Českotřebovský deník 247/2020 (28/8)
Na loučení s létem v Národním domě přijel Roman Línek

Tradičně, tedy již po šesté za sebou na zahradě Národního domu uspořádala Koalice pro Českou Třebovou Loučení s létem. Tradičně, také po šesté, se o dobrou náladu všech přítomných postarala skupiny Ahasveři. Hráli tento týden již podruhé. Ve čtvrtek v hudebním pavilonu na posledním letním koncertu. I zde bylo narváno, co teprve potom  o den později v Národním domě. Byl jsme na obou akcích a  mohu porovnávat. Společné měly jedno: Ahasveři jsou  nositelé dobré nálady. K oběma koncertům přistoupili s velkým nasazením, byli prostě dobří.  V Národním domě bylo navíc i dobré jídlo. Koncert byl tedy spojen také s gastronomickým potěšením, selátko se opravdu vydařilo a bylo snědeno daleko dřív, než si všichni představovali.  Restaurace ani pak nenechala hosty na holičkách a připravila další neméně dobré jídlo pro všechny, na které se na rožni pečené vepřové už nedostalo.
Na setkání přijel také vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, zastavil se zde na cestě krajem, aby pak ještě zamířil do Ústí nad Orlicí, kde se koná atletický mítink Rieter. Přesto zde vznikl časový prostor na besedu o aktuální problematice. Pardubický kraj patří mezi aktivní kraje, snaží se ovlivňovat i dotační politiku pro města a obce a to se v případě náhrad za odvody COVID19 také podařilo.  
Je dobré přiznat i to, že je doba krajská předvolební a  za měsíc budeme stát před rozhodnutím, koho podpoříme ve volbách. Jistě může každý volit dle svého rozumu, ale měl by vážit mezi osvědčeným spojenectvím stran, které vedly krajskou samosprávu v minulé době a planými sliby, kterými chce nalákat voliče např. Martin Kolovratník, snad po vzoru svého šéfa ANO. Jsme přesvědčen, že ti, kteří podpoří ANO spláčou potom nad výsledkem, protože pak  nebude nikdo, koho by už naše problémy zajímaly, tak se bude hrát jen podle jiných pardubických not. Je nejvyšší čas o tom začít přemýšlet. Nelze volit kandidáty napříč nabízeným spektrem, je třeba se rozhodnout pro jediné volební seskupení.
Pamatujme také, že na pátém místě kandidátky Koalice pro Pardubický kraj je také starostka Magdaléna Peterková a má tedy velkou šanci na to, aby se stala krajskou zastupitelskou, aby naše město mělo opět v krajském zastupitelském sboru více zástupců než dosud. 
Z koncertu natočil Českotřebovský deník videoreportáž, kterou postupně zpracujeme, společně s jejich čtvrtečním vystoupením v Javorce. Potom bude dobrá nálada vlastně na obolu akcích daleko zřejmější, slovy se všechno popsat nedá. (mm)
Fotoreportáž z koncertu ZDE
 
Dvakrát Podbranská ulice - najděte rozdíl 

Ten levý snímek  pamatuju z každodenní cesty do školy v padesátých a šedesátých letech. Údaje byl fotografován v roce 1965, tedy před 55 lety.  Podbranská ulice byla vždy blátivá  a bez chodníku, tedy vlastně taková, jaká je na pravém snímku dnes.  Jen některé domky zde už nenajdete, Takže těch rozdílů mezi zveřejněnými fotografiemi tedy zas tak moc není....
 
Ekobi zkouší odvážet odpad tříosým vozem  DAF CF 340 

Trendem posledních let v oblasti odpadového hospodářství je svoz pomocí větších tříosých vozidel, která díky své vyšší kapacitě pojmou více odpadu a nemusí tedy tak často zajíždět na skládku. Městská společnost Eko Bi dostala v tomto týdnu od jednoho z prodejců možnost si takové vozidlo vyzkoušet především proto, aby byla ověřena manévrovatelnost takového stroje v ulicích našeho města. Přesněji se jednalo o popelářský vůz DAF CF 340 s nástavbou Geesink. Celková zkušenost popelářů s tímto vozem byla kladná, protože celé město se podařilo obsloužit bez větších potíží. Poznatky nabyté během tohoto týdne budou využity při další z pravidelných obměn vozového parku divize odpadového hospodářství městské společnosti. Čas výpůjčky se navíc podařilo využít k provedení servisu na aktuálně užívaných vozidlech. 
 
Ukončení vysílání DVB - T 

Minutu před půlnocí v noci ze čtvrtka na pátek bylo ukončeno DVB-T vysílání hned z několika vysílačů v České republice. Od pátku mohou obyvatelé místo první generace digitálního pozemního vysílání využívat na Pardubicku, Jihlavsku a v severní Moravě signál DVB-T2. Vyplývá to z informací Českých radiokomunikací, které mají přechod v tuzemsku na starosti.
„Jednu minutu před půlnocí 27. srpna došlo k vypnutí DVB-T vysílání programů České televize z vysílače Pardubice-Krásné na kanálu 32. Stávající DVB-T vysílání komerčních televizních stanic se potom bude vypínat 22. září a 23. září v brzkých ranních hodinách, následně budou tyto programy k dispozici už jen v novém standardu DVB-T2,“ uvedla mediální zástupkyně radiokomunikací Petra Miterová. Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání. Alternativou může být kabelová televize, satelitní služby či IPTV, tedy příjem televizního signálu prostřednictvím internetu.
Sluší se totiž připomenout, že přechod na DVB-T2 se rozhodně netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.
 
