Českotřebovský deník 250/2020 (31/8)
Příspěvková organizace Sociální služby Česká Třebová hledá do svých řad
praktickou sestru (dříve zdravotnický asistent)

Posila našeho týmu bude pomáhat při zajištění zdravotní péče pro uživatele Domova pro seniory v České Třebové.
Požadujeme úplné střední odborné vzdělání s maturitou (v oboru SZŠ – praktická sestra, dříve zdravotnický asistent), dále trestní bezúhonnost a zdravotní způsobilost.
Zájemce o práci u nás musí mít chuť pracovat, měl by být samostatný, spolehlivý, komunikativní, flexibilní a organizačně schopný, musí být empatický k seniorům a mít k nim pozitivní vztah.  Nutná je základní znalost práce na PC a řidičský průkaz (sk. B)
Nabízíme stabilní práci v jednosměnném provozu (12-ti hodinové denní směny, vč. víkendů a státních svátků), na plný úvazek, s nástupem ihned, popř. dle dohody. Dále nabízíme zaměstnanecké benefity (dotované stravování, 5 týdnů dovolené, příspěvek na penzijní připojištění, poukázky UNIŠEK +FKSP, 3 dny indispozičního volna).
Pracovní zařazení se řídí nařízením vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.
Bližší informace lze získat na telefonním čísle 465 503 400 nebo 739 344 576 (Dagmar Drvoštěpová). Životopis zasílejte na e-mail: zdravotni@socialnisluzbyct.cz nebo na adresu:
Sociální služby Česká Třebová, Dagmar Drvoštěpová Bezděkov 918  560 02 Česká Třebová
 
Výtvarníci na Strojvůdcovské chatě
Nové video Českotřebovského deníku 

  Plná velikost videa ZDE
"Základy kresby portrétu a postavy" - to byl název dvoudenního výtvarného kurzu, se konal na Strojvůdcovské chatě v závěru srpna.  Organizátorka kurzu Ing. Alice Formánková získala pro kurz lektora Mgr. Emila Slámu, předního českého malíře, grafika a sochaře, který se účastnicím kurzu opravdu věnoval.  Zaměřil  se  na kresby portrétu a figury, proporce obličeje a postavy, řešení polohy těla a výrazu tváře.  Na Strojvůdcovské chatě měli účastníci kurzu všechno, co potřebovali.
Některé práce účastníků výtvarného kurzu byly vystaveny na letošním ročníku happeningu Kobylinec. I díky této akci se Česká Třebová se stává stále výtvarnější. 
Petr Poldauf odstoupil ze zastupitelstva města

Dopisem starostce města datovaným 28.8. 2020  složil mandát v zastupitelstvu města ze zdravotních důvodů PhDr. Petr Poldauf (Koalice pro Českou Třebovou). Na jeho místo v zastupitelstvu měl nastoupit první náhradník z této kandidátky MgA. Bohuslav Mimra, protože o  mandát neprojevil zájem bude na uvolněném místě v zastupitelstvu města druhý náhradník z kandidátky Koalice pro Českou Třebovou Jaroslav Badzik. Na zářijovém zasedání zastupitelstva města složí slib zastupitele.
 
