Českotřebovský deník 245/2020 (26/8)
Skupina Karolína hrála seniorům - nové video Českotřebovského deníku

Odkaz na plnou velikost  ZDE
Fotografie z koncertu byly zveřejněny ve včerejším deníku číslo244/2020. Kapela nastoupila vzhledem k okolnostem pouze ve třech, ale odvedla opravdu velkou práci, písničky opravdu padly do noty. Vystoupení skupiny pochválila také starostka města Magdaléna Peterková, která si přišla si přišla poslechnout, stejně jako si nenechala ujít červencový koncert Karolíny v parku Javorka. Měl jsem mimořádně možnost (za splnění všech podmínek) projít i   na terasu Domova, a viděl tedy spokojenost posluchačů zblízka. 
Probíhala betonáž železobetonové mostní konstrukce

Po dlouhých dnech očekávání nějakého dalšího pokroku se dnes 26/8 vývoj pohnul kupředu celkem znatelně. Nejásejme, práce je zde ještě opravdu hodně, zdá se však, že snad koncem listopadu by mohl být termín splněn. Jisté to ovšem není.  Zato Podbranská zatím bez velkého pokroku. V Hýblově ulici, resp. v její dolní části se pracuje. Pocítili to i okolní sousedé, rázem byli dnes bez pitné vody, samozřejmě bez varování. Na dnešní průběh prací lze soudit z fotografií.

Školní ulička je vydlážděná, průchodná a po popeláře jistě i průljezdná.
Jen ten žlutý kontejner straší dál. Co třeba ho odvést ?


Požár paneláku na Lhotce u okresního soudu - zproštění obžaloby

Okresní soud v Ústí nad Orlicí zprostil obžaloby Jaroslava Fritschera, který nese podle žalobce zodpovědnost za loňský požár panelového domu v České Třebové. Plameny vyšlehly ve chvíli, kdy rekonstruoval střechu, ve které byl skrytý polystyrén. Jenže řemeslník o něm nevěděl.
Plameny byly vyšší než hasiči. Postupně hořela lepenka po celé ploše střechy. Stovky lidí ze čtyřiceti bytů přišly o bydlení na několik měsíců. Voda se rychle dostala do elektrických rozvodů a v sušárně udělala lagunu.
 Policie i státní zastupitelství označily řemeslníka za viníka. Byl to on, kdo opravoval střechu. Měl v ruce hořák a svařoval lepenku. Udělal sondy, aby se přesvědčil, že je podloží nehořlavé, ale prý to bylo málo.
"Měl provést daleko rozsáhlejší průzkum, nikoli na dvou a půl metrech," má jasno státní zástupkyně Alena Provazníková.
Chytil polystyrén, který na střeše nikdo nečekal. U soudu zaznělo, že o tomto materiálu nemělo tušení ani bytové družstvo či hasiči. Informace o polystyrénu nebyla ani v projektové dokumentaci.
Soudce argumenty obhajoby uznal. "Nemohl vědět o tom, že v těch kapsách je schovaný polystyrén, který tam technologicky nepatří," popsal mužův obhájce Michal Švec.
Státní zástupkyně navrhovala pro muže podmínku, soud ho zprostil obžaloby. Živnostníkovi prý kauza změnila život k horšímu - onemocněl, bere antidepresiva, má problémy v práci i v rodině. "Pocit je úžasnej, po celou dobu jsem věděl, že jsem za to nemohl," neskrýval Fritscher radost. Škoda na střeše je jeden a půl milionu korun. Ostatní škody, tedy asi šestnáct milionů, způsobily hasební práce. Zdroj TN NOVA
 
Nová kniha Českoslovenští karosáři

Ve středu 2. září 2020 konference  k Pardubickému hudebnímu jaru, která se koná od 10 hodin v kavárně v Domě hudby v Pardubicích, ještě jedním tématem. Bude představena nová kniha Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě s názvem Českoslovenští karosáři, I. díl, Pardubický kraj. Získané informace o osmi karosářských firmách z celého Pardubického kraje jsou vskutku jedinečné a autor knihy Jiří Junek s sebou přivede i některé potomky karosářských rodů z našeho kraje.
Knihu uvede do života společně s 1. náměstkem hejtmana Romanem Línkem.
 
