bez reklam.
"Ještě že to není každý den ..."   tenhle "rámus" mi kupodivu nevadí, ale chudáci u griloviště, to jim opravdu nezávidím. Taky by nebylo  špatné, zeptat se lidí co bydlí a mají zahrádky u Pekláku a taky myslivců. Neslyšela jsem moc lichotek. (VV)
 
Hluk kroužící helikoptéry není příjemný. Některé starší lidi kteří nemají informace to zřejmě hodně stresuje, dostal jsem několik telefonátů (Také až z Přívratu) co se děje, jestli někoho stále hledají apod.   VÍCE ZDE
Velká atrakce pro děti.  Ovšem pro děti to je velká atrakce, vidět na našem letišti startovat, přistávat nebo tankovat helikoptéru je zážitek, také možnost si ji dokonce prohlédnout zblízka a zevnitř. To vše jim opravdu bylo umožněno, spolupráce s techniky a vojáky je příkladná
 
Ministr zahraničí na Růžovém paloučku

Růžový palouček u Újezdce na Litomyšlsku byl v rámci středeční návštěvy jednou ze zastávek ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka v Pardubickém kraji. S hejtmanem Martinem Netolickým jednali se zástupci Spolku přátel Růžového paloučku o dalším rozvoji tohoto památného místa, které je od roku 1989 kulturní památkou. Růžový palouček by se mohl do budoucna stát centrem Čechů žijících v zahraničí či těch, kteří se k českým kořenům hlásí.
„Ministerstvo zahraničních věcí vyhlásilo anketu na určení Dne Čechů v zahraničí, a proto jsme v rámci návštěvy pana ministra Petříčka zahrnuli do programu právě Růžový palouček, který by se z našeho pohledu mohl stát centrem českých exulantů. Budeme chtít ve spolupráci s ministerstvy zahraničí, místního rozvoje a kultury hledat cestu, jak zde vybudovat důstojné prostředí pro krajany, kteří žijí v zahraničí nebo potomky Čechů, kteří odešli například na konci 19. století do Spojených států amerických. Celé řada z nich například v Texasu či Chicagu se velmi hrdě hlásí k odkazu svých předků a určitě by vznik takového místa uvítali,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Ze strany kraje se nabízí řešení například příjezdové komunikace či parkovacích ploch, ale ve spolupráci s Litomyšlí také zpracování architektonického návrhu na Český dům, který by se mohl stát středobodem celého areálu,“ uvedl hejtman.
 
Krajský úřad podporuje dobrovolnictví, příkladem jde i radní Šotola

Již druhým rokem Pardubický kraj v rámci své společenské odpovědnosti umožňuje čerpat zaměstnancům Krajského úřadu 8 hodin ročně ze své pracovní doby na výkon dobrovolnické činnosti v některé z organizací s veřejně prospěšným zaměřením.
Příkladem šli v minulém týdnu zástupci odboru sociálních věcí spolu s radním Pavlem Šotolou. Helena Zahálková, Alena Kalousová a zmíněný radní se o práci v rámci firemního dobrovolnictví přihlásili ve Farní charitě Litomyšl. Ve vile Jindra, kde jsou odlehčovací služby pro seniory a služby na pomoc rodinám, myli nově osazená okna a věšeli záclony. Po práci měli možnost si také popovídat s uživateli služeb a zjistit, jak jsou tady spokojení. „Právě odlehčovací služby jsou v dnešní době velmi potřebné. Pomáhají rodinám, které se o své blízké starají, si trochu odpočinout a nabrat síly,“ uvedl Pavel Šotola a pokračoval: „Zároveň jsme také chtěli inspirovat všechny ostatní k firemnímu dobrovolnictví. Pokud je osvícený zaměstnavatel, je to velmi snadné. V našem kraji se můžete přihlásit o dobrovolnickou práci třeba v regionálním dobrovolnickém centru Koalice nevládek Pardubicka nebo v kterémkoliv jiném dobrovolnickém centru, kterých je v našem kraji patnáct.“
Nabídka dobrovolnických příležitostí je opravdu pestrá. Dobrovolníci se mohou realizovat v organizacích se sociálním, ekologickým i kulturně-společenským zaměřením, a to v činnostech jako jsou asistenční pomoc při akcích pro klienty, údržbářské nebo uklízecí aktivity.
Dobrovolnický den zatím v roce 2019 využilo 13 pracovníků krajského úřadu a celkem bylo odvedeno 71 hodin dobrovolnické práce. Letošní rok velmi ovlivnila nepříznivá epidemiologická situace, avšak snahou bude, aby se tento dobře připravený a nastartovaný projekt dál rozvíjel.


 

  • NA STAVBĚ MOSTU VE ČTVRTEK 20. SRPNA. STIHNEME TO?