Kraj podpořil nákup 167 dopravních automobilů pro hasiče

Díky této podpoře získaly nová vozidla všechny hasičské sbory v našem městě.
Podpora dobrovolných hasičů a modernizace jejich techniky patří dlouhodobě mezi jednu z priorit Pardubického kraje. Ten od roku 2016, kdy vznikl státní dotační titul na nákup dopravních automobilů, podpořil částkou necelých 50 milionů korun pořízení 167 automobilů. Dopravní automobily byly velice důležitou součástí v rámci distribuce osobních ochranných prostředků a dezinfekce v nouzovém stavu.
„Od samého počátku, kdy vznikl dotační titul na pořízení dopravních automobilů pro jednotky sborů dobrovolných hasičů, jsme avizovali, že se k této dotaci jako kraj přihlásíme. Automobily totiž mají na obcích mnohonásobné využití, a to nejen pro samotné dobrovolné hasiče, ale také pro přepravu mládeže na soutěže v hasičském sportu či jako dodávky pro přepravu materiálu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Celkově jsme od roku 2016, kdy tento dotační titul vznikl, podpořili nákup 167 dopravních automobilů částkou necelých 50 milionů korun. V letošním roce se jednalo o 47 automobilů a obdobné číslo očekáváme také v příštím roce,“ dodal hejtman.
Parametry dotačního titulu vysvětlil krajský starosta dobrovolných hasičů Josef Bidmon. „Pro obce, které zřizují jednotky dobrovolných hasičů, je tato dotace velmi výhodná. Státní dotace na dopravní automobil je nastavena na maximální částku 450 tisíc korun, kraj k tomu přidává až 300 tisíc korun. Dotace tak otevírá dveře pro obce, které by se svým rozpočtem často jen velmi složitě hledaly peníze na nákup automobilu,“ řekl Josef Bidmon, který také připomněl zapojení automobilů do distribuce osobních ochranných pomůcek v nouzovém stavu. „V jeden čas jsme pro distribuci dezinfekčních prostředků měli zapojeno téměř 50 automobilů, což byla logisticky velmi náročná operace. Bez tohoto vybavení by bylo velice obtížné rozvoz materiálu organizovat,“ dodal Bidmon.
Dotační titul na pořízení dopravních automobilů v číslech:
2016 – 16 dopravních automobilů
2017 – 20 dopravních automobilů
2018 – 37 dopravních automobilů
2019 – 47 dopravních automobilů
2020 – 47 dopravních automobilů

Guláš festival Přívrat  - hodnocení 10. ročníku

Tradiční hodnocení se týkalo nejen 12 "gulášových týmů", ale také nabízených druhů piva, přihlášených do soutěže a také koláčů. Ač bylo v soutěži 10 nebo 12 přihlášených ve výsledcích se vyhodnocuje pouze první, druhé a třetí místo s tím, že ti ostatní jsou všichni na místě čtvrtém.  Jako nejlepší guláš vyhodnotila odborná i laická porota Skotský guláš, který bodoval také v minulých ročnících a jde tedy o tým s velkými zkušenostmi. Na fotografii je "Skotský tým" při vydávání soutěžních vzorků.
Druhé místo pak shodně u obou porot získal tým "Bandička". V případně vyhodnocení nejlepší pekařky se obě poroty neshodly. Odborná porota označila jako nejlepší koláče od Miroslavy Novákové a laické porotě potom  nejvíce chutnaly koláče od Ivety Voleské. Největší přesah má zřejmě hodnocení  pivních vzorků přihlášených do soutěže, protože pivo si můžeme koupit i jindy a jinde, nejen v Přívratu na guláš festivalu.  Zde nás může těšit první místo, které získal u laické poroty Pivovar Faltus. Do soutěže sládek Ing. Jiří Teplý přihlásil dvanáctku Kohouta. U odborné poroty však byl Kohout až třetí a jako nejlepší tato porota označila Pivovar u Černého medvěda.  Ofocenou tabulku hodnocení piv přikládám.
 