Komunikace v Bezděkově neodpovídá požadavkům na objížďku

Je to už pozdě plakat nad objížďkovou situací, nicméně  je to tak, že doprava po silnici III/31512 je vedena dlouhodobě po místní komunikaci v Bezděkově a ulicí U Podhorky, její zatížení je nesrovnatelné a ani po stránce průjezdního profilu  nevyhovuje. Objížďka jednou skončí  a bude třeba napravit škody. nemůžeme předstírat, že  trasa byla před objížďkou v bezvadném stavu, ale doprava během letoška jí rozhodně na životnosti nepřidala. Nějaké peníze na  opravy objížďky jsou i v rozpočtu rekonstruované Podbranské a nového mostu. Mějme na paměti i to, že provoz způsobil zkrácení životnosti vozovky. připomínám situaci, kdy vozidla z Metransu poničila objížďku Semanín - Zádulka - Hvězda  a na její obnově se pak finančně podílelo "za trest" i město Česká Třebová dvěma miliony korun. Nyní držíme karty v ruce my a měli bychom proto žádat o mimořádnou krajskou dotaci, tuto trasu bychom potřebovali dát opět do pořádku. Kraj poskytoval dotace i na místní komunikace, připomeňme tzv. zkratku Zacharovec - Řetová nebo nakonec i velkou hromadu peněz, kterou věnoval do úseku závodní dráhy k chatě Hvězda na Andrlův chlum, což je opět místní komunikace. Komunikace přes Bezděkova potřebuje totiž i šířkovou a směrovou úpravu, ke které nemohlo před vyhlášením objížďky dojít.
Na fotografiích ukazují nejužší místo, na kterém se jistě nevyhnete s autobusem, ale ani s protijedoucím osobním autem,. není nijak označeno než obligátní "třicítkou" zákazem zastavení, jako na celé trase. Jsou zde navíc vystrčeny kontejnery na odpad, Město parcelu za účelem rozšíření komunikace již vykoupilo, ale dál se už nic nedělo, i když právě objížďka mohla  s realizací investice pomoci, pokud by to bylo nějakou podmínkou. Zřejmě to nebylo potřeba. Velká část automobilů přece projede po chodnících na sídliště Křib, což je samozřejmě další nebezpečné nebezpečné a problematické  místo.  Bylo by dobré připravit úpravu úseku projekčně a předložit záměr Pardubickému kraji k dofinancování. Myslím, že bychom uspět mohli.
Je třeba skončit se záměry. ve kterých všechno financujeme ze svého.   Myslím např. na havarijní opravu Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlov (nemovité kulturní památky). Každý vlastník památky má právo žádat o dotaci, zvláště jde li o havarijní stav. Škoda že jsme to nezkusili. Podobně přístavba pro rozšíření expozice velorexů bude sice s pětimilionovou dotací  MMR, ale pro vybavení expozice, která jistě bude stát o zařazení do dokumentu "Tvář kraje" by krajská dotace jen prospěla. (mm)
 
Pardubický kraj rozdělil rezervu na sociální služby

Zastupitelé Pardubického kraje schválili rozdělení více než 12 milionů korun pro 30 sociálních služeb v rámci 2. kola dotačního řízení. Dotace jsou určeny především pro pečovatelské služby a osobní asistence, které poskytují péči seniorům a zdravotně postiženým osobám.  
Situaci změnil koronavirus
„V letošním roce do navýšení hodin této péče zasáhla opatření proti šíření koronaviru. Pobytové služby omezily přijímání klientů, byly zavřené stacionáře, a to všechno vedlo k většímu tlaku na rodiny, aby se postaraly o své blízké doma. Díky naší podpoře sociálních služeb v terénu tak mohl být zajištěn větší rozsah péče o seniory,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Odlehčovací služby
Velmi důležitými jsou pro sociální politiku Pardubického kraje také odlehčovací služby a denní stacionáře. Podporu proto získaly nový denní stacionář v Bartošovicích a centrum denních služeb v Cholticích pro osoby s mentálním postižením a nová odlehčovací služba pro seniory s čtyřmi místy v Sociálních službách v České Třebové. „Díky odlehčovacím službám a denním stacionářům si mohou oddechnout pečující rodiny, což je důvod, proč tyto služby jsou vedle terénních služeb pro nás prioritní,“ řekl Pavel Šotola.
Rozdělení celkových dotací
V letošním roce Pardubický kraj obdržel na zajištění sítě sociálních služeb pro občany našeho kraje celkem 944,98 mil. Kč. V prvním kole rozdělil na sociální služby 932,9 milionů korun a rezervu ve výši 12,1 milionů ponechal na další dotační řízení, v kterých pravidelně navyšuje dotace pro pečovatelské služby a osobní asistence dle aktuálních potřeb, případně na nové služby, které registrovaly svoje služby v průběhu 1. pololetí a jsou prioritní pro zajištění poptávky po službách, a to především na odlehčovací služby.

pandemie koronaviru má citelný dopad na rozpočty krajů, měst a obcí. Krajský rozpočet na rok 2020 je v tuto chvíli podle aktualizované predikce Ministerstva financí v propadu o přibližně 850 milionů korun. Stávající krajská samospráva před krajskými volbami připraví návrh rozpočtu na příští rok. Ten bude navržen s deficitem přesahujícím 100 milionů korun.

Příští rozpočet kraje má být navržen s deficitem 100 milionů

„Podle aktuální predikce Ministerstva financí ani v příštím roce nedosáhne daňové inkaso hodnot loňského roku. V tuto chvíli bychom se měli na rok 2021 pohybovat na částce čtyř miliard korun, zatímco v loňském roce jsme pracovali s částkou 4,3 miliardy korun. Na tu bychom se mohli dostat až v roce 2022. Je tedy jasné, že rok 2021 bude pro krajskou samosprávu velmi složitý pro financování rozjetých projektů, ale i těch, které spolufinancujeme z fondů Evropské unie,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Stávající krajská samospráva tak, jak bylo zvykem i v předchozích obdobích, připraví návrh rozpočtu na rok 2021, avšak definitivní slovo bude mít samospráva nová, a to pravděpodobně na prosincovém jednání zastupitelstva. Návrh budeme připravovat z aktuálně známých informací, což znamená, že se pohybujeme v deficitu krajského rozpočtu, který přesahuje 100 milionů korun, a to i přes drastické snížení účelového příspěvku pro Správu a údržbu silnic Pardubického kraje. Ta v letošním roce obdržela z krajského rozpočtu na opravy silnic 554 milionů korun. Na příští rok navrhujeme částku 40 milionů korun,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který má v krajské radě na starosti finance a rozpočet.