Českotřebovský deník 241/2020 (22/9)
Výtvarníci na Strojvůdcovské chatě 

"Základy kresby portrétu a postavy". To je název dvoudenního výtvarného kurzu, která probíhá na Strojvůdcovské chatě. Organizátorka akce Ing. Alice Formánková Pozvala  významného lektora Mgr. Emila Slámu, předního českého malíře, grafika a sochaře, který se věnuje přihlášeným účastnicím kurzu, na které se učí základům kresby portrétu a figury, proporcím obličeje a postavy. řešením polohy těla a výrazu tváře.  Na Strojvůdcovské chatě mají účastníci kurzu vše co potřebují k dispozici a hlavně klid, celou chatu i okolní přírodu pro práci, relaxaci i odpočinek. Kurzu pokračuje ještě v neděli, účastníci dostali nabídku vystavit své práce příští sobotu  na happeningu Kobylinec 2020. To bude další výtvarná akce v našem městě. Česká Třebová se stává stále výtvarnější.  Letošní  letní výtvarný kurz jistě ne poslední, přemýšlím o tom, zda by nebylo vhodné jej zařadit také jako součást mezinárodního plenéru, kam by byli pozvání výtvarníci z našich družebních měst. Obdobný plenér se před lety konal např. v Olawě, proč by tedy nebylo možné jej zopakovat napřesrok právě v České Třebové.  Zdá se, že právě na Strojvůdcovské chatě by k tomu byly dobré podmínky. (mm)

Dětské hřiště na Trávníku v plné permanenci. Ještě to okolí. 

Okolní stavební úpravy však mají ještě mouchy.   Však také nedošlo k předání stavby, je předčasné  dávat připomínky. Přesto jsem některé získal a vlastně nebude na škodu, pokud se na ně upozorní v předstihu, aby mohly být včas odstraněny. Právě proto, že má hřiště velkou návštěvnost, tak některé detaily jsou návštěvníky pečlivě zdokumentovány. Třeba nedokončené trávníky kolem cest, kde jsou volně rozházené skleněné střepy a tabulky. To by kolem dětského hřiště být nemělo.  Jistě to ovšem ještě projde definitivní úpravou....  Nové schodiště je považováno na  příliš strmé, kde nemají kočárky (zatím) šanci, vede pod strom s nízkými větvemi, nutno lézt po čtyřech. Snad dostane alespoň zábradlí. Pod lavičkami je dokončené nerovné dláždění, takové by investor převzít neměl. Velké deště prověřily, kudy teče terénem voda a spokojenost se současným stavem není.  Vsakovací drenáže to nepobraly.

Nehoda se smrtelnými účinky
Závod v jízdě do vrchu na I/43 v Albrechticích skončil dříve než začal. 

V sobotu 22. srpna ráno došlo při tréninku závodu "Albrechtický kopec" na uzavřené závodní trati na I/43 v Albrechticích k havárii závodního vozidla značky Mitsubishi.  Čtyřiačtyřicetiletý závodník havaroval a vjel do lesního porostu.  U nehody zasahovali i záchranáři s vrtulníkem. Nehoda se stala ve velké rychlosti, na výjezdu ze zatáčky. I přes snahu lékařů čtyřiačtyřicetiletý muž na místě svým zraněním podlehl. Nikdo z diváků a dalších účastníků zraněn nebyl. Ve vozidle seděl řidič sám.  Podnik Albrechtický kopec je třetím dílem mistrovství České republiky v závodech automobilů do vrchu. Pro sobotu je závod zrušen a večer se mělo konat jednání s jezdci, zda v neděli pokračovat, nebo ne. 
Závod na této trati se jezdil od sedmdesátých let  potom byl závod na 8 let zrušen. Opětovné pořádání závodů umožnila rekonstrukce asfaltového povrchu silnice, loni proběhly závody bez problémů. 
 
Ministr zahraničí Petříček na "východočeských Versailles"

Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí (ČSSD) navštívil 20. srpna Pardubický kraj a to konkrétně tato tři místa: Muniční továrnu v Poličce, potom Růžový palouček u Litomyšle a nakonec také "zámeckého pána" Petra Kučeru na zámku v Nové Hrady. Fotografie Luboš Kozel.

V městském muzeu začínají od září opět tradiční semináře  

Seminář pro začínající rodopisce
Tento seminář bude mít zajímavý začátek v úterý 1. září 2020 od 17 hodin. Bude mít témě  Amerika, po stopách cest a osudů českých krajanů s přihlédnutím k osudům vystěhovalců z Podorlicka. Lektorkou je Ing. Hana Havlová.
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“ První setkání se uskuteční v úterý 8. září 2020, pro mladší děti (ve věku od 5 do 8 let) od 16 hodin, pro starší děti (ve věku od 9 do 12 let) od 17 hodin, tentokrát na téma Mlynář
 
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“
Zářijový seminář  bude věnován sousední Litomyšli - v úterý 15. září 2020 od 17 hodin. Téma Stavební proměny Litomyšle po roce 1900 ve srovnání s Českou Třebovou. Pohovoří lektorka Mgr. Anna Weisserová Šubrtová.  
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové.
První zářijové setkání po koronavirové a prázdninové pauze se uskuteční v úterý 29. září 2020 od 17 hodin, tentokrát na téma 250 let od otevření restaurace Na Horách.   Přednáší  Martin Šebela.