Rieter mítink úspěšný

Atletický mítink Rieter 2020 s hlavními hvězdami české atletiky.  Mítink se konal letos již podruhé a nahradil dřívější tenisový turnaj Rieter open a MČR v tenisu mužů i žen, které se zde předtím konalo spoustu let.  Zatímco podmínky pro atlety byly diktovány tenisovým svazem a nebo tenisovou federací.tak v případě atletického mítinku není třeba
Atletický mítink úspěšně nahradil pětadvacet let dlouhou tenisovou tradici, kdy se v Ústí nad Orlicí hrály kvalitní české a mezinárodní tenisové turnaje, na kterých startovali hráči a hráčky, kteří to o pár let později dotáhli do světové špičky.
Na sobotním mítinku opět startovala řada špičkových atletů v čele s dvojnásobnou olympijskou vítězkou v hodu oštěpem a světovou rekordmankou (72,48 m) Bárou Špotákovou. Slavnostního zahájení se ujali ředitel společnosti RIETER CZ Jan Lustyk, starosta našeho města Petr Hájek, manažer mítinku Vladimír Vaněk a ředitel mítinku Roman Langer.
Hostem mítinku byla světová rekordmanka v běhu na 800 metrů (čas 1:53,28 zaběhla v  roce 1983 v Mnichově) Jarmila Kratochvílová. Se svými svěřenci z pražské Dukly přicestoval stále ještě úřadující světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný (výkonu 98,48 dosáhl v roce 1996 v německé Jeně). Letos se závodilo v disciplínách běh, hod oštěpem a koulí a překážkový běh v ženských a mužských kategoriích.
Závod oštěpařek vyhrála solidním výkonem 61,56 m dvojnásobná olympijská vítězka Bára Špotáková, která si v Ústí nad Orlicí zvedla náladu po nedávném domácím šampionátu v Plzni. Mezi oštěpaři kraloval Vítězslav Veselý (80,35), který jako jediný přehodil hranici osmdesáti metrů. Na sprinterských tratích byla dvakrát nejrychlejší Nikola Bendová, kterou napodobila Martina Hofmanová. Ta nejprve dominovala na hladké třístovce, aby o devadesát minut později dominovala i nad překážkami, kde získala skalp Zuzana Hejnové.
Vyvrcholením mítinku byla mužská stovka, kterou ozdobil svoji účastí 35letý Američan Mike Rodgers s osobním rekordem 9.85!! Člen zlaté americké štafety na 4x100 metrů z loňského mistrovství světa byl v cíli o pouhou setinu dříve než Jan Veleba. Na dvoustovce vyhrál trojnásobný halový mistr světa a Evropy na šedesátce a člen stříbrné britské štafety na 4x100 metrů z loňského světového šampionátu Richard Kilty.
Monoblok v Litomyšlské nemocnici získá novou střechu  

Rada Pardubického kraje na svém posledním zasedání schválila výměnu střešní krytiny na budově monobloku v Litomyšlské nemocnici. Pardubický kraj chce realizovat rekonstrukci ještě v letošním roce.  „Ke generální opravě střešního pláště nemohlo dojít dříve především s ohledem na zvažovanou variantu nástavby objektu v souvislosti se sdružováním akutní péče ARO a JIP, právě se zásahem do střešní konstrukce. Teprve nedávno vedení nemocnic zpřesnilo zadání a pokračuje se projektovou přípravou situování chirurgických oborů do druhého podlaží budovy N, M a umístění společného lůžkového fondu interních oborů do třetího podlaží monobloku. Toto nové vnitřní řešení s potřebou nástavby již nepočítá, takže rekonstrukce střechy monobloku je nejen možná, ale i racionální,“ vysvětlil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
Předmětem díla je demontáž celé stávající krytiny a provedení nové. Součástí prací je i osazení střešních oken nebo provedení hromosvodu a veškerých souvisejících klempířských, tesařských a zámečnických prací.  „Předpokládané náklady na rekonstrukci střechy jsou ve výši 13,7 milionů korun,“ doplnil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
 