Ocenění Pardubického kraje se bude předávat 19. září  

Pardubický kraj letos přesunul předávání ocenění kraje kvůli zavřeným sálům kulturních institucí na září.  Pokud se do té doby nic nezmění, uskuteční se celý slavnostní program ve Východočeském divadle v sobotu 19. září od 18 hodin.


Dluhy z pohledu věřitelů

Co dělat, když někdo dluží vám?
Věřitelé se musí o svá práva hlásit sami. Co tedy dělat, když vám někdo dluží na nájmu, půjčili jste peníze a dotyčný vám je nevrací či váš dlužník vstoupil do insolvence?
      Když někomu půjčujete peníze, sepište o tom spolu smlouvu. Smlouva sice nezaručí, že dlužník bude splácet, ale dá vám možnost vymáhat své peníze zpět.
2.   Pokud jste půjčili někomu peníze bez smlouvy, můžete spolu sepsat dodatečně uznání dluhu.
3.   Jestliže dlužník peníze přes ústní urgence nevrací, vymáhejte své nároky včas, promlčecí doba je totiž tříletá! Pošlete mu doporučeně předžalobní upomínku.
4.   Pokud dlužník nereaguje, podejte návrh na vymožení peněz k soudu. Jakmile máte v ruce rozsudek, promlčecí doba je již 10 let.
5.   Neváhejte s exekucí, návrh podáváte k exekutorovi, kterého si sami vyberete. Je možné, že exekutor po vás bude chtít uhradit zálohu na služby pro případ, že by nic nevymohl. Zvažte podání návrhu, když víte, že je dlužník nemajetný, nebo že má více exekucí. Vaše peníze mohou být v tomto případě nevymožitelné.
6.   Po celou dobu si hlídejte insolvenční rejstřík. Když dlužník vstoupí do insolvence (osobní bankrot), ani dlužník, ani soud nemá povinnost vás o tom informovat. Jako věřitel pak máte 60 dní na to, abyste svou pohledávku přihlásili. Když to neuděláte, o své peníze pravděpodobně přijdete. Pokud se totiž dlužník úspěšně oddluží, soud jej osvobodí i od nepřihlášených pohledávek. Insolvenční rejstřík najdete na www.isir.justice.cz
Pokud si nevíte rady, se vším vám rádi pomůžeme v Občanské poradně v Ústí nad Orlicí. Informace o provozní době a kontakty na občanskou poradnu najdete na www.uo.charita.cz nebo je získáte na telefonu 734 281 415.


Kraj zve mládež do svých muzeí a galerie každý čtvrtek zdarma

Pardubice – Počínaje 3. zářím začne platit ve čtyřech krajských muzeích a v krajské galerii čtvrteční volný vstup pro mládež. Bude se týkat žáků, studentů a držitelů ISIC karty, nebo jiného dokladu, který prokazuje studium.
„V letošním roce některá města nebo kraje ve snaze nalákat návštěvníky zavedly volné vstupy do muzeí a galerií. My jsme se chtěli jít jinou cestou,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má na starosti i kulturu a o novém přístupu v rámci Pardubického kraje rozhodl. „Nechceme dále plošně omezovat rozpočty našich kulturních institucí, ale díváme se do budoucna. Rádi bychom, aby si vztah k historii a umění vytvořila zejména mladá generace. Proto jsme přistoupili k zavedení jednoho volného dne pro mládež, nakonec volba padla na čtvrtky. K tomu samozřejmě zůstávají v platnosti nejrůznější slevy pro rodiny, seniory, ZTP a podobně,“ dodal Línek.
Toto opatření bude platit pro Východočeské muzeum v Pardubicích, Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě, Regionální muzeum v Litomyšli a pro Východočeskou galerii od 1. září do odvolání.
 
Sledujme jaké potraviny nakupujeme, pomůžeme zemědělcům

Koronavirová pandemie se dotkla také zemědělců, pěstitelů a výrobců potravin. Mezi ty nejvýznamnější v našem kraji patří Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti. To ve čtvrtek navštívil hejtman Martin Netolický, který s předsedou družstva Václavem Blažkem hovořil mimo jiné o podpoře lokálních výrobců, a to nejen ve světle událostí posledních měsíců.
Podpora lokálních výrobců má v našem kraji dlouholetou tradici, a to jak formou dotačního titulu na podporu venkovských prodejen, kdy jsme byli v roce 2009 prvním krajem, který něco takového zavedl, tak i podporou soutěží jako je Regionální potravina či MLS Pardubického kraje. Bohužel lokální producenti bojují s levnější konkurencí ze zahraničí, která díky vyšším dotačním prostředkům může například maso dodávat do České republiky za výrazně výhodnějších podmínek než naši producenti,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Osobně jsem přesvědčený, že by například školní jídelny, domovy sociálních služeb či další provozovny měly více využívat místních řezníků či farmářů. Jen tak jim můžeme pomoci v době, která není jednoduchá. Odběry byly omezeny uzavřením restaurací, základních a středních škol, ale také celkovým omezením spotřeby domácností. Pomoci však může každý z nás, a to tím, že budeme sledovat, jaké potraviny a od koho nakupujeme,“ řekl hejtman, který v letošním roce udělil předsedovi Zemědělského družstva Rosice u Chrasti Václavu Blažkovi hejtmanskou medaili.


  •