Českotřebovský deník 242/2020 (23/9)
15 let ve funkci ředitelky městské knihovny

V červenci oslavila patnáctileté  výročí ve funkci ředitelky městské knihovny Mgr. Gabriela Boháčková. Je to tak velký časový úsek,  který je srovnatelný  s předchozími ředitelkami. Knihovnu se za  tuto dobu podařilo hodně změnit a přizpůsobit současnému trendu  "digitalizace na každém kroku". Knihovna dosahuje velmi dobrých výsledků. Práce s knihou je důležitá především pro mládež a úkol získat děti jako čtenáře je tedy  potřebný a myslím, že se dobře daří. Nové oddělení "Teenspace" otevřené v roce 2013 je pak dalším krokem jak zaměstnat mládež ve věku, kdy to nejvíc potřebuje. Tento úkol se opravdu daří, ohlasy jsou pozitivní ve všech směrech, takže mládež po škole opravdu spěchá za svým vyžitím do městské knihovny a to mnozí při dnešní nabídce snad ani nečekali. 
Město ve svém rozpočtu knihovně opravdu přeje, její nominální rozpočet rok od roku stoupá a při porovnání s ostatními městy v našem kraji jsme skutečně na špičce.  Existují i detailní přehledy a srovnání, ale mohou být zkreslené, neboť každé město má jiné podmínky, tak je raději neuvádím. Někde ani není městská knihovna jako samostatná příspěvková organizace. 
Přesto je něco co se nezměnilo. Je to především velikost prostor pro knihovnu, kam stále již 30 roků chodíme zadním vchodem, i když se jedná o prestižní městskou vzdělávací instituci. Zejména je pak třeba zmínit nevhodnou dispozici oddělení pro dospělé (kam chodí ve velkém počtu senioři). Do prvního poschodí budovy musí po schodišti a zasloužili by si bezbariérové řešení. Toto všechno už mohlo být "nějak" vyřešeno, např. tak, že by pro knihovnu sloužila celá stávající budova.
To bylo v návrzích a  jistě by to vyřešilo mnoho ze současných potíží. Ale toto řešení bohužel ředitelka knihovny neakceptuje, požaduje víc, maximum, tedy přestavěnou budovu  dřívější Dopravní fakulty Univerzity Pardubice ve Slovanskou ulici. Tato budova byla pro knihovnu zakoupena podivným a zvláštním způsobem (přes společnost TEZA) po rozpuštění zastupitelstva města v roce 2014. Studie na úpravu byla připravena, ale realizace  je stále v nedohlednu, vlivem inflace cena roste přes 60 milionů a dotace nejsou. Vznikl také záměr využít tuto budovu společně pro knihovnu a DDM, který to také potřebuje, ale takové řešení  se nezdá průchodné, byť by bylo ekonomicky výhodné. A výhled finanční situace města napovídá, že miliony na knihovnu v takovém množství dlouho mít nebudeme. Ani mnozí čtenáři knihovny nad možným přesunem knihovny na Slovanskou ulici nejásají, lokalita ve Smetanově ulici je pro čtenáře lepší, je prostě v centru města. Zatím je jediným pozitivem stávajícího řešení to, že město získává z nájmu od banky MONETA, která sídlí v přízemí knihovny, do rozpočtu významnou částku.  (mm)

Týden s parašutisty v České Třebové - nové video Českotřebovského deníku

  Plná velikost videa ZDE
 Českotřebovské letiště, jindy tichoučké, ožilo přítomností vojáků a techniky. Výsadkáři z Chrudimi si zde vytvořili technickou základnu pro několikadenní působení. Ubytováni byli na internátě na Skalce.    
Do helikoptéry MI 8, po tři dny kroužící v okolí města se vešlo najednou 20 parašutistů s jejich výbavou. Stroj opouštěli postupně po čtveřicích. Seskoky prováděli z výšky 1500 metrů.  Za cílové prostory sloužily plochy na Kozlovském kopci, na stadionech na Skalce a pod Jelenicí a také letiště U Dvora.  Seskoky obdivovalo mnoho diváků, zejména rodin s dětmi. Byla to parádní podívaná, byť doprovázena  pro nás nezvyklým hlukem kroužící helikoptéry.  
Pro děti bylo velkou atrakcí vidět na našem letišti startovat, přistávat nebo tankovat helikoptéru, také možnost si ji dokonce prohlédnout zblízka a zevnitř. Spolupráce s techniky a vojáky byla příkladná

Obnovený pomníček u Skuhrova     

Na letošní rok připadá 75. výročí vybudování pomníčku jedné z posledních obětí našeho města v druhé světové válce.
Dle Pamětní knihy obce Parníka, dne 10. května 1945, při akci ozbrojené hlídky lhoteckých občanů proti neznámým střelcům skrývajícím se ve skuhrovských lesích došlo k usmrcení p. Gregara střelou do hlavy.
Na místě nešťastné události, na kraji lesa západním směrem od Skuhrova, nedaleko silnice na Knapovec vybudovali lhotečtí občané malý pomníček na tuto událost.
Téměř upadlo v zapomenutí, jak, proč a komu byl pomníček zbudován. Tomu odpovídal i jeho stav, protože se o něj nikdo nestaral. V roce 2015 Lesy ČR provedly jeho rekonstrukci.  Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz

Taneční škola má své vlastní Taneční studio již 5 roků 

V sobotu 12/9 2015 odpoledne bylo v "areálu služeb" Podbranská ulice velmi živo. Taneční škola Česká Třebová zde otevírala svoje vlastní Taneční studio, svůj vlastní domovský přístav, vybudovaný na místě bývalého knihařství Hác, nebo ještě dávno předtím kanceláří "Sdružených služeb města". Událost nebývalého významu pro úspěšnou českotřebovskou Taneční školu a rodičovskou veřejnost podtrhlo jistě tzv. "stříhání pásky", tak jako na všech velkých akcích.  Zde bylo velmi specifické tím, že páska měřila hodně metrů a "stříhačů" byly desítky. Nůžky si museli přinést s sebou... (Foto Martin Šebela)