Městská knihovna v září 2020              


 
Matyldino pohádkohraní Speciál
Čtvrtek! 10. 9. 2020
16:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Zábavný pořad s písničkami pro děti předškolního věku. Hostem bude Marek Šolmes Srazil, který vystupuje se svou knihou „Pohádky do postýlky“ po celé ČR. Ve svých pořadech dětem předčítá, povídá si s nimi, zpívá a učí je kreslit postavičky z pohádek. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
Úterý! 29. 9. 2020
10:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. Pro rodiče káva a čaj. K dispozici přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
AKCE NA ODDĚLENÍ TEENSPACE

Zapař si s knihovnicí
3. 9., 9. 9., 16. 9., 24. 9., 12:30–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí hry na X-boxu nebo Nintendu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel, Adventure Time a další. Těší se na vás knihovnice Radka.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
7. 9., 21. 9. (pondělí), 12:30–18 hod., Teenspace
Vypneme počítače, X-box, Nintendo, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang, Uno, Ubongo, Duch a spoustu dalších her. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní.
 
Přijď se seznámit s Ozobotem
1. 9., 15. 9. (úterý), 12:30–18 hod., Teenspace
Víš, co je to ozobot? Přijď se s ním seznámit. Naučíme se ho ovládat a vyzkoušíme, co umí. Sám mu naprogramuješ cestu, kterou se bude pohybovat. Můžeš vzít i rodiče nebo prarodiče a ukázat jim, jak robot funguje. Těšíme se na TEBE.
 
Scottie Go!
8. 9. (úterý), 12:30–18 hod., Teenspace
Znáš Scottieho? Scottie je mimozemšťan, který potřebuje tvoji pomoc. Jeho loď ztroskotala a potřebuje najít náhradní díly. Můžeš vzít i rodiče nebo prarodiče a ukázat jim, jak hra s tabletem funguje.
 
Naučíme tě sestavit a naprogramovat robota
•  Zajímá Tě nejen, jak věci vypadají, ale i jestli dobře fungují a plní svůj účel?
  Jde Ti matematika a rád(a) bys ji využil(a) pro něco tvůrčího?
  Jsi rebel(ka) a nechceš být jen řadový mobilní maniak a hltač PC her?
  Jsi týmový hráč a rád(a) se ujmeš i složitějšího úkolu, který je potřeba pro tým udělat?
  Máš zájem změřit síly se svými vrstevníky na mezinárodní soutěži a ukázat, co tvůj robot dokáže?
Pak jsi to právě Ty, kdo by se měl ucházet o členství v našem 8–10členném týmu.
Prostřednictvím stavebnic LEGO Mindstorms EV3 dáváme technicky nadaným dětem prostor pro jejich vyžití a zdokonalení se v kreativitě, logickém myšlení a psychické vytrvalosti. Stavbou jednoduchých mechanismů a programováním základních řídicích algoritmů pochopí vzájemnou provázanost konstrukce, elektroniky a softwaru, kde sice jedno může zmírnit nedostatky druhého, nicméně vždy je nutno zachovat soulad všech tří složek, aby robot zvládl požadovaný úkol.
Kurz je koncipován jako dvouletý s pravděpodobnou účastí na mezinárodní robotické soutěži, kde záleží na docházce, aktivitě a schopnostech. Kroužek je určen pro kluky i holky 6. až 9. tříd ZŠ a 1. až 4. tříd víceletých gymnázií. Případně může být při nenaplnění kapacity doplněn mladšími zájemci. Na nové i stávající studenty se těší Marek Ⓥolf.
Robokroužek probíhá během školního roku každou středu na oddělení Teenspace v městské knihovně od 16 do 18 hodin.
Přihlášky zasílejte e-mailem na gabriela.bohackova@moderniknihovna.cz do 20. září 2020.
 
Akce pro dospělé

NORSKÉ LOFOTY – PUTOVÁNÍ ZA POLÁRNÍ ZÁŘÍ
23. 9. 2020 od 18:00 hodin 
Souostroví Lofoty patří k nejkrásnějším přírodním pokladům Evropy. Poloha za severním polárním kruhem a vliv teplého Golfského proudu zde vytváří zcela unikátní prostředí. S fotografem Lukášem Brychtou se vydáme poznat tuto drsnou krajinu a především fenomén, který je u nás spojen spíše s Islandem – polární záři. Nechte se pozvat prostřednictvím krásných fotografií daleko na sever. Vstupné: 50 Kč.
 
ABY ZÁDA NEBOLELA
29. 9. 2020 od 18:30 hodin
Přednáška i ukázka cvičení podle Ludmily Mojžíšové, aby záda nebolela. Lektorka: Ing. Dana Studničková. Možnost přinést si sebou vlastní karimatku a vyzkoušet si jednotlivé cviky pod vedením lektorky. Vstupné: 50 Kč.
 
Rychlokurzy práce na PC pro začátečníky a pokročilé
Nabízíme volná místa v podzimních PC kurzech pro začátečníky i pokročilé. Máte doma počítač nebo notebook a chcete se na něm naučit pracovat? Nebo jste u nás již kurz absolvovali a chtěli byste své znalosti rozšířit?
Pokud máte zájem, tak se můžete přihlásit do 23. září 2020 přes e-mail radka.hriskova@moderniknihovna.cz, na tel. čísle 732 756 827 nebo osobně přímo v městské knihovně.
Počet míst je omezen. V případě malého počtu zájemců nebude kurz otevřen.
Výuka probíhá v týdnu v dopoledních hodinách nebo v páteční odpoledne na oddělení Teenspace, v přízemí městské knihovny. Jedná se o 7 lekcí po 2 hodinách. Začínáme 2. října 2020 a cena celého kurzu je 240 Kč.
Těší se na Vás Adéla Kusá a Radka Hrišková.
 
Výstava Buď připraven!
Výstava Buď připraven! Vás provede uplynulými 30 lety skautingu v České Třebové, od doby kdy byl Junák po Sametové revoluci znovu obnoven až do dneška. Významné události porevolučního českotřebovského skautingu, krátké exkurze do dřívější minulosti, běžné skautské věci i současný skauting v České Třebové - to vše mohou návštěvníci na výstavě najít.
Vernisáž výstavy proběhne v pondělí 7. září 2020 od 17 hodin. Po úvodním slovu vedení skautského střediska bude uveden film Hledání lilie, věnující se problematice obnovení skautingu po listopadu 1989. Jaké problémy a peripetie zažívali skauti v polistopadové době? Následovat bude diskuze s českotřebovskými oldskauty. Zakončení prohlídkou samotné výstavy.
Výstava v prostorách Městské knihovny Česká Třebová potrvá do soboty 31. října 2020.
Pořadatelem je Junák - český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.
 

Městská knihovna je od 1. září otevřena v běžné provozní době. Návštěvníci mohou využívat všechny služby knihovny.

 

 Omezení provozu knihovny
Z důvodu konání akce Pasování prvňáčků na čtenáře bude uzavřeno dětské oddělení a oddělení Teenspace v době 8:00–11:30 hodin ve čtvrtek 10. září, v pátek 11. září a ve čtvrtek 17. září.
Středa 23. září dospělé oddělení otevřeno pouze do 17 hodin z důvodu konání cestovatelské přednášky Norské Lofoty.
V pondělí 28. září (státní svátek) celá knihovna uzavřena, včetně pobočky Parník.
Středa 30. září celá knihovna uzavřena, včetně pobočky Parník.
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce https://moderniknihovna.cz/cs/ nebo https://www.facebook.com/mekct/.
Psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).