Opatření "COVID - 19"                       

Na základě datových podkladů o vývoji epidemie covid-19 a doporučení epidemiologů dochází od soboty 25. července k zavedení povinnosti nosit roušku na všech vnitřních organizovaných hromadných akcích nad 100 osob a od pondělí 27. července se snižuje maximální počet lidí na vnitřních hromadných akcích na 500 osob. Pořadatelé budou moci zpřístupnit nanejvýš 5 sektorů, každý pro maximálně 500 osob.

Opatření proti šíření nemoci covid-19, o kterých 25/7 rozhodla či jednala rada vlády pro zdravotní rizika

  • Od pondělí 24. srpna bude zkrácena karanténa kontaktů i izolace nakažených s covidem-19 bez příznaků ze dvou týdnů na deset dní. K ukončení karantény a izolace nebude třeba test, výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou.
  • Od úterý 1. září bude v Česku povinné nosit roušky ve všech prostředcích veřejné hromadné dopravy včetně meziměstských spojů.
  • Od úterý 1. září budou roušky povinné i na místech, kde se setkává veřejnost, například v obchodech, obchodních centrech či na úřadech. Povinnost by se neměla týkat restaurací, kanceláří a provozoven se zaměstnanci.
  • Povinnost nosit roušku se bude týkat podobně jako před prázdninami i společných prostor ve školách, například chodeb.
  • V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo. Povinné bude ale nošení roušek.
  • Limit účastníků hromadných akcí zůstane stanovený na 1000, při oddělených sektorech se jich může účastnit 5000 osob.
  • V případě vnitřních akcí zůstane limit 500 osob a možnost zřídit až pět stavebně oddělených sektorů pro 500 návštěvníků s vlastními vchody.
  • Představitelé fotbalové ligy se dohodli s premiérem Andrejem Babišem (ANO), že při dodržování opatření nebude muset při nákaze jednoho hráče covidem-19 do karantény celý tým. Týmy se budou pravidelně před každým zápasem testovat. Dosud musela v případě výskytu nákazy koronavirem ve sportovních klubech do karantény celá mužstva.

Omezení hromadných akcí

Ministerstvo zdravotnictví nařizuje postupem podle § 69 odst. 1 písm. b) a odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARSCoV-2, že s účinností ode dne 27. července 2020 od 0:00 hod. do odvolání tohoto mimořádného opatření se zakazují nebo omezují slavnosti, divadelní a filmová představení, sportovní a jiná shromáždění a trhy tak, že se

  • 1. zakazují divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 1 000 osob, koná-li se akce převážně ve venkovních prostorech, nebo 500 osob, koná-li se akce převážně ve vnitřních prostorech staveb; tento zákaz se nevztahuje:
    • a) na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona,
    • b) na shromáždění konaná podle zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, ve znění pozdějších předpisů,
    • c) na hromadné akce konané ve stavebně členěných areálech (sportovní stadion, veletržní areál apod.), v jejichž případě se zakazuje účast přesahující ve stejný čas 1 000 osob, koná-li se akce převážně ve venkovních prostorech, nebo 500 osob, koná-li se akce převážně ve vnitřních prostorech staveb, a to v každém z oddělených (lze i mobilní zábranou, např. přenosným plotem) sektorech areálu s tím, že je celý areál rozdělen do nejvýše pěti oddělených sektorů, z nichž každý má svůj vstup z venkovních prostor a účastníci nemohou jinak přecházet mezi sektory; odstup mezi osobami v sousedních sektorech musí být alespoň 4 metry; v případě prostor osazených pevnými řadami sedadel (např. hlediště sportovního stadionu apod.) se omezuje sezení tak, že účastníci hromadné akce sedí jen v každé druhé řadě a v takové řadě mohou sedět tak, že je od jiných osob bude oddělovat alespoň jedno volné sedadlo,
  • 2. zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, a to na hromadných akcích uvedených v bodu 1. s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob, konaných ve vnitřních prostorech staveb, tento zákaz se nevztahuje na:
    • děti do dvou let věku,
    • osoby s poruchou intelektu, kognitivní poruchou či závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu,
    • osoby při provádění autorského díla (např. divadelního, tanečního nebo hudebního představení) a osoby účinkující při tvorbě a výrobě audiovizuálního díla nebo pořadu,
    • sportovce v době tréninku, zápasu, soutěže apod.

Mimořádná opatření

Pravidla pro nošení roušek, omezení obchodu a služeb a další omezení mohou být nyní upravena lokálně rozhodnutím jednotlivých krajských hygienických stanic na základě konkrétní epidemiologické situace v regionu. Pro více informací sledujte webové stránky Ministerstva zdravotnictví a webové stránky příslušné krajské hygienické stanice. Přehledné shrnutí aktuálmích omezení naleznete i na https://koronavirus.mzcr.cz/aktualni-opatreni/.