Létající hadi, houbožravé želvy a duhové krajty budou mít brzy klid 

Pardubický kraj dokončuje v těchto týdnech rekonstrukci historické budovy v areálu Střední školy zahradnické a technické v Litomyšli. Po více než roční práci bude dokončena část školy, ve které jsou umístěny dílny, kovárna, truhlárna, soustružna a svařovny. O průběhu prací před koncem letních prázdnin se na inspekční cestě přesvědčil krajský radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.  „Na jedné z našich největších škol dokončujeme investici za 41,6 milionů korun. Práce započaly v loňském roce a ukončeny budou v říjnu letošního roku. Výuka žáků  bude zahájena  bez omezení. Vnější plášť budovy bude dokončen za plného provozu,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Škola už má za sebou část přípravy na právě začínající školní rok. Žáci sem docházeli i o prázdninách, neboť bylo nutné zajistit péči o zvířata a sklidit zemědělské produkty a květy.
„Postupně doplňujeme stavy exotických zvířat, která máme půjčená se zoologických zahrad, darovaná od chovatelů a také se nám daří náš odchov. Vlastníme významnou sbírku plazů v rámci České republiky.  Tento rozvoj je hlavně možný díky výstavbě nového pavilonu odborné výuky, kde jsou dále učebny výpočetní techniky a ateliery, sbírkový skleník s orchidejemi nebo střešní zahrady. Pořídili jsme i nové vybavení. Například klece pro drápkaté opičky vyrobili naši studenti technických oborů. Co se týká výpočetní techniky, tak kromě stávající moderní učebny ještě pořídíme tablety pro výuku handicapovaných žáků,“ ředitel školy,“ sdělil ředitel školy Ivo Jiránek.
Vzhledem k množství žáků na škole, a také nutnosti opustit prostory kde byla ubytována část žáků, dochází k úpravě části domova mládeže, která byla doposud pronajímána soukromým subjektům. „Zvyšujeme kapacitu internátu o 15 žáků. Stavební práce za 1,4 milionu budou dokončeny v říjnu letošního roku,“ řekl Bohumil Bernášek.
Národní divadlo vrátilo za neuskutečněná představení 51 milionů korun

Národní divadlo zrušilo kvůli koronaviru od března do 2. července 400 představení. Vrátilo se z 80.910 vstupenek zatím 73.630 kusů. V penězích by ND mělo vrátit 53,3 milionu korun, vrátilo zatím 51 milionů korun. Na setkání zaměstnanců divadla k zahájení 138. sezony to řekl ředitel Národního divadla Jan Burian.
Za březen až červen Národnímu divadlu podle Jana Buriana chyběly výnosy 121,3 milionu korun, odhad propadu do konce roku je 251,8 milionu korun, s úsporou by konečný propad měl podle Buriana být 180 milionů korun. „V červenci už ministerstvo kultury pokrylo ztrátu částkou 117,6 milionu korun a také nám v dřívějších lhůtách posílalo plánované dotace, takže se nestalo, že bychom neměli na výplaty,“ řekl Burian.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek shromážděným umělcům a dalším zaměstnancům v historické budově ND řekl, že divadlo si nemůže dovolit počkat, až se epidemie přežene a pak se vrátit k práci, musí se pokusit dělat divadlo i v těchto podmínkách. „Neexistuje jeden mustr, různá divadla hledají různé způsoby, jak zajistit co nejvíc zdraví herců, být ohleduplní k publiku, možná i o čem hrát v tomto čase,“ řekl.
Národní divadlo na rozdíl od menších scén nezačalo hrát na konci minulé sezony s tím, jak se trochu uvolnila omezení a do divadel mohlo přijít nejprve 100, později 500 lidí. Podle vedení divadla to bylo ekonomicky nerentabilní. Od začátku nové sezony ale divadlo bude hrát pro plnou kapacitu svých budov. Budovy divadla jsou podle Buriana postaveny tak, že tvoří doporučené oddělené sektory.
„V budovách Národního divadla jsou jednotlivé sektory vytvořeny architektonicky – přízemí, balkony a galerie. V žádném z těchto sektorů nemůže být více než 500 diváků. Příchod diváků, jejich pobyt v divadle i odchod zorganizujeme ve speciálním režimu tak, abychom návštěvníky jednotlivých sektorů důsledně oddělili, včetně občerstvení a šaten,“ uvedl již dříve Burian. „Zrušení rozestupů mezi řadami vítáme, neboť nám spolu se zvýšenými hygienickými opatřeními a novým logistickým režimem umožní hrát pro plnou kapacitu našich budov. Zakoupené vstupenky na další měsíce tedy platí pro všechny diváky,“ doplnil ředitel.